İçeriğe atla

Gey faşizmi

Boston'daki bir protestocu eşcinsel evliliğe karşı Nazi Almanyası ile günümüzü karşılaştırdığı bir pankartı taşırken, 2007

Gey faşizmi, eşcinsellerin Nazi Partisinde bir grup olarak öne çıktığı[a], partinin politikaları üzerinde önemli bir derecede olumsuz etkiye sahip olduğu ya da partiyi kontrol ettiği ve böylece Nazi Almanyası tarafından işlenen vahşeti arttırdığı iddia edilen bir komplo teorisi. II. Dünya Savaşı'ndan önce ve sonra çeşitli bireyler ve gruplar tarafından, özellikle Nazi dönemindeki solcu Almanlar ve son zamanlarda ABD'deki Hristiyan sağ tarafından öne sürülmektedir. Tarihçiler bu iddiayı asılsız olarak değerlendirirler.[b]

Arka plan

Eşcinsellikleriyle tanınan ünlü Nazi üyesi Ernst Röhm

Nazi Almanya'da eşcinsellere zulmedildi. Nazi toplama kamplarında yaklaşık 100.000 kişi tutuklandı, 50.000 kişi hüküm giydi ve 5.000 ila 15.000 arası kişi göz altına alındı ve burada pembe üçgen rozetleri giymek zorunda bırakıldılar. Bazıları, eşcinselliği "iyileştirmeye" yönelik kastrasyon veya başka Nazi insan deneylerine maruz kaldı. Adolf Hitler, SS ve polis personeli eşcinsel faaliyetlerde bulunursa ölüm cezasına tabi olacağına dair bir bildiri imzaladı.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ Oosterhuis 1995, ss. 227–228.
  2. ^ Stein 2016, s. 531.
  3. ^ Zimmerman (27 Ağustos 2011). "Did Nazis persecute gays, or were they gay themselves?". The Bakersfield Californian/History News Service. 27 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2011. 
  4. ^ "Persecution of Homosexuals in the Third Reich" (İngilizce). United States Holocaust Memorial Museum. 11 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2019. 

Notlar

  1. ^ "Sovyetler Birliği'nin yanı sıra Batı Avrupa'da da 1930'larda sosyalistler arasında eşcinselliği Nazizmle özdeşleştirme yönünde genel bir eğilim vardı... Eşcinselliğin sadece bireysel Nazilerin değil, bir bütün olarak Nazi sisteminin bir özelliği olduğu klişesi üç olay sırasında sağlam bir şekilde yerleşti: (1) 1931-32'deki Röhm olayı; (2) parlamento binasının yıkılmasını Nazi rejiminin siyasi muhaliflerinin kitlesel olarak tutuklanmasının izlediği 1933'teki Reichstag yangını; ve (3) Nazi partisinin paramiliter birlikleri olan SA'nın (Sturmabteilung) çok sayıda liderinin siyasi nedenlerle tasfiye edildiği 1934'teki sözde "Uzun Bıçaklar Gecesi" ya da "Röhm darbesi"."[1]
  2. ^ Erwin J. Haeberle şöyle yazmıştır: "Nazizmin sıradan öğrencileri tarafından genellikle Hitler'in ve birçok Nazi liderinin başlangıçta eşcinselliğe karşı oldukça hoşgörülü olduğu, örneğin SA liderliğinin tamamının eşcinsel olduğu ve hoşgörüsüzlüğün ancak 1934'te Rohm ve arkadaşlarının öldürülmesinden sonra başladığı varsayılır. Ancak, tüm bu varsayımlar yanlıştır."[2] "Eşcinsellerin Nazizmin Almanya'ya gelmesine yardımcı olduğu iddiası... [bu] düpedüz bir yalandır".

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Heydrich</span> Alman SS Generali ve siyasetçi

Reinhard Tristan Eugen Heydrich, Alman asker ve siyasetçi. SS-Obergruppenführer. Sicherheitspolizei ve Sicherheitsdienst 'nin birleşme sonucu kurulan Reichssicherheitshauptamt başkanı. Reichsprotektorat Böhmen und Mähren Genel Vali Vekili. Holokost'un başmimarlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Himmler</span> Alman Nazi politikacı, Schutzstaffel lideri ve Yahudi soykırımının ana mimarı (1900-1945)

Heinrich Luitpold Himmler, Alman politikacı ve askerdi. Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisinin (NSDAP) liderlerindendi ve 1929-1945 yılları arasında Schutzstaffel'in (SS) başkomutanlığını yapmıştı. Nazi Almanyası'ndaki en güçlü devlet adamlarından ve Holokost'un baş mimarlarından biriydi.

Nasyonal sosyalizm ya da Nazizm, kökten Yahudi aleyhtarı, ırkçı, aşırı milliyetçi, völkisch, sosyal Darwinist, anti-komünist, anti-liberal ve anti-demokratik bir ideolojidir. İtalya'da Benito Mussolini önderliğinde kurulan faşizm akımından etkilenerek ortaya çıkmıştır. Meydana gelişi Almanya'da gerçekleşen ve temel ilkeleri Adolf Hitler tarafından ortaya konan nasyonal sosyalizm, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin 30 Ocak 1933'ten Almanya'nın II. Dünya Savaşı'nda teslim olduğu 8 Mayıs 1945 tarihine kadar, 12 yıl 3 ay iktidarda olduğu dönem boyunca Almanya'nın resmî ideolojisi olarak uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sturmabteilung</span> Nazi Partisinin orijinal paramiliter kanadı

Sturmabteilung, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin, Weimar Cumhuriyeti zamanında nasyonal sosyalistlerin yükselişinde önemli rol oynamış yarı askerî örgütü. Mensupları kahverengi gömlekler giydiği için Kahverengi Gömlekliler adıyla da anılır oldu. Ernst Röhm en bilinen Sturmabteilung lideri olarak "Stabschef" ünvanına sahipti ve Ocak 1931'den, Temmuz 1934'e kadar SA operasyonlarını yöneten kişiydi.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Röhm</span>

Ernst Röhm, Alman subay, siyaset adamı, Sturmabteilung (SA) örgütünün kurucusu ve kumandanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Uzun Bıçaklar Gecesi</span> Nazi Almanyasında politik tasfiye

Uzun Bıçaklar Gecesi (Almanca:

<span class="mw-page-title-main">Birahane Darbesi</span> Adolf Hitler önderliğinde yapılan başarısız darbe girişimi

Birahane Darbesi, Adolf Hitler, General Erich Ludendorff ve diğer Kampfbund liderleri tarafından Bavyera eyâletinin yönetimine el koymak amacıyla 8-9 Kasım 1923 tarihinde gerçekleştirdiği başarısız bir darbe girişimidir. Yaklaşık iki bin Nazi, şehir merkezindeki Feldherrnhalle'ye yürüdü, ancak bir polis kordonuyla karşı karşıya kaldılar, bu da 16 Nazi Partisi üyesi ve 4 polis memurunun ölümüyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Lutze</span>

Viktor Lutze, Nazi Almanyası'nda SA-Obergruppenführer.

<span class="mw-page-title-main">Waffen-SS</span> Nazi Almanyasında SSnin sonradan kurulmuş iki askeri kolundan biri

Waffen-SS, Nazi Partisi'nin yarı askeri Schutzstaffel (SS) örgütünün muharebe koluydu. Oluşumları arasında Nazi Almanyası'ndan gelenler, Alman işgali altındaki Avrupa'dan ve işgal edilmemiş topraklardan gelen gönüllüler ve askerler vardı. Mayıs 1945'te dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası'nda eşcinsellere yönelik zulüm</span>

1920'lerde Almanya'daki özellikle Berlin'deki eşcinseller o zamanki dünyanın en geniş özgürlüklerine ve kabul görme oranlarına sahipti. Ancak Adolf Hitler'in başa gelmesiyle birlikte gey erkekler daha az bir derece lezbiyenler, Nazi Partisi tarafından hedef ve en sonunda Holokost kurbanları arasında yer alan gruplardan ikisiydi. 1933 yılından başlayarak gey organizasyonları yasaklanmış, eşcinsellik ve cinsellik hakkındaki bilimsel kitaplar yakılmış ve Nazi Partisi içinde yer alan eşcinseller öldürülmüştür. Gestapo "Alman normları"na uygun yaşamak zorunda olan eşcinsellerin listesini derlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nazilerden arındırma</span> nazilerden arınma hareketi

Nazilerden arındırma veya denazifikasyon, II. Dünya Savaşı'nın ardından Müttefik Devletler tarafından Alman ve Avusturya toplumlarında uygulanan ve nasyonal sosyalizmin etkisini kültür, toplum, ekonomi, basın, hukuk ve siyaset alanlarından silmek için uygulanan politikaları anlatır. Politika kapsamında sorumlu örgüt liderleri görevden alınmış, ilgili kurumlar kapatılmıştır. Politika, savaşın hemen ardından toplanan Potsdam Konferansı'nda kararlaştırılmıştır. Politika kapsamındaki uygulamalar Soğuk Savaş'ın başlamasıyla beraber fiilen sona erdirilmiştir.

<i>Hitler: The Rise of Evil</i> 2003 yapımı Kanadalı televizyon minidizisi

Hitler: The Rise of Evil, 2003 yılı Kanada yapımı bir televizyon filmidir. CBS'nin katkılarıyla hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde LGBT tarihi</span>

Sovyetler Birliği'nde LGBT tarihi, Sovyetler Birliği'nde LGBT tarihini konu alır. Sovyetler Birliği'nde eşcinselliğin durumu üç ana dönemde incelenir. Ekim Devrimi sonrası dönemde 1917-1933 arasında homoseksüellik suç olmaktan çıkarılarak eşcinseller kanun önünde önceki ve sonraki döneme göre daha avantajlı bir konuma sahip olmuştur. Bu yılların akabinde Stalin döneminden itibaren kanunlarca "hastalık" olarak nitelendirilmiştir. 1934-1986 yılları arasında yeniden suç kapsamına alınarak kamuoyuna duyurulmaksızın kovuşturma ve hukuki süreçlere tabi tutulmuştur. 1987-1990 yılları arasında ise kamuya açık tartışmalara izin verilmiş; bilim, akademi ve edebiyatta çeşitli konularla ele alınmıştır.

<i>İnancın Zaferi</i> Film

İnancın Zaferi, Leni Riefenstahl'ın yönettiği ilk propaganda filmidir. Filmde Nürnberg'de 30 Ağustos - 3 Eylül 1933 arasında gerçekleşen Nazi Partisi'nin Beşinci Parti Mitingi anlatılmaktadır. Film, Adolf Hitler ve Ernst Röhm'ü yakın ve samimi olarak gösterdiği için büyük bir tarihsel ilgi alanı taşımaktadır. Röhm 1 Temmuz 1934'te Uzun Bıçaklar Gecesi sırasında Hitler'in emirleri üzerine vuruldu. Filmin bilinen tüm kopyaları Hitler'in emriyle yok edildi ve Birleşik Krallık'ta 1990'larda bir kopyası ortaya çıkıncaya kadar kaybolmuş sayıldı.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in cinselliği</span>

Adolf Hitler'in cinselliği uzun süredir tarihsel ve bilimsel tartışmaların yanı sıra spekülasyon ve söylenti meselesidir. Yaşamı boyunca bir dizi kadınla ilişkisi olduğuna dair kanıtlar bulunmakla birlikte, eşcinselliğe karşı olan antipatisinin kanıtı ve eşcinsel davranışlarda bulunduğuna dair bir kanıt yoktur. Hitler'in adı, ikisi intihar eden bir dizi olası kadın sevgiliyle bağlantılıdır. Üçünden biri intihar girişiminden sekiz yıl sonra komplikasyonlardan öldü ve dördüncüsü de intihar girişiminde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in siyasi görüşleri</span> Hitlerin politik düşünceleri

Adolf Hitler'in siyasi görüşleri tarihçilere ve biyografilere bir miktar zorluk çıkarmıştır. Antisemitizm, anti-komünizm, anti-parlamentarizm, Alman Lebensraum gibi bazı sabit temalar olmasına rağmen, yazıları ve yöntemleri, Ari ırkının üstünlüğüne ve aşırı bir Alman milliyetçiliğine olan inancı genellikle ihtiyaca ve o dönemin koşullarına göre uyarlanmıştır. Hitler, kişisel olarak "Yahudi Bolşevizmi"ne karşı savaştığını iddia etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in kişilik kültü</span>

Adolf Hitler'in kişilik kültü, Nazi Almanyası'nın (1933–1945) öne çıkan bir özelliğiydi, ve 1920'lerde Nazi Partisi'nin ilk günlerinde başladı. Führerprinzip'e dayanarak, aralıksız Nazi propagandasının her zaman öne sürerek, liderin her zaman haklı olduğu ve Hitler'in Almanya'nın ekonomik sorunlarını çözmedeki bariz başarısıyla, İkinci Dünya Savaşı öncesinde dış politikadaki kan dökmeden elde ettiği zaferleriyle pekiştirildi ve savaşın başlarında Polonya ve Fransa'daki hızlı askeri başarıları, sonunda Alman halkının Nazi kontrolünün merkezi bir yönü haline geldi.

Nasyonal sosyalizm ideolojisinde sosyalizmin ne anlama geldiği veya neden bu ismin tercih edildiği, Naziler hakkında yapılan tartışmalara konu olmuştur. Sık görülen bir düşünceye göre; amaç sadece o dönem sosyalizm sözcüğünün popülerliğinden, işçi sınıfını olumlu biçimde etkilemesinden ve alt sınıfı partiye kazandırma isteğinden dolayı ideolojiye ve partinin ismine sosyalizmin entegre edildiğidir.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Heines</span>

Edmund Heines Alman Nazi politikacısı ve Sturmabteilung'un (SA) Stabschef'i Ernst Röhm'ün yardımcısıydı. Heines, Nazi Partisi'nin en eski üyelerinden biri ve SA'nın Münih'teki önde gelen üyelerinden biriydi, Birahane Darbesi'ne katıldı ve partinin kötü şöhretli bir infazcısı oldu. Haziran 1934'te Uzun Bıçaklar Gecesi sırasında idam edilene kadar Nazi yönetiminde birkaç üst düzey görevde bulundu.