Giovanni Lajolo

Giovanni Lajolo (d 3 Ocak 1935 Novara) İtalyan kardianali ve İtalya'nın Vatikan'daki temsilcisi. Şu anda Vatikan Papalık Komisyonu Başkanlığı komisyonu başkanlığını yürütmktedir.
Giovanni Lajolo (d 3 Ocak 1935 Novara) İtalyan kardianali ve İtalya'nın Vatikan'daki temsilcisi. Şu anda Vatikan Papalık Komisyonu Başkanlığı komisyonu başkanlığını yürütmktedir.
Vatikan, resmî adıyla Vatikan Şehir Devleti, İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan bağımsız devlet. Ülkedeki yerleşik nüfus 1.000 civarındadır, fakat Vatikan turistik bir yer olduğundan ülkedeki kişi sayısı turistlerle birlikte artmaktadır. Çevresi yüksek duvarlarla kaplıdır ve kameralarla izlenmektedir. Vatikan, hem yüz ölçümü hem de nüfus bakımından en küçük bağımsız ülkedir.
Papalık Devleti, Papalık veya resmi olarak Kilise Devleti, tarih boyunca İtalya Yarımadası'nda yer alan ve papanın askerî ve siyasi bakımlardan yönettiği devlet birimine verilen isimdi. Papalık sadece Katolik Kilisesi'ni dinî bakımdan yönetmekle kalmıyor; ordu oluşturuyor, savaş yapıyor ve barış antlaşmaları imzalıyordu. Papalık, bir devlet olarak 1870 yılına kadar varlığını sürdürdü. O tarihte Savoya hanedanının İtalya'yı bir tek bayrak altında toplaması sonucu işlevini kaybetti. 1929 yılında Papalık, İtalya'yla Laterano Antlaşması'nı imzalayarak Vatikan'ı kurdu. Bu tarihten sonra Vatikan şekil değiştirmekle birlikte Papalık Devleti'nin bir devamı olarak bağımsız bir devlet hâlinde varlığını devam ettirmektedir.
Amintore Fanfani, İtalyan siyasetçi. 1954 - 1987 tarihleri arasında tam beş kez İtalya Başbakanlığı görevinde bulunmuştur. 1968-1973, 1976-1982 ve 1985-1987 yılları arasında Senato Başkanlığı görevini de yürütmüş, 1992-1994 yıllarında Senato Dışişleri Komisyonu Başkanı olmuş; ayrıca çeşitli hükûmetlerde bakanlıklar da yapmıştır.
Avrupa Komisyonu ya da tam adıyla Avrupa Toplulukları Komisyonu, yaklaşık 16.000 personelle desteklenip 27 komisyon üyesinden oluşan Avrupa Birliği politikalarının tasarlayıcısı ve koordinatörü, başka bir deyişle Avrupa Birliği'nin yürütme organıdır. Mevzuat önerileri hazırlayıp, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi'ne sunar. Bu organlarca hazırlanan bütçe ve programları uygulamakla yükümlüdür.
Papa (Aziz) XXIII. Ioannes, asıl adı Angelo Giuseppe Roncalli, 28 Ekim 1958-3 Haziran 1963 arasında 4 yıl, 218 gün papalık yapmıştır.
Vatikan tarihi günümüzdeki Vatikan Kent Devleti'nin sınırları içinde kalan bölgelerin tarih öncesi zamanlardan günümüze kadar süregelen tarihidir.
Vatikan bayrağı, Papa XI. Pius'un İtalya Krallığı ile imzaladığı ve Kutsal Makam tarafından yönetilen yeni bir bağımsız devlet kuran Laterano Antlaşması'nın yürürlüğe girdiği 7 Haziran 1929 tarihinde kabul edildi. Vatikan Şehir Devleti bayrağı, daha sonra papalık tacı ve anahtarların eklendiği daha önceki Papalık Devleti'nin 1808 tarihli sarı ve beyaz bayrağından model alınmıştır. Vatikan bayrağına Kutsal Makam bayrağı da denilir.
UTC+01:00, UTC'den 1 saat ileri zaman dilimi.
Vatikan valiliği görevi, Markiz Camillo Serafini tarafından, 1929-1952 yılları arasında yürütülen bir görevdir. Serafini, Vatikan Devleti'nin kurulduğu günden başlayarak, yaşamını yitirene dek bu görevi sürdürmüştür. Serafini'nin ölümünden sonra göreve yeni vali atanmamış; 26 Kasım 2000 tarihinde Papa II. John Paul tarafından hazırlanan Vatikan Anayasası'nda bu görevden söz edilmemiştir.
Papa XII. Pius, asıl adı Eugenio Maria Giuseppe Giovanni Pacelli, 2 Mart 1939 – 9 Ekim 1958 arasında papa.
Santa Sede (Latince: Sancta Sedes) veyahut Papalık Makamı; Batı Avrupa dillerinde "Aziz Sandalye", "Apostolik Makam", "Kutsal Koltuk" olarak adlandırılır. Bu isimlendirme Vatikan'ın devlet pozisyonunu belirleyen resmi isimlendirmesidir. Nihayetinde Roma’da bulunan Katolik Kilisesi'nin Piskoposluk Yönetimi'ni içerir ve devleti yönetmek için piskoposlarca yönetilen bir yetki alanı oluşumudur. Bu isimlendirme ise; Papa ile beraber Devlet Sekretaryasını, farklı Kongregasyonlarını ve papalık konseylerini içerir. Bütün bu sistemin başında bulunan kişiye de 'Başpiskopos' denir ve bu haliyle 'Papa'ya işaret etmektedir. Kısaca, Papalık Makamı, Katolik Kilise'sinin merkezi yönetimi olarak kabul edilebilir ve nihayetinde alışılagelen en basit isimlendirmesiyle buna Vatikan denilir.
Vatikan pasaportu Uluslararası seyahat için Vatikan vatandaşlarına verilir. Vatikan tarafından verilen pasaportlar sadece diplomatik pasaport ve hizmet pasaportudur. Vatikan Pasaportu bizzat Papa tarafından verilir. Bu pasaport geçicidir. Vatikan istediği zaman tek taraflı olarak iptal edebilir. Vatikan pasaportunu almak için kişinin Katolik Kilisesi'ne kayıtlı dindar bir Katolik olması gerekmektedir.
UTC+02:00, UTC'den 2 saat ileri zaman dilimi.
Papalık Marşı, bağımsız devlet Vatikanının millî marşı. 1949 yılından beri Papa'nın veya onun temsilcisinin katıldığı törenlerde söylenen marştır. Vatikan bayrağı törenle göndere çekildiği anda, sadece sekiz barla oynanır. Vatikan bu marşın kesinlikle ulusal marş olduğunu kabul etmemektedir.
Papa VIII. Clemens, asıl adı Ippolito Aldobrandini ; 30 Ocak 1592 – 3 Mart 1605 döneminde papa.
Papa VII. Urbanus; gerçek adı ile Giovanni Battista Castagna, 15-27 Eylül 1590 döneminde Roma Katolik Kilisesi'nde 13 gün süren papalık yapmıştır. Bu papalık tarihinde en kısa süren papalıktır.
Papa II. Marcellus veya doğum adı ile Marcello Cervini degli Spannochi, 5 Nisan-1 Mayıs 1555 arasında 20 gün kadar gayet kısa bir dönemde Papalık yapmıştır.
Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı, Kürdistan Bölgesel Yönetimi hükûmetinin başıdır. Şu başkan Neçirvan Barzani'dir. Mesud Barzani, 2003 yılında Irak'ın işgali'nden sonra kurulan Irak Hükûmet Konseyi'nin üyesi oldu ve 2004 yılı Nisan ayında konseyin başkanı oldu. Haziran 2005'te Irak Kürdistan Parlamentosu tarafından Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkanı seçildi.
Vatikan'da COVID-19 pandemisi, Vatikan'da COVID-19 pandemisinin etkileri.
Vatikan arması, İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan Vatikan Şehir Devleti'nin resmî devlet armasıdır.