İçeriğe atla

Gigi (film)

Gigi (film)
Gigi
Theatrical release poster
YönetmenVincente Minnelli
YapımcıArthur Freed
SenaristAlan Jay Lerner
Oyuncular
MüzikFrederick Loewe
Music adapted and conducted by
André Previn
Görüntü yönetmeniJoseph Ruttenberg
KurguAdrienne Fazan
DağıtıcıMetro-Goldwyn-Mayer
Çıkış tarih(ler)i15 Mayıs 1958 (1958-05-15)
Süre115 dakika[1]
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$3.3 milyon[2][3]
Hasılat$13.2 milyon[4]

Gigi Vincente Minnelli tarafından yönetilen ve Metro-Goldwyn-Mayer'ın Eastmancolor film süreci Metrocolor kullanılarak işlenen 1958 yapımı bir Amerikan müzikal romantik komedi filmidir. Senaryo Alan Jay Lerner tarafından Colette'in 1944 tarihli aynı adlı novella'sına dayanmaktadır. Filmde sözleri Lerner'a, müziği Frederick Loewe'ye ait olan şarkılar yer alıyor ve André Previn tarafından düzenlenip yönetiliyor. Kostüm tasarımı Cecil Beaton tarafından yapılmıştır.

Film 31. Akademi Ödülleri'nde En İyi Film ve Minnelli için En İyi Yönetmen de dahil olmak üzere dokuz adaylığının tamamını kazandı. Film, 2004 yılında Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü 76. Akademi Ödülleri'nde on bir adaylığının tamamını kazanana kadar en yüksek adaylık rekorunu elinde tuttu (daha sonra Son İmparator ile paylaştı.

1991 yılında Gigi, Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi veya estetik açıdan önemli" olduğu gerekçesiyle Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Film Sicili'nde korunmak üzere seçildi.[5][6] Amerikan Film Enstitüsü bu filmi AFI's 100 Years...100 Passions listesinde 35. sırada göstermiştir. Film son büyük Metro-Goldwyn-Mayer müzikali ve yapımcı Arthur Freed başkanlığındaki Freed Birimi'nin son büyük başarısı olarak kabul edilir.

Olay Örgüsü

Film, 20. yüzyılın başında Belle Époque döneminde geçmektedir. Bois de Boulogne'da Honoré Lachaille, Paris'te evliliğin, hayattan sıkılan yeğeni Gaston gibi zengin genç "bon vivants" için tek seçenek olmadığını söyler. Gaston, Madam Alvarez ve torunu, erken gelişmiş, kaygısız Gilberte, nam-ı diğer Gigi ile vakit geçirmekten keyif almaktadır. Gigi'nin annesi (sesi duyulan ama ekranda hiç görülmeyen bir şarkıcı) onun bakımını çoğunlukla Madam Alvarez'e bırakır.

Madam Alvarez, "aile geleneğini" izleyerek Gigi'yi düzenli olarak kız kardeşi, Gigi'nin Büyük Teyzesi Alicia'ya fahişe, zengin erkeklerin metresi olarak yetiştirilmesi için gönderir. Gigi uygun görgü kurallarını ve cazibeyi öğrenir ancak bir erkekle metresi arasındaki önemsiz aşkı küçümser. Bir ağabey ya da genç bir amca olarak gördüğü Gaston ile eğlenmeyi tercih eder.

Amcası gibi Gaston da Paris sosyetesinde tanınan zengin bir çapkındır. Son metresi buz pateni hocasıyla bir ilişki yaşadığında, Gaston onu herkesin önünde küçük düşürür ve bunun sonucunda sahte bir intihara teşebbüs eder. Gaston taşraya çekilmeyi planlar, ancak amcası Paris'te kalması ve daha fazla partiye katılması konusunda ısrar eder.

Gaston ile kâğıt oynarken Gigi, Gaston'un kaybetmesi halinde kendisini ve büyükannesini hafta sonu için deniz kenarına götürmesi gerektiğine dair bahse girer. Gaston bahsi kaybeder ve üçü Trouville'e gider. Gaston ve Gigi birlikte eğlenirken, Honoré ve Madam Alvarez beklenmedik bir şekilde yeniden bir araya gelir ve bir zamanlar yaşadıkları tutkulu ilişkiyi anımsarlar.

Gaston Monte Carlo'ya gittiğinde, Büyük Hala Alicia ve Madam Alvarez, Gigi'yi Gaston'un metresi haline getirmek için plan yaparlar. Başlangıçta kuşkulu olsa da Madam Alvarez, Gaston dönmeden önce Gigi'nin yoğun bir şekilde eğitilmesini kabul eder. Gigi bunu önceden belirlenmiş bir kader olarak kabul eder.

Gaston döndüğünde, Gigi yeni kadın elbisesini gösterdiğinde rahatsız olur. Gaston kendi çocuksu kıyafetlerini tercih ederek elbiseyi aşağılar; Gigi de onun kıyafet zevkiyle alay eder. Kırılan Gaston hışımla dışarı çıkar, sonra aptallığının farkına varır ve özür dilemek için geri döner. Gigi'yi Rezervuar'da çaya götürmeyi teklif eder, ancak Madam Alvarez ona Gigi'nin refakatsiz bir şekilde onunla toplum içinde görülmesinin itibarına zarar verebileceğini söyler.

Öfkelenen Gaston yine hışımla dışarı çıkar. Gigi'yi düşünür ve ona karşı romantik bir arzu geliştirdiğini fark eder. Genç yaşı nedeniyle tereddüt etse de Gaston, Gigi'yi sevdiğini fark eder. Madam Alvarez ve Alicia Teyze'ye Gigi'nin metresi olması için cömert bir "iş anlaşması" önerir. Gigi, Gaston'a ünlü olmak istemediğini, sadece sonunda Gaston tarafından terk edileceğini ve başka bir adamın metresi olacağını söyleyerek bunu reddeder. İlişkilerinin platonik kalmasını ister, ancak Gaston onu sevdiğini açıkladığında, Gigi onu azarlar ve eğer onu gerçekten sevseydi, onu asla bir metresin belirsiz hayatına maruz bırakmayacağını söyler. Daha sonra Gaston'u çağırır ve onsuz olmaktansa onunla mutsuz olmayı tercih edeceğini söyler ve anlaşmayı kabul eder.

Çift Maxim'in restoranına gider. Gigi onun fahişesi olarak mükemmel bir performans sergiler, bu da Gaston'u kızdırır. Ona pahalı bir zümrüt bilezik hediye ettikten sonra, üzerlerine yığılan amansız incelemeden huzursuz olur. Honoré, Gaston'u yeni fahişesi için tebrik eder ve Gigi'nin çok hoş olduğunu, onu aylarca eğlendirebileceğini söyler.

Gaston, Gigi'yi belirsizliğe ve sosyal yargılara maruz bırakamayacak kadar ona aşıktır ve gitmeleri konusunda ısrar eder. Aşkının derinliğini fark eden Gaston, Madam Alvarez'den Gigi'yle evlenmesini ister.

Son sekansta Honoré Lachaille, Gaston ve Gigi'nin Bois de Boulogne'da bir arabaya bindiklerini gururla gösterir: zarif, güzel ve mutlu bir evlilik.

Kaynakça

  1. ^ "GIGI (A)". British Board of Film Classification. 16 Nisan 1958. 1 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2012. 
  2. ^ Hall, Sheldon; Neale, Steve (2010). Epics, Spectacles, and Blockbusters: A Hollywood History. Detroit: Wayne State University Press. s. 162. ISBN 978-0-8143-3008-1. 
  3. ^ Fordin 1996, s. 492
  4. ^ Fordin 1996, s. 495
  5. ^ Kehr, Dave (26 Eylül 1991). "U.S. FILM REGISTRY ADDS 25 'SIGNIFICANT' MOVIES". Chicago Tribune. 17 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2020. 
  6. ^ "Complete National Film Registry Listing". Library of Congress. 7 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Madame Bovary</i> Gustave Flaubert tarafından yazılan roman

Madam Bovary, Fransız yazar Gustave Flaubert'in "Madam Bovary: Taşra Hayatı" orijinal ismiyle 1856'da yayınlanan ilk romanıdır. Yaşadığı sıkıcı ve sıradan taşra hayatından kurtulabilmek için sınırlarını umutsuzca zorlayan Madam Bovary'nin hikâyesini anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Hitchcock</span> İngiliz film yönetmeni (1899 – 1980)

Sir Alfred Joseph Hitchcock CBE, Birleşik Krallık doğumlu Amerikalı gerilim filmleri yönetmenidir. Londra'da dünyaya gelen ve mühendislik eğitimi gören Hitchcock; Psycho, North by Northwest, Vertigo, Rear Window ve The Birds gibi klasikleşmiş filmleriyle tanınır. Tüm zamanların en iyi yönetmenlerinden biri olarak kabul edilir. Gerilim ve cinayet filmleri ustasının 70'e yakın filmi mevcuttur.

<i>Mavi Kadife</i>

Mavi Kadife, David Lynch'in yazıp yönettiği 1986, ABD yapımı gerilim filmidir. Filmin başrollerinde Kyle MacLachlan, Isabella Rossellini, Dennis Hopper ve Laura Dern yer alır. Filmin orijinal ismi olan Blue Velvet ismi, şarkıcı Bobby Vinton'un aynı adlı şarkısından alınmıştır.

<i>Kabare</i> (film) 1972 ABD yapımı dramatik müzikal film

Kabare 1972 ABD yapımı dramatik müzikal filmdir. Özgün adı Cabaret olan film 16 Mart 1973'te Türkiye'de gösterime girmiştir.

<i>Barton Fink</i> safter inan 01-02/1976 van erciş doğumlu olup ağrı patnos nıfüsuna kayıtlıdır Evli 4 kız babasıdır

Barton Fink, Ethan ve Joel Coen kardeşler'in yazdığı, yönettiği ve yapımcılığını üstlendiği 1991 ABD yapımı filmdir.

<i>Budala</i> (film, 1951) 1951 filmi

Budala, 1951 Japonya yapımı psikolojik dramatik filmdir. Özgün adı Hakuçi (白痴) olan film İngilizce konuşulan ülkelerde The Idiot adıyla gösterilmiştir.

<i>Oz Büyücüsü</i> (film, 1939) Aynı isimli kitabından uyarlanan filmde ana karakter Dorothydir.Kitap L.Frank Baum tarafından yazılmıştır

The Wizard of Oz, 1939 yapımı Amerikan fantastik müzikal film. Victor Fleming tarafından yönetilmiştir ve senaryosunun büyük çoğunluğu Florence Ryerson ve Edgar Allan Woolf tarafından yazılmıştır. Ayrıca kapanış jeneriğinde ismi geçmeyen bazı kişilerin işbirliğiyle yazılmıştır. Metro-Goldwyn-Mayer yapım şirketi tarafından yapılmış ve piyasaya çıkmıştır. Yazar L. Frank Baum'un 1900 senesindeki kitabı Oz Büyücüsü'nden filme uyarlanmıştır. Yazar film yayınlanmadan 20 sene önce ölmüştür. Filmin oyuncuları Judy Garland, Ray Bolger, Jack Haley, Bert Lahr, Frank Morgan, Billie Burke, Margaret Hamilton, Charles Grapewin, Clara Blandick ve the Munchkins rolünde oynayan Singer Midgets'dir. Technicolor tarafından üretilen özel efektlerin kullanımı kayda değerdir. Fantastik hikâyesi ve alışılagelmedik karakterleriyle, The Wizard of Oz yıllar boyunca tüm zamanların en çok bilinen filmlerinden biri ve gerçek bir klasik olmuştur. Bununla beraber, fazla sayıda olumlu eleştiri toplaması ve Akademi Ödülü kazanmasına rağmen, film başlangıçta gişe geliri olarak başarı elde edememiştir.

<i>Damdaki Kemancı</i> (film, 1971) Norman Jewisonın 1971 tarihli müzikal filmi

Damdaki Kemancı, aynı adlı müzikal tiyatro eserinden uyarlanan, 1971 yapımı müzikal film. Fiddler on the roof filminin Türkçede yaygın olarak bilinen adı Damdaki Kemancı'dır. 1972 yılında aynı adla çekilmiş Türkçe bir uyarlaması da mevcuttur. Damdaki Kemancı, Sholom Aleichem hikâyelerinden Sütçü Tevye ya da Tevye ve Kızları adıyla bilinen hikâyenin 1964 yapımı Broadway'de sahnelenen müzikal gösterisinin, müzikal film olarak çekilmiş halidir. 1905 yılında Rus Çarlığı topraklarındaki bir Yahudi köyü olan Anatevka'da yaşayan fakir, geleneklerine bağlı Sütçü Tevye ve onun kızlarının başından geçen hikâyeleri anlatan film, arka planda da Rus toplumundaki değişimleri, Yahudi toplumunun yaşadığı zorlukları ve pogromları anlatmaktadır.

<i>Almanya, Sıfır Yılı</i>

Almanya, Sıfır Yılı, 1948 İtalya yapımı dramatik Yeni Gerçekçi filmdir. İtalyanca özgün adı Germania Anno Zero olan ve Almanca çekilen filmin Almanya'daki adı ise Deutschland im Jahre Null'du. Film Türkiye'de ilk kez Mart 1966'da Türk Sinematek Derneği'nde gösterilmişti. Filmin sonradan yapılan İtalyanca dublajlı bir versiyonu da yaygın olarak gösterilmiştir.

<i>My Foolish Heart</i>

My Foolish Heart, 1949 ABD yapımı sinema filmi. Filmde bir kadının, hayatında meydana gelen kötü olayları anlatışı yer alır. Mark Robson'ın yönettiği filmde başrollerde Dana Andrews ve Susan Hayward yer almıştır.

<i>Pariste Bir Amerikalı</i>

Paris'te Bir Amerikalı 1951 Amerikan müzikal romantik komedi filmi 1928 cazdan etkilenen senfonik şiir 'den esinlenmiştir. Paris'te Bir Amerikalı George Gershwin tarafından yazılmıştır. Başrollerinde Gene Kelly, Leslie Caron, Oscar Levant, Georges Guétary ve Nina Foch'un yer aldığı film Paris'te geçer ve Alan Jay Lerner'ın senaryosundan Vincente Minnelli tarafından yönetilmiştir. Müzikler George Gershwin'e, sözler kardeşi Ira'ya, ek müzikler Johnny Green ve Saul Chaplin'e aittir.

<i>The Beguiled</i> (film, 2017) 2017 yapımı Sofia Coppola filmi

The Beguiled Sofia Coppola tarafından yazılan ve yönetilen 2017 yapımı bir Amerikan Southern Gothic psikolojik gerilim filmidir. Thomas P. Cullinan'ın 1966 tarihli aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Başrollerde Colin Farrell, Nicole Kidman, Kirsten Dunst ve Elle Fanning yer alıyor. Don Siegel'ın 1971 yapımı aynı adlı film'inden sonra Cullinan'ın romanının ikinci film uyarlamasıdır.

<i>Zor Tercih</i>

Zor Tercih, Neil Jordan tarafından yazılıp yönetilen ve başrollerinde Ralph Fiennes, Julianne Moore ve Stephen Rea'nın oynadığı 1999 yapımı romantik dram filmidir. Julianne Moore filmde gösterdiği performansla En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü adaylığı elde etti.

<i>BUtterfield 8</i>

BUtterfield 8, yönetmenliğini Daniel Mann'ın yaptığı, başrollerini Elizabeth Taylor ve Laurence Harvey'in paylaştığı 1960 yapımı bir Amerikan drama filmi. Taylor başroldeki performansıyla ilk Akademi Ödülü'nü kazandı. Film, John O'Hara'nın 1935 tarihli aynı adlı romanından uyarlanmıştır.

<i>Some Came Running</i> (film) Vincente Minelli tarafından yönetilen 1958 yapımlı film

Some Came Running, Vincente Minnelli'nin yönettiği ve Frank Sinatra, Dean Martin ve Shirley MacLaine'in oynadığı, 1958 yapımı Amerikan drama filmi, James Jones'un 1957 tarihli aynı adlı romanından uyarlanmıştır. 1948'de geçen film, 16 yıl sonra Orta Batı kasabasına dönen sorunlu bir Ordu gazisi ve yazarın, varlıklı, sosyal sınıf atlayan erkek kardeşini üzen hikâyesini anlatıyor.

<i>Raintree County</i> (film)

Raintree County, 1957 yapımı Amerikan epik tarihi romantik western filmidir ve Ross Lockridge Jr.'ın aynı adlı 1948 tarihli romanından uyarlanmıştır. Film Edward Dmytryk tarafından yönetilmiş ve Metro-Goldwyn-Mayer tarafından dağıtılmıştır. Amerikan Güneyi'nde, Antebellum Güneyi ve Amerikan İç Savaşı'nın fonunda geçen film, John Shawnessy adında küçük bir kasabadaki Ortabatı'lı öğretmen ve şairin, Susanna Drake adında güzel bir Güneyli güzelle tanışıp evlenmesini anlatır; ancak, onun duygusal dengesizliği evliliklerinin yıkılmasına yol açar. Başrollerde Montgomery Clift, Elizabeth Taylor, Eva Marie Saint, Nigel Patrick ve Lee Marvin yer alıyor.

<i>Gaslight</i> (film, 1944) gaslighting manipüle tekniği

Gaslight, George Cukor'un yönettiği, Charles Boyer, Ingrid Bergman, Joseph Cotten ve ilk filminde Angela Lansbury'nin oynadığı 1944 yapımı bir Amerikan psikolojik gerilim filmidir. John Van Druten, Walter Reisch ve John L. Balderston tarafından Patrick Hamilton'ın Gas Light (1938) adlı oyunundan uyarlanan film, kocası tarafından yavaş yavaş deliliğe sürüklendiğine inandırılan genç bir kadını konu alıyor.

<i>Marie Antoinette</i> (film, 1938)

Marie Antoinette, Metro-Goldwyn-Mayer yapımı 1938 Amerikan tarihi drama filmi. W. S. Van Dyke tarafından yönetildi ve Marie Antoinette rolünde Norma Shearer oynadı. Avusturyalı yazar Stefan Zweig'ın talihsiz Fransa Kraliçesi'nin 1932 tarihli biyografisinden uyarlanan filmin Los Angeles galası, çevre düzenlemesi'nin etkinlik için özel olarak dekore edildiği efsanevi Carthay Circle Theatre'da yapıldı.

<i>Camille</i> (film, 1936) George Cukor tarafından yönetilen 1936 tarihli film

Camille, George Cukor'un yönettiği, Irving Thalberg ve Bernard H. Hyman'ın yapımcılığını üstlendiği, James Hilton, Zoë Akins ve Frances Marion'un senaryo'sundan uyarlanan, Metro-Goldwyn-Mayer yapımı 1936 Amerikan romantik drama filmidir. Film, Alexandre Dumas, fils'in 1848 tarihli romanı ve 1852 tarihli oyunu La dame aux caméliasdan uyarlanmıştır. Filmde Greta Garbo, Robert Taylor, Lionel Barrymore, Elizabeth Allan, Jessie Ralph, Henry Daniell ve Laura Hope Crews rol alır. 2,842,000 dolar hasılat elde etti.

<i>Dead End</i> (film, 1937)

Dead End, 1937 yapımı Amerikan yapımı bir suç-drama filmidir. William Wyler tarafından yönetilmiş ve Samuel Goldwyn tarafından üretilmiştir. Sidney Kingsley'nin 1935 tarihli Broadway oyununa dayanan film, Lillian Hellman tarafından senaryolaştırılmıştır. Humphrey Bogart, Joel McCrea, Sylvia Sidney, Wendy Barrie, Claire Trevor ve Allen Jenkins başrollerde yer alırken, Dead End Kids olarak bilinen bir grup genç aktör da oyuncu kadrosunda bulunmaktadır.