İçeriğe atla

Gerard Winstanley

Gerrard Winstanley (19 Ekim 1609 - 10 Eylül 1676), İngiltere Topluluğu döneminde yaşamış İngiliz Protestan dini reformist, siyaset filozofu ve aktivist. Winstanley, "True Levellers" ya da "Diggers" olarak bilinen İngiliz grubunun lideri ve kurucularından biriydi. Kendilerini tanımlamak için kullandıkları isim: Gerçek Eşitleyiciler idi. Kazıcılar(Diggers) terimi ise genellikle çağdaş tarihçiler tarafından kullanılmaktadır.[1]

Edward Winstanley'nin oğlu olan Gerrard Winstanley, 19 Ekim 1609 tarihinde Wigan'da doğdu. Annesinin kimliği tam olarak bilinmemektedir. 21 yaşında Londra'da bir kumaşçıya çırak olarak verildi. 1639'da Londralı cerrah William King'in kızı Susan King ile evlendi. Winstanley iç savaş başlamadan önce kendi işini kurdu. Ancak bir süre sonra iç iflas etti ve Londra'yı terk ederek Cobham'a yerleşti.[2]

Nisan 1649'da, İngiliz Milletler Topluluğu döneminin devrimci atmosferinde, o ve William Everard İngiltere'deki benzeri görülmemiş yüksek gıda fiyatları nedeniyle Digger kolonisinin kurulmasına önderlik ettiler. 1 Nisan 1649'da Winstanley ve takipçileri, Surrey'deki St George's Hill'deki boş veya ortak arazileri işgal etti. Amaçları toprağı işlemek ve işlerinde kendilerine katılanlara ücretsiz yiyecek dağıtmaktı. Yerel toprak sahipleri, Diggers'ın faaliyetlerinden korktu ve 1650'de, onları yenmek ve kolonilerini yok etmek için kiralık askerler gönderdi. Bunun üzerine Mart 1650'de koloni terk edildi.[1] Surrey'deki Digger hareketinin başarısızlığından sonra Winstanley, Hertfordshire'a kaçtı. Koloninin varlığının sona ermesine rağmen Winstanley, komünist ve materyalist fikirlerin savunucusu bir yazar olarak faaliyetlerine devam etti. Winstanley, Yeni Doğruluk Yasası adlı bir broşür yayınladı.[3]

Hristiyan öğretisinin mülkiyetin ve aristokrasinin kaldırılmasını öğütlediğini ileri sürdü. Dünyadaki haklar ve sınıf egemenliğinin bir aracı olan Evrensel dini hoşgörünün savunucusuydu. Günahkâr da olsa herkesin Tanrıyla uzlaşacağına inanıyordu: "Sonunda her insan kurtarılacak, bazıları son bir saatte kurtarılacaktır" diye yazdı. İlk eşi Susan King öldükten bir yıl sonra 1665'te Elizabeth Stanley ile evlendi. 1676 yılında Londra'da öldü.

Kaynakça

  1. ^ a b "Gerrard Winstanley - Wikipedia". en.m.wikipedia.org (İngilizce). 15 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2021. 
  2. ^ Hill, Christopher. "Gerard Winstanley: Kingston'da Bir 17. Yüzyıl Komünisti - Teori ve Politika". www.teorivepolitika.net. 16 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2021. 
  3. ^ "Gerrard Winstanley | English social reformer". Encyclopedia Britannica (İngilizce). 17 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

İngiliz Milletler Topluluğu veya resmî adıyla Milletler Topluluğu, geçmişte Britanya İmparatorluğu'nun, günümüzde de Birleşik Krallık'ın parçası olan devletlerin oluşturduğu uluslararası bir koalisyondur. Üye ülkelerin 16’sı hâlen Britanya Kraliyet Ailesi yönetimindedir. Bu ülkelerde mevcut monark III. Charles; devlet başkanı görev ve yetkilerini, kendi tarafından atanan genel valiler aracılığı ile sürdürür. Kral aynı zamanda İngiliz Milletler Topluluğunun başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya İmparatorluğu</span> Birleşik Krallık tarafından yönetilmiş devletler ve dominyonlardan oluşan imparatorluk

Britanya İmparatorluğu, Birleşik Krallık veya öncül devletleri tarafından yönetilen dominyonlar, sömürgeler, himayeler ve mandalar ile diğer bağımlı bölgelerden oluşmuş olan imparatorluktur. 16. ve 17. yüzyıllarda İngiltere Krallığı tarafından kurulan denizaşırı sömürgeler ve ticaret karakolları olarak başlamıştı. En güçlü döneminde tarihteki en geniş topraklara sahip devlet olmasının yanı sıra bir yüzyıldan fazla bir süre boyunca dünyanın en önde gelen küresel gücüydü. 1922'de 458 milyon kişi, yani dünya nüfusunun neredeyse dörtte biri, Britanya İmparatorluğu'nun egemenliği altındaydı ve toprakları 33.000.000 km2'lik alanı kapsıyordu. Bu derece geniş bir coğrafyaya hükmettiği için siyasi, dilsel ve kültürel kalıtı hâlen yaygın olarak devam etmektedir. Gücünün doruklarındayken, dünya geneline yayılmış toprakları nedeniyle her zaman en az bir bölgesinde gün ışığı olmasından ötürü "üzerinde güneş batmayan imparatorluk" olarak da tanımlanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">II. Charles (İngiltere kralı)</span> İngiltere, İskoçya ve İrlanda kralı

II. Charles, İngiltere, İskoçya ve İrlanda kralı. I. Charles ve Fransa kralı IV. Henri ile Marie de' Medici'nin kızı Henrietta Maria'nın ikinci oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Kuveykırlar</span>

Quakers , mevcut Hristiyan mezheplerinden ve tarîkatlarından memnun olmayanlar tarafından 17. yüzyıl ortalarında İngiltere'nin kuzeybatısında ortaya çıkmış bir mezheptir.

<span class="mw-page-title-main">Edward (Edinburgh dükü)</span> Edinburgh Dükü

Edinburgh Dükü Prens Edward (Edward Antony Richard Louis Mountbatten-Windsor; Birleşik Krallık Kralı III. Charles'ın kardeşi ve Kraliçe II. Elizabeth ve Prens Philip'in dördüncü çocukları ve üçüncü oğludur. İngiliz tahtının 14. varisidir.

<span class="mw-page-title-main">III. William</span> İngiltere, İrlanda ve İskoçya kralı (hd. 1689-1702)

III./II. William Haziran 1672'den 1689'a kadar Hollanda genel valisi (Stadtholder), 1689'dan 1694'e kadar eşi II. Mary ile birlikte İngiltere, İrlanda ve İskoçya kralı, eşinin ölümünde sonra ise tek başına İngiltere, İrlanda ve İskoçya kralı. Babası Hollanda Oranien-Nassau Hanedanı'ndan II. Wilhelm (Oranien), annesi ise İngiltere kraliyet ailesinden I. Charles'in kızı Prenses Mary'dir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya pasaportu</span>

Avustralya pasaportu Avustralya Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı (DFAT) Avustralya Pasaport Bürosu tarafından Avustralya Pasaport Yasası (2005) uyarınca düzenlenen seyahat belgeleri Avustralya vatandaşlarına verilir. Hem Avustralya'da hem de yurtdışında, pasaport hamilinin uluslararası seyahat etmesini sağlar. Avustralya vatandaşlarının diğer ülkelerden pasaport bulundurmalarına izin verilmektedir. 1988'den bu yana her yıl bir milyondan fazla Avustralya pasaportu çıkarıldı ve 2007'de 1,4 milyona ulaştı ve 2021 yılına kadar yılda 3 milyon öngörülen bir rakama ulaşacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Virginia Kolonisi</span> 1607den Amerikan Devrimine kadar bütün bir 17. yüzyıl boyunca İngilterenin Kuzey Amerikadaki kolonilerinden biridir

Virjinya kolonisi 1607'den Amerikan Devrimine kadar bütün bir 17. yüzyıl boyunca İngiltere'nin Kuzey Amerika'daki kolonilerinden biridir. Virjinya adı (İngilizce:Virginia) 1584 yılında Sir Walter Raleigh tarafından, hiç evlenmemiş olan Kraliçe I. Elizabeth'e ithafen verilmiştir. 17. yüzyılın ortalarındaki İngiliz İç Savaşı'ndan sonra II. Charles, koloninin kraliyete ne kadar sadık olduğunu vurgulamak için başına Eski Dominyon eki koymuştur.

Düzleyiciler ya da Tesviyeciler, İngiliz İç Savaşı dönemindeki bir siyasi hareketti. Hareket üyeleri tarafından yazılan Agreement of the People adlı manifestoda halk egemenliğini, genel genişletilmiş oy hakkı, kanun önünde eşitlik ve dini hoşgörü istekleri dile getirilmiştir. İç savaşın ilk döneminde çok etkili olmuş olan hareket Londra halkı ve Yeni Ordu askerleri tarafından desteklenmiştir.

Restorasyon İngiltere'de iç savaş döneminde kral I. Charles'ın 30 Ocak 1649 tarihinde idam edilmesiyle başlayan ve Fetret Devriyle devam eden süreçte İngiltere monarşisinin II. Charles'ın 29 Mayıs 1660 tarihinde Londra'ya girmesiyle başlayan dönemi anlatır. II. Charles İngiltere, İskoçya ve İrlanda monarşilerini birleştirmiştir. Süreç II. Charles'ın tüm saltanata dönemini (1660-1685) ve kardeşi II. James'in hüküm sürdüğü bir dönemi (1685-1688) de kapsar. Bazen süreç Muhteşem Devrimle iktidara gelmiş olan Orange-Nassau Hanedanına kadar götürülür.

Edward Sexby, İngiliz İç Savaşında parlamento ordusunda Püriten asker ve Leveller fikirlerinin taşıyıcısı. Sonraki dönemde Oliver Cromwell'e muhalif olmuş ve suikast planlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Lilburne</span>

John Lilburne İngiliz siyasetçi, özellikle İngiliz İç Savaşı döneminde ünlenen Leveller siyasetçi. Doğuştan gelen özgürlük ve haklar anlamındaki freeborn rights söylemiyle döneme damgasını vurmuştur. Modern toplumlarda geleneksel olarak kabul edilen ve hiçbir hükûmet veya yasa tarafından değiştirilemeyecek hakların varlığını iddia etmiştir. Hayatının ilk yıllarında Püriten olmuş, sonraki dönemde Quaker inancına yaklaşmıştır. Başta ABD Mahkemeleri olmak üzere modern hukuk metinlerinde hala yazılarına atıfta bulunulmaktadır.

Diggerlar ya da Kazıcılar İngiliz İç Savaşı dönemindeki bir siyasi hareketti. Hareket üyeleri Protestan inancına bağlı radikal kişilerdir, modern anarşizmin ve tarım sosyalizminin öncülleri olarak da değerlendirilmektedirler. 1649 yılından sonra benzer bir kökene sahip siyasi hareket olan Levellerlardan ayrım noktalarını belirginleştirmek için Gerrard Winstanley taraftarları kendilerine önce Gerçek Levellerlar daha sonra da kamusal mülkiyette tarım yapma isteğinden hareketle Kazıcılar demişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">James Burrow</span>

Sir James Burrow, Londra Inner Temple hukuk raportörü ve Royal Society başkan yardımcısı. 1773 yılında şövalye ilan edilmiş, iki defa kısa süreyle de olsa başkanlık görevini yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">William Huggins</span>

Sör William Huggins LN BN RS, eşi Margaret Lindsay Huggins ile birlikte astronomik spektroskopide öncü çalışmaları ile tanınan İngiliz bir gökbilimciydi.

William John Hamilton, İngiliz jeologdur. Erciyes Dağı'na başarıyla tırmandığı bilinen ilk kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Walton-on-Thames</span>

Walton-on-Thames, Thames'in güney kıyısında, Surrey, İngiltere'nin Elmbridge ilçesinde bir pazar şehridir. Şehrin kendisi çoğunlukla Kelt kökenli tarihi bir şehir merkezine sahip zengin banliyö sokaklarından oluşur. Weybridge'in yanı sıra Elmbridge ilçesindeki en büyük şehirlerden biridir.

Nathaniel Eaton, Harvard'ın ilk Başkanı ve Harvard'ın ilk Koleji, Avlusu ve Kütüphanesinin inşaatçısı olarak 1636 yılında görev yapmış bir Anglikan papazıydı.