
Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

Kore Savaşı, 1950-1953 yılları arasında yapılan, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaştır. Soğuk Savaş'ın ilk sıcak çatışması olmuştur. Savaş, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin'in müdahalesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştır. Kore Savaşı sonunda Kore'nin bölünmüşlüğü korunmuş ve bugüne kadar gelen birçok sorun miras kalmıştır.

Koreliler, Kore ve Güneybatı Mançurya kökenli Doğu Asyalı bir etnik gruptur. Güney Kore ve Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti vatandaşlarına da "Koreli" denir.

Sarı Deniz, Büyük Okyanus'a açılan Doğu Çin Denizi'nin Çin ve Kore yarımadasının içlerine sokulmuş bir uzantısıdır. Denizin adı, içine dökülen Sarı Nehir'in getirdiği alüvyonlarda bulunan sarı kum partiküllerinden gelmektedir.

Kore Cumhuriyeti Ulusal Amblemi ülkenin ulusal bayrağındaki beş stilize yaprakla çevrili taeguk sembolünden ve ülkenin resmî Korece isminin, Korece karakterlerinden oluşan bir yazıtın bulunduğu bir şeritten oluşur. Taegeuk barış ve uyumu temsil eder. Beş yaprakların hepsinin anlamı vardır ve Güney Kore'nin ulusal çiçeği, Hibiscus syriacus veya Sharon Gülü ile ilgilidir.

Gyeonggi, Güney Kore'nin illerinden biridir. Gyeonggi, ülkenin kuzeybatısında yer almaktadır ve Seul ve İncheon şehirlerini çevrelemektedir. İl kuzeyde Kuzey Kore, doğuda Gangwon ve güneyde Kuzey Chungcheong ve Güney Chungcheong illeri ile komşudur. Yüzölçümü 11,730 km² olan ilin nüfusu Ekim 2014 itibarı ile 12,342,448 olup Güney Kore'nin en kalabalık ilidir. İlin merkezi Suwon'dur.

Sejong veya resmî adıyla Sejong Özel Özerk Şehri, Güney Kore'nin bir özel özerk şehri ve ülkenin de facto idari başkentidir. Şehir, başkent Seul'un 75 km güneyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 465.23 km² olan şehrin nüfusu Kasım 2017 tarihi itibarı ile 281,120'dir.

Kuzey Jeolla, Güney Kore'nin illerinden biridir. Kuzey Jeolla, ülkenin güneybatısında Sarı Deniz kıyısında yer almaktadır. İl güneyde Güney Jeolla, doğuda Güney Gyeongsang ve Kuzey Gyeongsang ve kuzeyde Kuzey Chungcheong ve Güney Chungcheong illeri ile komşudur. Yüzölçümü 8,067 km² olan ilin nüfusu Ekim 2014 itibarı ile 1,871,747'dir. İlin merkezi Jeonju'dur.

Cheongju, Güney Kore'nin Kuzey Chungcheong ilinin merkezi olan şehirdir. Yüzölçümü 940,3 km² olan şehrin nüfusu 2014 yılı itibarı ile 838.689'dur.

Seul Ulusal Başkent Bölgesi, Güney Kore'nin kuzeybatısında yer alan ve İncheon, Seul ve Gyeonggi olmak üzere üç farklı idari bölümü kapsayan bir metropoliten alandır. Bölgenin yüzölçümü 11.170 km² olup nüfusu 2010 yılı itibarıyla nüfusu 25,6 milyondur ve dünyanın ikinci büyük metropol alanıdır. Bölge, Güney Kore'nin kültürel, ticari, mali, sınai ve konut merkezidir ve ülke nüfusunun %49'u barındırmaktadır.

Han Nehri, Güney Kore'nin ikinci büyük nehri ve Kore Yarımadası'nın dördüncü büyük nehridir. Nehir Taebaek Dağları'nda iki küçük nehir olarak başlayarak başkent Seul'de birleşirler ve Sarıdeniz'e dökülür.

Nakdong Nehri, Güney Kore'nin en büyük nehridir. Nehir Taebaek Dağları'nda başlayarak Daegu ve Busan gibi şehirlerde geçer ve Japon Denizi'ne dökülür. Nehir Kore tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Imjin Nehri, Güney Kore'nin yedinci büyük nehridir. Nehir kuzeyden güneye doğru akmaktadır ve Kore Tarafsız Bölgesi'nden geçerek Han Nehri ile birleşmektedir.

Güney Kore'de İslam 'a inanan insanlar oldukça azdır. Müslüman topluma Malezya'nın İslam Misyonu ve diğer İslam ülkeleri tarafından 20. yüzyılda Seul'de bir cami yaptırıldı.

Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, Güney Kore'nin silahlı kuvvetleridir. Silahlı kuvvetler Kara, Deniz ve Hava kuvvetleri ile Deniz Piyade Kolordusu'ndan oluşmaktadır. Silahlı Kuvvetler, 1948 yılında Kore'nin bölünmesinin ardından kurulmuş olup cumhuriyetin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumaktan sorumludur. 2017 yılı itibarı ile yaklaşık 3.700.000 personel sayısı ile dünyanın en büyük silahlı kuvvetlerinden biridir.

Güney Chungcheong, Güney Kore'nin illerinden biridir. Güney Chungcheong, ülkenin batısında Sarı Deniz kıyısında yer almaktadır. İl kuzeyde Gyeonggi, doğuda Kuzey Gyeongsang ve güneyde Kuzey Jeolla ile doğuda Daejeon ve Sejong özel şehirleri ile komşudur. Yüzölçümü 8,204 km² olan ilin nüfusu Ekim 2014 itibarı ile 2,059,871'dir. İlin merkezi Hongseong'dur.

Kuzey Chungcheong, Güney Kore'nin illerinden biridir. Kuzey Chungcheong, ülkenin ortasında yer almaktadır. İl kuzeyde Gyeonggi ve Gangwon, doğuda Kuzey Gyeongsang, batıda Güney Chungcheong, güneybatıda Kuzey Jeolla illeri ile batıda Daejeon ve Sejong özel şehirleri ile komşudur. Yüzölçümü 7,433 km² olan ilin nüfusu Ekim 2014 itibarı ile 1,578,934'tür. İlin merkezi Cheongju'dur.

Gangwon, Güney Kore'nin illerinden biridir. İl, ülkenin kuzeydoğusunda yer almaktadır ve kuzeyde Kuzey Kore, batıda Gyeonggi ve güneyde Kuzey Chungcheong ile Kuzey Gyeongsang illeri ile komşudur. Yüzölçümü 20.569 km² olan ilin nüfusu Ekim 2014 itibarı ile 1.542.147'dir. İlin merkezi Chuncheon'dur.
Kim Tok-hun (Korece:김덕훈), d. 1961), Kuzey Kore Başbakanıdır ve 13 Ağustos 2020'den beri bu görevde hizmet vermektedir. Aynı zamanda Kore İşçi Partisi'nin Politbüro'nun tam üyesidir ve parlamento bütçe komitesi başkanı olarak görev yaptı. Yüksek Halk Meclisi tarafından Başbakan Yardımcısı olarak atanmadan önce, eskiden Kuzey Kore-Güney Kore işbirliğinin delegesiydi.

Taedong Nehri, Kuzey Kore'nin orta ve batısında bulunan bir nehirdir. Nehir, Güney Hamgyong'da Rangrim Dağları'dan başlayarak başkent Pyongyang'dan geçerek Nampo'da Kore Körfezi'ne dökülmektedir. 439 km uzunluğu ile Kuzey Kore'nin ikinci en uzun nehridir.