İçeriğe atla

Geçici Barınma Merkezi

Geçici Barınma Merkezi, ülkesinden ayrılmaya zorlanmış, ayrıldığı ülkeye geri dönemeyen, kitlesel olarak Türkiye sınırlarına giden veya sınırları geçen yabancıların toplu olarak barınma ve iaşelerinin sağlanması amacıyla Türkiye'nin çeşitli illerinde 2015 yılından itibaren kurulmuş, konteyner veya çadırlardan oluşan merkezlerdir.

İlki Hatay'da kurulan Altınözü Boynuyoğun Geçici Barınma Merkezi olmak üzere başlangıçta 10 ilde 26 geçici koruma merkezi kurulmuştur; 2023 itibarıyla geçici barınma merkezi 7 ilde 9 adettir.

Tarihçe

2011 yılının Mart ayından itibaren Suriye'de başlayan iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye'ye giden,[1] kendilerine geçici koruma statüsü verilen Suriye vatandaşlarının barınması ve iaşelerinin temini için geçici barınma merkezleri ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Geçici Barınma merkezlerinin kurulması, yönetilmesi ve bu merkezlerde verilecek hizmetlerde tekdüzeliğin sağlanabilmesi için AFAD Başkanlığı ve Göç İdaresi Gene Müdürlüğü tarafından 9 Kasım 2015 itibarıyla "Geçici Barınma Merkezlerinin Kurulması, Yönetimi ve İşletilmesi Hakkında Yönerge hazırlanmıştır.[2]

Başlangıçta 10 şehirde (Urfa, Antep, Kilis, Kahramanmaraş, Mardin, Hatay, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Malatya) 26 geçici barınma merkezi kuruldy, bu merkezlerde 2016 itibarıyla 260binden fazla Suriyeli yabancı ağırlandı.[3] İlk geçici barınma merkezi Hatay'da kurulan Altınözü Boynuyoğun Geçici Barınma Merkezi'dir.

Kalış süreleri uzayan Suriyeliler, zamanla Türkiye içinde farklı illere göç etmiştir. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre; 22 Haziran 2023 tarihi itibarıyla Adana, Kilis, Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya olmak üzere 7 ilde 9 geçici barınma merkezinde 65.636 Suriyeli, geçici barınma merkezi dışında ise 3.278.456 Suriyeli yaşamaktadır.[4]

Hizmetler

Geçici barınma merkezlerinde mevzuat gereği kreş, okul, market, sağlık merkezi, ibadet alanı, psikososyal destek hizmet merkezi, spor tesisleri, çamaşırhane, içme suyu ve atık su arıtma tesisi, oyun parkı, kurs alanı bulunması zorunludur. Hizmetler geçici koruma kapsamındaki Suriye uyruklu kişilere ücretsiz olarak verilir. Merkezler, valilikler tarafından yönetilir.

Kaynakça

  1. ^ "Geçici Korumamız Altındaki Suriyeliler". www.goc.gov.tr. 3 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2023. 
  2. ^ ÖMÜRGÖNÜLŞEN, Mine; MENTEN, Cem (25 Ocak 2021). "The Selection of Temporary Shelter Areas with Fuzzy TOPSIS Method for the Ankara Province". Doğal Afetler ve Çevre Dergisi. 7 (1): 159-175. doi:10.21324/dacd.691088. ISSN 2528-9640. 
  3. ^ "Türkiye'nin Afet Yönetimindeki Başarılı Uygulamaları" (PDF). AFAD. 2016. 5 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 5 Temmuz 2023. 
  4. ^ "GEÇİCİ KORUMA". www.goc.gov.tr. 3 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin illeri</span> Türkiye Cumhuriyetinin birinci düzey idari bölümü

Anadolu yarımadası ile Trakya toprakları üzerine kurulan Türkiye'nin, 81 ili vardır. İller, Türkiye'nin en büyük idari bölümleridir. Bu seksen bir il, dokuz yüz yetmiş üç ilçeye bölünmüştür. Bu ilçeler, en küçük idari birim olan mahalle ve köyleri içinde barındırır. İllerde yönetme ve yürütme görevi, içişleri bakanı tarafından önerilen ve bakanlar kurulunun onayından sonra cumhurbaşkanı tarafından atanan valiler tarafından yerine getirilir.

<span class="mw-page-title-main">Hatay</span> Türkiyenin Akdeniz Bölgesinde yer alan bir il

Hatay, Türkiye'nin en güneyinde yer alıp Akdeniz Bölgesi'nde, Akdeniz'in doğu ucunda kıyıları olan bir ilidir. Hatay ilinin merkezi Antakya'dır.

<span class="mw-page-title-main">Antakya</span> Hatayın ilçesi

Antakya, Hatay ilinin nüfus bakımından en büyük ilçesidir ve merkezidir. Yeni düzenlemeyle birlikte Antakya ve Defne Belediyesi olarak ayrılmıştır. Ortasından Asi Nehri geçmektedir. Hristiyanlığın önemli mukaddes mekânlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Altınözü</span> Hatayın bir ilçesi

Altınözü, Hatay'ın güneydoğusunda yer alan, Suriye ile sınırı olan ilçelerindendir. Bağlı 48 mahallesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Nur Dağları</span> Kahramanmaraş ile Hatay arasında uzanan dağ silsilesi

Nur Dağları, Gâvur Dağları ya da Amanos Dağları, Kahramanmaraş'taki Sır Baraj Gölü’nden başlayıp Hatay ilinin Samandağ kıyılarına doğru uzanan 175 km uzunlukta dağ silsilesidir. Çoğunluğu, Doğu Karadeniz'dekilere benzer nemli ve gür ormanlarla kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Türkmenleri</span> Etnik grup

Suriye Türkmenleri ya da Suriye Türkleri, Suriye'de yaşayan Türk azınlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Cumhuriyeti</span> Orta Doğuda bir ülke (1958-1971)

Birleşik Arap Cumhuriyeti 1958'den 1971'e kadar Orta Doğu'da bulunan egemen bir devletti. Başlangıçta 1958'den 1961 Suriye Darbesi'nden sonra Suriye birlikten ayrılana kadar Mısır ve Suriye arasında siyasi bir birlikti. Mısır 1971 yılına kadar resmi olarak Birleşik Arap Cumhuriyeti olarak bilinmeye devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye pasaportu</span>

Suriye pasaportu Suriye vatandaşlarına verilen bir seyahat belgesidir. Türkiye ile Suriye'nin karşılıklı anlaşması gereğince iki ülke arasındaki vize uygulaması 21 Eylül 2009 tarihi itibarıyla kaldırılmıştı fakat Suriye'de başlayan iç savaş nedeniyle vize muafiyeti 8 Ocak 2016 tarihinde Türkiye tarafından fesih edilerek tekrar vize uygulaması başlatıldı.

Hatay sorunu, Fransa’nın Suriye’ye bağımsızlık verme kararı üzerine 1936 yılında ortaya çıkmış, 1939 yılında Türkiye'nin ilhakı ile sonuçlanmıştır. Günümüzde hâlâ Suriye ve Türkiye arasında dönem dönem tartışmalara yol açan bir problem olmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı</span> kamusal acil yardım kuruluşu

'Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı veya kısa adıyla AFAD, 29 Mayıs 2009 tarih ve 5902 sayılı Kanun'un 17 Haziran 2009'da Resmî Gazete'de yayımlanmasıyla; İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü (SSGM) ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü (TAY) yerine kurulan afet ve acil durum yönetimi kurumudur. Kurum, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışmaktadır. Afet öncesi hazırlık ve zarar azaltma, afet esnasında yapılacak müdahale ve afet sonrasındaki iyileştirme çalışmalarının yönetim ve koordinasyonunu gerçekleştirmek, kurumun temel görev ve amacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Göç İdaresi Başkanlığı</span> Devlet Kurumu

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı veya kısa adıyla Göç İdaresi Başkanlığı . Göç alanına ilişkin politika ve stratejileri uygulamak, bu konularla ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak, yabancıların Türkiye'ye giriş ve Türkiye'de kalışları, Türkiye'den çıkışları ve sınır dışı edilmeleri, uluslararası koruma, geçici koruma ve insan ticareti mağdurlarının korunmasıyla ilgili iş ve işlemleri yürütmek üzere İçişleri Bakanlığına bağlı olarak kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Akbez, Hassa</span> Hassa, Hatay, Türkiyede mahalle

Akbez ya da eski ve halk arasındaki adıyla Yolçatı, Hatay ilinin Hassa ilçesine bağlı bir mahalledir.2021 güncel nüfusu 10.374 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Suriyeliler</span> etnik grup

Suriyeliler, Suriye'de yaşayan, Levant bölgesinin yerlisi olan ve ana dilleri Arapça, özellikle de Levanten lehçesi olan çoğunluk nüfustur. Suriye halkının kültürel ve dilsel mirası, hem yerli unsurların hem de binlerce yıl boyunca bu topraklara ve halkına hükmetmeye gelen yabancı kültürlerin bir karışımıdır. Yedinci yüzyıla gelindiğinde Levant'ta yaşayanların çoğu Aramice konuşuyordu. Müslümanların 634 yılında Levant'ı fethetmesinin ardından Arapça baskın dil haline gelmiş, ancak Suriyelilerin bir azınlığı hala Süryanice ve Batı lehçelerinde konuşulan Aramiceyi korumuştur.

Öncüpınar, Kilis İli'nde, Suriye sınırında bir köy. Kilis'in güneyinde, Suriye'deki Azez şehrinin kuzeyinde yer alır. Köy için posta kodu 79000'dir. En yakın büyük şehirler Türkiye'den Gaziantep, Osmaniye ve Kahramanmaraş, Suriye tarafında ise Halep İli'ndeki Azez'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kilis Öncüpınar Mülteci Kampı</span>

Kilis Öncüpınar Geçici Barınma Merkezi, Türkiye'ye sığınan Suriyeli mülteciler için kurulmuş bir mülteci kampıdır. Kilis, Öncüpınar'da Türkiye-Suriye sınırına yakın konumlandırılmıştır. 2012 yılında açılan kamp 315 bin metrekare büyüklüğünde olup Şubat 2014 yılı itibarıyla 14.000 kişiye ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Suriyeliler</span> Sığınmacı topluluğu

Türkiye'deki Suriyeliler, Türkiye'de yaşayan Suriye kökenli kişileri ifade eder. Eylül 2024 itibarıyla Türkiye'de "geçici koruma" statüsündeki Suriyeli sayısı resmi rakamlara göre yaklaşık 3 milyon 100 bin kişi olup bu durum Türkiye'yi dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ikinci ülke yapmaktadır. Uzun yıllar birinci sırada olan Türkiye, Taliban'ın Afganistan'da iktidara gelişi sonrası İran'a olan göçler sonucu ikinci sıraya gerilemiştir. Geçici koruma altındaki Suriyelilere ek olarak, oturma izni ile Türkiye'de yaşayan Suriye uyruklu sayısı yaklaşık 76 bin olup, Türk vatandaşlığı almış Suriyeli sayısı ise Ağustos 2024 itibarıyla 104 bin 144'ü çocuk olmak üzere 238 bin 768 kişidir.

Türkiye'deki Suriyeli karşıtlığı, 2011'de başlayan Suriye İç Savaşı ile Türkiye'ye gelen Suriyelilerin, mülteci kamplarında kalırken sonrasında gelen düzensiz göçlerle şehirlere yayılmasına karşı oluşan yaygın toplumsal tepkidir.

<span class="mw-page-title-main">Boynuyoğun, Altınözü</span> Altınözü, Hatay, Türkiyede mahalle

Boynuyoğun, Hatay ilinin Altınözü ilçesine bağlı bir mahalledir.

Türkiye göçmen krizi

Bazen Türkiye mülteci krizi olarak da anılan Türkiye göçmen krizi, 2010'larda Türkiye'ye çok sayıda insanın geldiği bir dönemdi. Türkiye, 2014'ten 2019'a kadar her yıl herhangi bir ülke veya bölgede en fazla sayıda kayıtlı mülteci alan ülke ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (BMMYK) göre dünyanın en büyük mülteci nüfusuna sahip ülkesidir. Çoğunluk, Haziran 2020 itibarıyla 3.591.892 olan Suriye İç Savaşı nedeniyle gelen mültecileridir. 2018'de BMMYK, Türkiye'nin tüm "kayıtlı Suriyeli mültecilerin" %63,4'üne ev sahipliği yaptığını bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Suriye iç savaşı nedeniyle gelen mülteciler</span>

Türkiye'deki Suriye iç savaşı nedeniyle gelen mülteciler, Suriye İç Savaşı'ndan kaçan Suriyeli mültecilerdir. Türkiye Cumhuriyeti, 3,7 milyondan fazla kayıtlı mülteciye ev sahipliği yapmaktadır.