Meydancık Kalesi, Mersin'in Gülnar ilçesinde yer alan kale yerleşimi kalıntıları. Kalenin orijinal adı Hititçe olan Kiršu'dur. Osmanlı döneminde ise Beydili Kale olarak adlandırılmakta idi.
Dörtayak Mersin ilinde bulunan Roma İmparatorluğu dönemine ait bir kenotaf veya anıt mezardır. Esas adı bilinmemektedir. Bina dört kalın sütun üzerinde yükseldiği için yöre halkı tarafından "Dört ayak" olarak adlandırılmaktadır. Bina bölgeyi 1812 yılında kıyıların haritasını çıkarmak için ziyaret eden İngiliz kaptan Francis Beaufort tarafından kenotaf olarak nitelendirilmiştir. Ancak alttaki mezar odası araştırılmadığı için bu binanın mozole mi kenotaf mı olduğu bilinmemektedir.
Sini Çayı Mersin ilindeki düzensiz rejimli akarsulardan biridir.
Babadıl Adaları Akdeniz'de yer alan iki küçük Türk adasıdır. Babadıl adı sahilde adaların kuzey batısına düşen Sipahili köyünün eski adıdır. 1811-1812 döneminde Akdeniz kıyılarının haritasını çıkaran İngiliz kaptan Francis Beaufort adaların antik dönemdeki adlarının Papadoulae olduğunu belirtmektedir (Bakınız:Karamanya). Öte yandan Selçuk Üniversitesinden Ahmet Bilir'in araştırmasına göre, Babadıl adı kereste ticareti yapan Papadoulae adlı bir kişinin isminden gelmektedir.
Softa Kalesi (Sycae) Mersin ilinde yer alan bir kale örenidir.
Uzuncaburç Mersin Silifke ilçesine bağlı bir beldedir. 36°35′K 33°56′D koordinatlarındki belde Silifke kuzeyindeki dağlık alanda yüksek bir ovada bir Türkmen köyü olarak kurulmuştur. Ancak belde çevresi antik Olba Krallığı döneminden kalma zengin örenlerle doludur. Zaten belde adını bu örenlerden almıştır. 2018 rakamlarına gore belde nüfusu 910 dur. Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. Tahıl ve nohut yetiştirilir. Uzuncaburç Belediyesi Büyükşehir yasasının yürürlüğe girmesi sonunda kaldırılmış olup belediye hizmetleri Silifke belediyesince yürütülmektedir.
Büyükeceli (Ovacık) Mersin'in Gülnar ilçesinde yer alan bir beldedir. Belde adını tıpkı Gülnar gibi efsanelerde ismi geçen Gülnar Hatun'dan almış olabilir.
Kuskan Mersin ilinin Gülnar ilçesinde yer alan bir beldedir. Belde adının daha doğuda kurulmuş ancak daha sonra halkı dağıtılmış, "Kusun" adlı eski bir beylikten ileri geldiği söylenmektedir.
Gözce Mersin ilinin Bozyazı ilçesine bağlı bir köydür. Akdeniz sahilinden 1 kilometre kadar içeride ve aynı addaki derenin kıyısındadır. 36°09′K 33°12′D koordinatlarındaki köy Bozyazi'ndan 20 kilometre ve Mersin'den 197 kilometre uzaklıktadir. 2020 rakamlarıyla nüfusu 857 dir.
Atayurt Mersin ili Silifke ilçesine bağlı bir mahalledir.
Kıbrıs Şehitliği Mersin ilinin Silifke ilçesi kırsal alanında yer alan bir şehitliktir.
Yanışlı Mersin ili Gülnar ilçesi sahil boyunda bulunan bir köydür.
Kayrak Mersin ilinin Gülnar ilçesine bağlı bir köydür. 36.3492°K 33.5238°D koordinatlarındaki köy Gülnar'ı Mersin'e bağlayan yol üzerinde olup Gülnar'a 15 ve Mersin'e 135 kilometre uzaklıktadır. Daha önce Çavuşlar köyünün bir mahallesi olan Kayrak, 1952 tarihinde köy statüsü kazanmıştır. Köyde yerleşik hayatın yanı sıra 50-60 kadar konargöçer yaşayan aile de vardır.
Balandız Mersin ili Silifke ilçesine bağlı bir dağ köyüdür. Köy Toros Dağlarında Silifke'yi Gülnar ilçesine bağlayan il yolu üzerindedir. 36.3451°K 33.7478°D koordinatlarinda olup, Silifke'ye 22, Mersin'e 105 kilometre uzaklıktadır. Köyün yerleşik nüfusu 2020 rakamlarıyla 157 olmakla birlıkte, 930 metre rakımda kurulu bir köy olduğu için Silifkeliler'in yaylasıdır ve yazın nüfus büyük ölçüde artmaktadir.
Yerköprü Çağlayanı, Mersin ili Mut ilçesinde yer alan bir çağlayandır. 2001 yılında tabiat anıtı olarak tescil edilen şelale, 2021'de tabiat parkı ilan edildi. Çağlayan ve çevresindeki alanın genişliği 1.115 dönümdür. Popüler bir gezi parkurudur.
Işıklı Mersin ili Silifke ilçesinde yer alan bir Yörük köyüdür. 36.1883°K 33.6627°D koordinatlarındaki köy Toros Dağlarının güneyinde denizden bir dizi tepe ile ayrılmış bir vadide, Mersin'i batıya bağlayan D.400 devlet kara yolunun üzerinde olup, Akdere beldesinin batısında ve Yeşilovacık beldesinin doğusundadır. Silifke'ye 37 ve Mersin'e 118 kilometre uzaklıktadır. Köyün kuzeyinde yer altı sularının beslediği küçük bir çağlayan vardır. 2019 rakamlarına göre köyün nüfusu 1448 dir. Başlıca geçim kaynağı meyve ve sebze tarımıdır.
Mersin Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Mersin kent içinde tesis olunmuş bir güzel sanatlar galerisidir. Bina çeşitli sanat faaliyetlerinin sergilendiği merkezi bir semtte ve 36°47′56″K 34°37′47″D koordinatlarındadır. İçel Sanat Kulübü'nün 100 metre kadar güneyindedir.
Köseçobanlı, Mersin ilinin Gülnar ilçesine bağlı bir mahalledir.
Kravga Köprüsü Mersin ilinde tarihi bir köprüdür.
Hebilli Kelsi Mersin ilinde yer alan bir kale kalıntısıdır.