İçeriğe atla

Giovanni Ceva

Giovanni Ceva
Doğum1 Eylül 1647(1647-09-01)
Ölüm13 Mayıs 1734 (86 yaşında)
Milliyetİtalyan
Mezun olduğu okul(lar)Cizvit Koleji
Pisa Üniversitesi
Kariyeri
DalıMatematik

Giovanni Ceva (1 Eylül 1647 - 13 Mayıs 1734), temel geometrideki Ceva teoremini kanıtlaması ile tanınan İtalyan matematikçidir. Kardeşi Tommaso Ceva da tanınmış bir şair ve matematikçidir.

Hayatı

Ceva, eğitimini Milano'da bir Cizvit kolejinde aldı. Hayatının ilerleyen döneminde Pisa Üniversitesinde okudu ve daha sonra profesör oldu. 1686'da Mantua Üniversitesinde Matematik Profesörü olarak atandı ve hayatının geri kalanında orada çalıştı.

Ceva, uzun yaşamının büyük bölümünde geometri çalıştı. 1678'de Ceva teoremi adlı bir üçgende sentetik geometri üzerine şimdi ünlü bir teoremi yayımladı. Yusuf Al-Mu'taman ibn Hűd tarafından 11. yüzyılda zaten bilinen teorem,[1] eğer bir üçgenin köşelerinden zıt taraflara üç doğru parçası çizilirse, o zaman ve ancak, üçgenin her iki tarafında yeni oluşturulan doğru parçalarının oranlarının çarpımı bire eşittir. Bu teoremi De lineis rectis'te yayımladı.

Ceva ayrıca Menelaus teoremini yeniden keşfetti ve yayımladı. Opuscula mathematica'yı 1682'de ve Geometria Motus'u 1692'de yayımladı. Geometria Motus'ta sonsuz küçükler hesabını öngördü. Son olarak Ceva, matematiksel ekonominin ilk kitaplarından biri olan De Re Nummeraria'yı 1711'de yazdı.

Giovanni Ceva ayrıca mekanik ve statiğin geometrik sistemlere uygulamalarını da inceledi. Ancak bir noktada, iki sarkacın salınım periyodlarının uzunluklarıyla aynı oranda olduğunu yanlış anladı, ancak daha sonra hatayı fark etti ve düzeltti. Ceva ayrıca hidrolik üzerinde çalıştı. 1728'de hidrolik konusundaki çalışmalarını tartışan Opus hydrostaticum'u yayımladı. Bir projede Reno nehrini Po nehrine yönlendirmesini durdurmak için hidrolik bilgisini kullandı.

Çalışmaları

Kaynakça

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İtalya</span> Güney Avrupada yer alan kısmi ada ülkesi

İtalya, resmî adıyla İtalyan Cumhuriyeti, Güney Avrupa'da, büyük ölçüde İtalya Yarımadası üzerinde yer alan bir ülke. Akdeniz'in en büyük iki adası Sicilya ve Sardinya da İtalyan topraklarıdır. Yüzölçümü 301.340 km2 olan ülkenin kuzeyde Alpler bölgesinde Fransa, İsviçre, Avusturya ve Slovenya'yla kara sınırı vardır. Bağımsız iki Avrupa ülkesi olan Vatikan ve San Marino da İtalya'nın yarımadadaki toprakları içine sıkışmış anklav ülkelerdir. İtalya'nın ayrıca biri İsviçre (Campione), diğeriyse Tunus (Lampedusa) tarafından kara ve deniz sınırlarıyla kuşatılmış iki eksklavı bulunur. Nüfusu 58 milyon olan İtalya, Avrupa Birliği'nin en kalabalık üçüncü ülkesidir. Başkenti ve en büyük şehri Roma, yüzyıllar boyunca Batı uygarlığının merkezi olmuş, mimaride barok üslûbunun doğuşuna tanıklık etmiş ve eskiden beri Katolik Kilisesi'nin merkezi olmuştur.

Leon Battista Alberti, İtalyan Rönesans hümanist yazarı, sanatçısı, mimarı, şairi, rahip, dilbilimci, filozof ve kriptograftı ; şimdi polimatlar olarak tanımlananların doğasını özetledi. Johannes Trithemius ile paylaştığı bir iddia olan Batı kriptografisinin kurucusu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Elena Cornaro Piscopia</span> Venedikli filozof (1646-1684)

Elena Lucrezia Cornaro Piscopia ya da Elena Lucrezia Corner aynı zamanda İngilizcede Helen Cornaro olarak da bilinen, 1678'de bir üniversiteden akademik ünvan alan ilk kadınlardan biri ve Felsefe Doktoru derecesi alan ilk kişi olan soylu kökenli Venedikli bir filozoftur.