İçeriğe atla

Geyik eti

Geyik eti; esas olarak Kanada geyiği veya geyik (veya Güney Afrika'da antilop) gibi boynuzlu toynaklıların etine atıfta bulunur.[1] Geyik eti, iç organlar da dahil olmak üzere yenilebilir olduğu müddetçe hayvanın herhangi bir kısmına atıfta bulunmak için kullanılabilir. Sığır eti veya domuz eti gibi geyik eti de, rosto, bonfile ve kaburga dahil olmak üzere belirli kesimlere ayrılır.

Çiğ geyik eti

Nitelikler

Geyik eti biftek, bonfile, rosto, sosis, kurutulmuş et ve kıyma olarak yenebilir. Dana etini andıran bir tadı vardır.[2] Geyik eti, benzer sığır eti kesimlerinden daha ince bir dokuda ve daha yağsız olma eğilimindedir.[3] Bununla birlikte, sığır eti gibi, yağsız kesimler de daha sert olabilir. Geyik eti burgerleri, hamburger pişirme süresi, dokusu ve tadı ile eşitlik elde etmek için domuz pastırması, sığır eti, zeytinyağı veya peynirle yağ eklenmesini gerektirecek kadar yağsızdır.[4] Geyiğin sakatatları da yenilebilir.[5][6]

Sosta pişirilen geyik eti

Sağlıklı bir geyikten doğru şekilde elde edildiğinde geyik eti çok sağlıklı bir ettir.[7] Geyikler doğası gereği çimenlerde ve yabani bitkilerle yaşayan vahşi hayvanlar olduğundan etleri doğal olarak sağlıklı bir diyetin parçası olarak tüketilebilir. Geyik eti nem ve protein açısından zengin ve proteini amino asitler açısından daha çeşitlidir. Kalori, kolesterol ve yağ açısından tahılla beslenen sığır eti, domuz eti veya kuzu etinin çoğu kesiminden daha düşüktür.[8]

Kaynakça

  1. ^ "Definition: Venison". www.merriam-webster.com. 25 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Suzanne Driessen (10 Kasım 2003). "Wild Game Cookery: Venison". 20 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2009. 
  3. ^ Aidoo (28 Haziran 2008). "Nutritional and chemical composition of farmed venison". Journal of Human Nutrition and Dietetics. 8 (6): 441-446. doi:10.1111/j.1365-277X.1995.tb00339.x. 29 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2013. 
  4. ^ "Tips for Moist and Juicy Venison Burgers | Kitchen Frau" (İngilizce). 7 Temmuz 2020. 19 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2021. 
  5. ^ "Online Etymology Dictionary". dictionary.com. 18 Temmuz 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2014. 
  6. ^ "New noumbles of Deer (recipe) – Cunnan". Cunnan.sca.org.au. 10 Haziran 2004. 2 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2013. 
  7. ^ "7 Surprising Health Benefits of Venison". Cook Venison! (İngilizce). 8 Ağustos 2022. 30 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2023.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  8. ^ USDA Nutrient Database 15 Ocak 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., NDB numbers 17348, 13434, 10023 and 17060

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Soya</span> bir baklagil türü

Soya, baklagiller (Fabaceae) familyasından 1 - 1,5 m boyunda, kısmen sarılıcı, dallanmış, tek yıllık Doğu Asya kökenli bir bitkidir. Bitki, yenilebilir fasulyesi için yetiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Vejetaryenlik</span> Et içeren gıdaları kullanmayı reddeden yaşam tarzı

Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, deniz ürünleri, kümes hayvanları, çift toynaklılar tüketmemeye denir. Ayrıca, hayvan kesiminin tüm yan ürünlerini yemekten kaçınmayı da içerebilir. Et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyenlere ise veganlar denir. Vejetaryenlik ve veganlığın farkı; vejetaryenlikte bal ve kimine göre süt ile yumurta tüketilirken; veganlar, hiçbir hayvansal ürünü kullanmamaktadırlar. Bunlara istisnâ olarak süt ve süt ürünlerini kullanan lakto-ovo vejetaryenler, ilâveten yumurta yiyip süt ürünlerini tüketmeyen ovo vejetaryenler, diyet süt ürünlerini tüketen, ancak yumurtaları tüketmeyen lakto vejetaryenler vardır.

<span class="mw-page-title-main">Et</span> hayvanların yenebilen kas dokularına et denir

Et, insanlarda ve hayvanlarda deri ile kemik arasındaki kas ve yağdan oluşan tabakaya, kasaplıkta ise hayvanlardan sağlanan kaslardan oluşmuş besin maddesine denir.

Gıda ya da besin, yaşamı sürdürmek için gereksinim duyulan inorganik ve organik kimyasal maddeleri topluca belirten terim.

<span class="mw-page-title-main">Dana eti</span>

Dana eti, sığırların yavrusu olan danalardan elde edilen et. Avrupa, Amerika ve Avustralya'da yemeklerde en çok tercih edilen et cinsidir. Orta Doğu ülkelerinde ise koyun eti tercih edilir. Hinduizmde inek kutsal olduğu için dana ve sığır etini yemek tabu ve günahtır.

<span class="mw-page-title-main">Tavuk eti</span> Et türü

Tavuk eti, evcilleştirilmiş tavuktan elde edilen bir beyaz et çeşidi olup günümüzde en fazla yenen et türlerinden birisidir. Sığır veya domuz gibi memelilerle karşılaştırıldığında tavuk yetiştirmenin göreceli kolaylığı ve düşük maliyeti nedeniyle, tavuk eti, tavuk yağı ve tavuk yumurtası birçok mutfakta yaygın hale gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Izgara (yemek)</span> et ve sebze pişirme yöntemi

Izgara, yiyeceklerin yüzeyine genellikle yukarıdan, aşağıdan veya yandan uygulanan kuru ısıyla pişirme şeklidir. Izgara genellikle önemli miktarda doğrudan, radyan ısı içerir ve et ve sebzeleri hızlı bir şekilde pişirmek için kullanılır. Izgara yapılacak yiyecekler tel ızgara, döküm demir tava veya ızgara tavası kullanılarak pişirilir.

<span class="mw-page-title-main">Gıda</span> vücut tarafından tüketilen, enerji sağlayan madde

Yiyecek, canlıların hayatlarını devam ettirebilmeleri için yemek suretiyle tüketmeleri gereken maddelerdir. Belirli bir öğünde tüketilen yiyeceklere yemek denir. Yiyecekler organik veya inorganik maddelerden üretilmiş olabilirler. Yiyeceklerde bulunan ve canlıların yaşamını devam ettirmesi, büyümesi için gerekli olan protein, vitamin, mineral gibi maddelere ise besin veya gıda denir. Ancak gıda sözcüğü "ilaçlar hariç, yaşamı devam ettirmek için tüketilen tüm yiyecek ve içecekler" anlamında da kullanılır. Ultra işlenmiş gıda, kolay yiyecek, organik gıda, abur cubur, fast food, çerez, genetiği değiştirilmiş gıdalar çok tüketilen türlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Protein tozu</span>

Protein tozu, genellikle bir vücut geliştirme takviyesi olarak kullanılan konsantre edilmiş ve toz haline getirilmiş protein zengini supplement. Dünyada pek çok insan ve sporcu tarafından kullanılmaktadır. Genellikle kişilerin günlük protein ihtiyaçlarına erişmelerinde kolaylık sağlaması açısından kullanılan protein tozu ve benzer türevdeki protein takviyeleri, proteinlerin kas gelişimindeki etkisi yüzünden özellikle sporcular tarafından tercih edilmektedirler. Bunun yanı sıra ise, kanser hastaları, kas kaybına sebebiyet veren çeşitli hastalıklar vb. durumlarda da, hastaların beslenmelerine ek olarak destek vermesi açısından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Belçika mavisi (sığır)</span>

Belçika Mavisi, Belçika orjinli bir ırkdır. Belçika mavisinin heykelimsi, yoğun kaslı görüntüsü, çift kaslı olarak da bilinir. Çift kaslı fenotipi kalıtsal bir durumdur ve kas hücrelerinin hacminin artışı yerine (hypertrophy) kas hücrelerinin (iplikçiklerinin) sayısının artması sonucu (hyperplasia) oluşur. Bu kalıtsal durum “Piedmontese” türü sığırlarda da bulunur. Her iki türdeki sığırların da yemi kasa çevirmede üstün yetenekleri vardır bu da bu tür sığırların etlerinin yağ oranın düşük olmasını sağlar. Belçika mavisi ismini türün tipik gri-mavi alaca görüntüsünden almış olmasına rağmen kılları beyazdan siyaha kadar farklılık gösterebilir.

<span class="mw-page-title-main">Sığır eti</span>

Sığır eti, sığırlardan (Bovinae), özellikle de etçi sığır ve diğer sığırlardan elde edilen ettir. Genç sığırdan (dana) elde edilen ete ise dana eti adı verilir. Domuz eti ve kümes hayvanlarından sonra dünyada en çok tüketilen üçüncü et çeşididir. Buna karşın, kabul edilebilirliği dünyada değişkenlik gösterir. Hinduizm'de sığır eti tüketimi günah kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Eritilmiş içyağı</span>

Eritilmiş içyağı, hayvanların iç yağlarının işlenmesiyle elde edilebilen bir hayvansal yağ türüdür. Yapılarının uygunluğundan dolayı genel itibarıyla eriitilmiş iç yağlar domuz ya da kaz iç yağından üretilmektedir. Bu işlem için sığır iç yağı kullanılmamaktadır, çünkü büyükbaş hayvanların iç yağları daha yüksek bir erime noktasına sahiptir. Bu yüzden bu tür hayvanların iç yağlarına don yağı denilir.

<span class="mw-page-title-main">Asfalt leşi mutfağı</span>

Asfalt leşi mutfağı araçların çarptığı ve yollarda bulunan hayvan leşlerinden hazırlanan yemeklerden oluşur.

Romanya mutfağı, geleneksel olarak en çok Türk mutfağından, daha sonra da Avusturya, Alman, Yunan ve Macar mutfaklarından etkilenmiştir. Köfteler, çorbalar, dolmalar, tatlılar, salatalar dört yüzden yıldan fazla egemenliği altında kaldıkları Osmanlı İmparatorluğu'nun yemeklerine çok benzer. Alkollü içkilerden en çok şarap içilir. Romanya şarabı, dünyada en çok üretilen ilk on arasındadır. Bira da tercih edilen alkollü içkilerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Domuz sütü</span>

Domuz sütü, domuzlar tarafından üretilen ve genellikle domuz yavruları tarafından tüketilen bir süt. Yapısal açıdan inek sütüne benzer, ancak yağ oranı daha yüksektir ve daha suludur. Domuz sütü nadiren insan kullanımı için üretilir ve ticari olarak uygun bir ürün olarak kabul edilmez. Domuz sütünden peynir üretmek için, bazıları başarılı olmuş birkaç girişimde bulunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Alambre</span> Meksika yemeği

Alambre, üzerine doğranmış domuz pastırması, dolma biber, soğan, peynir, salsa ve bazı çeşitlerinde avokado ile sığır ızgarasından oluşan popüler bir Meksika yemeğidir. Genellikle taze yapılmış mısır veya un tortillası ile servis edilir. En yaygını sığır etidir ancak tavuk veya domuz eti gibi diğer et türleri de kullanılır. Hatta bazı tariflerde pastırma yerine doğranmış jambon veya chorizo kullanılır. Alambre, Meksika'nın pek çok yerinde, özellikle Meksiko, Oaxaca'da ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Meksikalı-Amerikalı nüfus arasında popülerdir.

Chiapas mutfağı, aynı adı taşıyan Meksika eyaletindeki bir yemek pişirme tarzıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı et</span>

Kırmızı et, beyaz et'in aksine protein miyoglobinin varlığı nedeniyle kırmızı bir renk tonuna sahip olan memeli ve kuşların etidir. Dana eti bölümleri ve domuz eti bölümleri buraya dahildir. Kırmızı et, demir, çinko ve fosfor, kreatin ve vitaminler bakımından yüksektir. Kırmızı et, zengin bir lipoik asit kaynağıdır ve güçlü bir antioksidandır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna mutfağı</span>

Ukrayna mutfağı, Ukrayna halkının uzun yıllar biriktirdiği çeşitli yemek pişirme geleneklerinin bir koleksiyonudur. Mutfak, bileşenlerinin geldiği zengin koyu topraktan (chornozem) büyük ölçüde etkilenir ve çoğu zaman birçok bileşeni içerir.

<span class="mw-page-title-main">Bufalo burger</span>

Bufalo burgerleri, manda, beefalo sığırı veya Amerikan bizonunun etinden yapılan hamburgerlerdir.