İçeriğe atla

Georgios Trapezuntios

Trabzonlu Georgios.

Trabzonlu Georgios (YunancaΓεώργιος Τραπεζούντιος Georgios Trapezuntios; 1395-1486) yunan filozof, alim ve hümanist.

Hayatı

Yunanistan'ın Girit adasında (daha sonra Kandiye Krallığı olarak bilinen bir Venedik kolonisi) doğdu ve Trapezuntios soyadını atalarının Trabzon İmparatorluğu'ndan olmasından almıştır.

İtalya'ya ne zaman gittiği belli değil; bazı rivayetlere göre, 1430'da, Francesco Barbaro'ya amanuensis olarak hareket etmesi için Venedik'e çağrıldı; diğerlerine göre Floransa Konsili (1438-1439) zamanına kadar İtalya'yı ziyaret etmedi.

Latince'yi Vittorino da Feltre'den öğrendi ve o kadar hızlı bir ilerleme kaydetti ki, üç yıl içinde Latin edebiyatı ve retorik öğretmeye başladı. Öğretmen ve Aristoteles tercümanı olarak ünü çok büyüktü ve ateşli bir Aristotelesçi olan Papa V. Nicolaus tarafından sekreter olarak seçildi. Platon'a yönelik saldırılarının acısı (1458 tarihli Comparatio Aristotelis et Platonis'te, tarihçi James Hankins tarafından "şimdiye kadar yazılmış en dikkat çekici öğrenme ve delilik karışımlarından biri" olarak tanımlanmıştır), Bessarion'dan (In calumniatorem Platonis, 1469'da basılmıştır)[1] ve Platon, Aristoteles ve diğer klasik yazarların çevirilerinin açıkça telaşlı ve yanlış karakteri, bir bilim adamı olarak ününü mahvetmek ve bir felsefe öğretmeni olarak konumunu tehlikeye atmak için birleşmiştir. (Papa II. Pius, Georgios'un çevirilerini eleştirenler arasındaydı.) İlk adı verilen çalışması nedeniyle Georgios'a karşı duyulan öfke o kadar büyüktü ki, Napoli'de sarayında Aragonlu V. Alfonso onu korumasaydı, muhtemelen İtalya'dan ayrılmak zorunda kalacaktı.

Daha sonra Roma'ya döndü ve burada 1471'de başka bir Yunan dilbilgisi uzmanı olan Priscian'ın çalışmasına dayanan çok başarılı bir Latince dilbilgisi yayınladı. Ek olarak, Yunan retorik ilkeleri üzerine daha önceki bir çalışma, parlaklığını ve bilgeliğini kabul eden eski eleştirmenlerinden bile geniş bir kabul gördü. Roma'da 1486'da büyük bir yoksulluk içinde öldü.

Çalışmaları

Trabzonlu Georgios'un Almagest ile ilgili yorum üzerine Kitap X'inden bir sayfa. Solda, dünyaya en yakın yaklaşımını gösteren Merkür gezegeninin bir modeli; sağda, Merkür hakkında bilgi ve Venüs gezegeni hakkındaki yorumunun başlangıcı vardır.

Yunancadan Latinceye çeviriler (Platon, Aristoteles ve Kilise Babaları) ve Yunanca (esas olarak teolojik) ve Latince (gramer ve retorik) orijinal denemelerden oluşan sayısız eserinin tam listesi için bkz.F Fabricius, Bibliotheca Graeca (ed. Harles), xii.

Kaynakça

  1. ^ Hanegraaff, Wouter (2012). Esotericism and the Academy: Rejected Knowledge in Western Culture (İngilizce). Cambridge: Cambridge University Press. s. 79. ISBN 9780521196215. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Christos Ch. Kypraios,The Ideology of Hellenoturkism: From George of Trebizond to Dimitri Kitsikis -Istanbul, İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2015 (MA thesis, 107 pages, with maps and charts).
  • G. Voigt, Die Wiederbelebung des klassischen Altertums (1893);
  • Article by C. F. Behr in Ersch and Gruber's Allgemeine Enzyklopadie.
  • Harris, Jonathan, 'Byzantines in Renaissance Italy', in Online Reference Book for Medieval Studies – http://the-orb.net/encyclop/late/laterbyz/harris-ren.html 30 Eylül 2003 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Monfasani, John (1976) George of Trebizond : a biography and a study of his rhetoric and logic Brill, Leiden, 90-04-04370-5
  • Reject Aeneas, Accept Pius: Selected Letters of Aeneas Sylvius Piccolomini (Pope Pius II), ed. and tr. T. M. Izbicki, G. Christianson and P. Krey (Washington, DC, 2006), letter no. 61.
  • Encyclopædia Britannica, 2007 ed.
  •  Bu madde artık kamu malı olan bir yayından alınan metni içeriyor: Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "George of Trebizond". Encyclopædia Britannica (11. bas.). Cambridge University Press. 
  • C. J. Classen, 'The rhetorical works of George of Trebizond and their debt to Cicero', Journal of the Warburg and Courtauld Institutes 56 (1993), 75–84
  • Matthew DeCoursey, 'Continental European Rhetoricians, 1400–1600, and Their Influence in Renaissance England', British Rhetoricians and Logicians, 1500–1660, First Series, DLB 236, Detroit: Gale, 2001, pp. 309–43.
  • Jonathan Harris, Greek Émigrés in the West, 1400–1520 (Camberley UK: Porphyrogenitus, 1995). 1-871328-11-X
  • John Monfasani, George of Trebizond. A biography and a study of his rhetoric and logic, Leiden, Brill, 1976.
  • John Monfasani, ed., Collectanea Trapezuntiana. Texts, Documents, and Bibliographies of George of Trebizond, Binghamton, NY: RSA, 1984.
  • Lucia Calboli Montefusco, "Ciceronian and Hermogenean Influences on George of Trebizond's Rhetoricorum Libri V," Rhetorica 26.2 (2008): 139–164.
  • N.G. Wilson, From Byzantium to Italy. Greek Studies in the Italian Renaissance, London, 1992. 0-7156-2418-0

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aristoteles</span> Antik Yunan filozofu (MÖ 384–322)

Aristoteles veya kısaca Aristo, Antik Yunanistan'da klasik dönem aralığında yaşamını sürdürmüş olan Yunan filozof, polimat ve bilgedir.

Retorik ya da eski ismiyle Belagat, etkileyici ve ikna edici konuşma sanatıdır. Sözcük güncel kullanımda "etkileyici ve ikna edici olmakla beraber içtenlikten veya anlamlı içerikten yoksun lisan" anlamında da kullanılır. Kavram Yunanca rhētorikos (ῥητορικός) "hitabet" kavramından türemiştir. Antik Yunanistan'da MÖ 5. yüzyılda Sokrates çevresindekiler tarafından kullanılmış olan bu kelime, ilk kez Platon’un Gorgias adlı eserinde geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Macropedius</span>

Georgius Macropedius veya diğer bilinen bir adıyla Joris van Lanckvelt, Hollandalı hümanist öğretmen ve oyun yazarıydı.

Bu madde, Friedrich Nietzsche'nin bibliyografyasını içermektedir.

  1. David Strauss: der Bekenner und der Schriftsteller, 1873
  2. Vom Nutzen und Nachteil der Historie für das Leben, 1874
  3. Schopenhauer als Erzieher, 1874
  4. Richard Wagner Bayreuth'da, 1876
<span class="mw-page-title-main">İsokrates</span>

İsokrates, yaşadığı dönemde Yunanistan'ın en ünlü söylevcilerinden biriydi. Yazdığı kitaplar ve verdiği eğitimle söylevciliğe olan katkısı çok büyüktür. Genel olarak Yunan söylevciliği MÖ 5. yüzyılda söylev kurallarını sınırlayan Syracuseli [Sicilya adasının 9 ilinden biri - ] Koraks’a dayanır. Mahkeme söylevciliğini geliştiren öğrencisi Tisias da İsokrates’e ders vermiştir. Bu dönemde söylevciliğe verilen önem artmıştır, söylevciliğin gelişimi hukuk kuralları ve demokrasi gibi sosyal ve politik değişimler yüzünden engellenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Manuil (Trabzon imparatoru)</span> Trabzon İmparatoru

I. Manuil Megas Komninos, 1238 yılından 1263 yılına kadar Trabzon İmparatorluğu'nun imparatorudur.

<span class="mw-page-title-main">Georgios (Trabzon imparatoru)</span>

Georgios Megas Komninos, , 1266 yılından 1280 yılına kadar Trabzon İmparatorluğu'nun imparatoru. I. Manuil ile üçüncü eşi Trabzon soylusu İrini Syrikaina'nın en büyük oğludur.

Yorgos Amirucis, Pontuslu Rum Rönesans bilgin ve filozoftur.

<span class="mw-page-title-main">Herakleia Pontiki</span> Bitinya sahilinde antik bir kent

Herakleia Pontiki Küçük Asya'da Bitinya sahilinde antik bir kent olup, Likus nehrinin ağzında yer alır. Yunan şehir-devleti Megara tarafından kurulmuştur, kuruluş tarihi yaklaşık MÖ 560-558'dir ve Yunanların Archerusian çıkıntısına (Bababurnu) bitişik mağaradan yeraltı dünyasına girdiğine inandıkları Herakles'in ismi verilmiştir. Antik şehrin yerinde günümüzde Türkiye'de Zonguldak ilinde Karadeniz Ereğlisi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Psellos</span> Bizanslı tarihçi

Michael Psellos ya da Psellus Bizanslı yazar, Yeni Platoncu filozof, tarihçi ve siyasetçi. Doğumu büyük olasılıkla 1017 ya 1018 yılındadır. 1078 yılında öldüğü muhtemeldir ama bazı kaynaklar 1096'ya kadar hayatta kaldığını bildirmektedirler.

Georgios Akropolites, Bizanslı tarihçi ve devlet adamıdır.

Rodoslu Eudemus, MÖ. 350, Rodos - 290 yılları arasında yaşamış, ilk bilim tarihçisi olduğu iddia edilen Yunan filozofudur. Aristoteles'in en önemli öğrencilerinden biriydi, öğretmeninin çalışmalarını düzenledi ve daha kolay erişilebilir hale getirdi. Eudemus'un yeğeni Pasicles de Aristoteles'in eserlerini düzenlemekten sorumluydu.

Konstantinopolis İmparatorluk Üniversitesi imparator II. Theodosius'un Pandidakterion kurduğu MS 425'e kadar uzanan bir Doğu Roma eğitim kurumuydu.

Heraclealı Bryson, muhtemelen Sokrates'in öğrencisi olan ve daireyi kareleştirme ve π'yi hesaplama problemini çözmeye katkıda bulunan eski bir Antik Yunan matematikçi ve sofist. Byrson, çemberin alanını hesaplama problemiyle ve Aristoteles'in kendisi hakkında yaptığı eleştirilerle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Bizans İmparatorluğu'nda felsefe</span>

Bizans felsefesi, özellikle 8. ve 15. yüzyıllar arasında Bizans İmparatorluğu'nun filozof ve bilginlerinin kendine özgü felsefi fikirlerini ifade eder. Hristiyan bir dünya görüşü ile karakterize edilmiştir, ancak fikirleri doğrudan Platon, Aristoteles ve Neo-Platoncuların Yunan metinlerinden alınan bir dünya görüşüydü.

Georgios Pisidis (Yunanca: Γεώργιος Πισίδης, Geōrgios Pisidēs; Pisidya doğumlu 7. yüzyıl Bizanslı şairidir.

<span class="mw-page-title-main">Trivium (eğitim)</span>

Trivium, yedi özgür sanatın alt bölümüdür ve gramer, mantık ve retorikten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Gerardus Cremonensis</span> Latince eser veren İtalyan çevirmen ve yazar (1114-1187)

Gerardus Cremonensis, bilimsel kitapların Arapçadan Latinceye çeviren İtalyan tercümandır. Kastilya Krallığı'nda Toledo'da çalıştı ve Toledo'daki kütüphanelerden Arapça kitaplar aldı. Kitaplardan bazıları orijinal olarak Yunanca yazılmıştı ve o zamanlar Konstantinopolis'te iyi bilinmesine rağmen, Batı Avrupa'da Yunanca veya Latince olarak mevcut değildi. Gerardus Cremonensis, on ikinci yüzyılda Arapların ve eski Yunanlıların astronomi, tıp ve diğer bilimlerdeki bilgilerini Latince olarak kullanıma sunarak Batı ortaçağ Avrupa'sını canlandıran Toledo Çevirmenler Okulu arasında en önemli çevirmendir. Gerardus'un en ünlü çevirilerinden biri, Toledo'da bulunan Arapça metinlerden Batlamyus'un Almagest eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Manuel Hrisoloras</span> Yunan hümanist ve bilim insanı (1350-1415)

Manuel Chrysoloras, Bizanslı bir Yunan klasik bilim adamı, hümanist, filozof, profesör ve Rönesans döneminde eski Yunanca metinlerin çevirmeniydi. Orta Çağ İtalya'sında Bizans imparatoru II. Manuel için elçi olarak görev yaparken, Venedik ve Floransa Cumhuriyetlerinde Yunan edebiyatı ve tarihinin ünlü bir öğretmeni oldu ve bugün o geniş ölçüde, Geç Ortaçağ'da Batı Avrupa için Antik Yunan edebiyatına girişin bir öncüsü olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Plato Tiburtinus</span> 12. yüzyıl İtalyan astronomu ve matematikçisi

Platon Tiburtinus, 1116-1138 yılları arasında Barselona'da yaşamış 12. yüzyıl İtalyan matematikçisi, astronomu ve çevirmeniydi. En çok İbranice ve Arapça belgeleri Latinceye çevirmesiyle tanınır ve göründüğü kadarıyla usturlap hakkındaki bilgileri Arapçadan çeviren ilk kişidir.