İçeriğe atla

Gerhard Hund

Gerhard Hund
Hund 2010'da
DoğumGerhard Friedrich Hund
4 Şubat 1932
Leipzig, Almanya
Ölüm21 Haziran 2024 (92 yaşında)
Frieburg, Almanya
Eğitim
MeslekSatranç oyuncusu, matematikçi, bilgisayar mühendisi ve fotoğraf sanatçısı
Etkin yıllar1945-2024
İşveren
  • Darmstadt Teknik Üniversitesi
  • Bayer
Evlilik
Juliane Hund
(e. 1955; ö. 1999)
Çocuk(lar)4
Akraba
  • Friedrich Hund (babası)
  • Ingeborg Seynsche (annesi)
ÖdüllerKöln Ticaret Odası Madalyası (1986)

Gerhard Friedrich Hund (4 Şubat 1932 – 21 Haziran 2024),[1] Alman satranç oyuncusu, matematikçi, bilgisayar mühendisi ve fotoğraf sanatçısı.

Hayatı

Hund, 4 Şubat 1932'de Leipzig, Almanya'da fizikçi Friedrich Hund (1896–1997) ile matematikçi Ingeborg Seynsche'nin (1905–1994) oğlu olarak doğdu. Jena Üniversitesi ve Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi'nde eğitim gördü.[2] Darmstadt Teknik Yüksekokulu Uygulamalı Matematik Enstitüsü'nde Alwin Walther ile birlikte çalıştı.[3][4][5]

Aynı zamanda 1961-1995 yılları arasında Leverkusen'deki Bayer ilaç firmasında üst düzey yöneticilik yaptı.[6][7][8] Ayrıca uzun dönem sürdürdüğü satranç kariyerinde yer aldığı ulusal ve uluslararası organizasyonlarda başarı elde ederek birçok ödülün sahibi olmuştur[9]

Özel yaşamı ve ölümü

Satranç oyuncusu eşi Juliane Hund ile evliliğinden dört kızı bulunan Hund, 21 Haziran 2024'te Frieburg, Almanya'da doğal nedenlerden 92 yaşında öldü.[10]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Nachruf auf Gerhard Hund – 4.2.1932 bis 21.6,2024 28 Haziran 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Almanca)
  2. ^ "Juliane Hund". www.teleschach.com. 6 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2020. 
  3. ^ staff. – and Course catalog 1959–60 of the Technical University of Darmstadt, p.44
  4. ^ G. Hund and H. Schappert: Programming for electronic computing machines, seminar. Institute of Applied Mathematics, Technical University of Darmstadt, WS 1959/60.
  5. ^ G. Hund: Programming for the IBM 650, lecture and practical 1960/61,. Institute of Applied Mathematics, Technical University of Darmstadt, WS 1960/61.
  6. ^ Commander EIS at Bayer AG. Apple Age 9/Frühjahr No 1991, p 34
  7. ^ G. Hund: applications for the finance and accounting world. Bayer AG, Leverkusen, lecture at the FR-management meeting in Antwerp, 1979.
  8. ^ H. Schappert: For DV Development at Bayer. Bayer AG, Leverkusen, AV computer science, 1985.
  9. ^ "Bestenlisten 1962 des Schachbezirkes Rhein-Wupper". 30 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2024. 
  10. ^ "Fernschach - eine prima Alternative für Frauen! - Deutscher Schachbund - Schach in Deutschland". www.schachbund.de (Almanca). 15 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2020. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Matematik</span> nicelik, yapı, uzay ve değişim gibi konularla ilgilenen bilim dalı

Matematik ; sayılar, felsefe, uzay ve fizik gibi konularla ilgilenir. Matematikçiler ve filozoflar arasında matematiğin kesin kapsamı ve tanımı konusunda görüş ayrılığı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Turing Ödülü</span> bilgisayar bilimi ödülü

ACM A.M. Turing Ödülü, modern bilgisayar biliminin kurucularından sayılan Alan Turing anısına, 1966'dan beri her yıl Association for Computing Machinery (ACM) tarafından bilişim dünyasına katkıda bulunanlara verilen bir ödüldür. Ödüle değer görülen katkılarda "kalıcı olma ve bilgisayar bilimi dünyasına önemli bir etki yapma" koşulu aranmaktadır. Bilişim konulu en önemli ödül olduğu düşünülen Turing Ödülü bilgisayar dünyasının Nobel Ödülü olarak da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Max Born</span> Alman-İngiliz fizikçi ve matematikçi (1882–1970)

Max Born kuantum mekaniğinin gelişmesinde etkili olan Alman matematikçi ve fizikçi. Kuantum fiziği dışında katı hâl fiziği ve optiğe katkıda bulunmuş ve 1920-30'larda önemli fizikçilerin çalışmalarının denetimini yapmıştır. Born, yaptığı "Kuantum Mekaniği'nin temelini araştırma, özellikle dalga fonksiyonunun istatistiksel yorumlanması üzerine" adlı çalışması ile 1954 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü almıştır.

Gottfried Wilhelm Leibniz Ödülü, kısa adıyla Leibniz Ödülü, Alman Araştırma Topluluğu 'nun Alman bilim insanlarını desteklemek amaçlı verdiği ödüldür. Adını Alman polimat, filozof ve bilim insanı Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716)'den alan Leibniz Ödülü, 1986'dan beri, Almanya'daki bir araştırma kurumunda veya yurt dışındaki bir Alman araştırma kurumunda çalışan bireylere veya araştırma gruplarına yılda en fazla on ödül verilmektedir. Almanya'daki en önemli araştırma ödülü olarak kabul edilir. Ödül ilk defa Alman Araştırma Topluluğu başkanı Eugen Seibold tarafından yürürlüğe konulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Wilhelm Bessel</span> Alman astronom ve matematikçi (1784-1846)

Friedrich Wilhelm Bessel bir Alman astronom, matematikçi, fizikçi ve jeodezist idi. Paralaks yöntemiyle güneşten başka bir yıldıza olan uzaklık için güvenilir değerler hesaplayan ilk astronomdu. Matematiksel fonksiyonların özel bir türü, başlangıçta Daniel Bernoulli tarafından keşfedilmiş ve daha sonra Bessel tarafından genelleştirilmiş olmalarına rağmen, Bessel'in ölümünden sonra Bessel fonksiyonları olarak adlandırıldı.

Matematiksel analizin sayı teorisinde Euler–Mascheroni sabiti matematiksel sabit'tir. Yunan harfi Yunanca: γ (gama) ile gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Andrey Kolmogorov</span> Sovyet matematikçi

Andrey Nikolayeviç Kolmogorov olasılık teorisi, topoloji, sezgisel mantık, türbülans, klasik mekanik, algoritmik bilgi teorisi ve hesaplama karmaşıklığının matematiğine katkıda bulunan Sovyet bir matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Zermelo</span> Alman mantıkçı ve matematikçi

Ernst Friedrich Ferdinand Zermelo, çalışmalarının matematiğin temelleri üzerinde büyük etkileri olan bir Alman mantıkçı ve matematikçiydi. Zermelo–Fraenkel aksiyomatik küme teorisini geliştirmedeki rolü ve iyi-sıralılık ilkesi için kanıtıyla tanınır. Ayrıca, 1929'da satranç oyuncularını sıralama üzerine çalışması, ikili karşılaştırma için bu yöntemi kullanan çeşitli uygulamalı alanlar üzerinde derin bir etkisi olmaya devam eden bir modelin ilk tanımıdır.

<span class="mw-page-title-main">George David Birkhoff</span> Amerikalı matematikçi (1884 – 1944)

George David Birkhoff en çok, şu anda ergodik teorem olarak adlandırılan şeyle tanınan Amerikalı matematikçi. Birkhoff, döneminde Amerikan matematiğinin en önemli liderlerinden biriydi ve yaşadığı süre boyunca birçok kişi tarafından önde gelen Amerikalı bir matematikçi olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Garrett Birkhoff</span> Amerikalı matematikçi (1911 – 1996)

Garrett Birkhoff Amerikalı bir matematikçiydi. En çok kafes teorisindeki çalışmaları ile tanınır. Matematikçi George Birkhoff (1884-1944) babasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Matematik tarihi</span> matematik biliminin tarihi

Matematik tarihi, öncelikle matematikteki keşiflerin kökenini araştıran ve daha az ölçüde ise matematiksel yöntemleri ve geçmişin notasyonunu araştıran bir bilimsel çalışma alanıdır. Modern çağdan ve dünya çapında bilginin yayılmasından önce, yeni matematiksel gelişmelerin yazılı örnekleri yalnızca birkaç yerde gün ışığına çıktı. MÖ 3000'den itibaren Mezopotamya eyaletleri Sümer, Akad, Asur, Eski Mısır ve Ebla ile birlikte vergilendirmede, ticarette, doğayı anlamada, astronomide ve zamanı kaydetmede/takvimleri formüle etmede aritmetik, cebir ve geometri kullanmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Commandino teoremi</span>

Adını İtalyan matematikçi Federico Commandino (1509-1575)'dan alan Commandino teoremi, bir dört yüzlünün dört kenarortayının, onları oranında bölen bir noktasında kesiştiğini belirtir. Bir dört yüzlüde kenarortay, tepe noktasını karşı yüzün ağırlık merkeziyle, yani karşı üçgenin ağırlık merkeziyle birleştiren bir doğru parçasıdır. noktası aynı zamanda dört yüzlünün (tetrahedron) ağırlık merkezidir.

Varşova Matematik Okulu, Dünya Savaşları arasındaki yirmi yıl içinde, özellikle mantık, küme teorisi, nokta-küme topolojisi ve gerçel analiz alanlarında, Polonya, Varşova'da çalışan bir grup matematikçiye verilen isimdir. Çalışmalarını, 1920'de kurulan, dünyanın ilk uzman saf matematik dergilerinden biri olan Fundamenta Mathematicae dergisinde yayınladılar. Birkaç yıl sonra ünlü kariyeri onu Berkeley'deki California Üniversitesi'ne götürecek olan Alfred Tarski, 1933'te bu dergide, doğru kavramının tanımlanamazlığı üzerine ünlü teoremini yayınladı.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Bieberbach</span>

Ludwig Georg Elias Moses Bieberbach, Alman matematikçi ve Nazidir.

William Prager, Willy Prager, Almanya doğumlu Amerikalı uygulamalı matematikçi. Mekanik alanında Drucker-Prager akma kriteri ile tanınır.

Osman Alp Eden bir Türk matematikçi, bilim insanı ve matematik profesörüdür. İstanbul, Türkiye'deki Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü'nden emeklidir.

<span class="mw-page-title-main">Anna Karlin</span> Amerikalı bilgisayar bilimcisi

Anna R. Karlin, Washington Üniversitesi'nde Microsoft Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği Profesörü olan Amerikalı bir bilgisayar bilimcidir.

Matematikte kadınlar zaman çizelgesi, Matematik alanındaki kadınlar ile ilgili bir zaman çizelgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ian Stewart (matematikçi)</span> İngiliz matematikçi, matematik tarihçisi ve popüler bilim / bilim-kurgu kitapları yazarı

Ian Nicholas Stewart, İngiliz matematikçi ve popüler bilim ile bilimkurgu kitapları yazarıdır. Kendisi İngiltere'deki Warwick Üniversitesi'nde Emeritus Matematik Profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Cartier</span> Fransız matematikçi (d. 1932)

Pierre Émile Cartier, Fransız matematikçi.