İçeriğe atla

Giovanni Rossi Lomanitz

Giovanni Rossi Lomanitz
Casusluk faaliyeti
BağlılıkAmerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Kişisel bilgiler
Doğum10 Ekim 1921(1921-10-10)
Teksas, ABD
Ölüm31 Aralık 2002 (81 yaşında)
Hawaii, ABD
ÖğrenimOklahoma Üniversitesi, Cornell Üniversitesi

Lomanitz, Amerikalı fizikçi. 1940 yılında Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde Robert Oppenheimer'ın yanında bulunup beraber çalışmalar yaptılar. Lomanitz, radyasyon laboratuvarında izotopların elektromanyetik ayrılmaları hakkında çalışmalar yaptığı zamanlarda komünist fikirleri dolayısıyla CIA tarafından orduya alındı bu sebeple araştırmaları yarım kaldı.

Hayatı

Lomanitz, Teksas'ta doğdu ancak Oklahoma'da büyüdü. Babası başarılı bir tarım kimyacısıydı ve oğluna 1890'larda Brezilya'da bir tarım komünü kuran İtalyan sosyalist Giovanni Rossi'nin adını verdi.[1] Lomanitz liseden çok erken bir yaş olan 14 yaşında mezun oldu ve Oklahoma Üniversitesi'nden fizik alanında lisans derecesini ve 1951 yılında Richard Feynman'ın yönetimi altında Cornell Üniversitesi'nden teorik fizik alanında doktora derecesini aldı.[2] 1940'ların başında Lomanitz, Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimine başladı. Oradayken fizikçi J. Robert Oppenheimer'ın koruyucusu oldu. Lomanitz, Berkeley Radyasyon Laboratuvarı'nda izotopların elektromanyetik olarak ayrılmasına yönelik yeni bir yöntem üzerinde çalıştı. Lomanitz'in yüksek lisans araştırması, Karşı İstihbarat Teşkilatı'nın II. Dünya Savaşı sırasında orduya alınmasını sağlamasıyla yarıda kaldı.[1][3] 1942-45 yılları arasında Oppenheimer, Lomanitz'in atom bombası projesinde görev almaktan sorumluydu. Oppenheimer onu Manhattan Projesi üzerinde çalışmaya teşvik etti, ancak daha sonra hükûmet güvenlik personeli olan Boris Pash'a Lomanitz'in California Üniversitesi'nde sol eylemlerde bulunduğunu bildiğini söyledi. Aslında Oppenheimer'in bu iddiaları asılsız değildi. Lomanitz, Radyasyon Laboratuvarı'ndayken, beyaz yakalı komünistlere bağlı bir birlik olan olan Mimarlar, Mühendisler, Kimyagerler ve Teknisyenler Federasyonu'nun (FAECT) yerel bir bölümünün kurulmasına katkıda bulundu. Oppenheimer, Lomanitz'e projeye katılması halinde tüm siyasi faaliyetlerden vazgeçmesi gerektiğini söylediğini aksi takdirde programa alınmayacağını söyledi.[2] Lomanitz'in üstünde şüphelerin sağlamlaşması durumu ise; FBI, ABD Komünist Partisi üyesi Steve Nelson'ın evine bir dinleme cihazı yerleştirmişti ve Ekim 1942'de, Lomanitz'in arkadaşı olduğu varsayılan Weinber'in Nelson'a Berkeley'de yapılan gizli nükleer araştırmanın önemi ve teknik ana hatlarını açıklarken kayda alındı. Bu durum, Amerika Birleşik Devletleri Hükûmeti'nin Weinberg, Lomanitz ve David Bohm'u programdan çıkarmasına yol açtı. Lomanitz'in bu görevden alınması zorunlu askerlik görevinin başlamasını ortaya çıkardı. Orduya alınarak Pasifik'te görev yaptı. Savaştan sonra bir süreliğine Berkeley'e döndü ve ardından Cornell'e taşındı ve burada doktorasını Richard Feynman'ın danışmanlığında tamamladı.[3] Savaştan sonra Lomanitz, Temsilciler Meclisi Amerikan Karşıtı Faaliyetler Komitesi huzurunda ifade vermek üzere çağrıldı. Amerika Birleşik Devletleri'ne olan bağlılığını inatla savundu.

Atom Enerjisi Komisyonu Personel Güvenlik Kurulu (PSB), 1954'te Oppenheimer'ın Manhattan Projesi'nde Komünist Parti üyesi olan herhangi birisini istemediğini açıkladı. Ancak Oppenheimer'in kendisinden bu isimler istenildiği zaman bunlara cevap vermekten kaçındı. Lomanitz, savaş zamanı ve sonrasında dahi demiryolu bakım işçisi de dahil olmak üzere çeşitli işlerde çalıştı. 1962'de New Mexico Madencilik ve Teknoloji Enstitüsü'nde çalışmaya başladı ve daha sonra bölüm başkanı oldu ve 1991'de emekli oldu. Daha sonra Pahoa, Hawaii'ye taşındı ve 2002 yılı sonunda orada kanserden öldü.[3]

Popüler kültür

Oppenheimer (2023) – Christopher Nolan. Lomanitz'i Josh Zuckerman canlandırmıştır.

Kaynakça

  1. ^ a b Giovanni Rossi Lomanitz. https://www.aip.org/history-programs/niels-bohr-library/oral-histories/24703-1 30 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ a b Giovanni Rossi Lomanitz. https://ahf.nuclearmuseum.org/ahf/profile/giovanni-rossi-lomanitz/ 28 Temmuz 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ a b c Giovanni Rossi Lomanitz. Hawaii Tribune-Herald.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arthur Compton</span> Amerikalı fizikçi (1892 – 1962)

Arthur Holly Compton, 1927'de elektromanyetik radyasyonun parçacık doğasını gösteren Compton etkisinin keşfi ile Nobel Fizik Ödülü kazanmış Amerikalı fizikçidir. Zamanında çok dikkat çeken bir buluştur. Işığın dalga doğası o zamanlarda iyi anlaşılmış olsa da ışığın hem dalga hem parçacık olabileceği fikri kolay kabul görmemiştir. Kendisi ayrıca Manhattan Projesindeki Metallurji Laboratuvarının başı ve 1945 ile 1953 seneleri arasında St. Louis Washington Üniversitesi Rektörüdür.

<span class="mw-page-title-main">James Franck</span> Alman fizikçi (1882 – 1964)

James Franck, Hamburg doğumlu, Alman fizikçi ve Nobel Fizik Ödülü kazanmış bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Ernest Lawrence</span>

Ernest Orlando Lawrence,, 1939 yılında icadı siklotron ile Nobel Fizik Ödülü kazanmış olan, Amerikalı nükleer fizikçi. Manhattan Projesi için yaptığı uranyum izotop ayırma üzerindeki çalışması, Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı ve Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı kuruluşundaki katkıları ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Isidor Isaac Rabi</span> Amerikalı fizikçi (1898 – 1988)

Isidor Isaac Rabi, manyetik rezonans görüntülemede (MRI) kullanılan nükleer manyetik rezonansı keşfetmesiyle 1944'te Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Amerikalı bir fizikçiydi. Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri'nde mikrodalga radarında ve mikrodalga fırınlarda kullanılan boşluk magnetronu üzerinde çalışan ilk bilim insanlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Robert Oppenheimer</span> Amerikalı teorik fizikçi (1904–1967)

Julius Robert Oppenheimer, Amerikalı teorik fizikçi ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi'nin Los Alamos Laboratuvarı direktörüydü. Kendisi genellikle "atom bombasının babası" olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Manhattan Projesi</span> ilk atom bombasının üretilmesini içeren bir araştırma ve geliştirme projesi

Manhattan Projesi, II. Dünya Savaşı sırasında ilk nükleer silahların üretimini gerçekleştirmek için yürütülmüş bir araştırma ve geliştirme projesiydi. Proje, Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere Birleşik Krallık ve Kanada ile iş birliği içinde gerçekleştirildi. 1942'den 1946'ya kadar ABD Ordusu Mühendisler Birliği'nden Tümgeneral Leslie Groves'un projenin yöneticiliğini yaptı. Nükleer fizikçi Robert Oppenheimer da bombaları tasarlayan Los Alamos Laboratuvarı'nın yöneticisiydi. Projenin ismi, ilk karargah Manhattan'da olduğu için Manhattan Bölgesi olarak belirlendi; bu ad yavaş yavaş projenin resmi kod adı olan "Development of Substitute Materials"ın yerini aldı. Proje daha sonra İngilizlerin nükleer silah geliştirme projesi olan Tube Alloys'u da bünyesine kattı ve programı Office of Scientific Research and Development'den devraldı. Manhattan Projesi, en yoğun döneminde yaklaşık 130.000 kişiye istihdam sağladı ve yaklaşık 2 milyar ABD dolarına mal oldu. Bunun yüzde 80'inden fazlası fisil malzemeyi üreten tesisleri inşa etmek ve işletmek içindi. Araştırmalar ve bombanın üretimi, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Kanada'daki otuzdan fazla tesiste gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Frédéric Joliot-Curie</span> Fransız bilim insanı (1900 – 1958)

Jean Frédéric Joliot-Curie, Irene Joliot-Curie'nin eşi ve Nobel Kimya Ödülü sahibi Fransız fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Edwin McMillan</span> Amerikalı fizikçi (1907 – 1991)

Edwin McMillan Nobel Kimya ödülü sahibi Amerikalı nükleer fizikçi. 93. element neptünyum'u keşfinden dolayı Glenn T. Seaborg ile birlikte 1951 yılında Nobel ödülü ile onurlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Val Fitch</span> Amerikalı fizikçi (1923 – 2015)

Val Logsdon Fitch Amerikalı fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Robert Serber</span> Amerikalı fizikçi (1909 – 1997)

Robert Serber, Manhattan Projesi'nde görev almış Yahudi kökenli Amerikalı fizikçi. Serber'in projenin temel ilkeleri ve amaçları konulu dersleri bir kitap olarak basılmış ve The Los Alamos Primer adıyla anılmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Wheeler</span> Amerikalı fizikçi (1911 – 2008)

John Archibald Wheeler, Amerikalı bir teorik fizikçidir. II. Dünya savaşından sonra genel görelilik kuramıyla ilgili birçok araştırması vardır. Wheeler ayrıca Niels Bohr ile Nükleer fisyon tepkimelerinin arkasındaki temel kuralları açıklamak için çalıştı. Gregory Breit ile birlikte Wheeler Breit-Wheeler süreci kavramını geliştirdi. Ayrıca popüler bir terim olan "kara delik" kavramını ortaya sürdü. Bunun yanı sıra "nötron moderatörü", "kuantum köpüğü", "solucandeliği", "it from bit" ve "bir elektron evreni" varsayımına katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Robert Fox Bacher</span> Amerikalı nükleer fizikçi

Robert Fox Bacher, Amerikalı nükleer fizikçi Loudonville, Ohio'da doğdu. Lisans eğitiimini ve doktorasını Michigan Üniversitesi'nde tamamladı. 1930'da Atomik Düzeyde Aşırı İnce Yapının Zeeman Efekti hakkındaki doktora tezini Samuel Goudsmit'in danışmanlığında yazdı. Mezuniyeti ardından, Caltech'te ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde çalışmaya başladı, Columbia Üniversitesi'nin iş teklifini kabul etti. 1935'te, Hans Bethe ile beraber Cornell Üniversitesi'nde çalışmaya başladı. Cornell'da Hans ile beraber kitabı Nuclear Physics. A: Stationary States of Nuclei (1936) üzerinde çalışmalara başladı. Bu kitap "Bethe'nin İncili" olarak bilinecek olan 3 kitabın ilkiydi.

<span class="mw-page-title-main">Mark Oliphant</span> Avustralyalı fizikçi ve siyasetçi (1901 – 2000)

Sör Marcus ‘’Mark’’ Laurence Elwin Oliphant Avustralyalı fizikçi ve hümanist. Nükleer füzyonun ilk deneysel gösterimlerinde ve nükleer silahların geliştirilmesinde büyük rol oynamıştır. Güney Avustralya'da Adelaide’de doğmuştur. Oliphant 1922 yılında Adelaide Üniversitesi’nden mezun olmuştur. 1927 yılında 1851 Sergileme Ödülü’nü, cıva üzerinde yaptığı dayanım deneyleri sayesinde kazandı ve İngiltere Cambridge Üniversitesi Cavedish Laboratuvarı'nda Sör Ernest Rutheford’un öğrencisi olarak çalışmaya gitti. Cavendish Laboratuvarı'nda parçacık hızlandırıcısını kullanarak, ağır hidrojen çekirdeğini çeşitli hedeflere ateşlemiştir. Helyum-3 ve trityum çekirdeğini keşfetmiştir. Ayrıca bu iki çekirdeğin reaksiyonu sonucunda, parçacıkların başlangıç enerjilerinden daha fazla enerji açığa çıkardığını keşfetmiştir. Enerji çekirdeğin içinden ayrı değerlendirilmiştir ve Oliphant bunun nükleer füzyonun bir sonucu olduğunu anlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Thin Man (nükleer bomba)</span>

Thin Man atom bombası, Amerika Birleşik Devletleri’nin Manhattan Projesi sırasında geliştirdiği, plütonyum top tipi silah olması önerilen atom bombası. Plütonyumun doğal bozunma hızı silah tipi bir tasarımda kullanmak için çok yüksek olduğundan gelişimi durduruldu.

<span class="mw-page-title-main">Advanced Light Source</span>

Gelişmiş Işık Kaynağı (ALS) Berkeley Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı, Kaliforniya'da Gelişmiş Işık Kaynağı (ALS) bir senkrotron ışık kaynağıdır. 1987'den 1993'e kadar inşa edilmiştir. 210 bilim insanı ve personeli şu anda orada çalışmaktadır. ALS aynı zamanda ulusal kullanıcı tesisidir. ALS bilimsel ve teknolojik araştırmalar için ışığı yoğun hale getirir. Aynı zamanda mor ötesi ve x–ışınları açısından dünyanın en görkemli yerlerinden biridir. Her yıl, dünyanın dört bir yanındaki üniversite, endüstri ve devlet laboratuvarlarından gelen 2000'in üzerinde araştırmacı buraya gider. ALS Amerika Birleşik Devletlerindeki Temel Enerji Bilimleri Enerji ofisi tarafından finanse edilir.

<span class="mw-page-title-main">Klaus Fuchs</span> Alman teorik fizikçi ve atom casusu

Emil Julius Klaus Fuchs 1950 yılında II. Dünya Savaşı ve kısa bir süre sonrasında Amerikan, İngiliz ve Kanada Manhattan Projesi’nden elde ettiği bilgileri Sovyetler Birliği’ne iletmesinden dolayı mahkûm edilen Alman teorik fizikçi ve atom casusudur. Los Alamos Laboratuvarında iken Fuchs ilk olarak nükleer silahlarla ilgili birçok teorik hesaplamadan ve sonrasında hidrojen bombası modellerinden sorumluydu.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Jeffrey Dempster</span>

Arthur Jeffrey Dempster en çok kütle spektrometrisi alanındaki çalışmaları ve 1935'te uranyum izotop 235 U keşfi ile tanınan Kanadalı-Amerikalı bir fizikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">John Henry Manley</span> Amerikalı fizikçi, Manhattan Projesinin grup lideri

John Henry Manley, Manhattan Projesi'nde ekip lideri olmadan önce Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde J. Robert Oppenheimer ile çalışan Amerikalı bir fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Project Y</span>

Project Y olarak da bilinen Los Alamos Laboratuvarı, Manhattan Projesi tarafından oluşturulan ve II. Dünya Savaşı sırasında Kaliforniya Üniversitesi tarafından işletilen gizli bir laboratuvardı. Laboratuvar kuruluş amacı, ilk atom bombalarını tasarlamak ve inşa etmekti. Robert Oppenheimer, 1943'te Norris Bradbury'nin yerine geçtiği Aralık 1945'e kadar görev yapan ilk yöneticiydi. Bilim insanlarının güvenliğini korurken çalışmalarını özgürce tartışabilmelerini sağlamak için laboratuvar New Mexico'nun ücra bir yerine yerleştirilmişti. Savaş zamanındaki laboratuvar, bir zamanlar Los Alamos Ranch School'un bir parçası olan binaları işgal ediyordu.

<span class="mw-page-title-main">Boris Pash</span> Amerikalı asker (1900 – 1995)

Boris Theodore Pash, Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'nda askeri istihbarat subayıydı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Karşı İstihbarat'ta çalışarak Nazi Almanyası'nın nükleer girişimini önlemek amacıyla oluşturulan operasyonlara komuta etti.