İçeriğe atla

Ginsburg Gökdeleni

Koordinatlar: 50°26′54″K 30°31′39″D / 50.44833°K 30.52750°D / 50.44833; 30.52750
Ginsburg Gökdeleni
Harita
Genel bilgiler
ÜlkeUkraine
Koordinatlar50°26′54″K 30°31′39″D / 50.44833°K 30.52750°D / 50.44833; 30.52750
Tamamlanma1912
Yükseklik53 m (174 ft) roof, 675 m (2.215 ft) spire
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Adolf Minkus, Fyodor Troupianskyi

Ginzburg Gökdeleni veya Ginzburg Evi, Kiev'de 20. yüzyıla ait 12 katlı, 67,5 metrelik, yıkılmış bir gökdelendir. Tarihe "Ukrayna'nın ilk gökdeleni" olarak geçti. 1912'de tamamlandı ve 1941'de yıkıldı.

Tarihçe

Ev 1910–1912 yılları arasında inşa edilmiştir. Gelir evi olarak kullanılmıştır. En büyüğü 11 odalı olan gökdelende 94 daire bulunuyordu. Toplamda yaklaşık 500 oda vardı.[1]

Ginsburg'un binasının birinci katında bir alışveriş merkezi bulunuyordu. Binanın, Kiev panoramasına sahip bir kulesi vardı.

1913 sonbaharında sanatçı Oleksandr Murashko, "gökdelen"in 12. katında aynı anda 100'e yakın kişinin eğitim gördüğü "Oleksandr Murashko Sanat Atölyesi"ni açtı. Çizim ve resmin yanı sıra sanat tarihi ve felsefesi üzerine dersler verildi. Stüdyo 1917'ye kadar varlığını sürdürdü.[2]

Nisan 1918'de Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nin 6 subaydan oluşan Fransız Askeri misyonu bu binada bulunuyordu.[3]

1941'de ( Almanya'nın Rusya'yı işgalinin ardından) geri çekilen Sovyet güçleri tarafından havaya uçuruldu.[4]

Bina, 24 Eylül 1941'de SSCB NKVD birlikleri tarafından havaya uçuruldu ve 1950'lerin başında, binanın temelinin son sökülmesi yapıldığında izleri kayboldu.[5]

1954–1961'de, Moskova Oteli (2001'den beri adı Ukrayna Oteli) Ginzburg Evi'nin yerine inşa edildi.

Bina, 1929'da kulenin ve gökdelenin iç avlusunun çekildiği deneysel Sovyet filmi « Kameralı Adam »ın çekimlerinde kullanıldı.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Первый небоскреб". www.socmart.com.ua. 13 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 
  2. ^ "КАРУСЕЛЬ... ОЛЕКСАНДР МУРАШКО — ХУДОЖНИК КОЛЬОРУ". Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly. 27 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 
  3. ^ "Битва за Украину: как Антанта уступила УНР Германии". hvylya.net (Rusça). 27 Ocak 2015. 30 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 
  4. ^ "Секретный Киев: Небоскреб Гинзбурга | Заметкин" (Rusça). 15 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2022. 
  5. ^ "Wayback Machine". web.archive.org. 29 Ocak 2009. 29 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Empire State Binası</span> Manhattan, New Yorkta bir gökdelen

Empire State Building, New York'ta bir gökdelen. Bina, Manhattan, Fifth Avenue'de 33. ve 34. caddelerin arasında yer alır. Tam olarak adresi 350 Fifth Avenue, New York, N.Y. 10118 şeklindedir. 10118 aynı zamanda binanın posta kodudur. 1 Mayıs 1931 tarihinde, o güne kadar dünyanın en yüksek binası olan Chrysler Binası'nın bu unvanını elinden almıştır. Yapımı 1932 yılında bitmiştir. 1931 yılında inşa edilen binanın büroları büyük Bunalım yılları boyunca boş kalmıştır; bina vergi giderlerini manzara seyretmeye gelenlerden karşılayabilmiştir. Bina 102 katlı olup, 1576 merdiven basamağına sahiptir. Yüksekliği 381 m, anten ile beraber 443,2 m'dir. Dünya Ticaret Merkezi binasının 1972 tarihindeki açılışına kadar dünyanın en yüksek binası olarak kalmıştır. 11 Eylül 2001 tarihindeki terör saldırıları sonucu World Trade Center binaları yıkılınca New York'taki en yüksek bina olma unvanını geri kazanmıştır. 30 Nisan 2012'de One World Trade Center, Empire State Binası'ndan daha fazla bir yüksekliğe ulaşmış ve bina o günden beridir ABD'nin tamamlanmış en yüksek dördüncü gökdeleni konumuna gerilemiştir. Kışın bazı günler, alt katlarının hizasında yağmur yağarken en üst katına kar yağdığı görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Burc Halife</span> Dubaide bulunan, dünyanın en yüksek gökdeleni

Burc Halife Dubai'de inşası 4 Ocak 2010 tarihinde tamamlanan dünyanın en yüksek gökdelenidir. Eski ismi Burc Dubai'dir. Adını Halife bin Zayid el-Nehyan'dan almıştır.

Havza Atatürk Evi, Samsun'un Havza ilçesinde bulunan ve müze olarak kullanılmakta olan tarihi yapıdır.

Dünyanın en yüksek yapıları belirlenirken genellikle doğrudan tanım yapmak mümkünse de, dünyanın en yüksek binasını ya da kulesini belirlemek o kadar kolay olmamaktadır. Bunun nedenleri ya bina ve kule dendiği zaman tam olarak ne kastedildiğinin ya da bunların ölçümlerinin nasıl yapıldığının tartışmalı olmasıdır. Ulusal ve yerel prestij sorunları farklı insanların farklı cevapları kabul etmesine neden olmaktadır. Yani nesnel bir yaklaşım belirlemek oldukça zordur.

<span class="mw-page-title-main">Mariupol</span>

Mariupol [], Ukrayna'da bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Kiev</span> Ukraynanın başkenti

Kiev, Ukrayna'nın en büyük kenti ve başkenti. Avrupa'nın en kalabalık 7. kenti.

<span class="mw-page-title-main">Hearst Kulesi (New York)</span>

Hearst Kulesi New York'ta 300 West 57th Street adresinde yer almaktadır. Hearst Corporation adlı uluslararası medya şirketinin genel merkezidir. Bu bina ile ilk kez dünyanın birçok ülkede farklı dilde basılan Cosmopolitan, Esquire gibi dergilerin sahibi olan Hearst Corporation tüm şirketlerini ve yönetim birimlerini bir binada toplama fırsatı elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">OST-Arbeiter</span>

OST - Arbeiter, II. Dünya Savaşının Doğu Cephesindeki topraklarda yaşayan ve bu toprakların Nazi Almanyası işgaline uğramasıyla beraber esir işçi olarak çalışmaya zorlananlara Naziler tarafından verilen isim. OST-Arbeiter çoğunlukla Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bölgesinden sağlanmaktaydı. Beyaz Ruslar, Ruslar, Tatarlar da bulunuyordu. Savaş döneminde OST-Arbeiter sayısının 3.5 ila 5 milyon dolayında olduğu öne sürülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Beetham Tower, Manchester</span>

Beetham Towers İngiltere., Manchester'de karışık kullanımı olan bir gökdelen binasısıdır. Yapının konuş yeri Manchester şehir merkezinde eskiden bir demiryolu viaduktu bulundugu mevkide, "Deansgate", "Great Bridgewater Street" ve "Liverpool Road" kavşağındadır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü</span>

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü ya da HUR MOU, Ukrayna'nın askerî istihbarat servisidir. Bu, Ukrayna Savunma Bakanlığı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri altında değil Genelkurmay'ın altında bir bölümdür. Aslında Kiev, Odessa ve Sovyet Silahlı Kuvvetleri Karpat askerî bölgelerinin mevcut istihbarat varlıkları üzerine inşa oldu. Kurumun sloganı "devletlik, profesyonellik, dürüstlük"tür.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Sarayı</span>

Sovyetler Sarayı, tasarımı Sovyet mimar Boris İofan tarafından hazırlanan ve resmen kabul edilen yapı. 1937 yılında başlanan proje, Nazi Almanyası'nın 1941 yılında Sovyetler Birliği'ne saldırması sebebiyle sonlandırılamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Televizyon Kulesi</span>

Kiev Televizyon Kulesi, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yer alan 385 metre yüksekliğinde bir televizyon kulesidir. Kule, 1968-1973 yılları arasında inşa edilmiş olup Ukrayna'nın en yüksek yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Bağımsızlık Savaşı</span>

Ukrayna Bağımsızlık Savaşı, 8 Kasım 1917 ile 17 Kasım 1921 yılları arasında süren, içinde çeşitli siyasi ve askerî kuvvetlerin yer aldığı ve Ukrayna'da cumhuriyetin kurulmasıyla sonuçlanan bir süreçtir. Bu cumhuriyet, daha sonra Sovyetler Birliği tarafından ilhak edilerek, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne dönüştürülmüştür. Savaşın tarafları arasında; Ukraynalı milliyetçiler, Bolşevikler, anarşistler, İttifak Devletleri'ni oluşturan Alman ve Avusturya-Macaristan imparatorluklarının askerî kuvvetleri, Belarus Gönüllüler Ordusu ve İkinci Polonya Cumhuriyeti kuvvetleri bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Evi</span>

Ukrayna Evi Kievde bulunan Ukrayna'nın en büyük uluslararası sergi ve kongre merkezidir. Popüler olarak sadece "Ukrayna Evi" olarak adlandırılan bu beş katlı bina, sergiler, ticaret fuarları ve konferanslardan uluslararası birliktelik toplantılarına, ürün lansmanlarına, ziyafetlere, TV törenlerine, spor karşılaşmalarına vb. çeşitli etkinlikler ev sahipliği mekanını barındırıyor.

<span class="mw-page-title-main">Çok katlı bina</span>

Çok katlı bir bina, düşük katlı binanın aksine yüksek bir binadır ve yetki alanına bağlı olarak yükseklik açısından farklı olarak tanımlanır. Apartman, ev, konut, konak, rezidans, ofis binası veya otel, perakende veya çok amaçlı işlevler olarak kullanılır. Yüksek katlı binalar aynı zamanda Kule blokları olarak da bilinir ve "çok daireli birim" anlamına gelen "MDU" olarak adlandırılabilir. Çok yüksek bir yüksek bina gökdelen olarak adlandırılır. Emporis Standards yüksek katlı yapıyı "35-100 metre boyunda çok katlı bir yapı veya 12-39 katlı yüksekliği bilinmeyen bir bina olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna sineması</span>

Ukrayna'nın sinema tarihi üzerinde büyük etkisi olmuştur. Önde gelen Ukraynalı yönetmenler arasında Aleksandr Dovjenko, Dziga Vertov ve Serhiy Paracanov gibi yönetmenler yer almaktadır. Dovjenko, Sovyet montaj teorisinin öncüsü olmasının ve Dovjenko Film Stüdyoları'nı kurmasının yanı sıra, en önemli erken dönem Sovyet film yapımcılarından biri olarak anılır. 1927'de Dziga Vertov Moskova'dan Ukrayna'ya taşındı. VUFKU film stüdyosunda, aralarında On Birinci Yıl, Kameralı Adam ve ilk Ukrayna sesli belgeseli Coşku gibi birçok avangart belgesel çekti. Paracanov, Ukrayna, Ermeni ve Gürcü sinemalarına önemli katkılarda bulunmuş bir Ermeni film yönetmeni ve sanatçısıydı; sosyalist gerçekçiliğin yol gösterici ilkeleriyle tamamen uyumsuz olan kendi sinema stilini, Ukrayna şiirsel sinemasını icat etti.

<span class="mw-page-title-main">Oleksandr Dovjenko Ulusal Film Merkezi</span>

Oleksandr Dovjenko Ulusal Merkezi, Ukrayna'nın Kiev kentindeki devlet film arşivi ve kültürel bir toplama ve sergi merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya-Ukrayna ilişkileri</span>

Almanya-Ukrayna ilişkileri, Almanya ve Ukrayna arasındaki dış ilişkilerdir. Ukrayna ve Almanya arasındaki diplomatik ilişkiler aslen 1918'de Ukrayna Halk Cumhuriyeti ile Alman İmparatorluğu arasında kurulmuştu, ancak daha sonra Ukrayna'nın Kızıl Ordu tarafından işgali nedeniyle kısa süre sonra kesildi. Mevcut ilişkiler 1989'da konsolosluk ve 1992'de tam ölçekli diplomatik misyon düzeyinde yeniden başlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Yüksek Konseyi binası</span>

Kırım Yüksek Konseyi binası, Kırım'ın Simferopol şehrinde bulunan bir idari binadır. Geçmişte Kırım Özerk Cumhuriyeti Yüksek Konseyi'ne ev sahipliği yapan bina şu anda Kırım'ın 2014 yılında Rusya Federasyonu tarafından ilhak edilmesinin ardından Kırım Cumhuriyeti Devlet Konseyi'ne ev sahipliği yapıyor.

<span class="mw-page-title-main">Oleksandr Martinenko</span>

Oleksandr Vladlenoviç Martinenko, Ukraynalı medya yöneticisi, gazeteci ve yazar.