İçeriğe atla

Gerdankıran Ömer Efendi

Sicill-i Osmanî'de Gerdankıran Ömer Hulusi Efendi

Ömer Hulûsi Efendi ya da Ömer Hulûsi Gümüşhanevî (d. ? - ö. 7 Eylül 1875, İstanbul), II. Abdülhamid ve V. Murad'a şehzadelikleri sırasında Türkçe ve Osmanlı Edebiyatı eğitimi veren Mecelle Cemiyeti reisi, fakih, müderris.[1][2]

Gümüşhaneli olan Ömer Hulûsi Efendi, Gerdankıran lakabıyla anılmıştır. 1846 yılı sonlarında Bahriye müftülüğüne, 1854’te Yenişehir Fener kadılığına tayin edildi. Kasım 1856’da Edirne mollası oldu. Bir yıl sonra Mekke pâyesi, 1863’te İstanbul pâyesi aldı. Bu arada çeşitli medreselerde ders verdi ve dârülhadis müderrisliğine kadar yükseldi. Ölümünden sonra Kaşgari Murtaza Efendi Cami haziresine defnedildi.[1][3]

Kaynakça

  1. ^ a b Sicill-i Osmânî, III, 603;
  2. ^ "ABDÜLHAMİD II - TDV İslâm Ansiklopedisi". TDV İslam Ansiklopedisi. 25 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2021. 
  3. ^ Cevdet, Tezâkir, IV, 96-97;

İlgili Araştırma Makaleleri

Es-Seyyid Medenî Mehmed Nuri Efendi, Osmanlı İmparatorluğu'nun son şeyhülislamıdır.

Ömer Rüşdü Paşa, Türk asker. Osmanlı Devleti'nde Harbiye Nazırlığının kurulmasından sonra ilk Harbiye Naziri. Ayan Meclisi üyesi.

Ömer Hulusi Efendi öğretmenlik, şeriye yargıçlığı ve Osmanlı Devleti'nin son yıllarında şeyhülislamlık ve Evkaf Nazırlığı görevlerinde bulunmuş bir devlet adamıdır.

Sâmânizade Ömer Hulusi Efendi müderris, Osmanlı Devleti'nde kadılık, kazaskerlik ve 3 kez şeyhülislamlık görevinde bulunmuş bir din adamıdır.

Bodrumlu Ömer Lütfi Efendi II. Abdülhamid döneminde Osmanlı Devleti'nin şeyhülislamı olarak görev yapmış bir din adamıydı.

Mekkizade Mustafa Asım Efendi, Osmanlı Devleti şeyhülislamı, kazasker, müderris. 1818-1819, 1823-1825 ve 1833-1846 dönemlerinde 3 kez şeyhulislamlık görevi yapmıştır. II. Mahmud ve Abdülmecid dönemlerindeki şeyhülislâmlığı toplam olarak yaklaşık 17 yıl 6 aydır.

<span class="mw-page-title-main">Sami Efendi</span>

Sami Efendi, son dönem Osmanlı hattatı. Tuğra'nın son șekli Sultan II. Abdülhamid devrinde Sami Efendi tarafından oluşturulmuştur.

Keçecizade İzzet Molla, 18. ve 19. yüzyılın dîvan şairlerinden olup divan şiirinin XIX. yüzyıldaki son temsilcilerindendir.

Hocazade Esad Efendi, Osmanlı şeyhülislamı, II. Osman'ın kayınpederi, Akile Hanım'ın babası.

Dürrizade Abdullah Efendi, Osmanlı şeyhülislamı.

Kadızade Mehmed Tahir Efendi, Osmanlı şeyhülislamı.

<span class="mw-page-title-main">Yasincizade Abdülvehhab Efendi</span> Osmanlı şeyhülislamı

Yasincizade Abdülvehhab Efendi, Osmanlı şeyhülislamıdır.

Mehmed Zeynelabidin Efendi, Osmanlı şeyhülislamı.

Çerkes Halil Efendi, Osmanlı şeyhülislamı.

Salihzade Ahmed Esad Efendi, Osmanlı şeyhülislamı.

<span class="mw-page-title-main">İsmailağa Camii</span>

İsmailağa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Osmanlı Şeyhülislamı Ebu İshak İsmail Efendi tarafından yaptırılan cami. Cami İsmailağa Cemaati'nin merkezi konumundadır.

Mirzazade Mehmed Said Efendi, Osmanlı şeyhülislamı.

Seyyid Mehmed Şerif Efendi, Osmanlı şeyhülislamı.

Dürrizade Mehmed Ataullah Efendi, Osmanlı şeyhülislamı.

<span class="mw-page-title-main">Yenikapı Mevlevihanesi</span>

Yenikapı Mevlevihanesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Zeytinburnu ilçesinde 16. yüzyılda kurulmuş bir mevlevihane.