İçeriğe atla

Gerald A. Kerkut

Gerald A. Kerkut
Doğum19 Ağustos 1927(1927-08-19)
Ölüm6 Mart 2004 (76 yaşında)
Milliyetİngiliz
MeslekZoolog

Gerald Allan Kerkut (veya G. A. Kerkut) (19 Ağustos 1927 - 6 Mart 2004),[1] İngiliz zoolog ve fizyologdur.

Kariyeri

1945'ten 1952'ye kadar Cambridge Üniversitesi'nde okudu ve zooloji alanında doktora yaptı. Kariyeri boyunca kaldığı Southampton Üniversitesi'nde Fizyoloji ve Biyokimya Bölümünü kurdu. 1966 yılında Fizyoloji ve Biyokimya Profesörü oldu ve Fen Dekanı, Biyokimyasal ve Fizyolojik Bilimler Okulu Başkanı ve Nörofizyoloji Anabilim Dalı Başkanı oldu.

Tartışmalar

Kerkut'un The Implications of Evolution (Evrimin Etkileri) adlı kitabı, bazı mevcut çözülmemiş sorunlara ve evrim araştırmaları hakkında endişe verici noktalara işaret etmektedir. Yeterli kanıtsal destekten yoksun olduğunu hissettiği yedi evrimsel varsayıma atıfta bulunmuştur.[2][3][4] Kerkut, 1960 tarihli kitabını "Türleşmeyi meydana getiren değişikliklerle yeni filumların gelişmesini sağlayan değişikliklerin aynı nitelikte olup olmadığı açık değildir. Yanıt, Genel Evrim Teorisi'nin doğru olması gerektiği, çünkü onun yerini tatmin edici bir şekilde dolduracak başka bir şey olmadığı şeklindeki dogmatik iddialarla değil, gelecekteki deneysel çalışmalarla bulunacaktır." açıklamasıyla sonlandırmıştır. Biyolog Theodosius Dobzhansky, Kerkut'un evrimle ilgili açıklamalarına itiraz edip şu yorumu yapmıştır: "Ancak, yazarın temel sonucu başka bir şeydir - çünkü henüz tüm ayrıntılarıyla hayvanlar aleminin soyoluşunu, dolayısıyla evrimi yeniden inşa edemiyoruz, bu nedenle evrim "kanıtlanmış" değil! Bu, iki farklı sorunun bir karışıklığıdır; hayatın (ya da bu nedenle Kozmos'un) bir tarihi olduğundan emin olabiliriz, ancak bu, bu tarihleri oluşturan tüm olayları ilgili tarihleriyle birlikte bildiğimiz anlamına gelmez. Yazar, evrim teorisine herhangi bir alternatif önermemekle akıllı davranmıştır.”[5] Kitap, evrime dair fosil kanıtlarını yetersiz anlatmakla da eleştirilmştir.[6]

Botanist Elwood B. Ehrle bir incelemede şunları kaydetmiştir:

[Kerkut], görünüşe göre, evrim davasının hayvanlar aleminin -aslında tüm yaşamın- monofilik gelişiminin belgelenmesine dayandığını varsayma hatasını yapıyor. Polifilezisin istisna değil, kural olduğu kabul edilse bile, evrim gerçeği kristal berraklığında kalır.[7]

Yaratılışçılar, Kerkut'un iddialarını evrime karşı delil olarak almışlar ve kendi iddialarını destekleyecek şekilde yorumlamışlardır.[8] Kerkut kitabında, Özel Evrim Teorisi (genellikle mikroevrim olarak anılır) ile Genel Evrim Teorisi (genellikle makroevrim olarak anılır, ama aynı zamanda abiyogenez de dâhil) arasında ayrım yapmıştır.[9]

Yayımlar

Kitaplar

  • Kerkut GA, ed. (1958) The Invertebrata, Cambridge University Press, Cambridge, BK.
  • Kerkut GA (1960). The Implications of Evolution, Pergamon Press, Oxford, BK.
  • Kerkut GA (1969). The Missing Pieces, Southampton Üniversitesi, Southampton, BK.
  • Kerkut, G. A. ve L. I. Gilbert, eds. (1985) Comprehensive Insect Physiology, Biochemistry & Pharmacology : 13 Cilt Set, 8536 sayfa, Pergamon Press,0-08-026850-1
  • Kerkut GA (1985). Microcomputers; the revolution of our time. Neurosciences'taki Mikrobilgisayarlarda, ed. Kerkut GA, s 1–8. Oxford University Press, Oxford, BK.
  • Kerkut, G. A. (1987) Progress in Neurobiology, dört bölüm, Pergamon Press,0-08-031508-9 (bölüm 1)

Dergi Editörü

  • Comparative Biochemistry and Physiology, 1960'ta başladı
  • Progress in Neurobiology, 1973

Kaynakça

Özel
  1. ^ Walker, Robert J. (2004). "Professor Gerald Allan Kerkut: 19 August 1927-6 March 2004". Comparative Biochemistry and Physiology C. 138 (1): 1-2. 22 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2022. 
  2. ^ Bonner, John Tyler. (1961). Implications of Evolution by G. A. Kerkut. American Scientist. Vol. 49, No. 2, pp. 240-244.
  3. ^ Nursall, J. R. (1961). Implications of Evolution by G. A. Kerkut. The Quarterly Review of Biology. Vol. 36, No. 4. pp. 284-285.
  4. ^ Anonymous. (1962). Implications of Evolution by G. A. Kerkut. The American Biology Teacher. Vol. 24, No. 4, p. 290.
  5. ^ Dobzhansky, Theodosius. (1961). Implications of Evolution by G. A. Kerkut. Science. New Series, Vol. 133, No. 3455. p. 752.
  6. ^ S, H. H. (1961). Implications of Evolution by G. A. Kerkut. Science Progress. Vol. 49, No. 194, pp. 381-382.
  7. ^ Ehrle, Elwood B. (1963). Implications of Evolution by G. A. Kerkut. Evolution. Vol. 17, No. 3. p. 372.
  8. ^ Bruce A. Demarest, Gordon R. Lewis (1996) Fossil Groupings and Gaps p. 54 in Integrative Theology, Zondervan, 0-310-20915-3
  9. ^ Bert Thompson (1985) Is Evolution a “Fact” of Science? Apologetics Press, http://www.apologeticspress.org/articles/1985 13 Aralık 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

Modern evrimsel sentez, Darwin'in Evrim Kuramı ile Mendel'in kalıtım kuramını modern moleküler biyoloji ve matematiksel popülasyon genetiği ışığında birleştiren modern evrim kuramının adıdır.

Evrim, popülasyondaki gen ve özellik dağılımının nesiller içerisinde seçilim baskısıyla değişmesidir. Bazen dünyanın evrimi, evrenin evrimi ya da kimyasal evrim gibi kavramlardan ayırmak amacıyla organik evrim ya da biyolojik evrim olarak da adlandırılır. Evrim, modern biyolojinin temel taşıdır. Bu teoriye göre hayvanlar, bitkiler ve Dünya'daki diğer tüm canlıların kökeni kendilerinden önce yaşamış türlere dayanır ve ayırt edilebilir farklılıklar, başarılı nesillerde meydana gelmiş genetik değişikliklerin bir sonucudur.

<span class="mw-page-title-main">Evrimsel biyoloji</span> canlı çeşitliliğini ve gelişimini inceleyen bilim dalı

Evrimsel biyoloji; biyoloji konularını, canlıların evrimini göz önüne alarak inceleyen bilim dalıdır. Taksonomi biliminin temelinde evrimsel biyoloji yer almaktadır. Canlıları sistematik bir şekilde ayırmada, canlıların evrimsel akrabalıkları ve farklılıkları göz önüne alınır. Ayrıca birçok ekolojik ilişkinin açıklanmasında evrimsel biyoloji kullanılır. Moleküler biyolojide DNA ve RNA dizilerinin baz dizilişleri göz önüne alınarak canlıların hatta organellerin mikroorganizmalarla olan akrabalıkları incelenmekte ve bu incelemede evrimsel biyoloji temel alınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğal seçilim</span> fenotipteki farklılıklar nedeniyle bireylerin farklı şekilde hayatta kalması ve üremesi; evrimin temel mekanizması

Doğal seçilim, canlıların fenotiplerindeki farklılıklardan ötürü hayatta kalma şansının ve üreme başarısının değişkenlik göstermesidir. Evrimin esas mekanizmalarından biri olup, bir popülasyonun nesiller boyunca karakteristik olan kalıtsal özelliklerindeki değişimdir. Charles Darwin, kendi görüşüne göre kasıtlı olarak gerçekleştirilen yapay seçilime karşılık kendiliğinden gerçekleşen "doğal seçilim" terimini popülerleştirmiştir.

Biyolojide adaptasyonun birbiriyle ilişkili üç anlamı vardır. İlk olarak, organizmaları çevrelerine uyduran ve evrimsel uygunluklarını artıran dinamik evrimsel doğal seçilim sürecidir. İkinci olarak, bu süreç sırasında popülasyonun ulaştığı bir durumdur. Üçüncü olarak, her bir organizmada işlevsel bir role sahip olan, doğal seçilim yoluyla korunan ve evrimleşen fenotipik bir özellik veya adaptif bir özelliktir.

<span class="mw-page-title-main">Rallidae</span>

Rallidae, Gruiformes takımına bağlı bir kuş familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Theodosius Dobzhansky</span>

Theodosius Grygorovych Dobzhansky, Ukraynalı genetikçi ve evrim biyoloğu. Ayrıca T. G. Dobzhansky ve -İngilizceleştirerek- Theodore Dobzhansky olarak da söylenir. Evrimin Çağdaş Sentezini şekillendirerek, evrimsel biyoloji konusunda merkezi bir rol oynamıştır.

"Evrim hem bir teori hem de bir olgudur " şeklindeki ifadeye, biyoloji literatüründe sıkça rastlanır. Bu ifade evrimin iki şekilde kullanılması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. "Evrim olgusu" ile kastedilen, bilimsel gözlemler ve deneyler ile meydana geldiği görülmüş olan, biyolojik organizma topluluklarındaki değişimlerdir. "Evrim teorisi" ile kastedilen ise bu değişimlerin nasıl meydana geldiğinin günümüzdeki bilimsel açıklaması olan modern evrimsel sentezdir. Bu terimlerin yanlış kullanılması ve yanlış anlaşılması, evrim teorisinin doğruluğuna karşı çıkan görüşleri temellendirmek için kullanılmıştır.

Peter Frederick Strawson, Britanyalı filozof, gündelik dil felsefesinin en önemli temsilcilerinden olan çağdaş düşünür. 1968-1987 yılları arasında Oxford Üniversitesi'nde Waynflete metafizik felsefesi profesörü olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Evrimsel psikoloji</span> evrim teorisinin sosyal ve doğa bilimlerinde uygulanması

Evrimsel psikoloji (EP), bellek, algı, dil gibi psikolojik özellikleri çağdaş evrimsel bir bakış açısıyla inceleyen bilim dalıdır. Evrimsel psikoloji, bunun yanında insanın hangi psikolojik özelliklerinin, ne tür bir uyarlanma geliştirdiğini, yani doğal seçilim veya cinsel seçilimin işlevsel sonuçlarını belirlemeye çalışır. Kalp, akciğer ve bağışıklık sistemi gibi fizyolojik mekanizmalar hakkındaki uyarlanımcı düşünce ile evrimsel biyolojideki düşünce ortaktır.

<span class="mw-page-title-main">Sewall Wright</span>

Sewall Green Wright, evrim teorisi ve path analizleri ile ilgili güçlü çalışmaları bilinen Amerikalı genetikçidir.

Evrimin kanıtları ve canlıların ortak atadan geldiği, bilim insanlarının uzun yıllar boyunca çeşitli alanlar ve disiplinlerde canlıların akrabalık derecesi ve ortak kökenine dair çalışmalarda ortaya çıkarılmış olup bu kanıtlar, evrimsel süreçlerin meydana geldiğini göstererek evrimin bir olgu olarak gerçekliğini doğrulamış ve Dünya üzerindeki yaşamın türlülük ve çeşitliliğine neden olan doğal süreçler hakkında bir bilgi zenginliği sağlamıştır. Bu kanıtlar, yaşamın zaman içinde nasıl ve neden değiştiğini açıklayan ve bilimsel bir kuram olan modern evrimsel sentezi desteklemektedir. Evrimsel biyologlar, test edilebilir varsayımlarda bulunup hipotezleri test ederek ve nedenlerini açıklayan ve gösteren kuramlar geliştirerek ortak atayı belgelerler.

<span class="mw-page-title-main">John Carew Eccles</span> araştırmacı

Sir John Carew Eccles, Avustralyalı nörofizyolog. 1963 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü sinapslar üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle kazanmıştır. Aynı yıl ödülü Andrew Huxley ve Alan Lloyd Hodgkin ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Luigi Luca Cavalli-Sforza</span> İtalyan genetikçi

Luigi Luca Cavalli-Sforza, İtalyan genetikçi. Parma Üniversitesi, Pavia Üniversitesi ve daha sonra Stanford Üniversitesinde eğitim veren popülasyon genetikçisi.

<span class="mw-page-title-main">Israel Gelfand</span> Sovyet matematikçi (1913 – 2009)

Israel Moyseyovich Gelfand, Yahudi asıllı ünlü bir Sovyet matematikçisiydi. Grup teorisi, temsil teorisi ve fonksiyonel analiz dahil olmak üzere matematiğin birçok dalına önemli katkılarda bulundu. Lenin Nişanı ve ilk Kurt Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödülün sahibi, Kraliyet Cemiyeti'nin Yabancı Üyesi ve Moskova Devlet Üniversitesi'nde profesördü ve 76. doğum gününden kısa bir süre önce Rutgers Üniversitesi'nde Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti ve yaşamının sonuna dek orada kaldı.

<i>Kenyapithecus</i> Miyosen hominidi

Kenyapithecus wickeri, Louis Leakey tarafından 1961 yılında Kenya'da Fort Ternan adlı bir bölgede keşfedilen bir insansı fosilidir. Üst çene ve dişleri 14 milyon yıl öncesine tarihleniyordu. Bir teori, Kenyapithecus'un tüm büyük insansıların ortak atası olabileceğini belirtir. Daha yakın tarihli araştırmalar, Kenyapithecus'un bundan daha ilkel olduğunu ve Proconsul'un bir insansı olarak kabul edildiği zamandan sadece biraz daha modern olduğunu gösteriyor.

<span class="mw-page-title-main">Sosyokültürel evrim</span>

Sosyokültürel evrim, sosyokültürel evrimcilik veya kültürel evrim, toplumların ve kültürün zaman içinde nasıl değiştiğini tanımlayan sosyobiyoloji ve kültürel evrim teorilerinin ortaya konduğu alandır. Sosyokültürel gelişme, bir toplumun veya kültürün karmaşıklığını artırma eğiliminde olan süreçleri takip ederken, sosyokültürel evrim, karmaşıklıkta azalmaya yol açabilen veya karmaşıklıkta görünürde önemli değişiklikler olmaksızın varyasyon veya çoğalma üretebilen (kladogenez) süreçleri de dikkate alır. Sosyokültürel evrim, "yapısal yeniden yapılanmanın zaman içinde etkilendiği, nihayetinde atasal biçimden niteliksel olarak farklı bir biçim veya yapı ürettiği süreçtir".

<span class="mw-page-title-main">John Maynard Smith</span>

John Maynard Smith, İngiliz evrimsel biyolog ve genetikçiydi. Aslen II. Dünya Savaşı sırasında havacılık mühendisliği yapan Maynard Smith, tanınmış biyolog J.B.S. Haldane danışmanlığında genetik alanında ikinci derecesini aldı. Maynard Smith, George R. Price ile birlikte oyun teorisinin evrime uygulanmasında etkili oldu. Cinsiyetin evrimi ve sinyal teorisi gibi diğer problemler üzerine teoriler geliştirdi.

Michael Ruse, biyoloji felsefesinde uzmanlaşmış ve bilim ile din arasındaki ilişki, yaratılış-evrim tartışması ve bilimdeki sınır belirleme sorunu üzerinde çalışmış İngiltere doğumlu Kanadalı bir bilim filozofudur. Ruse Florida Eyalet Üniversitesi'nde ders vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kurguda evrim</span>

Evrim, Charles Darwin'in zamanından önce başlamasına ve Darwin'in olduğu kadar ilerlemeci ve Lamarckist görüşleri de yansıtmasına rağmen, 19. yüzyılın sonlarınan itibaren bilimkurgudaki spekülatif evrim de dahil olmak üzere kurguda önemli bir tema olmuştur. İster insanlığın mükemmelliğe doğru nasıl evrimleşebileceği açısından iyimser olarak, ister insan doğası etkileşiminin ve hayatta kalma mücadelesinin korkunç sonuçları açısından kötümser olarak alındığında, Darwinci evrim edebiyatta yaygındır. Diğer temalar, insanlığın başka türler veya akıllı makineler tarafından değiştirilmesini içerir.