İçeriğe atla

Giorgi Papaşvili

Giorgi Papaşvili (İngilizce: George Papashvily; Gürcüce: გიორგი პაპაშვილი) (d. 23 Ağustos 1898, Kobiaantkari, Duşeti, Gürcistan — ö. 29 Mart 1978, Cambria, Kaliforniya), Gürcü Amerikalı yazar ve heykeltıraştır. Sinemaya da uyarlanan Anything Can Happen (Her Şey Olabilir) adlı kitabı çok satan kitaplar arasına girmiştir.

Gençliği

Giorgi Papaşvili, çiftçi karı koca Vano ve İamze Papaşvili'nin büyük çocuğu olarak doğdu. 1921'de Kızıl Ordu’nun Gürcistan’ı işgali sırasında Gürcü ordusunda görev yapıyordu. İşgale karşı direniş Batum'da sona erince, Papaşvili de Gürcistan hükûmetiyle birlikte gemiyle Batum'dan ayrılıp İstanbul'a gitti. İki yıl İstanbul'da yaşadıktan sonra oradan ayrıldı ve sonunda ABD'ye ulaştı.

Amerika’daki hayatı

Bir süre New York'ta yaşadı ve ardından Kaliforniya'ya gitti. Burada Amerikalı yazar Helen Waite'la evlendi.[1] Helen-Giorgi Papaşvili Cambria'da küçük bir çiftlik satın alıp şehir dışına yerleştiler. Giorgi Papaşvili burada ailesinin mesleği olan çiftçiliğe başladı. Helen Waite'in (Papashvily) önerisiyle ve onunla birlikte Anything Can Happen (Her Şey Olabilir) adlı kitabı yazdı. 1945 yılında yayımlanan kitap çok başarılı oldu ve çok satanlar arasına girdi. On beş dile çevrilen kitap, 600 bini ABD'de olmak üzere bütün dünyada 1,5 milyon sattı. 1961'de Helen Waite'le birlikte terk etmek zorunda kaldığı ülkesini ziyaret eden Giorgi Papaşvili'nin kitabı 1965'te Gürcüceye de çevrildi. Kitap 1952'de Amerikalı yönetmen yönetmen George Seaton tarafından aynı adla sinemaya da uyarlandı. José Ferrer Giorgi'yi ve Kim Hunter da Helen'i canlandırdı.[2]

Kitapları

Papaşvili'nin diğer kitapları:

  • Yes and No Stories - A Book of Georgian Folk Tales (1946; Evet ve Hayır Hikâyeleri - Gürcü Halk Masalları Kitabı)
  • Dogs and People (1954; Köpekler ve İnsanlar)
  • Thanks to Noah (1956; Nuh'a Teşekkürler. 1971'de Gürcüceye çevrilmiştir.)
  • Home and Home Again (1973, Evim ve Yine Evim; 1961'de köyünü ziyaret etmesini anlatır)
  • Russian Cooking (1969; Rus Yemekleri)

Sanatı

Giorgi Papaşvili, hiçbir eğitim almadan 1940 yılında taş ve ahşap oymacılığına başladı. Kısa sürede naif ve modern tarzın birleşiminden oluşan bir tarz geliştirdi. Hayvan, insan, çiçek gibi figürler ve kabartma eserler şekillendirdi. Başlıca eserleri:

  • War's End (1946; Savaşın Sonu)
  • Pigeons (1948; Güvercinler; Hazleton Sanat Ligi)
  • Ram (1951; Koç)
  • Butterfly (1952; Kelebek; Woodmere Sanat Galerisi)
  • Horse (1955; At; Gürcistan Ulusal Sanat Galerisi)
  • Animal (1957; Hayvan; Reading Reading Halk Müzesi ve Sanat Galerisi)
  • Apple (1959; Elma)
  • Library Bears (1966; Kütüphane Ayıları; Philadelphia Halk Kütüphanesi Fox Chase Şubesi)
  • Bear Cub with Frog (1966; Ayı Yavrusu ile Kurabağa; Philadelphia Halk Kütüphanesi West Oak Lane Şubesi)
  • Otter (1975; Su Samuru; Çocuk Edebiyatı Araştırma Koleksiyonu 11 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Philadelphia Halk Kütüphanesi)

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Artvin</span> Türkiyenin bir ilçesi ve Artvin ilinin merkezi

Artvin ; Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin, doğu ucunda yer alan ve Artvin ilinin idari merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Acara Özerk Cumhuriyeti</span> Gürcistana bağlı özerk bölge.

Acara Özerk Cumhuriyeti, Gürcistan'ın güneybatı kesiminde yer alan özerk cumhuriyet. Yönetim merkezi Batum'dur. Türkiye'nin hemen kuzeydoğusunda Artvin ve Ardahan illeri sınırında yer alır. Artvin'in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Sarp Sınır Kapısı Batum'a açılır. Bir süre Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde kalmış olan Acara Özerk Cumhuriyeti, 1921'de imzalanan Kars Antlaşması'nın bir sonucu olarak Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adıyla kurulmuş, Sovyetler Birliği'nin dağılıp Gürcistan'ın bağımsız olmasından sonra bugünkü adını almıştır. Gürcistan'ın merkezî yönetimine tabi olan Acara Özerk Cumhuriyeti, Türkiye ile tarihî, dinî ve kültürel yakınlığa sahiptir. 1921 Kars Antlaşması metnine göre Türkiye, bölgeyi dinî toplulukların bütün haklarını garanti altına alan geniş bir yönetimsel özerkliğe sahip olması ve Batum limanından vergisiz şekilde serbest ticaret yapabilmesi koşuluyla Gürcistan'a bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcüler</span> Gürcistana özgü Kafkas etnik grubu

Gürcüler veya Kartveliler, günümüzde büyük bölümü Gürcistan’da yaşamakta olan Kafkasya halkı. Gürcüler ayrıca Azerbaycan, İran, Rusya, Türkiye, ABD ve Avrupa’nın bazı ülkelerine de dağılmıştır. Tarihsel antropoloji açısından Gürcüler; Svanlar, Lazlar ve Megreller ile aynı kökenden gelen bir Kartveli halkı olarak kabul edilir. Halkın büyük çoğunluğu bir Kartveli dili olan Gürcüce konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan tarihi</span>

Gürcistan tarihi, Gürcistan'da tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan dönem boyunca yaşanan olayları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Çveneburi</span> Türkiye’de yaşayan muhacir Gürcülerin kendilerini tanımladığı sözcük

Çveneburi, ataları 93 Harbi sonrasında Artvin ve Batum yöresinden Osmanlı İmparatorluğu'nun iç kısımlarına göç etmiş, Türkiye Gürcüleri içindeki Müslüman muhacir topluluğun kendi aralarında kullandıkları bir öz tanımlamadır. Bu tanım, Türkiye Gürcüleri içerisindeki tarihi Tao-Klarceti bölgesinin yerlisi olan Gürcüleri ve Gürcü Katoliklerini kapsamamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ardanuç</span> Artvinin ilçesi

Ardanuç, Karadeniz Bölgesi’nin doğu ucunda, Artvin iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezidir. Ardanuç adı Gürcüce Artanuci’den gelir. Ardanuç kenti, tarihsel Klarceti bölgesinin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Ortaçağda Gürcü hanedanı Bagrationilerin önemli merkezlerinden biri olmuştur. Ardanuç kasabası Artvin kentine 39 kilometre uzaklıktadır. İlçenin rağbetle tüketilen yemeklerinden birisi de çağ kebabıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Krallığı</span> Orta Çağda kurulmuş Gürcü krallığı

Gürcistan Krallığı ya da Gürcü İmparatorluğu, Orta Çağ'da kurulmuş olan Gürcü devleti. Gürcistan pek çok alanda, Altın Çağ olarak adlandırılan dönemi bu krallık zamanında yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İncilli, Ardanuç</span>

İncilli, Artvin ilinin Ardanuç ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kartli-Kaheti Krallığı</span>

Kartli-Kaheti Krallığı (1762-1801) Kartli ve Kaheti krallıklarının 1762'de birleşmesiyle kurulmuş feodal devlettir. Krallık bugünkü Gürcistan'ın büyük bölümünü Türkiye'nin az bölümünü, Ermenistan'ın Kuzeyini ve Azerbaycan'ın Kuzeybatı topraklarını kapsıyordu.

Klarceti, tarihsel Gürcistan’ın güneybatı kesiminde, tarihi Mesheti’nin bir parçası sayılan bölge. Meydancık ve Ardanuç dereleri havzasını da içine alacak biçimde, Çoruh nehrinin Yalnızçam Dağlarından Karadeniz’e kadar uzanan aşağı havzasını kapsar. Klarceti’nin en eski merkezi Tuharisi kalesidir. Klarceti bölgesi, Kartli kralına bağlı bey (ერისთავი) tarafından yönetiliyordu ve bu beyin ikametgâhı 5. yüzyılın ikinci yarısından itibaren büyük olasılıkla Ardanuç kalesi idi. Kral Vahtang Gorgasal burada geniş ölçekli kültürel ve mimari çalışmalara başladı. Kilise ve manastırlar inşa etti. Merkezi Ahiza’da bulunan yeni piskoposluk merkezi kurdu. Bu dönemde Klarceti, İran saldırılarına karşı mücadelenin köprübaşı mevziisi haline geldi. 8. yüzyılda Bagratlılar hanedanı buraya yerleşti. 9. yüzyılın başında Büyük I. Aşot, Arap saldırıları ve salgın hastalıklarla gerilemiş olan bu bölgeyi canlandırdı ve buraya yeni nüfus yerleştirdi. Bu sırada burada, Grigol Handzteli’nin öncülüğünde yaygın biçimde manastırların inşasına başlandı. 11-13. yüzyıllarda Klarceti’de kültür ve eğitim alanında önemli çalışmalar gerçekleştirildi. Bölge kilise ve manastırlarıyla ünlü hale geldi. Buraya Klarceti’nin “On İki Issız Yeri” adı veriliyordu. 16. yüzyılda Klarceti, Güneybatı Gürcistan’ın başka yerleriyle birlikte Osmanlıların eline geçti. 1918-1921 arasında Demokratik Gürcistan Cumhuriyeti sınırları içindeydi. 1921 yılından itibaren ise yeniden Türkiye sınırlarına katıldı.

<span class="mw-page-title-main">İskender Tsitaşi</span> Laz dilbilimci, yazar ve eğitmen

İskender Tsitaşi, Laz dilbilimci, eğitmen, yazar ve aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Gürcüleri</span>

Türkiye Gürcüleri, etnik Gürcü olan veya soyundan gelen Türkiye vatandaşları ve sakinlerini ifade eder. Bu topluluk iki farklı gruptan oluşur. Artvin ve Ardahan Gürcüleri bölgenin yerlileri iken Türkiye'nin diğer bölgelerinde yaşayan Gürcüler ise, Osmanlı sınırları içindeki Gürcü topraklarının 19. yüzyılda Rusların eline geçmesi üzerine, bu bölgeden gerçekleşen göçlerle ortaya çıkmıştır. Bu ikinci grup içinde Müslüman ve Katolik Gürcüler yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Susan Bee</span>

Susan Bee New York’ta yaşayan Amerikalı bir ressam, editör ve kitap sanatçısıdır. 2015'te Brooklyn'deki Southfirst Galeri’sinde "70'lerdeki fotogramlar ve değişen fotoğraflar" sergilendi. Ayrıca Susan’ın 2013’te Accola Griefen Galerisi’nde bir kişisel sergisi ve de New York’taki A.I.R. Gallery’sinde 7 kişisel sergisi vardır. Barnard Koleji'nden B.A ye sahip ve Hunter Koleji'nden resimde M.A ya sahip. Sanat Eleştirisi ve Yazma programında Görsel Sanatlar Yüksek Okulu'nda ders verdi. Bee, 2012 yılından beri Pensilvanya Üniversitesi'nde ve 2014'ten beri Pratt Enstitüsünde öğretim görevini sürdürüyor. 2014'te Susan Bee'e Guggenheim Dostluk Ödülü verildi.

<span class="mw-page-title-main">Şalva Vardidze</span>

Şalva Vardidze, Gürcü din ve siyaset adamı, yazar ve çevirmen. İstanbul Gürcü Katolik Kilisesi’ndeki görevi sırasında Gürcistan’ın bağımsızlığı için verilen mücadelede fiilen yer almış, Gürcü kültürünü tanıtmak için yazılar yazıp çeviriler yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Shalta Kilisesi</span> Katedral

Shalta Kilisesi, Gürcistan’ın Acara bölgesinde 12. yüzyıldan kalma Gürcü Ortodoks kilisesi. Hulo ilçesinde Kinçauri köyündedir. Kilisenin duvarlarında 14. ya da 15. yüzyıla özgü Bizans sanatı tarzında resim fragmanları günümüze ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Artvin'de yer adları</span>

Artvin'de yer adları, çoğu Gürcüce, bir kısmı da Lazca ve Ermenice adlardan oluşuyordu. Bu yer adlarının çoğu, ilk kez 1925'te Artvin il meclisinin kararıyla değiştirildi. Artvin'de yer adlarının değiştirilmesi 1959 ile 1964 yıllarında ve daha sonra da devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcü edebiyatı</span>

Gürcü edebiyatı, 4. yüzyılda Hristiyanlığın benimsenmesinden sonra dinsel kitapların ana dile çevrilmesine duyulan gereksinme sonucunda ortaya çıktı. Dinsel kitapların çevirilerini azizlerin yaşamlarını anlatan ürünler izledi.

Francisco-Maria Maggio, İtalyan misyoner ve bilim insanı. İlk Gürcüce dilbilgisi kitabının yazarı ve yayımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Oliver Wardrop</span>

John Oliver Wardrop, İngiltere'nin ilk Güney Kafkasya Baş Komiseri olarak çalışmış İngiliz diplomat, gezgin, tercüman ve Oxford Üniversitesi'ndeki Güney Kafkasya çalışmaları bölümünün kurucudur. Wardrop, Britanya İmparatorluk Nişanı ve Aziz Michael ve Aziz George Nişanları'nın sahibidir.

Gürcistan kültürü, ülkenin uzun tarihi ile beraber gelişmiş, Gürcü dili ve alfabesi üzerine dayanan güçlü bir edebiyat geleneği ve eşsiz bir ulusal kültür barındırmaktadır. Bu özelliği güçlü bir ulusal kimlik sağlayarak tarih boyunca tekrarlanan yabancı işgali ve asimilasyon çabalarına rağmen Gürcü kimliğinin korunmasına yardımcı olmuştur.