İçeriğe atla

Gface

GFACE, ilk olarak Cevat Yerli tarafından planlanan ve Crytek tarafından hazırlanıp yayınlanmış sosyal oyun projesi. Web tarayıcısı üzerinden oyun oynama ve oyuncuların birbiriyle Facebook benzeri profiller oluşturulacak bir platformda sosyalleşmesi üzerine kurulu olması planlandı. Farklı noktası, Facebook gibi sosyal platformlarda oynanan oyunlara kıyasla daha yüksek bütçeli ve daha yüksek grafikli oyunların profiller oluşturulabilen bir sosyal platformda yer alacak olmasıydı.[1][2][3]

Gelişim

Özellikle Facebook'un çok revaçta olduğu 2009 yılında Cevat Yerli tarafından "Gface" projesi planlanmaya başlandı. O dönem Facebook oyunlarının tam olarak pc oyunculuğunu temsil etmeyen düşük seviyede oyunlar sayılması, daha yüksek seviye pc oyunculuğu üzerine inşa edilmiş bir sosyal profil oluşturma ve sosyalleşme platformu olması ana fikirdi. Gface'de yer alacak oyunlar için Crytek hazırlıklara başladı. Gface projesi 2010 yılında küçük çapta duyurulmaya başladı, 2011 yılında ağustos ayında ilk olarak web sitesi açıldı. 2012 yılında kapalı beta programına tam olarak alımlar başlandı.

Gface'i duyuracak ve çıkış noktası yapacak ilk oyunun Warface olması kararlaştırıldı. Warface'in hep yapımı hem de reklamları için yüksek seviyede paralar harcandı. Warface'i oynayabilmek için Gface üyeliği 2013 yılında zorunlu tutuldu. Bu süre zarfında Gface pek çok yerde ve konferanslarda Crytek tarafından sıkça duyuruldu ve tanıtımları yapıldı.

Projenin başarısız olması

Warface, Gface'in ilk çıkış noktası ve ilk oyunu olacaktı. 2013 yılında Warface o dönemin bilinen oyun inceleme yazarları tarafından diğer FPS oyunlarıyla kıyaslandığı çok olumlu farklılıklar sunamadığı için hem eleştirildi hem de çok iyi izlenimler alamadı, karışık seviyede izlenimler aldı. Gface'i yapı olarak hantallıkla eleştiren de vardı. Sırf Warface, Gface'e kayıt olunması için o dönemin bazı profesyonel eleştirmenleri tarafından iyi bir gerekçe olarak görülmedi.

Gface'in alt yapı çalışmaları uzun bir süre tam olarak bitemediği için Warface uzun bir süre platformun tek esas oyunu olarak kaldı. Ardından "Arena of Fate" duyuruldu. Arena of Fate hiçbir zaman tam anlamıyla piyasaya çıkamadı, sadece beta versiyonu Gface'de oynanmaya açıldı. Crytek mali sıkıntılar sebebiyle oyun stüdyolarını kapatmaya veya satmaya başladıktan sonra oyun iptal edildi. 2016 yılında sadece VR olarak çalışan "The Climb" ve "Robinson the Journey" Gface platformuna eklendi. 4 oyun haricinde platformda pc oyunculuğunu net temsil eden bir oyun yoktu.

Amaçlanan kitlenin yarısına bile erişemeyen Gface projesi 2016 yılının son aylarında tamamen sonlandırıldı. Başarısız bir proje olarak Crytek tarihinde bir deneyim olarak kaldı.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Sandberg, Adam (2 Nisan 2009). "Crytek was way ahead of OnLive". That VideoGame Blog. 5 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2013. 
  2. ^ Dobra, Andrei (27 Nisan 2009). "Crytek Attempted Cloud Gaming Way Before OnLive". Softpedia. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2013. 
  3. ^ Fletcher, JC (5 Şubat 2012). "Gface, Crytek-backed streaming game network, goes into beta". Joystiq. 31 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Crytek</span> video oyunu ve yazılım şirketi

Crytek, 1999'da üç Türk kardeş olan Cevat, Avni ve Faruk Yerli tarafından Almanya'nın Coburg şehrinde kurulmuş olan bir video oyun şirketidir. Crytek'in ana merkezi Frankfurt'ta bulunmaktadır. Ayrıca Kiev, İstanbul olmak üzere 2 farklı yerde stüdyosu vardır. En çok bilinen oyunları olan Far Cry 'da CryEngine ve daha çok bilinen Crysis'de de CryEngine 2 kullanılmıştır. CryEngine 3 ise Crysis 2 ile kullanılmaya başlanmıştır. Crytek Electronic Arts, Ubisoft, NVIDIA, Intel, AMD, FMOD, Scaleform ve Xoreax Software şirketleri ile iş birliği halindedir.

<span class="mw-page-title-main">Mynet</span> internet portalı

Mynet, Türkiye'nin ilk Türkçe internet platformu. 1999 yılında kuruldu. 2019 yılı sonu itibarı ile 26 milyon internet kullanıcısına hizmet veren Mynet, Türk internet kullanıcılarının %49'una erişen Türkiye'nin en büyük internet platformlarından ve dünyanın en fazla ziyaret edilen dört yüz internet firmasından birisi. Mynet'in misyonu, kullanıcılarının ihtiyaç duyduğu internet hizmetlerini kolay, etkin, eğlenceli ve en ekonomik şekilde gerçekleştirebilecekleri interaktif bir platform yaratmaktır. Bunun için yirmiden fazla servisle internet kullanıcılarına hizmet vermektedir. Mynet'in çözüm ortakları arasında Facebook, Google, NBC, BBC, Yandex, TRT gibi global ve yerel markalar bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar oyunu</span> bilgisayarda oynanan oyun türü

Bilgisayar oyunu veya kişisel bilgisayar oyunu olarak da bilinen PC oyunu, bir video oyun konsolu veya atari makinesi yerine kişisel bilgisayarda oynanan bir tür video oyunudur. Tanımlayıcı özellikleri şunları içerir: daha çeşitli türleri ve kullanıcı tarafından belirlenen oyun donanımı ve yazılımı; genellikle giriş, işleme, video ve ses çıkışında daha büyük kapasite. Bilgisayar oyunu oynamak için özel olarak oyun bilgisayarı modelleri, farklı aksesuarlar tasarlanmıştır. Mobil oyunların son yıllarda büyümesine rağmen, 2018 yılında, küresel PC oyunları pazarı yaklaşık 27,7 milyar dolar değerindeydi.

<span class="mw-page-title-main">Sobee</span> video oyunları geliştiren eski bir firma

Sobee, video oyunları geliştiren eski bir firma, bir dönem TTNET bünyesinde oyun geliştirme departmanı olarak varlığına devam etmiş ve artık kapanmış olan oyun stüdyosudur.

<span class="mw-page-title-main">Big Huge Games</span>

Big Huge Games, bilgisayar oyunları geliştiren bir oyun firmasıdır. 2000 yılında Brian Reynolds ve Firaxis Games 'ten ayrılan üç arkadaşı tarafından Maryland 'da kurulmuştur. Şirket genellikle strateji oyunları üzerinde çalışmaktadır. 15 Ocak, 2008 'de THQ bünyesine katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">CryEngine</span> Crytek şirketinin geliştirmiş olduğu oyun motoru

CryEngine, Crytek şirketinin geliştirmiş olduğu oyun motorudur. Oyun motoru öncelikle birinci şahıs nişancı bilgisayar oyunu olan Far Cry serisinde kullanılmıştır. Crytek ve Ubisoft tarafından bu motor geliştirilerek CryEngine 2 ve Dunia Engine adlı oyun motorları oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cevat Yerli</span> Türk-Alman video oyunu geliştiricisi

Cevat Yerli Türk-Alman bilgisayar oyunları yapımcısıdır. Dünyadaki en büyük oyun geliştiricilerinden biri olan Crytek şirketinin kurucusu ve CEO'sudur. Giresun'da doğmuş ve ailesiyle Almanya'ya göç etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Xbox Live</span>

Xbox Live, Microsoft tarafından oluşturulmuş ve işletilen çevrimiçi çok oyunculu oyun ve dijital ortam dağıtım hizmeti. İlk olarak Kasım 2002'de Xbox sistemine sunuldu. Xbox 360 konsolunun Kasım 2005'te piyasaya sunulmasıyla hizmetin güncellenmiş bir sürümü kullanıma sunuldu ve Xbox One ile 2013 yılında daha da geliştirilmiş bir sürüm çıktı. Ayrıca Microsoft, Xbox LIVE™ olarak ticari marka hakkını almıştır. İlk olarak 2002 yılında Xbox için yapılmış, daha sonra bu servis geliştirilerek 2005 yılından itibaren Xbox 360 ile kullanılmaya devam edilmiştir.

<i>Crysis 2</i> 2011 video oyunu

Crysis 2, Almanya Frankfurt merkezli Crytek'in geliştirdiği ve Electronic Arts'ın yayınladığı birinci şahıs nişancı bilimkurgu tarzı bir video oyunudur. Oyun Microsoft Windows, Playstation 3 ve Xbox 360 için satışa sunulmuştur ve oyunda Crytek'in geliştirmiş olduğu en yeni oyun motoru CryEngine 3 kullanılmıştır. Crysis 2, resmi olarak 1 Haziran 2009 tarihinde duyurulmuş ve 22 Mart 2011'de Amerika'da 25 Mart 2011'de ise Avrupa'da satışa sunulmuştur. Crysis'in devamı niteliğindedir.

<i>Warface</i> 2013 FPS video oyunu

Warface, Crytek tarafından geliştirilen ücretsiz çevrimiçi birinci şahıs nişancı oyunudur. Warface ilk olarak Crytek'in sosyal oyun projesi Gface'in çıkış oyunu olarak planlandı. Gface'i duyurma ve insanların Gface oyun platformunu tercih etmesini sağlamak için Crytek çıkış oyunu Warface'in gelişimi, tasarımı için maddi olarak yüksek harcamalarda bulundu ve çokça reklamlar düzenledi. Oyun ilk olarak Gface üzerinden tarayıcı oyunu olarak 2013 yılında çıkartıldı. Crytek'in geliştirdiği CryEngine 3 motoru bu tarayıcı oyunu için şekillendirilerek kullanıldı. 2014 yılında ise tarayıcıdan ayrı versiyonu olarak donanıma indirilerek oynanan versiyonu çıktı.

Crysis 3, Crytek tarafından geliştirilmiş, Electronic Arts tarafından ise yayımcılığı yapılmış olan bilimkurgu türü video oyunudur. Crysis 3 serinin diğer oyunları gibi Türkçe alt yazı ve seslendirme içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation Vita</span>

PlayStation Vita, Sony Interactive Entertainment tarafından geliştirilen ve pazarlanan bir el tipi oyun konsoludur. İlk olarak 17 Aralık 2011'de Japonya'da, ardından 22 Şubat 2012'de Kuzey Amerika, Avrupa ve diğer uluslararası bölgelerde piyasaya sürüldü. Bu konsol, PlayStation Portable'ın halefi ve PlayStation markasının bir parçasıdır; sekizinci nesil video oyun konsollarının bir parçası olarak, Nintendo 3DS ile başlıca rekabet etmiştir.

Crysis, Crytek tarafından geliştirilen, Electronic Arts tarafından ise yayımlanan bilimkurgu tarzı video oyunu serisidir. Oyun CryEngine grafik motorunu kullanmaktadır. Serinin Crysis Warhead dışındaki bütün oyunları birden fazla platformda yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Xbox Game Studios</span>

Xbox Game Studios, Xbox, Xbox 360, Xbox One, Windows, Steam, Windows Store ve Windows Phone platformları için oyun üretimi yapan Microsoft'un video oyunu prodüksiyon kanadıdır. 2002 yılında Microsoft Game Studios adıyla kurulmuş, 2011 yılında yeniden markalaşma yoluna gitmiş ve şimdiki adını almıştır. Bu departman 2002 yılından öncesinde Microsoft Game Division veya kısa haliyle Microsoft Games olarak adlandırılırdı. Microsoft Studios kendi etiketi altında birinci veya üçüncü parti geliştirme stüdyolarıyla beraber oyunlar geliştirmekte ve yayınlamaktadır. MSN Oyunlar da Studios'un bir parçası olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Twitch</span> elektronik, spor veya video oyunu odaklı canlı yayın platformu

Twitch, müzik yayınları, yaratıcı içerik ve "gerçek hayatta" yayınlar sunmanın yanı sıra, e-spor yarışmalarının yayınları da dahil olmak üzere video oyunu canlı yayınlarına odaklanan bir Amerikan video canlı yayın hizmetidir. Twitch, Amazon şirketinin bir iştiraki olan Twitch Interactive tarafından işletilmektedir. Haziran 2011'de genel ilgi alanına yönelik yayın platformu Justin.tv'nin bir yan kuruluşu olarak tanıtıldı. Sitedeki içerik canlı olarak ya da talep üzerine video aracılığıyla izlenebilmektedir. Twitch'in mevcut ana sayfasında gösterilen oyunlar izleyici tercihine göre listelenir ve gerçek zamanlı strateji oyunları (RTS), dövüş oyunları, yarış oyunları ve birinci şahıs nişancılar gibi türleri içerir.

Bulut oyun veya oyun akışı bulut bilişimin en yeni türlerinden biridir. Bulut oyundaki mantık uzak sunucularda çalıştırılan bir bilgisayar veya konsol oyunu anlık görüntü olarak oyuncuya internet vasıtasıyla ulaştırılmasıdır. Oyuncunun klavye ve fare hareketleri de anlık olarak uzaktaki sunuculara aktarılır. Bu sayede yüksek donanım gerektiren en yeni oyunları düşük donanım özelliklerine sahip cihazlarda veya desteklenmeyen platformlar arasında oynamak mümkündür. Ancak buradaki dezavantaj yüksek ve kesintisiz internet bağlantısı gerekmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live TV</span>

Windows Live TV Microsoft tarafından geliştirilmiş Windows Media Center uygulamasıdır. Windows Live hizmetidir. Kullanıcılara PC'lerini kullanarak geniş ekran monitörlerinde veya TV'lerinde Windows Live Spaces, Windows Live Messenger ve Arama'ya erişmelerini sağlar.

Games for Windows – Live veya GFWL, 29 Mayıs 2007 yılında sunulan,Windows PC'lerin Microsoft'un Live Anywhere hizmetine bağlanmasını sağlayan Games for Windows markalı PC başlıkları için kullanılan bir dijital dağıtım, sosyal ağ, çevrimiçi oyun hizmetidir. Windows XP, Windows Vista ve Windows 7 için tasarlanmıştır; Hâlâ Windows 8, Windows 8.1 ve Windows 10'da çalışıyor. Her biri benzersiz bir Gamertag'a sahip kullanıcılar, çevrimiçi olarak oynayabilir, arkadaşlarının durumunu takip edebilir, mesaj gönderebilir ve alabilir, başarıları ve ilişkili Gamerscore oyunlarını izleyebilir, platformlar arasında sesli sohbet ve çok daha fazlasını yapabilir. Bazı oyunlar, Windows oynatıcılarını Xbox 360 oynatıcılarına karşı koyarak Shadowrun gibi platformlar arası oyuna izin veriyor.

Games for Windows, Microsoft'un sahip olduğu ve 8 Kasım 2006 yılında Windows Vista işletim sisteminin piyasaya sürülmesiyle çakışan bir markadır. Markanın kendisi standart bir teknik sertifikasyon programı ve Microsoft Windows oyunları için çevrimiçi bir hizmeti temsil ediyor ve konsol oyunlarının platformlarını düzenlediği şekilde bilgisayar oyunu pazarına bir düzenleme önlemi getiriyor. Markalaşma programı hem birinci taraf hem de üçüncü taraf yayıncılara açıktı.

<span class="mw-page-title-main">Canlı yayın</span>

Canlı yayın, aynı anda kaydedilen ve gerçek zamanlı olarak yayınlanan çevrimiçi akış ortamını ifade eder. İsteğe bağlı video, vlog'lar ve YouTube videoları gibi canlı olmayan medya tekniki olarak yayınlanır, ancak canlı akış gerçekleştirilmez. Sohbet odası aracılığıyla kullanıcı etkileşimi, canlı akışın önemli bir bileşenini oluşturur. Platformlar genellikle yayıncıyla konuşma veya sohbetlere katılma özelliğini içerir. Canlı akış hizmetleri, sosyal medyadan video oyunlarına ve profesyonel spor dallarına kadar çok çeşitli konuları kapsar. Facebook Watch, Facebook Live, Periscope, Kuaishou, Douyu, bilibili ve başka platformlar, videotelefonda olduğu gibi planlanmış promosyonları, ünlü etkinliklerin akışını ve kullanıcılar arasında akışı içerir.