İçeriğe atla

Gerrit Schimmelpenninck

Gerrit, Count Schimmelpenninck
1. Hollanda başbakanı
Görev süresi
25 Mart 1848 - 17 Mayıs 1848
Hükümdar II. Willem
Yerine geldiğiMakam kuruldu
Yerine gelenJacob de Kempenaer
Kişisel bilgiler
Doğum Gerrit Schimmelpenninck
25 Şubat 1794(1794-02-25)
Amsterdam, Hollanda
Ölüm 4 Ekim 1863 (69 yaşında)
Arnhem, Hollanda
Partisi Ilımlı liberal/Muhafazakar (partisiz)

Gerrit, Count Schimmelpenninck (25 Şubat 1794, Amsterdam – 4 Ekim 1863, Arnhem), görüşleri liberalden muhafazakâr kanadına değişen Hollandalı bir iş insanı ve devlet adamıydı. Rutger Jan Schimmelpenninck'in oğlu ve Hollanda Reform Kilisesinin bir üyesiydi.

II. William'ın onu Hollanda'ya getirmesi ve Hollanda Başbakanlığına atanmasının başlıca nedeni Thorbecke'yi Bakanlar Kurulundan çıkarmaktı. Mart 1848'de Dışişleri Bakanı ve Maliye Bakanı olan bakanlar kuruluna başkanlık ederek Bakanlar Kurulu Başkanı oldu İngiliz modelini takiben Senatonun Kral tarafından feshedilemeyeceğini ima eden bir Anayasa tasarlama önerisi diğer bakanlar tarafından reddedildi. İstifasını 14 Mayıs 1848'de sundu.

Kaynakça


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İtalya başbakanı</span> İtalyanın hükûmet başkanı

İtalya Başbakanı veya İtalya Bakanlar Kurulu Başkanı, İtalya cumhurbaşkanı'ndan sonra ülkedeki en yüksek 2. siyasi makamdır. Başbakan, her genel seçimden sonra Cumhurbaşkanı tarafından atanır. Bakanlar Kurulu, Başbakan'ın Cumhurbaşkanı'na önerdiği isimler arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanır. İtalya anayasasının 95. maddesine göre başbakan, bakanların faaliyetlerini koordine etmekle görevlidir. Yetkileri, bakanlar arasında dağıtılmıştır.

Bakan, bir bakanlığın başında bulunan ve diğer bakanlarla birlikte politika kararlarını alıp uygulayan bir siyasetçidir. Bazı yargı bölgelerinde hükûmet başkanı da bir bakan olup "başbakan", "şansölye" veya başka bir unvanla tanımlanır.

Muharrem İhsan Kızıloğlu, Türk siyasetçi, diplomat, eski Türkiye İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Sebahattin Öztürk</span> Türk bürokrat

Sebahattin Öztürk, Türk bürokrat, eski Türkiye İçişleri Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Kabinesi</span> Türkiye Cumhuriyetinin yürütme organı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Hükûmet veya Kabine, Türkiye'de Cumhurbaşkanının başkanlık ettiği ve tüm bakanların bir araya gelip kararlar aldığı kuruldur. Her bakan, kendi bakanlığını ilgilendiren iş ve emri altındaki kamu personelinin yerine getirdikleri işlem ve eylemlerinden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Başbakan</span> hükûmetin başı, kabinenin başkanı

Başbakan, bir ülkedeki yürütme organı kurulun (hükûmetin) başkanına verilen ad. Her ülkede başbakan olmaz. Başbakanlar görevlerine seçimle gelir. Belçika, Danimarka, Japonya, Hollanda, Norveç, Malezya, İspanya, İsveç, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık gibi anayasal monarşi ile yönetilen ülkelerde olabileceği gibi Finlandiya, Fransa, Almanya, Hindistan, İtalya, İrlanda, Portekiz, Karadağ, Hırvatistan, Bulgaristan, Romanya, Sırbistan gibi cumhuriyetlerde de olabilir.

Bakanlık veya eski adıyla nazırlık, belli bir konuda devletin işlerini yöneten kuruluşlardır. Her bakanlığın bir bakanı vardır ve bu bakanlar belli bir tarihte bir araya gelerek hükûmet başkanının başkanlığında devlet sorunlarını tartışırlar.

<span class="mw-page-title-main">61. Türkiye Hükûmeti</span> III. Erdoğan Hükûmeti (2011–2014)

61. Türkiye Hükûmeti veya III. Erdoğan Hükûmeti, AK Parti genel başkanlığını ve hükûmet başkanlığını Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı hükûmettir. 2011 Türkiye genel seçimlerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hükûmeti kurma görevini vermesinin ardından kurulan hükûmettir.

<span class="mw-page-title-main">Jan de Quay</span> Hollandalı Politikacı

Jan Eduard de Quay, Katolik Halk Partili (KVP) Hollandalı politikacı. Hristiyan Demokratik'e (CDA) dahil oldu. 19 Mayıs 1959'dan 24 Temmuz 1963'e kadar Hollanda Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Theo Heemskerk</span> Hollandalı siyasetçi

Theodorus "Theo" Heemskerk, Hollandalı Devrimci-karşıtı politikacı. 1908-1913 yılları arasında İçişleri Bakanı ve Bakanlar Kurulu Başkanı görev yapmıştı. Heemskerk, özellikle Hollandalı yoksulluk ve aşı yasalarının kurucusu olarak bilinir. Babası Jan Heemskerk de Hollanda Başbakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nicolaas Pierson</span> Hollandalı siyasetçi

Nicolaas Gerard Pierson 1897'den 1901 yıllarına kadar Hollanda Bakanlar Konseyi (Başbakan) olarak görev yapan bir Hollanda ekonomisti ve Liberal devlet adamıydı.

<span class="mw-page-title-main">Joan Röell</span> Hollandalı siyasetçi

Joan Röell Hollandalı bir asil, avukat ve siyasetçi. Birçok kamu idareci ve politikacı üreten önde gelen Hollandalı asil bir ailenin üyesiydi. 1894'ten 1897'ye kadar Röell, Hollanda hükûmetine Başbakan ve Dışişleri Bakanı olarak başkanlık etti.

<span class="mw-page-title-main">Jan Heemskerk</span> Hollandalı siyasetçi

Jan Heemskerk Abrahamszoon, 1874-1877 yılları arasında Hollanda Başbakanı, 1883-1888 yılları arasında da Hollanda Başbakanı olarak görev yapmış siyasetçi. Oğlu Theo Heemskerk de Başbakanlık yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Julius van Zuylen van Nijevelt</span> Hollandalı siyasetçi (1819-1894)

Julius Philip Jacob Adriaan, kont van Zuylen van Nijevelt, Hollandalı muhafazakar politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Floris Adriaan van Hall</span> Hollandalı siyasetçi

Floris Adriaan van Hall, Hall Baronu 19. yüzyılda önde gelen bir Hollandalı asil ve devlet adamıydı. Amsterdam ticaret ve bankacılık sektörünün temsilcisi olarak ve daha sonra politikacı olarak önemli bir rol oynamıştır. 1853-1856 yılları arasında Hollanda Başbakanı, 1860-1861 yılları arasında da Başbakanlık yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Johan Rudolph Thorbecke</span> Hollandalı siyasetçi (1798-1872)

Johan Rudolph Thorbecke 19. yüzyılın en önemli Hollandalı siyasetçilerinden biri olan bir Hollandalı politikacı ve liberal devlet adamıydı.

<span class="mw-page-title-main">Jacob de Kempenaer</span> Hollandalı siyasetçi

Jacobus Mattheüs de Kempenaer Hollandalı politikacı, avukat ve Kasım 1848'den Kasım 1849'a kadar Hollanda'nın ikinci Başbakanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Senatosu</span> Hollanda yasamasının üst meclisi

Hollanda Senatosu Hollanda yasamasının üst meclis yapısını oluşturur Hollanda Genel Devletleri. 75 üyesi, eyalet seçimlerinden sonra üç ay içinde her dört yılda bir 12 eyalet tarafından seçilir.

Hollanda başbakanı, Avrupa ülkesi Hollanda'da 1848 yılından bu yana hükûmetin başında yer alan kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yeşil Burun Adaları ilişkileri</span> Karşılıklı ilişkiler

Türkiye Cumhuriyeti ile Yeşil Burun Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkiler 1979 yılında tesis edilmiştir. Öte yandan, Yeşil Burun ile Türkiye arasında bugüne dek yüksek düzeyde resmi ziyaret gerçekleşmemiştir.