İçeriğe atla

Getk

Getk (2014)
Getk

Getk, Ermenistan'ın Şirak ilinde, bölge merkezi Gümrü'nün 9 km güney-batısında, Akhuryan nehrin sol kıyısında bulunan bir köydür. Köy 1828'de kurulmuştur.

Nüfus

Köyün ilk sakinleri Kars ve Muş'tan göç etmişler. Köy nüfusu 551 kişidir.

Getk nüfusunun değişimi.[1]

Yıl 1897:1926:1939:1959:1970:1979:1989:2001:2004:
Kişi 711 475 673 589 477 441 1204 574 684

Ekonomi

Nüfus ziraat, özellikle sebzecilikle ve hayvancılıkla uğraşmaktadır.

Tarihi ve kültürel yapılar

Getk'te Amenaprkich ve Surb Hripsime adlı iki şapel bulunmaktadır. Köyde ayrıca 1976 yılında inşa edilen ve İkinci Dünya Savaşının kurbanlarına adanmış bir anıt mevcuttur.

İkinci Dünya Savaşının kurbanlarına adanmış bir anıt

Kamu yapıları

Getk'te bir ortaokul mevcut.

Notlar

  1. ^ "Հայաստանի հանրապետության բնակավայրերի բառարան, էջ 59" (PDF). 12 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 28 Nisan 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mardin</span> Mardin ilinin merkezi olan şehir

Mardin, Türkiye'nin Mardin ilinin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Muş (il)</span> Türkiyenin Doğu Anadolu Bölgesinde bir il

Muş, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Murat-Van Bölümü'nde yer alan bir ildir.

<span class="mw-page-title-main">Uşak</span> Uşak ilinin merkezi olan şehir

Uşak, Ege Bölgesi üzerinde yer alan Uşak ilinin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Kırıkkale</span> Kırıkkale ilinin merkezi olan şehir

Kırıkkale, Kırıkkale ilinin merkezi olan şehirdir. 1941 yılında belediye statüsüne kavuşmuştur. Kırık köyü arazileri üzerine kurulmuş, gelişmiş ve büyümüştür. 1920'lerde Mühimmat Fabrikasının temellerinin atılması, DDY buradan geçmesi gibi unsurlar şehrin oluşmasında önemli rol oynamıştır. Mühimmat Fabrikasının üretime geçmesiyle şehir göç almaya başlamış ve 12 hanelik Kırık köyü, 1929 yılında bucak yapılarak "Kırıkkale" biçiminde kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bayındır, İzmir</span> İzmirin ilçesi

Bayındır, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin kuzeyinde Kemalpaşa, batısında Torbalı, güneyinde Tire, doğusunda Ödemiş ilçeleri, kuzeydoğusunda Manisa ili bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Palu</span> Elazığ ilçesi

Palu, Elazığ'ın bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bünyan</span> Kayserinin ilçesi

Bünyan, Kayseri ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Araç, Kastamonu</span> Kastamonu iline bağlı bir ilçe

Araç, Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Kastamonu ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Susurluk</span> Balıkesir İlinin İlçesi

Susurluk, Balıkesir'in bir ilçesidir. İlçe merkezinin nüfusu 23.800'dür. Susurluk ilçesi Balıkesir iline bağlı bir ilçe olup, ilin kuzey doğusunda yer almaktadır. İlçenin doğusunda Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi, kuzeyinde yine Bursa'nın Karacabey ve Balıkesir'in Bandırma ilçeleri, batısında Manyas, güneybatısında Karesi, güney ve güneydoğusunda Kepsut ilçesi yer almaktadır. Ayranı ve tostu ile bilinir. 1996'daki trafik kazası ise dünyaca tanınmasına neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mucur, Kırşehir</span> Kırşehirin ilçesi

Mucur, Kırşehir ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Diyadin</span> Ağrı ilinin bir ilçesi

Diyadin, Ağrı ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Eleşkirt</span> Ağrı ilinin ilçesi

Eleşkirt Ağrı ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Dursunbey</span> Balıkesirin ilçesi

Dursunbey, Balıkesir ilinin yüzölçümü bakımından en büyük ilçesidir. Balıkesir'in doğusunda, Kütahya ve Bursa illerine sınırı bulunmaktadır. Denizden yüksekliği 672 metredir. Bölge dağlıktır, ormanları ve kerestesi ile meşhurdur. Dursunbey'den Balıkesir-Kütahya kara ve demiryolları geçer. En büyük geçim kaynağı ormanlar ve hayvancılıktır. Dursunbey çamı dünyaca ünlü ve kalitelidir.

<span class="mw-page-title-main">Bayat, Çorum</span> Çorumun ilçesi

Bayat, Çorum ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kocaköy</span>

Kocaköy, Diyarbakır ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Karamürsel</span> Kocaelinin ilçesi

Karamürsel, Kocaeli ilinin bir ilçesidir. Kocaeli körfezinin güneyinde, Gölcük ile Yalova arasında yer alır. Sahili, balık lokantaları, meyve bahçeleri ve zeytinciliğiyle bilinir. Karamürsel'e ait olan ve başka bir benzeri olmayan Karamürsel sepeti mevcuttur. Karamursel sepetinin diğer sepetlerden farkı sapı olmamasıdır. Ancak onun yandan geçirilmiş ipi vardır ve bele bağlanır. Ayrıca küçük görünür ama çok şey alır. O yüzden Karamürsel sepeti "Ufacık tefecik gördün de Karamürsel sepetimi sandın" ifadesiyle çok kullanılan bir nama sahiptir. Ayrıca Karamürsel'e özgü bir yemeği de simit dolmasıdır. Yıllardır 4 Temmuz Karamürsel'in Kurtuluşunun yıldönümünde her sene yapılan şenlikleriyle bilinir. Ayrıca Karamürsel'de Osmanlı Dönemi kurulan kumaş fabrikasına ait bir baca bulunur. Bu tarihi baca günümüze dek yıkılmadan kalabilmiştir. Bu kumaş fabrikasının kurucularının daha sonra kurdukları Yeni Karamürsel Mağazaları adını buradan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şirvan, Siirt</span> Siirtin ilçesi

Şirvan, Siirt ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hafik</span> Sivasın ilçesi

Hafik, eskiden Koçhisar, Sivas ilinin 39 km doğusunda yer alan, 2.382 km² yüz ölçümüne sahip bir ilçesidir. Kızılırmak havzasında Sivas-Erzincan kara yolu üzerinde kurulmuştur. Bilinen en eski adı Hafik olup 13. yüzyılda İbni Bîbî tarafından kaydedilmiştir. 1873 yılında Koçhisar adıyla kaza olmuştur. 1926 yılında Hafik adı yeniden kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hilvan</span> Şanlıurfanın ilçesi

Hilvan, Şanlıurfa iline bağlı bir ilçedir.

Sayım yerleşimi, ABD Nüfus Sayım Bürosu tarafından istatistiksel amaçlı tanımlanan bölgelerdir. Bu yerleşimler istatistiksel verilerin toplanması ve ilişkilendirilmesi amacıyla, kendi kendini yöneten şehirler, kasaba ve köyler gibi yerleşik yerlerin muadilleri olarak 1980'den bu yana her on yıllık nüfus sayımında kullanılmıştır. Sayım yerleşimleri, genellikle sayım yerleşiminin adlandırıldığı resmî olarak belirtilen fakat hâlen kurulmamış küçük bir yerleşimin yanı sıra, farklı boyutlarda yaşayan kırsal çevreleyen ve bazen de daha yeni kurulmayan diğer yerleşimleri içeren nüfuslu alanlardır. CDP'ler arasında, küçük kırsal topluluklar, Meksika sınırında bulunan koloniler ile yerleşik olmayan tatil köyleri ve emeklilik toplulukları ve çevreleri bulunmaktadır. Sayım bölgelerinin sınırları yasal bir statüye sahip değildir.