İçeriğe atla

Giordano Bruno (krater)

Koordinatlar: 35°54′N 102°48′E / 35.9°K 102.8°D / 35.9; 102.8
Giordano Bruno
Giordano Bruno. NASA fotoğrafı
Koordinatlar35°54′N 102°48′E / 35.9°K 102.8°D / 35.9; 102.8
Çap22,13 km
DerinlikBilinmiyor
Eş-boylamGündoğumunda 258°
EponimGiordano Bruno


Giordano Bruno krateri Ay yüzeyinde bulunan kraterdir.

Ay’ın karanlık yüzünde, 22 km çapındaki kraterin derinliği bilinmemektedir. Kuzeydoğusunda Harkhebi, güneydoğusunda Szilard kraterleri bulunur. İsmini ünlü İtalyan gök bilimci Giordano Bruno’dan almaktadır. 1976 yılında bir makalede, bu kraterin 18 Haziran 1178’de Canterbury rahiplerinin şahit olduğu olayın sonrasında oluştuğu yayınlandı. Günümüzde bu iddia tamamen reddedilmiştir.

18 Haziran 1178’de Centerbury şehrindeki beş rahip, gün batımından hemen sonra Ay'ın birden kıvılcımlar çıkararak patladığını, "kıvrandığını" ve "siyahımsı bir görünüm aldığını" gördüler. İngiliz tarih yazarı Gervase bu olağanüstü olayı günlüğüne şöyle yazmıştır:

Bu yıl Aziz John Şöleni'nden önceki Pazar günü, gün batımından sonra 5 adam ona doğru bakarken Ay'da fevkalade bir işaret gözüktü. Şimdi, çok açık bir yeni ay vardı. Normalde olması gerektiği gibi, şimdi de bu yeni ayın boynuzları [sivri uçları] doğuya bakıyordu. Bir anda, üst taraftaki boynuz ikiye ayrılıverdi. Ayrımın ortalarından yanan bir meşale çıktı; uzun bir yol kat etti, alevler, küller ve kıvılcımlar saçtı. Ayrıca, Ay'ın gövdesi de boynuzların altındaydı ve sanki telaşlıymış gibi büküldü ve bana söyleyenlerin sözleriyle ve kendi gözleriyle gördükleriyle aktaracak olursam Ay, rahatsız edilmiş bir yılan gibi hızlıca titreşti. Sonrasında, normal haline geri döndü.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Şubat ya da küçük ay, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 2. ayı. Artık yıllarda 29, diğer yıllarda 28 çeker.

<span class="mw-page-title-main">Ay</span> Dünyanın doğal uydusu

Ay, Dünya'nın tek doğal uydusu ve Güneş Sistemi içindeki beşinci büyük doğal uydudur. Dünya ile Ay arasında ortalama merkezden merkeze uzaklık 384.403 km, yani Dünya'nın çapının yaklaşık otuz katı kadardır. Jeofiziksel açıdan Ay, gezegen kütleli gök cismi veya uydu gezegendir. Kütlesi, Dünya'nın kütlesinin %1,2'si ve çapı 3.474 km (2.159 mi) ile Dünya'nın yaklaşık dörtte biri kadardır. Yüzeyinde kütleçekim etkisi yerçekiminin yaklaşık %17'sidir. Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar. Dünya, Ay ve Güneş geometrisinde görülen periyodik değişimler sonucunda her 29,5 günde tekrar eden Ay'ın evreleri oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Giordano Bruno</span> İtalyan hümanist, şair ve filozof (1548-1600)

Giordano Bruno, İtalyan filozof, rahip, gökbilimci ve okültist. Rönesans felsefesini biçimlendiren filozofların en önemlilerinden biridir ve şair yönüyle de edebiyata en yakın duranıdır. Ona doğacı coşkunluğun düşünürü de denilebilir. Aristotelesçi kapalı evren görüşünden ilk sıyrılanlar arasında yer alan İtalyan filozof, Kopernik'in tezini savundu. Evrenin sonsuz ve eş dağılımlı olduğunu ve evrende, dünyadan başka birçok gezegenin bulunduğunu söyledi. Aykırı görüşler beslediği için 1600 yılında Roma Katolik Kilisesi'nin Engizisyon mahkemesinde yargılanıp sapkın ilan edildi ve Roma'da konuşamaması için yüzüne demir maske geçirilerek diri diri yakılarak idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Henri Becquerel</span> Fransız fizikçi (1852 – 1908)

Antoine Henri Becquerel, Fransız fizikçi, radyoaktivitenin kâşiflerindendir. 1903 Nobel Fizik Ödülü sahibidir. SI ölçü sistemindeki radyoaktivite birimi Bekerel onun ismine ithafen verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Galata Köprüsü</span>

Galata Köprüsü, İstanbul'da Haliç üzerine yapılmış, Karaköy'le Eminönü'nü birleştiren köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Roş Haşanah</span> Yahudi Bayramı

Roş Haşanah, Yahudiler tarafından kutlanan İbrani takviminin yeni yılıdır. Tanah'ta Yom Teruah olarak geçen bu günün manasal meali "haykırış (çoşku) ve devirme günü"dür.

Pandeizm, panteizmin deistik formudur veya deizmin panteistik formudur.

<span class="mw-page-title-main">WWE Championship</span>

WWE Championship , WWE'de iki dünya ünvanından biri olarak Raw'a ait şampiyonluk ünvanı. Ünvanın şu anki sahibi, bu ünvanı ilk kez kazanan Cody Rhodes'dur. En çok kazanan kişi, bu unvanı 13 kez kazanan John Cena'dır.

<span class="mw-page-title-main">Oberon (uydu)</span> Uranüsün uydusu

Oberon, Uranüs'ün önemli uydularının en dışta olanıdır. Ortalama 760 km çapıyla Uranüs'ün ikinci en büyük uydusudur. 1787 yılında William Herschel tarafından keşfedilmiştir. Adı William Shakespeare'in A Midsummer Night's Dream adlı oyununda perilerin kralı olan Oberon'dan gelir. Oberon'un yörüngesi kısmen Uranüs'ün Manyotosferinde bulunmaktadır.Dış yüzeyi ile çekirdek arasındaki sınırda Sıvı su tabakası mevcut olabilir. Dış yüzeyinde çok sayıda çarpma kraterleri bulunur, yaklaşık olarak 210 kilometre çapında çarpma kraterlerinin olduğu düşünülüyor.

<span class="mw-page-title-main">Asara BaTevet</span>

Asara BeTevet, İbrani takviminin Tevet ayının onuncu günüdür; Yahudiliğin küçük fakat önemli bir orucudur. Yahudiliğin diğer oruçlarından farklı olarak gün doğumundan gün batımına kadar tutulan kısa bir oruçtur. Hanuka bayramıyla bir ilgisi olmamasına rağmen bu bayramdan bir hafta sonrasına denk gelir.

<span class="mw-page-title-main">Sisamlı Aristarkus</span> Yunan astronom ve matematikçi (MÖ 310 - yak. 230)

Aristarkus, Yunan gökbilimci ve matematikçi. Sisam adasında doğdu. Evrenin merkezine dünyayı değil de güneşi koyan günmerkezlilik inanışının bilinen ilk savunucularındandı. Pisagor'dan ve Filolaos'dan etkilendi. Her ikisi de güneşi merkeze koymalarına rağmen, gezegenlerin diziliş sırası açısından Filolaos'dan farklı görüşlerde oldu. Onun astronomik fikirleri 1800 yıl boyunca geçerliliğini sürdüren Aristo ve Batlamyus'un yermerkezli teorileri karşısında rağbet görmedi, ta ki Kopernik, Kepler ve Newton'un buluşlarına kadar. Ay'daki Aristarkus Krateri'ne onun adı verilmiştir.

Şartrö Tarikatı veya Aziz Bruno Tarikatı, Hristiyanlığın Katolik mezhebine bağlı bir tarikatıdır.

Azize Tereza Kilisesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir Katolik kilisesidir. İsmi, Lisieuxlü Azize Tereza'dan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bruno Fernandes</span> Portekizli millî futbolcu

Bruno Miguel Borges Fernandes, Manchester United takımında orta saha pozisyonunda görev yapan Portekizli millî futbolcudur. Profesyonel kariyerine 2012 yılında Novara kulübünde başladı. Daha sonra sırasıyla Udinese, Sampdoria ve Sporting kulüplerinde oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan</span> Hicrî takvimin 9. ayı, Müslümanların oruç tuttuğu ay

Ramazan, hicrî takvime göre 9. ay ve İslam inancına göre Muhammed'e Kur'an ayetlerinin inmeye başladığı, aynı zamanda Müslümanlarca oruç tutulmaya ve terâvih namazının kılınmaya başlandığı aydır. Bu ayda oruç tutmak, İslam'ın beş temel şartından biridir. Ramazan, Ay'ın hilâl görünümünün ilk görülüşünden itibaren 29 veya 30 gün boyunca sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Erhan Gökgücü</span>

Erhan Gökgücü, Tiyatro rejisörü, oyun yazarı, oyunculuk ve reji eğitmeni.

Callippus, mevsimlerin uzunluklarını kesin olarak belirleyen ve sonraki tüm gök bilimciler tarafından kullanılan bir takvim oluşturan Yunan astronom ve matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Roberto Bellarmino</span> Katolik kardinal ve Kilise Doktoru

Roberto Bellarmino,, İtalyan teolog, Kardinal, Cizvit rahibi ve iman savunucusu (Apolojet).

Triduum ya da Paskalya’nın Diriliş Pazarı ile biten Üç Kutsal Gün

Tevfik Akbaşlı, Türk besteci.