Gey, eşcinsel anlamında bir sıfat, terim ve isim. Genellikle eşcinsel erkekleri belirtmek üzere kullanılan terim, aynı zamanda eşcinsel kadınları tanımlamak için de kullanılmaktadır. Türkçeye İngilizcedeki "gay" kelimesinden; İngilizceye ise Eski Fransızcadaki "gai" kökeninden geçmiştir. Aslen "neşeli, umursamaz" ve "canlı renkli, gösterişli" anlamlarına gelen gey terimi ilk olarak 1960'lı yıllardan itibaren erkek eşcinseller tarafından kendilerini tanımlamak amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. İngilizcedeki "gay" kelimesinin diğer anlamlarında kullanımı da zamanla yok olmaya yüz tutmuştur. Kadın eşcinsel anlamına gelen lezbiyen kelimesi ise 1800'lü yıllardan beri kullanılmaktadır.
Açılmak ya da coming out, kişinin cinsel yönelimini veya cinsel kimliğini, uygun gördüğü kişilere, "kendi isteğiyle" beyan etmesi. İngilizce coming out of closet kavramının kısaltması olan bu terim Türkçede de kullanılmaya başlanmıştır. Outing ise, eşcinsel bir bireyin cinsel yöneliminin, "kendi isteği olmaksızın", topluma ifşa edilmesidir. Bu duruma maruz kalmış ünlü kişiler arasında daha önce evlenip baba olmuş, cinsel yönelimi öğrenildiğinde toplum tarafından yargılanmış şarkıcı Elton John ve yazar Oscar Wilde da vardır.
Biseksüellik, hem erkeklere hem de kadınlara veya birden fazla cinsiyete yönelik romantik veya cinsel çekim ya da cinsel davranıştır.

Uluslararası Lezbiyen ve Gey Birliği (ILGA), dünya genelindeki 600'den fazla lezbiyen ve gey grubunu bir araya getiren uluslararası bir sivil toplum örgütü. ILGA, insan hakları ve sivil haklar ekseninde, LGBT haklarını gündeme getirmeye çalışan ve bu amaçla hükûmetler ve Birleşmiş Milletler nezdinde kampanyalar düzenleyen, kâr amacı gütmeyen, bağımsız bir organizasyondur.

LGBT veya GLBT ya da LGBTQ+, 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980'lerin ortaları ile sonlarından bu yana gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. Birçok etkinci, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.
LGBT kültürü, lezbiyen, gey, biseksüel, transgender ve queer (LGBT) kişilerin paylaştıkları ortak kültür. "Gey kültürü" terimi buna eşanlamlı olmadığı hâlde yine bu kavramı tanımlamak için kullanılır, ancak belirgin olarak eşcinsel erkeklerin kültürüne de atfedilebilir. LGBT kültürü yere ve katılımcının kimliğine göre değişir.

LGBT sosyal hareketleri, cinsel azınlık|cinsel ve cinsiyet azınlıklarının toplum tarafından kabul edilmelerine dair birbiri ile ilişkili amaçlar paylaşırlar. Lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) kişiler ve LGBT'lerin hak arayışını destekleyenler genelde LGBT hakları olarak kastedilen haklar için kampanya yapmışlardır. Çeşitli topluluklar gey kurtuluş, lezbiyen feminizm, queer hareketi ile transgender eylemciliği dahil olmak üzere bir sürü çeşitli biçimde hem birlikte hem de birbirinden bağımsız bir şekilde çalışmışlardır. Tüm LGBT kişileri ve menfaatlarını temsil eden herhangi bir örgüt yoktur, fakat dünya çapındaki LGBT Onur etkinliklerine eşgüdüm ve ağ iletişimi sağlayan InterPride ve LGBT ile HIV pozitif kişilere karşı işlenen insan hakları ihlâlleri ile ilgilenen ve Birleşmiş Milletler ile birlikte çalışan Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu (IGLHRC) gibi LGBT topluluklarını ve menfaatlarını gevşek bir şekilde kapsayan uluslararası örgütler vardır.
Dünya çapında LGBT hakları örgütleri listesi. Bir bölümü genel LGBT haklarını savunurken bazıları çeşitli uzmanlık alanları dahilinde çalışmakta olan örgütlerin listesidir.

Lezbiyen Gey Biseksüel Trans İnterseks Bireylerin Aileleri ve Yakınları Derneği veya kısaca LİSTAG, LGBT bireylerin aile ve yakınlarına destek olmak için kurulmuş bir dernek. Grup düzenli olarak toplantılar yapmakta, LGBTİ bireylerin yakınlarını buluşturmakta, onların ve toplumun LGBTİ ve homofobi konusunda bilgilenmesi ve bilinçlenmesi yönünde faaliyetlerde bulunmaktadır.

Gey bar veya Gay bar, lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender müşterilere yönelik bir eğlenme, içme tesisidir. LGBT bireylerin bir araya gelme, eğlenme noktalarından biri olarak kabul edilir. Bilinmesi açısından "erkek barı, kız barı, gey kulübü, gey barı, eşcinsel barı, lezbiyen barı" gibi isimlerle de tanımlanabilmektedir. eşcinsel turizminin önemli bir parçasını oluşturur.
LGBT sembolleri, Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender birliğini göstermek ve cinsel kimlik ve cinsel yönelimleri tanımlamak için semboller kabul edilir, semboller gey gurur, değerler ve tanımlamaları temsil eder. II. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından kullanılan pembe üçgen de bir eşcinsellik sembolüdür ancak Nazi Soykırımı'ndaki çağrışımları yinelemektedir.
LGBT gençler arasında intihar veya lezbiyen, gey, biseksüel, transgender gençler arasında intihar oranları genel nüfustaki diğer bireylerin intihar oranlarına göre daha yüksektir. LGBT gençler ve genç yetişkinler arasında ise intihara eğilim ve intihar vakaları ise çok daha yüksektir. Bu durumun nedenleri olarak eşcinsel bireylere karşı kültürel, toplumsal ve bireysel homofobi ve baskı, eşcinsel evliliğin kanunlar nezdinde yasal olmaması, tacizlerin ve azarlamaların olması gösterilebilir. Yapılan tüm ayrımcılıkların bir sonucu olarak LGBT bireyler arasında depresyon, bilinçli ya da bilinçsiz ilaç kullanımı ve intihara eğilim çok yaygındır.
Gey kurtuluş, 1960'ların sonlarından 1970'lerin ortalarında cinsel yönelimlerini topluma ifşa eden ve eşcinsel olduğunu gururla dile getiren kimliğini açık yaşayan lezbiyen ve gey hareketidir. Coming out ve onur yürüyüşü modern LGBT hareketinin önemli bir parçası olarak kaldı, lezbiyen ve gey topluluklarının görünürlüğünün artmasını sağladı. Hareket Kuzey Amerika, Batı Avrupa, Avustralya ve Yeni Zelanda toplumlarında lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender hareketidir.

Stonewall, gey, lezbiyen ve biseksüel haklarını korumayı amaçlayan Birleşik Krallık merkezli bir yardım kurumu.
Out In Africa Güney Afrika Gey ve Lezbiyen Film Festivali (OIA), Güney Afrika anayasasına bir kişinin cinsel yönelimi sebebiyle ayrımcılığa uğramasını suç sayacak maddelerin eklenmesini kutlamak amacıyla oluşturulmuş ve ilki 1994 yılında yapılan bir gey ve lezbiyen film festivalidir. Festival, Güney Afrika'da Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender ve Erdişilerin (LGBTIlerin) onyıllar boyunca sosyal ve kültürel yaşamdan dışlanmış olmasına ve onların alışılagelmiş ve dini topluluklardan uzak tutulmalarına odaklanan bir film festivali olup, LGBTIlerin yeni oluşturulmuş bu demokrasideki durumlarının tartışıldığı bir platform olma görevini üstlenmektedir.
LGBT bayrağı ya da sık kullanılan adıyla gey bayrağı, cinsel eylemleri takiben LGBT haklarının gelişmesiyle birlikte 1970'lerden bu yana gay ve lezbiyen tarafından kullanılan benzeri; gökkuşağı bayrağından ayrı anlamlar ifade eden bayrak. İlk olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde kutlanılan LGBT Onur Yürüşüetkinliklerinde kullanılan şekliyle bayrak günümüze dek gelmiştir. Eşcinsel bayrağı günümüzde birçok LGBT aktivisti ve savunucularının hakları, LGBT bireyleri ve LGBT destekçileri tarafından dünya genelinde özel gün ve etkinliklerde sıkça kullanılmaktadır.
Mumbai Queer Film Festivali veya KASHISH Mumbai Uluslararası Queer Film Festivali, 2010 yılından beri Hindistan'ın Mumbai kentinde her yıl düzenlenen uluslararası bir LGBT film festivalidir. Festival, Hindistan'dan ve diğer ülkelerden gönderilen gey, lezbiyen, biseksüel, transgender ve queer temalı filmleri izleyici ile buluşturmaktadır.

Gey Onur Günü ve Hoşgörü için Kudüs Açık Evi lezbiyen, gey, biseksüel, transgender (LGBT) insanların ve onların destekçilerinin haklarını savunmak için kurulan eylemci bir organizasyondur. 1997'den beri, JOH, Kudüs şehrinde LGBT topluluğu için özel hizmetler sunmayı ve İsrail toplumunda genel olarak LGBT haklarını güvence altına almayı hedeflemiştir.

Cezayir'de LGBT bireyler, LGBT olmayan bireylerin uğramadığı yasal ve sosyal zorluklarla yüz yüze gelmektedir. Uluslararası Lezbiyen ve Gey Birliği'nin Mayıs 2008'de yayımladığı rapora göre Cezayir'de hem erkekler hem de kadınlar arası hemcins cinsel ilişkiler yasaktır.

1976'da eşcinsellik Bahreyn'de yasal hale getirilmiş olmasına rağmen Bahreyn'de yaşayan lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) insanlar, LGBT olmayan insanların görmediği dışlanmayla karşı karşıya gelebilir. 2014'ten beri Bahreyn'de cinsiyet değiştirme ameliyatlarına izin verilmektedir.