İçeriğe atla

Gilgit-Baltistan

Gilgit-Baltistan
گلگت بلتستان
གིལྒིཏ་བལྟིསྟན
Kuzey bölgeleri
İdari Birim
Ülke içindeki konumu
Ülke içindeki konumu
ÜlkePakistan Pakistan
Yönetim merkeziGilgit
İdare
 • Federal olarak yönetilen Kuzey AlanlarıVali
Pir Karam Ali Şah
Yüzölçümü
 • Toplam72.971 km²
Nüfus
 • Toplam1.8 milyon
 • Yoğunluk21/km²
Zaman dilimiUTC+05.00 (UTC)
 • Yaz (YSU)UTC+05.00 (UTC)

Gilgit-Baltistan veya Pakistan Kuzey Bölgeleri (Urduca: ‏گلگت بلتستان‎ Gilgit-Baltistān, Balti dili: གིལྒིཏ་བལྟིསྟན), Keşmir bölgesinin kuzey kesiminde Pakistan sınırları içinde özerk bir statüye sahip Pakistan'ın Keşmir Bölgesindeki Federal idari yönetim bölgesi.

72,971 km² alan kaplamakta ve oldukça dağlık bir araziye sahiptir. Dünyadaki en yüksek 50 zirvesinden 17'si burada bulunmaktadır.[1] Bölgesel başkenti Gilgit'tir. Urduca, Peştuca, Vahi, Şina, Balti, Huar ve Buruşaski dilleri konuşulmaktadır.

İdari bölümler

Gilgit-Baltistan alt bölümleri.

Gilgit-Baltistan 7 ilçeye (idari merkez) ayrılır:

  • Ghancy ilçe
  • Skardu İlçe
  • Gilgit (Gilgit)
  • Diamir Bölgesi -Chilas
  • Gihizar Bölgesi-Gahkuch
  • Astor Bölgesi -Gorikot
  • Hunza-Nagar bölgesi :Aliabad, Hunza, Skndrabad
Provincial symbols of the Gilgit-Baltistan
HayvanWild yak[2][3]
KuşShaheen falcon[2][3]
AğaçHimalayan oak[2][3]
ÇiçekGranny's bonnet
SporYak polo

Notlar

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2020. 
  2. ^ a b c "Symbols of Gilgit-Baltistan". knowpakistan.gov.in. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2013. []
  3. ^ a b c "Gilgit-Baltistan Key Indicators" (PDF). Erişim tarihi: 14 Ağustos 2013. []

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pakistan</span> Güney Asyada bir ülke

Pakistan, resmî adıyla Pakistan İslam Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. 241,49 milyonu aşan nüfusuyla dünyanın en kalabalık beşinci ülkesidir. En büyük ikinci Müslüman topluluğuna sahiptir. 881.913 km²'lik yüzölçümü ile bu alanda 33. sıradadır. Pakistan'ın güneyde Umman Denizi ve Körfezi'ne 1046 km kıyısı vardır. Doğuda Hindistan, batıda Afganistan, güneybatıda İran ve kuzeydoğuda Çin ile komşudur. Kuzeybatıda Afganistan'ın Vahan Koridoru Pakistan'ı Tacikistan'dan ince bir hatla ayırır. Ayrıca Umman ile deniz sınırı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karakurum Karayolu</span>

Karakurum kara yolu dünyada asfaltla kaplı en yüksek yoldur. Karakurum sıradağları üzerinden Khunjerab Geçidi içinden geçerek Çin ile Pakistan'ı birbirine bağlar. Yakın geçmişte onaylanmış yüksekliği 4.693 metredir.

Azad Keşmir İslam Cumhuriyeti, Pakistan'da Keşmir Bölgesinde bir idari yönetim bölgesi. 13.297 km² alan kaplar. Başkenti Muzafferabad. Yaklaşık beş milyon nüfusu vardır.

<span class="mw-page-title-main">Keşmir</span>

Keşmir, Hindistan, Pakistan ve Çin'in sınırlarının kesiştiği noktada yer alan bir dağlık bölgedir. Himalayalar'ın batı ucunun güneyindeki vadi bu adla anılmıştır. Bölgede üretilen Kaşmir adlı kumaşın ismi de buradan gelmektedir.

Gilgit, Pakistan idaresindeki Keşmir'deki Gilgit-Baltistan idari bölgesinin merkezi olan şehirdir. Gilgit Nehri'nde bulunur. 2007 yılında şehrin nüfusu 10.414 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Nanga Parbat Dağı</span> Pakistanda dağ

Nanga Parbat Dünyanın en yüksek 9. dağı. Urdu dilinde adının anlamı "Çıplak Dağ"dır. Pakistan'da Gilgit–Baltistan,Kaşmir bölgesinde yer alır, Karakurum Dağları'nın uzantısında bulunur. Tırmanması en tehlikeli dağlardan biri olarak kabul edilir. İlk kez 1953 yılında zirvesine tırmanılmıştır. 2022 itibarıyla 261 kişi zirvesine ulaşabilmiştir ve dağa tırmanmaya çalışan 31 kişi zirveye çıkamadan hayatını kaybetmiştir. Bu kadar tehlikeli olmasının ana sebebi dağdaki hava şartlarının öngörülemez olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hunzalar</span>

Hunzalar, Pakistan'ın Gilgit-Baltistan eyaletinde Karakurum Dağları ve Hindukuş dağları'nın birleştiği bölgede Hunza, Nagar ve Yasin vadilerinde yaşayan tahmini 87,000 civarında nüfusa sahip, geçmişte Şaman şimdilerde ağırlıklı olarak İsmaili Müslüman olan bir etnik grup. Hunzalar, MÖ 4. yüzyılda ordusuyla birlikte bölgeye gelen askerlerinden soyundan geldiklerini iddia etmektedir. Konuştukları dil ise izole bir dil olan Buruşaski dilidir. Yalnızca sözlü bir dil olan, edebiyatı bulunmayan Buruşaski, dil ailelerinin hiçbiriyle akrabalığı bulunmayan bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Hint-Aryan dilleri</span> Güney Asyada konuşulan Hint-Avrupa dilleri öbeğinin doğu kolundaki üyesi

Hint-Aryan dilleri, Hint-Avrupa dil ailesinin, Hint-İran kolunun bir alt ailesini oluşturur. Dünyada bilinen 219 Hint-Aryan dili var olup, ağırlıklı olarak Kuzey ve Orta Hindistan, Pakistan, Afganistan, Bangladeş, Nepal, Sri Lanka ve Maldivler olarak yaklaşık bir milyar konuşmacıya sahiptir. En önemli Hint-Aryan dilleri arasında Hintçe, Urduca, Bengalce ve Sanskritçe gibi klasik dillerdir.

<span class="mw-page-title-main">I. Hindistan-Pakistan Savaşı</span>

Birinci Hindistan-Pakistan Savaşı, Birinci Keşmir Savaşı ya da 1947 Hindistan-Pakistan Savaşı 1947-1948 yılları arasında Hindistan ile Pakistan arasında Keşmir toprakları için gerçekleşmiş olan ilk savaştır.

Pakistan'ın en üst düzey idari birimleri dört eyalet, bir federal başkenti bölgesi, iki özerk bölge ve federal idare aşiret bölgelerinden bir grup oluşur. Bu üst birimlerin altında 27 bölün, yüzden fazla ilçe (zilla), dört yüzü aşkın bucak (tehsil) ve birkaç bin birlik konseyleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">2015 Pakistan Ordusu Mil Mi-17 kazası</span>

Pakistan Ordusu Mil Mi-17 kazası, 8 Mayıs 2015 tarihinde Pakistan ordusuna ait Mil Mi-17 askeri helikopterin, Pakistan'ın kuzeyinde Gilgit-Baltistan bölgesi Naltar Vadisi'nde düşmesi sonucu gerçekleşen kaza. Kazada helikopterde bulunan 11'i yabancı toplam 17 kişiden 7'si öldü. Hayatını kaybedenler arasında Norveç ve Filipinler'in Pakistan'daki büyükelçileri ile Malezya ve Endonezya büyükelçilerinin eşleri de bulunmakta idi.

<span class="mw-page-title-main">Çenab Nehri</span>

Çenab Nehri, Hindistan ve Pakistan'da bulunan nehirdir. Nehir, Hindistan'ın Himaçhal Pradeş'te Lahaul ve Spiti ilçelerinde yer alan üst Himalayalar'da oluşur ve Cemmu ve Keşmir bölgesinden Pakistan'ın Pencap ovalarına akar. Satlec Nehri ile birleşerek Panjnad Nehri'ni oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan Anıtı</span> İslamabad, Pakistanda bir anıt

Pakistan Anıtı, Pakistan'ın başkenti İslamabad'ın batısında bulunan Şakarparyan Tepeleri'nin batı yakasında bulunan ulusal anıt ve miras müzesidir.

Usama Riaz, Pakistanlı hekim. Riaz 1994'te Gilgit-Baltistan'da doğdu.

<span class="mw-page-title-main">Hafız Hafeezur Rehman</span> Pakistanlı siyasetçi

Hafız Hafizer Rahman, Pakistanlı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Vahanlılar</span> İran halkı

Vahiler veya Vahanlılar, Khik (خیک) olarak da bilinirler, Afganistan, Tacikistan, Pakistan ve Çin'in birbirine komşu ve az nüfuslu bölgelerinde yaşayan bir İran halkıdır. Ağırlıklı olarak Afganistan'ın Vahan Koridoru'nda, Pakistan'ın Gilgit-Baltistan bölgesinin en kuzeyinde, Tacikistan'ın Dağlık Badahşan bölgesinde ve Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin güneybatı bölgesinde yaşarlar. Anadil olarak Hint-Avrupa dil ailesinin İran koluna ait Vahan dilini konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan mutfağı</span>

Pakistan mutfağı, Pakistan'a özgü yemek pişirme tarzıdır. Pakistan mutfağı, Hint altkıtası, Güney Asya ve Batı Asya'dan çeşitli bölgesel yemek pişirme geleneklerinin yanı sıra Babür mirasından gelen unsurların bir karışımı ile karakterize edilmektedir. Ülkenin çeşitli mutfakları etnik ve kültürel çeşitliliğinden kaynaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Buruşaski</span> Buruşolar tarafından konuşulan izole dil

Buruşaski, Pakistan'ın Gilgit-Baltistan özerk bölgesinin kuzeyinde yaşayan Buruşolar (Hunzalar) tarafından konuşulan izole bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Ladah</span>

Ladah, Asya ülkesi Hindistan tarafından bir ittifak bölgesi olarak yönetilen, daha geniş bir Keşmir bölgesinin bir parçasını oluşturan ve 1947'den beri Hindistan, Pakistan ve Çin arasında tartışma konusu olan bir bölgedir.

Mustafa Taj Kolonisi Karaçi, Pakistan'ın doğusundaki Korangi Bölgesi'nde bir mahalledir. Daha önce Korangi Town'a bağlıydı, 2011 yılında dağıtılan idari birimdir.