İçeriğe atla

Gillis Grafström


Madalyalar
Artistik Buz Pateni
Altın1920 Antwerptek erkekler
Altın1924 Chamonixtek erkekler
Altın1928 St. Moritztek erkekler
Gümüş1932 Lake Placidtek erkekler

Gillis Grafström (d. 7 Haziran 1893, Stokolm - ö. 14 Nisan 1938, Potsdam Almanya) İsveçli buz patenci. 1920 Yaz Olimpiyatları, 1924 ve 1928 Kış Olimpiyatları şampiyonudur. Eddie Eagan ile birlikte hem Yaz Olimpiyatları hem de Kış Olimpiyat Oyunları'nda altın madalya kazanan iki sporcudan biridir. Eagan, iki farklı disiplinde madalya kazanan tek sporcudur. Grafström, Artistik Patinaj'da en fazla olimpiyat madalyası kazanan sporcudur.[1]

1932 Kış Olimpiyatları'nda Karl Schäfer'in ardında gümüş madalya kazanan Grafström; 1922, 1924 ve 1929 Dünya Şampiyonudur.

Aldığı sonuçlar

Yarışma 1914 1917 1918 1919 1920 1922 1924 1928 1929 1932
Kış Olimpiyat Oyunları1112
Dünya Şampiyonası7111
İsviçre Ulusal Şampiyonası111

Kaynakça

  1. ^ "Gillis Grafström". Official website of the Olympic Movement. Uluslararası Olimpiyat Komitesi. 12 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2009. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları</span> farklı spor dallarının bir araya gelerek oluşturduğu yarışmalar

Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Dick Button</span> Amerikalı artistik patinajcı

Richard Totten "Dick" Button Amerikalı buz patenci ve televizyon yorumcusu. 1948 ve 1952 Kış Olimpiyatları şampiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">1936 Kış Olimpiyatları</span>

1936 Kış Olimpiyat Oyunları düzenlenen 4. kış olimpiyatıdır. 1936'da Almanya ev sahipliğinde yapılmıştır. Almanya aynı yıl Berlin'de yaz olimpiyatlarını da düzenlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">1998 Kış Olimpiyatları</span>

1998 Kış Olimpiyatları, resmî adıyla XVIII Kış Olimpiyat Oyunları, 7-22 Şubat 1998'de Japonya'nın Nagano kentinde düzenlenen çok sporlu etkinliktir.

<span class="mw-page-title-main">Artistik buz pateninde Olimpiyat madalyası kazananlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Artistik buz pateni olimpiyat programına 1908 Yaz Olimpiyatları ile girmiştir. Uluslararası Olimpiyat Komitesi geleneksel bir kış sporu olan artistik patinajın kapalı alanda yapılabileceği ve Yaz Olimpiyatları programına alınması yönünde onay verdi. 1920 Yaz Olimpiyatları'nda da yarışmalar düzenlenmiş olup, 1924 Kış Olimpiyatları ile beraber artistik patinaj Kış Olimpiyat Oyunları kapsamına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1992 Kış Olimpiyatları</span>

1992 Kış Olimpiyat Oyunları tarihte düzenlenmiş olan 16. kış olimpiyatıdır. 1992'de Albertville, Fransa'da düzenlenmiştir. Diğer aday şehirler ise ABD'den Anchorage, Almanya'dan Berchtesgaden, İtalya'dan Cortina d'Ampezzo, Norveç'ten Lillehammer, İsveç'ten Falun ve Bulgaristan'dan Sofya idi. O yıl 1992 Yaz Olimpiyatları'da yapılmıştı. Yaz olimpiyatları ile kış olimpiyatları son kez aynı yılda yapılmıştır. Daha sonra 2 sene ara ile yapılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Daisuke Takahashi</span> Japon artistik patinajcı (d. 1986)

Daisuke Takahashi Japon buz patenci. Takahashi 2010 Olimpiyat üçüncüsü, 2007 Dünya ikincisi, 2008 Dört Kıta ve Japonya Ulusal Şampiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Shizuka Arakawa</span> Japon artistik patinajcı

Shizuka Arakawa Japon buz patenci.

<span class="mw-page-title-main">IOC ülke kodları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, (UOK) Olimpiyat Oyunları’na katılan ülkelerin kafilelerini ve sporcu gruplarını işaret edebilmek için üç harften oluşan ülke kodları kullanıyor. Her kod ise bir Ulusal Olimpiyat Komitesi’ni belirliyor. Geçmiş Oyunlar’da ise belirli ülkeler ve durumlar için de bu tip kodlar kullanıldı; mesela farklı ülkeden oluşturulan sporcu kafileleri veya hiçbir ülkeyi temsil etmeyen atlet grupları gibi. UOK’nın bazı kullandığı kodlar ise standartlaşmış ISO 3166-1alpha-3 kod listesinden çok daha farklı. FIFA, FIBA ya da İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları gibi daha başka uluslararası spor organizasyonları da, katılımcı ülke kafilelerini isimlendirebilmek için aynı kodları kullanıyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Bronz madalya</span>

Bronz madalya, bazı spor yarışmalarını üçüncü olarak tamamlayan sporcu veya sporculara verilen ve bronzdan yapılmış madalyadır. Bronz madalyanın üçüncüler için verilmeye başlanması ilk olarak St. Louis, Missouri'de düzenlenen 1904 Yaz Olimpiyatları'nda başlandı. Bu zamana değin sadece ilk iki sıradaki sporcular madalyayla ödüllendirilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Azerbaycan</span>

Azerbaycan ilk defa 1996 yılında bağımsız bir ülke olarak Olimpiyat Oyunları'na katıldı ve o günden beri her Olimpiyat Oyunları'na sporcu gönderdi.

Artistik buz pateni olimpiyat programına 1908 Yaz Olimpiyatları ile girmiştir. Uluslararası Olimpiyat Komitesi geleneksel bir kış sporu olan artistik patinajın kapalı alanda yapılabileceği ve Yaz Olimpiyatları programına alınması yönünde onay verdi. 1920 Yaz Olimpiyatları'nda da yarışmalar düzenlenmiş olup, 1924 Kış Olimpiyatları ile beraber artistik patinaj Kış Olimpiyat Oyunları kapsamına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Larisa Latınina</span>

Larisa Semyonovna Latınina, Sovyet jimnastikçi. 1956 ve 1964 yılları arasında Sovyet takımı ile 4 tane, bireysel ise 14 olimpiyat madalyası kazanmıştır. Toplamda kazandığı 18 madalya ile 2012'ye kadar en fazla olimpiyat madalyası kazanan sporcu rekorunu 48 yıl elinde tutmuştur. Amerikalı yüzücü Michael Phelps kendisinin en fazla madalya rekorunu kırmış olsa da en fazla bireysel olimpiyat madalyası kazanma rekoru (14) hala kendisine aittir.

<span class="mw-page-title-main">2012 Yaz Olimpiyatları'nda Rusya</span>

Rusya, İngiltere'nin başkenti Londra'daki 2012 Yaz Olimpiyatları'na katıldı. Böylece ülke, bağımsız Rusya olarak üst üste beşinci kez Yaz Olimpiyatları'nda yer aldı. Rusya Olimpiyat Komitesi olimpiyatlara 24 spor dalında, 208'i erkek, 228'i kadın, toplam 436 sporcu gönderdi. Rus Olimpiyat tarihinde ilk kez, kadın sporcu sayısı erkek sayısını geride bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Oscar Swahn</span>

Oscar Gomer Swahn, atıcılık sporu dalında üç kez Olimpiyat Oyunları'na katılan ve birçok madalya kazanan İsveçli sporcudur.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Letonya</span>

Letonya, Olimpiyat Oyunları'na ilk kez 1924'te katıldı. 1940'ta Sovyetler Birliği'nin ülkeyi işgalinin ardından, Leton sporcular 1952-1988 dönemini Sovyetler adına yarışarak geçirdi. 1991'de birliğin dağılarak bağımsız Letonya'nın kurulmasıyla ülke 1992'de geri dönüş yaptı ve o tarihten beri yapılan bütün organizasyonlarda yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Bermuda</span>

Bermuda ilk olarak 1936'da Olimpiyat Oyunları'na katıldı ve o zamandan beri boykot edilen 1980 Yaz Olimpiyatları dışında tüm Yaz Olimpiyat Oyunları'nda yarıştı. Ayrıca 1992'den beri tüm Kış Olimpiyat Oyunları'na katılım sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Büyük Britanya</span>

Birleşik Krallık'tan, Britanya Denizaşırı Toprakları’nın üçü hariç tümünden ve üç taç toprağı ülkesinden gelen sporcular Büyük Britanya ya da takımın kendi marka adıyla Team GB’nin bir parçası olarak Olimpiyat Oyunlarında yarışabilir. Kuzey İrlanda'dan sporcular bunun yerine İrlanda Takımının bir parçası olarak yarışmayı seçebilirler. Büyük Britanya bir dizi diğer Batılı ülke tarafından boykot edilen 1980 Yaz Olimpiyatları da dahil olmak üzere, 1896'da Olimpiyatların modern çağının başlangıcından bu yana her Yaz ve Kış Oyununa sporcu gönderdi. 1896'dan 2020'ye kadar Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda, Yaz Olimpiyat Oyunlarında 916 madalya ve Kış Olimpiyat Oyunlarında 32 madalya kazandı. Her Yaz Oyunları'nda en az bir altın madalya kazanan tek milli takımdır ve toplam madalya sayısında dünya çapında üçüncü sırada yer alır ve yalnızca Amerika Birleşik Devletleri ve eski Sovyetler Birliği tarafından geride bırakılır.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Türkmenistan</span>

Türkmenistan, ilk kez 1996 yılında Yaz Olimpiyatı'na katıldı. Toplamda yedi kez yaz olimpiyatlarında yer aldı. Kış Olimpiyatları'na hiç katılmadı ve Sovyetler Birliği dönemi sonrası katılmayan tek devlet olarak kaldı. Türkmenistan aynı zamanda Kış Olimpiyatları'na hiç katılmamış dünyanın en kuzeydeki ülkesidir. Türkmen sporcular daha önce Sovyetler Birliği takımıyla ve 1992'de Birleşik Takımın bir parçası olarak katılım sağladılar.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Cezayir</span>

Cezayir, ilk olarak katıldığı 1964 Yaz Olimpiyatları'ndan bugüne kadar toplamda, 14 kez yaz ve 3 kez de kış Olimpiyatları'nda yarışmıştır. Cezayir katıldığı yaz olimpiyat oyunlarında toplamda 5 adet altın, 4 adet gümüş ve 8 adet bronz madalya kazanmıştır. Bugüne kadar katıldıkları kış olimpiyat oyunları'nda isse herhangi bir madalya elde edemediler. Cezayir Olimpiyat Komitesi (Comité Olympique Algérien) 1963 yılında kurulmuştur. Ülke 1976 Yaz Olimpiyatları’nı boykot ederek katılmamıştır.