İçeriğe atla

Gerlachovský štít

Gerlachovský štít
Gerlachovský štít, Granátová lávka'dan görüldüğü şekliyle
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik2.654,4 m
Çıkıntı2.355 m [1]
Yalıtılma509 kilometre (316 mi)
Coğrafya
Slovakya üzerinde Gerlachovský štít
Gerlachovský štít
Gerlachovský štít

Gerlachovský štít (Slovakça telaffuz, Türkçe çevirisi Gerlachov Zirvesi, Almanca: Gerlsdorfer Spitze, Macarca: Gerlachfalvi-csúcs), Slovakya'nın Yukarı Tatras bölgesinde ve Karpat Dağları'nda bulunan en yüksek zirvedir. Rakımı genellikle deniz seviyesinden 2654,4 metre olarak listelenir. Kütlelerin piramidal şekli, devasa bir sirk tarafından belirginleştirilir. Görece düşük rakımına rağmen, Gerlachovský štít, vadiden yaklaşık 2.000 metre yüksekliğe sahip dik bir yükselme sunar.[2]

Geçmişte uzaktan bakıldığında sıradan bir dağ olarak yanlış anlaşılan Gerlachovský štít, daha sonra Orta Avrupa uluslarının yöneticileri ve halkları gözünde sembolik bir rol oynamıştır. 19. ve 20. yüzyılın ortaları arasında dört farklı isme ve altı kez isim değişikliğine sahip olmuştur. Jeopolitik değişiklikler nedeniyle, 20. yüzyılın ilk üç on yılı içinde Macaristan Krallığı'nın, Çekoslovakya'nın ve sonrasında Slovakya'nın en yüksek dağı olmayı başarmıştır.

3D Gerlachovský štít

Gerlachovský štít, jeoloji ve ekoloji açısından Yüksek Tatras'ın geri kalanıyla ortak özelliklere sahiptir, ancak biyologlar için önemli bir çevre sunar çünkü Münih, Salzburg ve Viyana'yı yaklaşık olarak birleştiren paralelin kuzeyindeki Avrupa'nın en yüksek noktasıdır. Doğu Bloku'nun getirdiği seyahat kısıtlamaları nedeniyle, dağ özellikle Çekler, Doğu Almanlar, Macarlar, Polonyalılar ve Slovaklar tarafından tırmanmaları için mevcut en yüksek nokta olarak değerlendirilmiştir. Yerel otoriteler son zamanlarda zirveye erişimi kısıtlamış olsa da[3] bölge hala ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Europe Ultra-Prominences". Peaklist.org. 13 Ocak 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2023. 
  2. ^ Gerlachovsky Stit, 1 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 30 Mayıs 2023 
  3. ^ "Menu on the left – Gerlachovský štít" (Slovakça). tatry.nfo.sk. n.d. 10 Ağustos 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Macaristan</span> Orta Avrupada bir ülke

Macaristan, Orta Avrupa'da Karpatlarda kurulu olan ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Komşuları; batıda Avusturya ve Slovenya, kuzeyde Slovakya, doğuda Romanya ve Ukrayna, güneyde Sırbistan ve Hırvatistan'dır. Başkenti Budapeşte olan Macaristan, OECD, NATO, AB, Vişegrad Grubu ve Schengen üyesidir. Ülkedeki resmî dil, Fin-Ugor dillerinden olan ve Avrupa Birliği'nin 24 resmî dilinden biri olan Macarcadır. Bu bağlamda Macarca, Avrupa Birliği'nde Fince, Estonca ve Maltaca ile beraber Hint-Avrupa dillerinden olmayan dört dilden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovakya (Slovakça: Slovensko ya da resmî adıyla Slovak Cumhuriyeti (Slovakça: Slovenská republika , Orta Avrupa'da bir ülkedir. Eski Çekoslovakya'nın bir parçasıydı. Başkenti ve en büyük şehri Bratislava'dır.

<span class="mw-page-title-main">Bratislava</span> Slovakyanın başkenti

Bratislava (Slovakça telaffuz: [ˈbracɪslava]

<span class="mw-page-title-main">Alpler</span> Orta Avrupada yer alan bir sıradağ

Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Everest Dağı</span> Himalayaların Mahalangur Himal alt aralığında bulunan, deniz seviyesinden Dünyanın en yüksek dağı

Everest Dağı, Himalayalar'ın Mahalangur Himal alt bölgesinde yer alan, Dünya'nın deniz seviyesinden en yüksek dağıdır. Çin-Nepal sınırı, zirve noktasından geçmektedir. 2020 yılında Çinli ve Nepalli yetkililer tarafından tespit edilen kar yüksekliği 8.848,86 m 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Dağ</span> çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen ad

Dağ, çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen addır. "Dağlık" sıfatı, dağlarla ilişkili ve kaplı alanları tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Elbruz Dağı</span>

Elbruz Dağı, 5.642 m yükseklikle Kafkasların, Rusya'nın ve Avrupa'nın en yüksek dağı. Elbruz; şu sıralar faal olmayan, yoğun olarak buzullarla kaplı, çift zirveli bir stratovolkandır. İki zirve arasındaki mesafe 1.500 metre olup zirve noktası güney krater kenarında bulunur. 70'ten fazla buzul, Elbruz'dan aşağıya, vadiye akar. Toplam 145 km² buzla örtülüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Anadolu Dağları</span>

Kuzey Anadolu Dağları ya da Pontus Alpleri, Anadolu'nun kuzeyini kıyıya paralel, birkaç sıra halinde kuşatan sıradağlarıdır. Orojenez sonucu oluşan bu kıvrım dağları batıdan doğuya şöyle sıralanır: Köroğlu Dağları, Ilgaz Dağları, Küre Dağları, Canik Dağları, Köse Dağları, Giresun Dağları, Doğu Karadeniz Dağları, Mescit Dağı, Yalnızçam Dağları, Tecer, Mercan, Allahuekber Dağları. Erzurum-Kars yaylasında Palandöken Dağları ile Doğu Anadolu Dağları birleşir.

<span class="mw-page-title-main">Bolkar Dağları</span> Konya, Niğde ve Mersin illerine yayılmış tektonik dağ sırası

Bolkar Dağları eski adıyla Bulgar Dağları Konya, Niğde ve Mersin illerine yayılmış, en yüksek noktası 3.524 metre rakımlı, tektonik bir dağ sırasıdır. Montivipera bulgardaghica adındaki zehirli engerek türü dünyada sadece bu dağda yaşamaktadır. Karacaoğlan, şiirlerinde bu dağdan bahseder.

<span class="mw-page-title-main">Karpatlar</span> Doğu Avrupada bir sıradağ

Karpat Dağları, Doğu Avrupa'da bir dağ silsilesi. Viyana yakınlarında Bratislava'da başlayıp kuzeydoğuya doğru bir yay biçiminde uzanarak Polonya'nın güneyinden ve Ukrayna'nın güneybatı kesiminden geçip güneydoğuya, Romanya topraklarında Ramnicu Sarat yakınlarında batıya kıvrılır ve Tuna üzerinde Demirkapı denilen bölgede son bulur. Macaristan'ı çok geniş ve açıktan çevreleyen bir yay biçimindedir.

<span class="mw-page-title-main">Olimpos Dağı</span> Yunanistanda bir dağ

Olimpos Dağı, Yunanistan'ın en yüksek dağıdır. Selânik'in yaklaşık 80 km güneybatısında, Teselya ve Makedonya arasındaki sınırda; Larisa ve Pierya bölgeselleri arasındaki Olympus Sıradağları'nda bulunmaktadır. Ege Denizi'nin Termaikos Körfezi yakınlarındaki Olympus masifinin bir parçasıdır. Olimpos Dağı'nın 52 zirvesi ve derin boğazları vardır. En yüksek tepe olan Mytikas, "burun" anlamına gelir ve 2.917 metre (9.570 ft) yüksekliğindedir. Topografik önem açısından Avrupa'nın en yüksek zirvelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan coğrafyası</span>

Yunanistan, Güneydoğu Avrupa'da Balkanlar yarımadasında bir ülkedir. Kuzeyden Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan ile sınırlanırken, doğuda Türkiye ile komşudur. Yunanistan'ın doğusunda Ege Denizi, güneyde Girit ve Libya denizleri tarafından çevrilidir ve batıda İtalya ile Yunanistan'ı ayıran İyon Denizi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Ilgaz Dağı Millî Parkı</span>

Ilgaz Dağı Millî Parkı, Batı Karadeniz bölümünde Kastamonu ve Çankırı illerinde, Ilgaz Dağları üzerinde 1976 yılında kurulmuş millî park.

<span class="mw-page-title-main">Banská Bystrica (bölge)</span> Slovakyada bölge

Banská Bystrica Bölgesi, Slovakya'nın bölgelerinden birisidir. Alan olarak Slovakya bölgelerinden en büyüğüdür. 1923 yılında kurulan bölgenin sınırları son olarak 1996 yılında yeniden belirlenmiştir. İdari merkezi Banská Bystrica olup, bölgenin en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Prešov (bölge)</span> Slovakyada bölge

Prešov Bölgesi, Slovakya'nın bölgelerinden birisidir. 1996 yılında kurulan bölgenin idari merkezi Prešov olup, bölgenin en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Ultra belirgin zirve</span>

Ultra belirgin zirve, 1.500 metre (4.900 ft) veya daha fazla topografik çıkıntıya sahip olan dağ zirveleri için kullanılmaktadır. Dünyada yaklaşık 1.524 adet zirve vardır. Matterhorn ve Eiger gibi bazı zirveler, yüksek dağ geçitleriyle daha yüksek dağlara bağlandıkları ve bu nedenle yeterli topoğrafik öneme sahip olmadıkları için ultra sayılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya'da turizm</span>

Slovakya'da turizm doğal manzaralar, dağlar, mağaralar, Orta Çağ kaleleri ve kasabaları, halk mimarisi, kaplıcalar ve kayak merkezleri sunmaktadır.

Vosges Dağları Fransa'nın doğusunda yer alan sıradağlar.Almanya ile Fransa arasında yer alan Vosgesler, Ren Nehri vadisinin batısı boyunca uzanan Haut-Rhin, Bas-Rhin ve Vosges illerinin sınırlarında bulunuyor. Dağın Tepeleri yılın büyük bölümü karla kaplıdır. Dağın en yüksek noktası 1424 metre ile Grand Ballon.

<span class="mw-page-title-main">Tatra Dağları</span>

Tatra Dağları, Slovakya ve Polonya arasında bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Karpatlar'daki en yüksek sıradağ olup iki ülke arasında doğal bir sınır oluşturmaktadır. Tatra Dağları, daha güneyde ayrı bir sıradağ olan Aşağı Tatra Dağları'ndan farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan coğrafyası</span>

Macaristan, Orta Avrupa'nın güneydoğu bölgesinde, Balkanlar'a sınırı vardır. Denize ise kıyısı olmayan bir ülkedir. Karpat Havzası'nda yer alan 93.030 kilometrekarelik bir alana sahiptir ve yaklaşık kuzeyden güneye 250 km ve doğudan batıya 524 km'dir. Kuzeyde Slovakya, kuzeydoğuda Ukrayna, doğu ve güneydoğuda Romanya, güneyde Sırbistan, güneybatıda Hırvatistan, batı ve güneybatıda Slovenya ve batıda Avusturya ile paylaşılan 2.106 km sınırı vardır.