İçeriğe atla

Giorgio Pressburger

Giorgio Pressburger

Giorgio Pressburger (d. 21 Nisan 1937 – ö. 5 Ekim 2017), Macaristan doğumlu İtalyan romancı ve kısa öykü yazarıdır.[1] Kendisi 21 Nisan 1937'de Budapeşte, Macaristan'da doğmuştur.

Pressburger im 2001

Pressburger 1956'da İtalya'ya yerleşerek burada sinema ve tiyatro yönetmeni olarak çalıştı. Daha sonra Macaristan İtalyan Kültürü Enstitüsü Müdürü oldu.

1992'de The Law of White Spaces adlı kaleme aldığı kitabı Independent Foreign Fiction Ödülü için aday oldu. Yazarın diğer eserleri arasında roman çalışması Teeth and Spies ve kısa öykü koleksiyonu Snow and Guilt sayılabilir.[2]

Budapeşte doğumlu Macar-İtalyan yazar Giorgio Pressburger 5 Ekim 2017'de Trieste, İtalya'da 80 yaşında ölmüştür.

Kaynakça

  1. ^ Elhunyt Giorgio Pressburger magyar származású olasz író 5 Ekim 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Macarca)
  2. ^ Pressburger, Giorgio. The Law of White Spaces, Vintage, 1994.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Macaristan</span> Orta Avrupada bir ülke

Macaristan, Orta Avrupa'da Karpatlarda kurulu olan ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Komşuları; batıda Avusturya ve Slovenya, kuzeyde Slovakya, doğuda Romanya ve Ukrayna, güneyde Sırbistan ve Hırvatistan'dır. Başkenti Budapeşte olan Macaristan, OECD, NATO, AB, Vişegrad Grubu ve Schengen üyesidir. Ülkedeki resmî dil, Fin-Ugor dillerinden olan ve Avrupa Birliği'nin 24 resmî dilinden biri olan Macarcadır. Bu bağlamda Macarca, Avrupa Birliği'nde Fince, Estonca ve Maltaca ile beraber Hint-Avrupa dillerinden olmayan dört dilden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Budapeşte</span> Macaristanın başkenti

Budapeşte, Macaristan'ın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir sınırları içindeki nüfusa göre Avrupa Birliği'nin dokuzuncu en büyük şehri ve Tuna nehri üzerindeki ikinci en büyük şehirdir; şehrin yaklaşık 525 kilometrekarelik bir alanda tahmini nüfusu 1.752.286'dır. Hem şehir hem de ilçe olan Budapeşte, 7.626 kilometrekarelik bir alana ve 3.303.786 nüfusa sahip Budapeşte metropolitan alanının merkezini oluşturur. Şehrin nüfusu, toplam Macaristan nüfusunun %33'ünü oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan Krallığı</span> Orta Avrupada uzun yıllar hüküm süren bir krallık

Macaristan Krallığı, Orta Çağ'dan 20. yüzyıla kadar yaklaşık bin yıl boyunca Orta Avrupa'da varlığını sürdüren bir monarşiydi. Macaristan Prensliği, ilk kral I. István'ın 1000 yılı civarında Estergon'da taç giymesi üzerine bir Hristiyan krallığı olarak ortaya çıktı; ailesi 300 yıl boyunca monarşiyi yönetti. 12. yüzyıla gelindiğinde krallık Avrupalı bir güç haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Béla Kun</span> Macar komünist devrimci (1886-1938)

Béla Kun [ˈbeːlɒ kun], Macar komünist politikacı.

<span class="mw-page-title-main">1956 Macaristan Ayaklanması</span>

1956 Macaristan ayaklanması veya Macaristan Halk Cumhuriyeti sonrası dönemle anıldığı isimle Macar Devrimi, 1956 yılında Macaristan'daki Sovyetler Birliği destekli stalinist hükûmete karşı başlatılan halk hareketidir.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan Sovyet Cumhuriyeti</span>

Macaristan Sovyet Cumhuriyeti Macaristan'da Béla Kun'un liderliğinde kurulan komünist bir rejimdir. Rusya'daki Bolşeviklerin yaptığı Ekim Devriminin ardından Avrupa'da kurulan Marksist-Leninist politikaların uygulandığı ilk komünist hükûmettir. Ömrü sadece dört ay sürmüştür. Romanya'nın Budapeşte'yi işgaliyle düşmüştür. Bu devletin varisi Macaristan Krallığı'dır. Krallık (1920-1944) arasında hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Debrecen</span>

Debrecen, Macaristan’da Budapeşte’den sonra ikinci büyük en geniş şehirdir. Debrecen, Kuzey Alföld bölgesi ve Hajdú-Bihar eyaleti başkentinin bölgesel merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan Savunma Kuvvetleri</span>

Macaristan Savunma Kuvvetleri, Macaristan'ı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Kara ve Hava kuvvetlerinden oluşmaktadır. Ülkenin denize kıyısı olmadığından deniz kuvvetleri bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Antal Szerb</span> Macar yazar (1901-1945)

Antal Szerb, Macar yazar, akademisyen, edebiyat tarihçisi ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Andrew Grove</span> Macar kökenli Amerikalı iş insanı, mühendis ve yazar (1936-2016)

Andrew Stephen "Andy" Grove, Macaristan doğumlu Amerikalı mühendis, iş insanı ve yazar. Budapeşte doğumlu olup, Macar asıllıdır. Kimya Mühendisliği üstüne olan doktorasını Berkeley Üniversitesi'de vermiştir. 1968'de İntel'in kurulmasından sonra işe girmiş 4. kişidir. 1978'den 2004'e kadar şirketin en tepesinde olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Péter Esterházy</span> Macar yazar

Péter Graf Esterházy de Galántha Macar yazar ve edebiyatçı.

<span class="mw-page-title-main">Mihály Károlyi</span> Macaristan başbakanı (1875-1955)

Mihály Károlyi, tam adıyla Kont Mihály (Michael) Adam Georg Nikolaus Graf Károlyi von Nagykároly, Macar siyasetçi. Macaristan'ın ilk devlet başkanıdır. 31 Ekim 1918 - 11 Ocak 1919 tarihleri arasında vekâleten; 11 Ocak 1919 - 21 Mart 1919 tarihleri arasında da asâleten Macaristan devlet başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Kálmán Darányi</span> Macar siyasetçi

Kálmán Darányi de Pusztaszentgyörgy et Tetétlen Macar siyasetçi. 1936 ila 1938 yılları arasında Macaristan başbakanı olarak görev yapmıştır. Ayrıca 5 Aralık 1938'den 12 haziran 1939'a ve 15 Haziran 1939'dan 1 Kasım 1939'a kadar Macaristan Ulusal Meclisi başkanlığı da yapmıştır. Darányi Macar siyasetinde radikal sağ ile ilişkilendirilir. Macar faşistlerine karşı sempatik olmadığından yurt içinde gittikçe artan otoriter bir siyaset izlemiş ancak yurt dışında Almanya ve İtalya'nın faşist güçleriyle ittifak yoluna gitmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan Demokratik Cumhuriyeti</span>

İlk Macar Cumhuriyeti veya dönemdeki ismiyle Macaristan Halk Cumhuriyeti kısa ömürlü halk cumhuriyeti, 1918 sonlarından 1919 ortalarına kadarlık olan kesinti arasında yaşadı. I. Dünya Savaşı'ndan sonra Avusturya-Macaristan İmparatorluğunun dağılması sonucu kuruldu. Macar Halk Cumhuriyeti, Macaristan Krallığı'nın yerini almış ve yerine başka bir kısa ömürlü devlet getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Krizi</span>

Bosna krizi, 8 Ekim 1908 tarihinde Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'ın resmi olarak Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliğindeki Bosna-Hersek'i tek taraflı ilhak etmesinin ardından meydana gelen uluslararası bir krizdir. İlhak, 5 Ekim'de Bulgaristan'ın Osmanlı İmparatorluğu'ndan tek taraflı bağımsızlığını ilan etmesinin ardından gerçekleşmiş olup tüm Büyük Güçlerin ve Avusturya-Macaristan'ın Balkanlar'daki komşuları Sırbistan ve Karadağ'ın protestolarına yol açtı. Nisan 1909'da Berlin Antlaşması, olguyu yansıtmak ve krizi sona erdirmek amacıyla değiştirildi. Kriz, Avusturya-Macaristan ile Sırbistan, İtalya ve Rus İmparatorluğu arasındaki ilişkilerinin bozulmasına yol açtı. Osmanlı yönetimi ise II. Meşrutiyet sebebiyle etkisiz kalmış ve hukuken olmasa da ilhakı kabullenmek zorunda kalmıştır.

Áron Tamási 20 Eylül 1897 ve 26 Mayıs 1966 arasında yaşamış Macar yazar. Özgün Székely tarzında yazılmış hikâyeleriyle kendi ana Transilvanya bölgesinde ve Macaristan'da tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan Krallığı (1920-1946)</span> Orta Avrupada Miklós Horthy tarafından yönetilen devlet (1920-1946)

Macaristan Krallığı, Bazen Naiplik veya Horthy dönemi olarak anılan, 1920'den 1946'ya kadar Naib Miklós Horthy'nin yönetimi altında bir ülkeydi. Horthy, nominal olarak Macar monarşisini temsil ediyordu. Ancak tahtta oturan bir kral yoktu. IV. Karl'ın tahta geri dönme girişimleri Horthy tarafından engellendi.

Marcell Jankovics, Macar grafik sanatçısı, film yönetmeni, animatör ve yazar.

István Tóth-Potya, Macar eski millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">János Kodolányi</span> Macar yazar (1899-1969)

János Kodolányi Macar kısa öykü, drama, roman ve sosyografi yazarı. Kodolányi János Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'ne onun adı verilmiştir.