İçeriğe atla

Gerhard Klopfer

1942'de NSDAP Befehlsleiter olarak Klopfer

Gerhard Klopfer (18 Şubat 1905 - 29 Ocak 1987), Nazi Partisi'nin üst düzey bir yetkilisi ve Nazi Partisi Şansölyeliği Ofisi'nde Martin Bormann'ın asistanıydı.

Klopfer, 1905'te Schreibersdorf, Silezya'da (günümüz Polonya'da) doğdu. Hukuk ve ekonomi okudu ve 1931'de Almanya'nın Düsseldorf kentinde yargıç oldu. Naziler 1933'te iktidara geldiğinde, ertesi yıl Gestapo (Gizli Devlet Polisi) ile birlikte Nazi Partisi ve SA'ya (Sturmabteilung) katıldı.[1] 1935'te, Oberführer (Kıdemli Albay) onursal SS rütbesiyle Rudolf Hess'in kadrosuna ve SS'ye (Schutzstaffel) üye oldu. 1938'de Yahudi işletmelerine el konulmasından, Yahudi olmayan ve Yahudi Almanlar arasındaki karma evliliklerle ilgili sorulardan ve yabancı devletlerin işgali ile ilgili genel sorulardan sorumlu oldu.

Parteikanzlei'nin (Parti Şansölyeliği) Devlet Sekreteri olarak Klopfer, " Yahudi Sorununun Nihai Çözümü "nün ayrıntılarının resmileştirildiği 20 Ocak 1942'deki Wannsee Konferansı'nda Parteikanzlei'nin başkanı olan Martin Bormann'ı temsil etti. Holokost ile doruğa ulaştı. Helmuth Friedrichs ile birlikte Klopfer, Şansölyelikte Bormann'ın arkasındaki en yüksek rütbeli bürokrattı. Martin Bormann parti pozisyonlarına atamaları sık sık Klopfer ve Friedrichs'e bıraktığından, bu pozisyon ona Nazi Partisi içinde geniş bir himaye gücü verdi.[2] Bu pozisyonda, savaşın son aşamasında reşit olmayanlar ve 16-60 yaş aralığındaki yaşlılar için nihai silahlanma çağrısı "Volkssturm" konseptinin imzacısı olarak da sorumluydu.

1944'te SS-Gruppenführer'e terfi etti.

Kızıl Ordu 1945'te Berlin'e yaklaşırken Klopfer şehirden kaçtı. Yakalandı ve hapsedildi ve savaş suçlarıyla itham edildi, ancak Nazi rejimi içinde Holokost'u etkilemeye yetecek kadar nüfuza sahip olmadığı düşünüldüğü için serbest bırakıldı 1952'de Ulm şehrinde (Baden-Württemberg) vergi danışmanı oldu ve 1956'da avukatlık yapmak için Baroya Kabulünü aldı. 1987'de ölen Wannsee Konferansı'nın hayatta kalan son katılımcısıydı.[3][4] 1987'de öldüğünde ailesi, "onun etki alanına giren herkesin yararına olan tamamlanmış bir yaşamı" kutlayan bir ölüm duyurusu yayınladı.[5]

Klopfer, 2001 yılında BBC / HBO yapımı kablolu film Conspiracy'de Ian McNeice tarafından canlandırılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ Wannsee House and the Holocaust. McFarland. 2000. s. 161. ISBN 978-0-7864-4092-4. 
  2. ^ The History of Nazi Party: 1933-1945 - Volume 2. University of Pittsburgh Press. 1969. s. 426.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ "Gerhard Klopfer, Met for 'Final Solution,' Dies". The Washington Post. 5 Şubat 1987. 29 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2023. 
  4. ^ "Gerhard Klopfer, General in the SS". The New York Times. 5 Şubat 1987. 16 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2023. 
  5. ^ "80 Years Ago the Nazis Planned the 'Final Solution.' It Took 90 Minutes". The New York Times. 20 Ocak 2022. 3 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2023.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Heydrich</span> Alman SS Generali ve siyasetçi

Reinhard Tristan Eugen Heydrich, Alman asker ve siyasetçi. SS-Obergruppenführer. Sicherheitspolizei ve Sicherheitsdienst 'nin birleşme sonucu kurulan Reichssicherheitshauptamt başkanı. Reichsprotektorat Böhmen und Mähren Genel Vali Vekili. Holokost'un başmimarlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Himmler</span> Alman Nazi politikacı, Schutzstaffel lideri ve Yahudi soykırımının ana mimarı (1900-1945)

Heinrich Luitpold Himmler, Alman politikacı ve askerdi. Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisinin (NSDAP) liderlerindendi ve 1929-1945 yılları arasında Schutzstaffel'in (SS) başkomutanlığını yapmıştı. Nazi Almanyası'ndaki en güçlü devlet adamlarından ve Holokost'un baş mimarlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Holokost</span> Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyasının azınlıklar, eşcinseller, esirler ve muhaliflere uyguladığı soykırım

Holokost, Yahudi Soykırımı veya HaŞoah, Nazi Almanyası döneminde 1941 ve 1945 yılları arasında, Adolf Hitler ve Heinrich Himmler'in liderliğindeki SS güçleri tarafından işgal edilen sınırlar içerisinde yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırımdır.

<span class="mw-page-title-main">Roland Freisler</span> Alman hukukçu ve siyasetçi

Roland Freisler, Alman hukukçu, Nazi Almanyası'nın Adalet Bakanı ve müsteşarı.

<span class="mw-page-title-main">Martin Bormann</span> NSDAPnin parti sözcüsü, Adolf Hitlerin özel sekreteri

Martin Bormann,, NSDAP'nin parti sözcüsü, aynı zamanda Adolf Hitler'in özel sekreteri. Adolf Hitler'in özel sekreteri olarak ülkedeki bilgi akışını ve Hitler'e erişimi kontrol etti. Bunun sonucunda muazzam bir güç elde etti. Diğer birçok NSDAP yetkilisi gibi II. Dünya Savaşı sırasında kendi otoritesini oluşturdu. Otoritesini ülke ve savaşla ilgili karar alma süreçlerine mümkün olduğunca dahil olmak için kullandı. Adolf Hitler'in sözlü emirlerini yazılı emirlere çeviren de çoğunlukla Bormann idi.

II. Dünya Savaşı'ndan önce Slovakya'da 135.000 Yahudi yaşıyordu. Bazıları savaştan önce göç ettilerse de çoğu sürgün sırasında öldürüldü. Mart 1939'da Slovakya Cumhuriyeti Nazi Almanyası kontrolünde bağımsızlığını ilan ettikten sonra Yahudilere karşı kanunlar koymaya başladı; Yahudiler ilk olarak askeri ve hükûmet görevlerinden alındı. Hlinka Slovak Halk Partisi muhafızları Yahudilere saldırmaya başlayıp Eylül 1941'de "Yahudi Kod'u"nu yürürlüğe soktu. Nürnberg Yasalarını andıran bu kod'da Yahudilere sarı kol bandı takma zorunluluğu getirilip, birçok işten ve karışık evliliklerden mahrum edildiler.

<span class="mw-page-title-main">Nihai Çözüm</span> II. Dünya Savaşında Yahudileri yok etmek için yapılan Nazi planı

Nihai Çözüm veya Yahudi Problemine Nihai Çözüm, II. Dünya Savaşı'nda Yahudileri yok etmek için yapılan Nazi planıdır. 1942'nin ocak ayında Berlin'in yanında Wannsee Konferansı'nda Nazilerin liderliğinde sistematik ve kasten yapılacak soykırımın prosedürleri kesinleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İmha kampı</span>

İmha kampları, II. Dünya Savaşı dönemindeki Holokost sırasında Nazi Almanyası tarafından milyonlarca Yahudiyi sistematik bir şekilde öldürmek için inşa ettirilmiştir. Polonyalılar, savaştaki Sovyet esirleri ve Çingeneler gibi diğer etnik gruplar da imha kamplarında öldürülmüştür. İmha kamplarındaki kurbanlar en çok gaz odalarında öldürülmüştür. Öldürülmeler ya bu özel amaç için yapılmış kalıcı tesislerde ya da gaz kamyonetlerinde gerçekleşmiştir. Auschwitz-Birkenau ve Majdanek gibi bazı Nazi toplama kampları, 1945 yılında savaşın bitiminden önceki dönemde ikili bir amaca hizmet etmiştir: zehirli gazla imha ve açıktan ölmek üzere olan insanları çok yoğun bir şekilde çalıştırma.

<span class="mw-page-title-main">İşgücü ile imha</span>

İşgücü ile imha ya da emek yoluyla imha,, Nazi Almanyası'ndaki zorunlu kamplarda esirleri çalıştırarak öldürme uygulamasıdır. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında çok sayıda esir bu yöntemle öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Salaspils toplama kampı</span>

Salaspils toplama kampı, 1941 sonunda Riga'nın 15 km güneydoğusundaki Salaspils'de kurulan Nazi toplama kampı. Nazi bürokrasisi farklı kamp türleri arasında ayrım yaptı. Kampın adı resmî olarakSalaspils Yeniden Eğitim ve Çalışma Kampı Polis Hapishanesi idi. Ayrıca Kurtenhof kampı olarak da biliniyordu. Kampın ve esir yapısının geliştirilmesi için planlama birkaç kez değişti. 1943'te Heinrich Himmler, kampı resmi olarak kampı Ulusal Güvenlik Merkez Ofisine (Reichssicherheitshauptamt) bağlayacak resmi bir toplama kampına (Konzentrationslager) dönüştürmeyi düşündü, ancak bu gerçekleşmedi. Kamp, özellikle kamptaki çocuklar açısından Letonya ve Rusya kültüründe kalıcı bir mirasa sahiptir.

Wolfgang Kügler, Einsatzgruppe'nin bir alt bölümü olan Einsatzkommando 2 için bir SS-Untersturmführer ve bir Teilkommandoführer idi. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, Batı Almanya'daki bir mahkemede yargılanmış ve savaş suçlarından suçlu bulunmuştur. Cezasının 8 ay hapis ve para cezası olduğu bildirilmiştir. Ona karşı en ciddi suçlama, Letonya'daki Liepāja sahilinde, çoğunlukla kadınlar ve çocuklar olmak üzere yaklaşık 2.700 Yahudi katliamında örgütlemesi ve komutan olmasıydı. Kügler, bu cinayetler meydana geldiğinde Almanya'da izinli olduğunu ve orada bulunmadığını iddia etti.

<span class="mw-page-title-main">Hedwig Potthast</span> Heinrich Himmlerin kişisel sekreteri ve metresi

Hedwig Potthast, Heinrich Himmler'in sekreteri ve metresi olan Alman kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya'da Holokost</span>

Litvanya'da Holokost, Nazi işgâli altındaki Litvanya SSC'nde kurulmuş Reichskommissariat Ostland'a bağlı Generalbezirk Litauen alanında yaşayan Litvanya (Litvak) ve Polonya Yahudileri'nin neredeyse tümünün imha edilmesine sebep oldu. Yaklaşık 208.000-210.000 Yahudinin arasında tahminen 190.000-195.000'i, çoğu Haziran ile Aralık 1941 arasında öldürülmek üzere İkinci Dünya Savaşı'nın sonundan önce öldürüldü. Üç senelik Alman işgâli boyunca Litvanya'daki Yahudi nüfusunun %95'inden fazlası katledildi; bu, Holokost'un yer aldığı tüm diğer ülkelerden daha eksiksiz bir yıkımdı. Tarihçiler, bu imha oranını Yahudi olmayan yerel paramiliter oluşumlarının soykırımda Nazilerle kitlesel oranda işbirliklerinde bulunmalarına bağlamıştır, ancak bu işbirliklerinin nedenleri tartışılmaya devam etmektedir. Holokost, Litvanya tarihinde bu kadar kısa bir sürede şimdiye kadarki en büyük can kaybıyla sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna'da Holokost</span>

Ukrayna'da Holokost, II. Dünya Savaşı boyunca işlenmiş Holokost'un Reichskommissariat Ukraine, Kırım Genel Hükümeti, Reichskommissariat'ın doğusunda yer alan ve Nazi askerî işgâli altında bulunan topraklar, Romanya işgâli altında bulunan Transdinyester Valiliği, Romanya işgâli altında sonra Romanya tarafından ilhâk edilen Kuzey Bukovina ve o dönem Macaristan'a ait Karpat Rutenya'daki tezahürlerini kapsar. Bütün bu topraklar günümüz Ukrayna devletine ait. 1941 ile 1944 yılları arasında, Sovyetler Birliği'nde yaşayan bir milyondan fazla Yahudi, Nazi Almanyası'nın "Nihai Çözüm" imha politikaları kapsamında katledildi. II. Dünya Savaşı öncesinde Sovyet Yahudilerinin çoğunun Ukrayna'nın en büyük parçasını oluşturduğu Çit Yerleşimi'nde yaşamasından dolayı bu Yahudilerin çoğu Ukrayna'da öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Holokost için ispatlar ve belgeler</span>

Nazi Almanyası'nın 1941 ve 1945 yılları arasında yaklaşık altı milyon Yahudi'yi öldürmesi olan Holokost, tarihte en iyi şekilde belgelenmiş soykırımlardan biridir. Tüm Yahudi kurbanlarını listeleyen bir belge olmamasına rağmen yaklaşık altı milyon Yahudi'nin öldürüldüğüne dair kesin kanıtlar vardır. Ayrıca; Nazilerin, Yahudileri imha kamplarında ve gaz vagonlarında öldürdüğüne ve bunu Nihai Çözüm planı altında sistematik olarak yaptığına dair kanıtlar vardır.

<span class="mw-page-title-main">Die Wannseekonferenz</span>

Die Wannseekonferenz, ilk olarak 24 Ocak 2022'de ZDF yayın kuruluşu tarafından yayınlanan, Yahudilerin imhasını organize etmek için 1942 yılında Berlin-Wannsee'de düzenlenen bir konferans hakkında bir Alman TV doküdramasıdır. Yönetmen Matti Geschonneck, Magnus Vattrodt'un senaryosuna dayanarak 20 Ocak 1942'de düzenlenen gerçek Wannsee Konferansı'nın bir tarihi canlandırmasını gösteriyor. Alman Nazi yetkilileri, II. Dünya Savaşı'nın ortasında sözde "Yahudi Sorunu'na Nihai Çözüm"ü belirlemek üzere toplanır. Bu toplantı Holokost'un başlangıcı değildir ancak Yahudilerin yok edilmesinin gerçekleştirilmesi için çeşitli hükûmet birimlerinin koordine edildiği bir toplantıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ostindustrie</span>

Ostindustrie GmbH, Nazi Alman Schutzstaffel (SS) tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Yahudi ve Polonyalı zorunlu çalıştırma kullanılarak kurulan birçok endüstriyel projeden biriydi. Mart 1943'te Alman işgali altındaki Polonya'da kurulan Osti, dökümhaneler, tekstil fabrikaları, taş ocakları ve cam fabrikaları dahil el konulan Yahudi ve Polonyalı savaş öncesi sanayi kuruluşlarını işletiyordu. Osti'ye, doğrudan SS Ana Ekonomik ve İdari Ofisinden Obergruppenführer Oswald Pohl'a bağlı olan SS-Obersturmführer Max Horn başkanlık ediyordu. Şirket zirvedeyken, yaklaşık 16.000 Yahudi ve 1.000 Polonyalı, yarı sömürge olan Genel Hükümet'in Lublin Bölgesi'ndeki bir çalışma ve toplama kampları ağında Ostindustrie için çalıştı.

Parti Şansölyeliği, 12 Mayıs 1941'de Alman Nazi Partisi'nin (NSDAP) genel merkezinin adıydı. Bu ofis daha önce Führer Yardımcısı'nın Kurmay Başkanlığı olarak vardı, ancak Rudolf Hess'in Adolf Hitler'in izni olmadan bir barış anlaşması müzakere etmek amacıyla İskoçya'ya uçmasından sonra yeniden adlandırıldı. Hess, Hitler tarafından suçlandı, eski makamı feshedildi ve yerine Hess'in eski yardımcısı Martin Bormann altında yeni Parti Şansölyeliği kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Georg Leibbrandt</span>

Georg Leibbrandt Nazi Alman bürokrat ve diplomattı. Rusya ile ilgili konularda uzman olarak Nazi Partisi Dış Politika Ofisinde (APA) ve İşgal Altındaki Doğu Toprakları Reich Bakanlığında (RMfdbO) önde gelen dış politika pozisyonlarında bulundu. Her iki teşkilata da Nazi ideoloğu Alfred Rosenberg başkanlık ediyordu Leibbrandt, Yahudi Sorununa yönelik soykırımsal Nihai Çözümün planlandığı Ocak 1942 Wannsee Konferansı'nın bir katılımcısıydı Savaş sonrası dönemde Leibbrandt aleyhine ceza davası açıldı, ancak aleyhindeki dava nihayetinde reddedildi.

<span class="mw-page-title-main">Martin Luther (diplomat)</span>

Martin Franz Julius Luther, Alman diplomat.