İçeriğe atla

Gesi Bağları

Gesi Bağları, Kayseri'nin Gesi beldesi kökenli olduğu düşünülen türkü. Garbis Bakırcıyan, Udi Bogos, Refik Başaran, Nezahat Bayram, Nida Tüfekçi, Yıldız Ayhan, Müzeyyen Senar, Hacer Buluş, Nebahat Yıldız gibi sanatçılar tarafından seslendirildi. Barış Manço ve Selda Bağcan bu türküyü yorumlamıştır.

Garabet Merjanian 1917 yılında Kesinin Bağları olarak söylemiştir.[1] Amerika New York City'de 1926 yılında Ermeni kanun sanatçısı Garbis Bakırcıyan tarafından seslendirilmiştir. Yüzü aşkın bentten oluşması, temalarının türkü ilerledikçe çeşitlenmesi, imece usulü bestelendiğini düşündürmekte, tek bir ozana atfedilememektedir. Kayseri Akın Günlük gazetesinde türkü ile ilgili bir yazı kaleme alan Kazım Yedekçioğlu yazısında bu türkünün ilk defa 1890-97 yılları arasında söylenmiş olabileceği düşüncesini dile getirmiştir. Türkü ülke çapında ilk defa saz üstadı Ahmet Gazi Ayhan tarafından tanıtılmış, eşi Yıldız Ayhan da bu türküyü TRT’de seslendirmiştir. Türküyü Batı enstrümanlarıyla düzenleyerek ilk defa seslendiren ise Barış Manço oldu ve "Gesi Bağları" sanatçının en sevilen şarkıları arasında yerini aldı.

Karamanlılar tarafından bu türkü hala Yunanistan'da söylenmektedir. Farklı versiyonları bulunmaktadır. Bir Of Çeksem Karşıki Dağlar Yıkılır adlı türkü ile birlikte söylenen versiyonu da vardır. Fakat bu versiyonda Gesi Bağları'nın müziği ile söylenir.

Kaynakça

  1. ^ "Garabet Merjanian - Kesinin Bağları - 1917". Taş Plak - Nostalji - Bülent Cingöz. 25 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2023. 
  • Burhanettin Akbaş, Mehmet Özet (21 Aralık 2001). Gesi Bağları türküsü. Kayseri. 

Dış bağlantılar

Harici video
Ama Udi Bogos Gesi Bağları
Refik Başaran - Gesi Bağları (Taş Plak Arşivi)
Nezahat Bayram - Gesi Bağları
Gesi Bağları Ortodoks Karaman Türkleri
Nida Tüfekçi - Gesi Bağları (Germir Ağzı)
Yıldız Ayhan - Gesi Bağlarını Dolanıyorum
Müzeyyen Senar - Gesi Bağları (1979)
Hacer Buluş Gesi Bağları taşplak kaydı
Nebahat Yıldız - Gesi Bağları (Official Audio)
Gesi Bağları- Kanuni Garbis Bakirciyan
Müzeyyen Senar - Gesi Bağları - Film kaydı

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barış Manço</span> Türk müzik sanatçısı (1943–1999)

Mehmet Barış Manço, Türk aranjör, şarkıcı, besteci, söz yazarı, televizyon programı yapımcısı ve sunucusu, köşe yazarı, ve kültür elçisidir. Türkiye'de rock müziğin öncülerinden, Anadolu rock türünün kurucuları arasında sayılır. Bestelediği 200'ün üzerindeki şarkısı, kendisine on iki altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı. Şarkılarının bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca, Felemenkçe, Almanca, Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı. Hazırladığı televizyon programları sayesinde dünyanın pek çok ülkesine gitmiş, bu nedenle "Barış Çelebi" olarak adlandırılmıştır. 1991'de "Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı" unvanına layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Elazığ (il)</span> Türkiyenin Doğu Anadolu Bölgesinde bir il

Elazığ, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Havzası'nda bulunan, on bir ilçeden oluşan il. Konumu itibarıyla; ili doğudan Bingöl, kuzeyden Keban Baraj Gölü aracılığıyla Tunceli, güneyden Diyarbakır, batı ve güneybatıdan Karakaya Baraj Gölü vasıtasıyla Malatya, kuzey batıdan Erzincan illerinin arazileri çevrelemektedir. İlin sınırları 8.327 km²'si kara, 826 km²'si baraj ve doğal göl olmak üzere toplam 9153 km²'lik alanı kapsamaktadır.

Arif Sağ, Türk halk müziği sanatçısı, bağlama virtiözü, söz yazarı, besteci, yapımcı, aranjör, sunucu, akademisyen ve eski milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Öztürk Serengil</span> Türk oyuncu

Öztürk Serengil, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu ve komedyendir.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Katliamı</span> 1993te Türkiyede yaşanmış bir katliam

Sivas Katliamı, Sivas Olayları, Madımak Katliamı ya da Madımak Olayı, 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin radikal İslamcı bir grup tarafından yakılması ve çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yanarak ya da dumandan boğularak ölümü ile sonuçlanan olaylardır.

Ormancı türküsü, Temmuz 1946'da Muğla'nın Gevenes Köyü'ndeki Belen Kahvesi'nde vuku bulan gerçek bir olay üzerine Değirmenci Pisili Tahir Usta tarafından söylenen ve zamanla ünü Türkiye geneline yayılan bir halk türküsüdür. Derleyicisi ve TRT Repertuvarına katılmasını sağlayan da Nazmi Yükselen'dir. Türkünün sebep olduğu ilgi nedeniyle Çaybükü köyündeki Belen Kahvesi yakın geçmişte restore edilmiş olup, ziyaretçi akınına uğramaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Tatlıses</span> Türk şarkıcı, yapımcı, oyuncu, yönetmen, televizyon programcısı, iş insanı

İbrahim Tatlıses, Türk şarkıcı, yapımcı, oyuncu, yönetmen, televizyon programcısı ve iş insanıdır. "Ayağında Kundura" türküsü ile ünlenen İbrahim Tatlıses, günümüze kadar otuzdan fazla albüm çıkarmış, birçok filmde oyuncu ve yönetmen olarak görev almıştır. Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan ile Orta Doğu'da da tanınmaktadır. Türkiye'de lakabı İmparator'dur. Tatlıses'in sanatçılığın dışında gıda, turizm, inşaat, iletişim, ulaşım gibi birçok alanda da yatırımı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Muhlis Akarsu</span> Türk halk müziği sanatçısı

Muhlis Akarsu, Türk halk ozanı. 1965 yılında İdareli Kullan / Çıkarım Dağlara Ederim Seyran adını verdiği ilk 45'liğini yayınladı. 1970'li yılların başında İstanbul'a yerleşti. İstanbul'a yerleşene kadar on beşe yakın 45'lik çıkardı. 1974 yılında Muhlis Akarsu adını verdiği ilk albümünü yayınladı. Daha sonra aynı yıl içinde Muhlis Akarsu 1, Muhlis Akarsu 2 ve Muhlis Akarsu 3 adındaki albümleri yayınladı. Bir seri haline getirdiği bu albümlerin sonuncusu Muhlis Akarsu 8 (1978) adlı albümdü. Bu seri albümleri yayınlarken bir yandan 45'lik ve farklı albümler yayınlamaya devam ediyordu. 1974-1978 yılları arasında yirmi beşe yakın 45'lik yayınladı. 1970'li yıllarda yayınladığı albümlerin yanı sıra katıldığı radyo ve televizyon programlarıyla tanınmaya başlandı. Dönemin hızlı siyasi gündeminde protest yanı şekillenmeye başladı.

Saniye Gülden Göktürk ya da bilinen adıyla Gülden Karaböcek, Türk şarkıcıdır.

Âşık Feymani, ünlü Türk halk şairidir.

<span class="mw-page-title-main">Mazhar Alanson</span> Türk müzisyen ve oyuncu

Mahmut Mazhar Alanson,, Türk şarkıcı, söz yazarı ve oyuncu. Mazhar Fuat Özkan grubunun vokalisti olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Demet Akalın</span> Türk şarkıcı ve eski manken

Demet Akalın, Türk şarkıcı, oyuncu, sunucu ve eski mankendir. 2000'lerin ortalarından bu yana pop listelerinde üst sıralara yükselen popüler şarkıları sayesinde günümüz Türk pop müziğinin en tanınan isimlerinden biri hâline geldi.

Laf Lafı Açıyor, Cem Özer Tarafından sunulan, ilk bölümü 20 Eylül 1991'de Star TV'de yayınlanan bir talk show programıdır. 2 yıl sonra 22 Temmuz 1993 Show TV'ye geçen program, Cem Özer'in Beğenmeyen Dinlemesin lafıyla herkesi güldürmüştür. 10 Şubat 1995'te Kanal D'ye transfer olmuştur. Cem Özer Demiştir Ki, Ben sizin yerinizde olsam, yalnız bu programı izlerdim. Çünkü ben yalnız bu programdayım. Medyapım'la özdeşleşen Laf Lafı Açıyor, ANS'a transfer olduktan 1 yıl sonra bitmiştir. cuma geceleri yayınlanan program 9 Mart 2007'de yuvası olduğu Show TV'ye geri dönmüştür. 2010-2012 yılları arasında Digiturk'e özel yayın yapan Digi televizyonunda Show Tv'deki ekrana gelen bölümlerin tekrarı yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Yemen Türküsü</span>

Yemen Türküsü, Yemen'de çatışmada ölen Osmanlı askerleri için yakılmış bir ağıttır ve bu türde ağıtlara örnek teşkil eder. Türkü ilk olarak 1944 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı için derlemeler toplayan Muzaffer Sarısözen, Halil Bedii Yönetken ve Rıza Yetişen'den oluşan ekip tarafından Duriye Keskin isimli mahallî sanatçının parçasından derlenmiştir. Türküyü Muzaffer Sarısözen notaya almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Erkal</span> Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci, şair, oyuncu

İbrahim Erkal , Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci, şair ve oyuncu. "Fantezi Müziğin Kralı" olarak anılan sanatçı, 1990'lı yılların başından itibaren çıkardığı albümlerle fantezi ve arabesk müziğin en önemli sanatçılarından birisidir. Otuz yıldan fazla bir kariyeri olan sanatçının, yazdığı sözler ve yaptığı besteler onu fantezi ve arabesk müzik dalında oldukça ön plana çıkardı. İbrahim Erkal, birçok müzik türündeki sanatçıyı etkiledi. Ulus Müzik döneminde keşfettiği birçok sanatçıya albüm çıkardı ve sanatçılara verdiği eserlerle çok sayıda müzisyenin popüler hale gelmesini sağladı. Erkal, Türkiye ve dünya çapında 10 milyona yakın satışıyla, Türkiye'de tüm zamanların en çok satan müzik sanatçılarından biridir.

Ergenekon davaları veya Ergenekon kumpası, iddia olunan Ergenekon örgütü kapsamında açılan davalardır.

Ah Bir Ataş Ver, birçok sanatçı tarafından seslendirilmiş ünlü bir türkü.

<span class="mw-page-title-main">Ayrılık (şarkı)</span>

Ayrılık, İran doğumlu Azerbaycanlı şair Ferhad İbrahimi'nin yazdığı, Azerbaycanlı besteci Ali Selimi'nin bestelediği bir şarkıdır. Şarkı ilk kez 1958 yılında, Ali Selimi'nin eşi Fatma Gannadi tarafından Tahran'da seslendirilmiştir.

Hey Onbeşli, Anadolu'da yaygın olarak söylenen, Anadolu dışında da çeşitlemeleri bulunan bir türküdür.

Evlerinin Önü Mersin Isparta,Gönen'den derlenmiş türküdür.Kaynak kişisi Kadir Acardır.Muzaffer Sarısözen tarafından derlenmiştir.İzmir kaynaklı 9/8 lik zeybektir.Bu türkünün bir versiyonu olan Φέτο το καλοκαιράκι Domna Samiou 1968 de Midilli Adası Mandamados ta Stratis Chiropaidis den derlemiştir.Barış Manço bu türkünün müziğinden Kazma adlı şarkıyı yapmıştır.