İçeriğe atla

Geotagging

Geotagging coğrafi etiket tanımlı meta verileri (ISO 19115), coğrafi etiketlenmiş fotoğraf veya video, web siteleri, SMS mesajları, QR Kodları veya RSS yayınları gibi çeşitli medyalara ekleme işlemidir ve bir coğrafi meta veriler biçimidir.[1] Bu veriler genellikle enlem ve boylam koordinatlarından (coğrafi koordinat sistemi) oluşur, ancak bunlar ayrıca yükseklik, kerteriz, İrtifâ, mesafe, doğruluk verileri, yer adları ve belki bir Zaman Damgasını da içerebilir.[2]

Coğrafi etiket ekleme, kullanıcıların bir cihazdan konuma özgü çok çeşitli bilgileri bulmasına yardımcı olabilir. Örneğin, birisi uygun bir resim arama motoruna enlem ve boylam koordinatlarını girerek belirli bir yere yakın çekilen resimleri bulabilir. Coğrafi etiket özellikli bilgi hizmetleri, konuma dayalı haberleri, web sitelerini veya diğer kaynakları bulmak için de potansiyel olarak kullanılabilir.[3] Coğrafi etiketleme, kullanıcıların belirli bir resim veya diğer medyanın içeriğini veya bakış açısını kullanıcılara gösterebilir ve bunun tersine, bazı medya platformlarında belirli bir yere ilişkin medyayı gösterir.

İlgili terimle coğrafi kodlama - Sayısallaştırılmış Adres Bilgi Sistemi (SABS), bir sokak adresi gibi koordine edilmeyen coğrafi tanımlayıcıları alma ve ilişkili coğrafi koordinatları bulmak (tersine coğrafi kodlama için tersi) işlemini ifade eder. Bu tür teknikler, alternatif arama teknikleri sağlamak için coğrafi etiketleme ile birlikte kullanılabilir.[4]

Coğrafi etiketleme, Facebook ve Instagram gibi çeşitli sosyal medya platformlarında popüler bir özellik haline geldi. Facebook kullanıcıları, etiketledikleri konumun sayfasına eklenebilecek fotoğrafları coğrafi etiket ekleyebilir. Kullanıcılar ayrıca, mobil cihazlarındaki yer takipçisine göre bir insan listesi oluşturarak, yakındaki Facebook arkadaşlarını bulmalarını sağlayan bir özellik de kullanabilirler.[5] Instagram kullanıcıların fotoğraflara coğrafi etiket eklemelerini sağlayan bir harita özelliğini kullanıyor. Harita düzeni pimi, kullanıcının bir dünya haritasında çektiği belirli fotoğrafları gösterir.

Coğrafi etiketleme işleminde kullanılan coğrafi konum verileri neredeyse her durumda küresel konum belirleme sisteminden türetilir ve ekvator boyunca 180 °, batıdan 180 ° doğudaki yeryüzündeki her konumu gösteren bir enlem / boylam-koordinat sistemine ve 90 ° kuzey 90 derecelik güney boyunca ana meridyen boyunca dayanır.[6]

Uygulamalar

Fotoğrafları coğrafi etiketlemek için iki ana seçenek vardır; fotoğraf çekildiği sırada GPS bilgisini yakalamak ya da fotoğraf çekildikten sonra bir haritaya bir "harita eklemek".

Fotoğraf çekildiğinde GPS verilerini yakalamak için kullanıcının dijital fotoğraf makinesiyle birlikte GPS ya da tek başına bir GPS bulunan bir kameraya sahip olması gerekir. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kablosuz servis sağlayıcıların 11 Eylül 2012'ye kadar 911 görüşmesi için daha kesin konum bilgisi tedarik etmesi gereği nedeniyle, giderek daha fazla sayıda cep telefonunda yerleşik GPS çipleri var.[7] Çoğu akıllı telefon kullanıcıların fotoğraflara otomatik olarak coğrafi etiket eklemelerine izin vermek için yerleşik kameralarla birlikte bir GPS çipi kullanıyorlar. Diğerleri GPS yongası ve kamera içerebilir, ancak GPS bilgilerini resmi içine yerleştirmek için gerekli dahili yazılımlara sahip değildirler. Birkaç dijital fotoğraf makinesinde otomatik yer etiketi oluşturma özelliğine sahip dahili veya dahili GPS bulunur. Cihazlar GPS, A-GPS veya her ikisini birden kullanmaktadır. A-GPS, bir cep telefonu kulesi aralığında daha hızlı bir şekilde ilk düzeltme yapabilir ve binalarda daha iyi çalışabilir. Geleneksel GPS cep telefonu kulelerine ihtiyaç duymaz ve kentsel alanların dışındaki standart GPS sinyallerini kullanır. Geleneksel GPS, daha fazla pil gücü kullanma eğilimindedir. Neredeyse herhangi bir dijital kamera, tek başına bir GPS ile birleşebilir ve görüntünün EXIF başlığına konum bilgisi yazmak için fotoğraf eşleme yazılımı ile işlenir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2018. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2018. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2018. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2018. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Harita</span> yeryüzünün belirli oranlarda küçültülüp gösterilmesi

Harita, yeryüzünün tümünün ya da bir parçasının belirli oranlarda küçültülmüş bir şekilde bir düzlem üzerinde gösterimidir. Yeryüzü düzleme açılamayan kapalı bir şekil olduğundan küçültme ile birlikte harita projeksiyonları kullanılarak düzleme izdüşüm işlemi de yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Flickr</span>

Flickr, Şubat 2004'te Ludi corp tarafından kurulan ve 20 Mart 2005 tarihinde Yahoo tarafından 35 milyon dolara satın alınan bir internet sitesidir. Fotoğraf, video barındırma hizmeti ve paylaşma imkanı sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Picasa</span>

'Picasa' Dijital fotoğrafların düzenlenmesi ve düzenlenmesi için durdurulan bir görüntü organizatörü ve resim görüntüleyici, ayrıca entegre bir fotoğraf paylaşım sitesidir. Lifescape adlı bir şirket tarafından yaratılmıştır. Temmuz 2004'te Google, Lifescape'ten Picasa'yı satın aldı ve ücretsiz olarak sunmaya başladı. "Picasa", İspanyol ressam Pablo Picasso'nun, Mi casa ve "resimler" için pic sözlerinin karışımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Wikimapia</span> Google Mapsi viki sistemiyle destekleyen bir çevrim içi eşlem ve uydu fotoğrafı kaynağı

WikiMapia veya VikiHarita, Google Maps'i viki sistemiyle destekleyen bir çevrimiçi harita ve uydu fotoğrafı kaynağıdır. Alexandre Koriakine ve Evgeniy Saveliev tarafından geliştirilen bu sistem 24 Mayıs 2006 tarihinde tüm dünyayı tanımlamak amacıyla hizmete girmiştir. Sistem, yaklaşık 14 milyon yer bilgisi bulundurmaktadır. WikiMapia'ya katkı yapabilmek için üye olmak gerekmektedir. 200.000'in üzerinde kullanıcı bu hizmetin etkin üyesi durumundadır.

Gökyüzü koordinat sistemi, gökyüzü konum haritası için kullanılan koordinat sistemidir.

Küresel Konum Belirleme Sistemi, uydu konum belirleme sistemleri için kullanılan bir terimdir. Küresel konum belirleme sistemleri aracılığıyla uzaydan yollanan dalgalarla yeryüzünde sabit bir biçimde duran elektronik alıcılar bulundukları noktanın ve yakın çevresinin enlem, boylam ve yüksekliğini ve bulunduğu noktada yerel saatin kaç olduğunu tam olarak hesaplayabilir. Bilimsel çalışma ve deneylerde bu veriler büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Instagram</span> sosyal medya platformu

Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalar filtrelerle, Hashtag'ler ve coğrafi etiketleme ile düzenlenebilir. Gönderiler herkese açık olarak veya önceden onaylanmış takipçilerle paylaşılabilir. Kullanıcılar, diğer kullanıcıların içeriğine etiketlere ve konumlara göre göz atabilir ve trend olan içeriği görüntüleyebilir. Kullanıcılar, içeriklerini kişisel bir beslemeye eklemek için fotoğrafları beğenebilir ve diğer kullanıcıları takip edebilir. Ekim 2010'da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve bu fotoğrafı Instagram'ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkânı tanımıştır. Instagram başlangıçta yalnızca içeriğin 640 piksel ile kare (1:1) en boy oranında çerçeve oranına izin vererek ayırt edildi. 2015 yılında bu kısıtlamalar 1080 piksele yükseltilerek hafifletildi. Servis ayrıca mesajlaşma özellikleri, tek bir gönderiye birden fazla resim veya video ekleme yeteneği ve "hikâye" özelliği ekledi. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan Instagram Nisan 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. 6 Eylül 2012'de Instagram ile Facebook arasındaki anlaşma, 300 milyon dolarlık nakit satın alma fiyatı ve 23 milyon hisse senedi ile resmen kapandı.

gpsOne, cep telefonu takibi için Qualcomm tarafından üretilen cep telefonu yonga setinin marka adıdır. Bu yonga seti, özellikle GPS alımının zayıf olduğu yerlerde, tek başına GPS'e göre telefonun yerini daha hızlı, doğru ve güvenilir bir şekilde bulmak için A-GPS kullanır.

GPS izleme ünitesi, bir aracın tam yerini belirlemek için Küresel Konumlandırma Sistemi kullanan bir aygıttır. Kaydedilen konum verileri izleme birimi içinde saklanabilir ya da birimi gömülü, radyo veya hücresel uydu modem kullanarak, merkezi bir konum veri tabanı ya da internet bağlantılı bir bilgisayara aktarılabilir. Bu varlığın konumu, daha sonra parça çözümleme izleme yazılımı, GPS kullanarak bir harita arka planında ya gerçek zamanlı ya da aldığınız sırada görüntülenmesini sağlar. Veri izleme yazılımı, GPS özelliği ile akıllı telefonlar için kullanılabilir.

NavPix, coğrafi veri ile bir görüntüyü birleştiren teknolojisi ile Navman tarafından uygulanan özel adıdır.

Point of interest ya da POI, kişinin yararlı veya ilginç bulabileceği belirli bir noktanın konumudur. Bir örnek olarak Uzay İğnesi yerini ya da Mars'ta Olympus Mons yerini temsil eden bir noktadır. Otel, kamp, benzin istasyonları ya da modern (otomotiv) navigasyon sistemlerinde kullanılan diğer kategorilere atıf olduğunda çoğu tüketici terimini kullanır. Örneğin histoloji/patoloji/histopatoloji olarak tıbbi alanlarda, ilgi noktaları görünümünde bir alanda genel arka plan seçilir; örneğin, normal hücrelerin yüzlercesi arasından, patolog lekelenmesi üzerine diğerlerinden önce 3 ya da 4 neoplastik hücreleri bulabilirsiniz.

Gerçek zamanlı konum etiketleme, medya ile özel bir konumu ilişkilendirerek, medya edinmede ilanın haritadan medya aktarımı ve gerçek zamanlı medya yayıncılığının otomatik tekniğine verilen isimdir. Bu inşa edilmiş ya da eklenmiş konumu elde etmede cihaz gerektiren, böylece bir otomatik konum etiketleme sürecinin bir uzantısıdır, ama aynı zamanda bir kablosuz veri aktarım cihazıdır. Birçok modern cep telefonları ve sayısal kameralar şimdiden böylece doğrudan coğrafi etiketli fotoğrafı üreten bir cihazın içine kamera, aGPS ve kablosuz veri aktarımını bütünleştirmektedir. Gerçek zamanlı konum etiketleme bazen "taşınabilir konum etiketleme" ya da "otomatik konum etiketleme" olarak ifade edilir, ama bu adımda yayın gerçek zamanlı anlamına gelmez.

<span class="mw-page-title-main">A-GPS</span>

A-GPS (ve daha az yaygın şekilde aGPS olarak genellikle kısaltılır), genellikle belirgin başlangıç performansı ya da süresinin ilk düzeltmne zamanını GPS uydu tabanlı konumlama sistemini iyileştirmek için güçlü bir sistemdir. Gelişimi acil çağrı memurları cep telefonu konum verilerini kullanılabilir hale getirmek için ABD FCC 911 şartı ile hızlandırılmış olduğu gibi A-GPS yoğun, GPS özellikli cep telefonları ile kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Geo-fence</span>

Geo-fence, gerçek dünya coğrafi bölgesi için sanal bir çevredir. Bir coğrafi çit dinamik olarak üretilebilir, bir nokta yerin etrafındaki bir yarıçapda olduğu gibi veya bir coğrafya çiti önceden tanımlanmış bir sınırlar kümesi olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Waze</span> GPS navigasyon uygulaması

Waze, GPS destekli bir GPS navigasyon yazılımıdır. Waze, uygulamasını, indirmek ve kullanmakta özgür olan, topluluk temelli bir GPS navigasyon uygulaması olarak tanımlıyor. Akıllı telefonlarda ve GPS desteği bulunan tabletlerde çalışır, bir hücresel ağ üzerinden yere bağımlı bilgileri indirirken turn-by-turn navigasyon, kullanıcı tarafından gönderilen seyahat saatleri ve güzergâh bilgileri sağlar.

Nokia Lifeblog kullanıcının cep telefonunda, metin mesajlarında ve gönderilen ve alınan MMS mesajlarında oluşturduğu tüm fotoğrafları, videoları ve ses kliplerini otomatik olarak toplayan bir multimedya günlüğü ve web sitesi yönetim aracıdır. Ayrıca kullanıcının metin ve sesli notlar oluşturmasına izin verir. Tüm içeriği bir Zaman Çizelgesi'nde düzenler ve günlüğünü içerikler aracılığıyla zaman, konum, etiketler, açıklamalar, dosya adları, gönderen ve alıcı bilgileri dahil olmak üzere otomatik ve el ile oluşturulmuş meta veriler aracılığıyla aranabilir hale getirir. Lifeblog, bir Microsoft Windows PC programı ve birbiriyle senkronize olan bir S60 Symbian cep telefonu uygulamasını içerir. PC uygulaması ayrıca fotoğrafların ve diğer uyumlu öğelerin cep telefonları dışındaki cihazlardan alınmasına izin verir. Lifeblog'un PC versiyonu telefon versiyonundan bağımsız olarak çalışabilir ve Nokia'nın Lifeblog sayfasından mevcuttu.

Ondalık dereceler (OD) enlem ve boylam coğrafi koordinatlarını ondalık kesirler olarak ifade eder ve birçok coğrafi bilgi sisteminde (CBS), OpenStreetMap gibi web haritalama uygulamalarında ve GPS cihazlarında kullanılır. Ondalık dereceler derece, dakika ve saniye (DDS) kullanımına bir alternatiftir. Enlem ve boylamda olduğu gibi, değerler sırasıyla ± 90 ° ve ± 180 ° ile sınırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Eşdikdörtgensel izdüşüm</span>

Eşdikdörtgensel izdüşüm, Batlamyus'un MS 100 civarında ortaya attığı projeksiyona dayandırılan ve Tire'li Marinus'a atfedilen basit bir harita projeksiyonudur. Projeksiyon, meridyenleri sabit aralıklı dikey düz çizgilerle ve enlem çemberlerini sabit aralıklı yatay düz çizgilerle eşler. Projeksiyon ne eşit alana sahiptir ne de konformaldır. Bu projeksiyonun getirdiği çarpıklıklar nedeniyle, navigasyon veya kadastro haritalamada çok seyrek bir şekilde kullanılmaktadır; yaygın olarak tematik haritalamada kullanılır. Özellikle, harita üzerindeki bir görüntü pikselinin konumu ile Dünya üzerindeki karşılık gelen coğrafi konumu arasındaki özellikle basit ilişki nedeniyle carrée levhası, Celestia ve NASA World Wind gibi küresel coğrafi bilgi sistemleri için bir standart haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Görüntü paylaşımı</span>

Görüntü paylaşımı veya fotoğraf paylaşımı, bir kullanıcının bir yöneticinin dijital fotoğrafları çevrimiçi olarak yayınlaması veya devretmesidir. Resim paylaşım siteleri, fotoğrafların yüklenmesi, barındırılması, yönetilmesi ve paylaşılması gibi hizmetler sunmaktadır. Bu işlev, görüntülerin yüklenmesini ve görüntülenmesini kolaylaştıran web siteleri ve uygulamalar aracılığıyla sağlanmaktadır. Terim, fotobloglar da dahil olmak üzere bireysel kullanıcılar tarafından kurulan ve yönetilen çevrimiçi fotoğraf galerilerinin kullanımına da gevşek bir şekilde uygulanabilmektedir. Paylaşma, diğer kullanıcıların resimleri görüntüleyebileceği ancak mutlaka indiremeyeceği anlamına gelmekte ve kullanıcılar resimleri için farklı telif hakkı seçenekleri seçebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mutlak konum</span>

Mutlak konum veya Matematik konumu coğrafi terminolojide kullanılan ve bir yerin enlem ve boylamlara göre Dünya üzerindeki yerini koordinat sistemiyle kesin olarak belirleyen konumdur.