İçeriğe atla

Giovanni Bragolin

Giovanni Bragolin
Doğum15 Ocak 1911 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Venedik Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Ölüm22 Eylül 1981 (70 yaşında)

Halk arasında Bragolin olarak bilinen ve Angelo Bragolin ve Giovanni Bragolin olarak da bilinen Bruno Amadio (d. 9 Kasım 1911 - ö. 22 Eylül 1981), "Ağlayan Çocuklar" olarak bilinen resim grubunun yaratıcısıydı. Resimlerde, asık suratla dümdüz ileriye bakan, ağlayan çeşitli çocuklar yer alır. Onları Roman halkıyla özel olarak ilişkilendiren hiçbir şey olmamasına rağmen bazen onlara "Çingene oğlanlar" denmektedir.

Akademik eğitim almış bir ressamdı, savaş sonrası Venedik'te ressam ve restoratör olarak çalışıyordu ve turistler için Ağlayan Çocuk resimleri yapıyordu. Bragolin adı altında bu tür en az 65 tablo yapıldı ve bunların reprodüksiyonları dünya çapında satıldı. Reprodüksiyonlar için kendisine her zaman telif ücreti ödenmiyordu. 1970'lerde hayatta olduğu ve hali vakti yerinde olduğu ve Padua'da hâlâ resim yaptığı ortaya çıktı. Savaştan sonra İspanya'ya kaçtığı ve daha sonra yanan yerel bir yetimhanedeki çocukları resmettiği iddiaları, doğrulanmamış bir şehir efsanesi gibi görünüyor.[1]

Kaynakça

  1. ^ "BBC Radio 4 - Punt PI, Series 3, Episode 4". BBC. 30 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Çallı</span> Türk ressam

İbrahim Çallı, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Bedri Rahmi Eyüboğlu</span> Türk ressam, şair ve yazar

Bedri Rahmi Eyüboğlu Türk ressam, yazar ve şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Henri Matisse</span> Fransız sanatçı (1869 – 1954)

Henri Matisse 20. yüzyılın en önemli ressamlarından. Renkleri büyük bir ustalıkla kullanışıyla Picasso ve Kandinsky ile birlikte, modern sanatın en büyük sanatçılarından biri kabul edilir.

İbrahim Balaban, Türk ressam ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Henri Rousseau</span> Fransız ressam (1844 – 1910)

Henri Julien Félix Rousseau, naif veya primitif üslupta resimler yapan Fransız post-empresyonist ressam. Mesleği yüzünden Le Douanier olarak da bilinir. Rousseau hayatı boyunca alaya alınmasına karşın, ölümünden sonra, yüksek sanat değeri taşıyan resimler yapmış ve kendi kendini eğitmiş bir dâhi olarak kabul edilmiştir.

Claude Monet, Fransız empresyonist ressam. Oscar-Claude Monet veya Claude Oscar Monet olarak da bilinir. İzlenimcilik terimi, Monet'nin İzlenim: Gün Doğumu adlı resminden gelmektedir. İzlenimcilik, modern resim sanatındaki ilk büyük devrimci harekettir. Monet, resimlerinde fırça darbeleriyle oluşturduğu değişik renklerde noktalarla istediği izlenimi uyandıracak renk ve ışık etkisini yaratmayı başarmıştır.

René François Ghislain Magritte, Belçikalı gerçeküstücü ressam.

Pieter Brueghel ya da Brueghel peyzaj çalışmaları ve köy betimlemeleriyle tanınan Hollandalı Rönesans ressamı, Hollanda ve Flaman Rönesans resmi 'nin en önemli sanatçısıdır, aynı zamanda matbaacı, manzara ve köylü sahneleriyle tür resmi ünlüdür. Büyük resimlerde her iki konunun da odak noktası haline getirilmesinde öncüydü.

<span class="mw-page-title-main">Komet</span> Türk resim ve gravür sanatçısı

Gürkan Coşkun ya da bilinen adıyla Komet, Türk ressam ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Neşet Günal</span> Türk ressam

Neşet Günal Türk ressam ve öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Sami Yetik</span> Türk ressam

Sami Yetik, Türk ressam.

Çallı Kuşağı, 1914 Kuşağı veya Türk İzlenimciler, Sanayi-i Nefise Mektebi tarafından düzenlenen Avrupa sınavını kazanarak Paris'e gönderilen, İbrahim Çallı ve kendi olanakları ile giden Namık İsmail, Hüseyin Avni Lifij, Nazmi Ziya Güran gibi ressamlar I. Dünya Savaşı'nın başlaması ile birlikte 1914'te ülkeye geri döndüler. Türk resim tarihinde "1914 Kuşağı", "Çallı Kuşağı" veya "Türk İzlenimcileri" diye adlandırılan bu grubun başlıca üyeleri, İbrahim Çallı, Ruhi Arel, Feyhaman Duran, Hikmet Onat, Hüseyin Avni Lifij, Nazmi Ziya Güran, Namık İsmail, Sami Yetik ve Ali Sami Boyar ve Hasan Vecih Bereketoğlu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kara Resimler</span>

Kara Resimler, İspanyol ressam Goya'nın, Sağırın Beşi adıyla bilinen evinin iki katındaki duvar sıvasına, dekorasyon amacıyla yağlı boya ile çizdiği 14 tablodan oluşan bir duvar resmi serisidir. Evi Şubat 1819'da satın alan Goya, resimleri 1819 ile 1824 arasında çizdi. 1873'te tuvale aktarılan resimler, Madrid'deki Prado Müzesi'nde muhafaza edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Théodore Géricault</span> Fransız ressam (1791 – 1824)

Théodore Géricault, özellikle Medusa'nın Salı isimli tablosuyla tanınan Fransız ressam ve taş baskı sanatçısıdır. Romantik akımın önderlerinden biridir.

<i>Çocuklarını Yiyen Satürn</i>

Çocuklarını Yiyen Satürn ya da kısaca Satürn, İspanyol ressam Goya'nın, Sağırın Beşi adıyla bilinen evinin iki katındaki duvar sıvasına, dekorasyon amacıyla yağlı boya ile çizdiği 14 tablodan oluşan ve Kara Resimler olarak adlandırılan duvar resmi serisine ait bir tablodur. Serinin geri kalanıyla birlikte 1819 - 1823 yılları arasında çizilmiştir. Resimde Yunan tanrısı Kronos'un, kendi yerine geçmelerinden korktuğu çocuklarını doğumlarının hemen ardından yiyerek öldürmesi anlatılır. Goya'nın ölümünden sonra tuvale aktarılan resim, Madrid'deki Prado Müzesi'nde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ağlayan Çocuk</span>

Ağlayan Çocuk, İtalyan ressam Giovanni Bragolin'in bir eseri. Eserdeki çocuk figürü Türkiye'de "Çiko" olarak da tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">John Bauer</span> İsveçli ressam ve illüstratör (1882-1918)

John Bauer, ünlü bir İsveçli illüstratör ve ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Müfide Kadri</span> Türk ressam

Müfide Kadri Türk ressam, besteci.

Hasan Hayrettin Çizel, Türk ressam.

İhsan Cemal Karaburçak Türk ressam.