İçeriğe atla

Georgios Skliros

Georgios Skliros
(tarihi bilinmiyor)

Georgios Konstantinides (1878, Trabzon - 1919, İskenderiye, 1919, mahlası Skliros, Yunanca: Σκληρός) döneminin sınıf yapısına dayanarak toplumcu gerçekçilik temalı eserler vermiş Pontus Rumu sosyalist.[1] Eserlerinde Rum toplumunu Marksist araçlarla analiz etmek için dönemin bölge halkını kışkırtarak tartışmalar başlamıştır.[2]

Hayatı

Skliros, Trabzon'da orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Rum mahallelerinde ortalama bir eğitim alan Skliros, genç yaşlarda tüccarlık yapmak için Odessa'ya gitti. Daha sonra tıp eğitimi almak için 1904 yılında Moskova'ya yerleşti. Ertesi yıl Georgi Plehanov'dan etkilenen ve devrimci harekete katılan Georgios, “Skliros” (“Şiddetli”) mahlasını aldı. Çarlık yönetimiyle yaşadığı problemlerden dolayı önce Estonya'ya, ardından Almanya'nın Jena kentine gitti. Oradaki sosyalist öğrenci toplumunda ("Filiki Prodevtiki Enosi"), Marksist Dimitris Glinos ile bir araya geldi.[3]

Daha sonra İskenderiye'ye taşınan Skliros, öldüğü tarihe kadar orada yaşadı.

Çalışmaları

  • Το Κοινωνικόν μας Ζήτημα (Ortak Hedefimiz, 1907)
  • Η Φιλοσοφία του Πολέμου και της Ειρήνης (Savaş ve Barış Felsefesi)
  • Σύγχρονα Προβλήματα του Ελληνισμού (Helenizmde Çağdaş Sorunlar)
  • Μελέτες - παρεμβάσεις στα πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα (Planlar - Politika ve Politik Rollere Müdahaleler)

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pontus Cumhuriyeti</span>

Pontus Cumhuriyeti, Karadeniz'in güney sahilinde kurulması önerilmiş bir Pontus Rum devletiydi. Ülke topraklarının Kuzey-doğu Anadolu'da yer alan tarihi Pontus Bölgesi ve günümüz Türkiye'sinin Karadeniz Bölgesi'nin bir kısmını da kapsaması düşünülmüştür. Bu önerilen ülke, 1919 Paris Barış Konferansı'nda tartışılmış fakat Eleftherios Venizelos yönetimindeki Yunan hükûmeti, böyle bir devletin güvence altında olamayacağından çekinmiştir. Böylece, daha geniş çapta önerilmiş bir ülke olan Wilson Ermenistanı'na dahil edilmiştir. En nihayetinde, iki ülke de var olamamıştır. Pontus Rum nüfusu katliama uğrayarak 1922'den sonra Türkiye'den sürgün edilmiş ve Sovyetler Birliği ya da Yunanistan'ın Makedonya bölgesine yerleştirilmiştir. Bu olaylar zinciri daha sonra 1923 yılında Yunanistan ile Türkiye arasında gerçekleşmiş olan nüfus mübadelesinin bir parçası olarak tanınacaktır. Günümüzde Yunan politik çevreleri, mübadeleyi Rum Kırımı'ndan ayrıştırılamaz olarak görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Helenotürkizm</span>

Helenotürkizm, 11. yüzyıldan itibaren beraber yaşayan Yunan ve Türk halklarının kültürlerinin ortak bir medeniyet teşkil ettiğini öne süren ve bu medeniyet olgusundan yola çıkarak ortak bir Türk-Yunan siyasi birliği, ulusu ve kültürel kimliği oluşturulmasını hedefleyen bir politik ideolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Nikos Zahariadis</span>

Nikos Zachariadis, 1931-1956 yılları arasında Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Genel Sekreteri ve Yunan İç Savaşı'ndaki en önemli kişiliklerden biriydi.

Devrimci Halk Mücadelesi veya kısaca ELA (ΕΛΑ), 1975'te kurulup 1995'te dağılan kentsel gerilla savaşı yürüten Marksist-Leninist örgüt. Döneminde Yunanistan hükûmeti tarafından en büyük terör örgütü olarak tanımlandı. ELA, 17 Kasım Devrimci Örgütü ile birlikte Yunanistan'da komünizm mücadelesi veren en kitlesel organizasyondan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Diamando Kumbaki</span>

Diamanto Kumbaki, II. Dünya Savaşı sırasında Mihver Devletleri'ne karşı savaşan Yunan Direnişi partizanı. Güçlü bir komünizm destekçisi olan Koubmbaki 1944'te Nikaia, Attika'da Naziler tarafından tutuklandı, işkence gördü ve idam edildi. Savaşın ardından onurlandırılarak ismi Nikaia'daki bir meydana verildi.

<span class="mw-page-title-main">Katerina Sakelaropulu</span> 8. Yunanistan cumhurbaşkanı

Katerina Sakelaropulu, Yunan hukukçu ve siyasetçi. 13 Mart 2020'den beri Yunanistan Cumhurbaşkanı olarak görev almaktadır. Bundan önce, 2018-2020 yılları arasında Yunanistan'ın en yüksek idare mahkemesi olan Danıştay başkanlığı görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Yağcılar, Urla</span>

Yağcılar, İzmir ilinin Urla ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 19</span>

Papirüs 19 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. P. Oxyrhynchus IX 1170 ismi altında da tanınır. Böylece [Oxyrhynchus Papirüsleri|[Oxyrhynchus Papirüsler Koleksiyonu]]'na aittir. Bu el yazması Matta İncili'nin 10 ve 11 bölümlerinin birçok ayeti içermektedir. Papirüs şu anda Oxford'da (İngiltere) Bodleian Library'de saklanır.

Dionysios Filozof ya da düşmanlarının ona taktığı soyadıyla Skilozof, 1541-1611 arasında yaşamış ve İspanya'nın desteğiyle Teselya ve Yanya'da Osmanlı İmparatorluğu'na karşı iki çiftçi isyanı başlatmış bir Rum papazdır. Osmanlı'nın Yunanistan'ı yönettiği dönem boyunca Osmanlı aleyhine devrimci komplolar düzenleyen Rum Ortodoks Kilisesi'nin en önemli papazlarından birisi sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Yorgi Yorgiadis Efendi</span> Sisam beyi

Yorgi Yorgiadis Efendi, 1907-1908 arasında kısa süreliğine Osmanlı tarafından Sisam Beyi olarak atanmış kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Mihal Suço</span> Boğdan Prensi, Bâb-ı Âli tercümanı

Mihal Suço veya Vodas Fenerli Rumlardan Suço ailesinden gelen, 12 Haziran 1819 ve 29 Mart 1821 yılları arasında Boğdan Prensliği yapmış bir soyludur. Filiki Eterya'ya üyeydi, Boğdan ve Eflak'ta Yunan Devrimi'ni destekledi ve Yunanistan'ın kurulmasından sonra ülke dışında büyükelçisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 48</span>

Papirüs 48 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. Bu papirüs el yazması Elçilerin İşleri kitabının birçok ayet içermektedir. Papirüs bugün Floransa'da (İtalya) Biblioteca Medicea Laurenziana 'da saklanır.

<span class="mw-page-title-main">Stefanos Ksanthudidis</span> Girit uzmanı Yunan arkeolog

Stefanos Antoniou Xanthoudidis Yunan arkeolog. Arkeolojik yayınları dışında Erotokritos'un edisyon kritiği ile birlikte yayınlamıştır.

Çürükçüoğlu Nikolaki Efendi, Osmanlı avukat, sosyal aktivist ve gazeteciydi.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 51</span> Yunanca Kutsal Yazıların eski bir kopyası

Papirüs 51 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. Bu papirüs el yazması Oxyrhynchus Papirüsleri Koleksiyonuna aittir ve Galatyalılara Mektup'un birçok ayet içermektedir. Papirüs bugün Oxford'da (İngiltere) Ashmolean Meseum 'de saklanır.

<span class="mw-page-title-main">Sofakles Hüdaverdioğlu</span>

Sofakles Hüdaverdioğlu, seçkin bir Osmanlı Rum bilgini, tarihçi, stenografdır. Niğde'nin Kemerhisar köyünden gelen bir ailenin çocuğu olan Hüdaverdioğlu, Rum Soykırımı döneminde kendi memleketinden kaçmak zorunda kaldı.

Georgios Glarakis (1789-1855) Yunan bilgin, doktor, filozof ve politikacıydı, üç ulusal mecliste de seçilmiş temsilci olarak bulundu, bakanlık ve yeni kurulan Yunan devletinin birçok pozisyonunda devlet görevlisi olarak bulundu.

Savaş ve Etnik Temizlik: On Yıl Süren Sürgünün Unutulan Yüzü 1912-1922, Yunan gazeteci, tarihçi ve yazar Tasos Kostopoulos'un kaleme aldığı kitaptır. Kostopoulos, kitabı yazarken Yunan askerlerinin günlüklerini kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Veli Paşa Camii (Yanya)</span>

Veli Paşa Camii, Yunanistan'ın Yanya kentinde bulunan bir camidir. Cami, 16. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Cami, 19. yüzyılın başında Yanyalı Veli Paşa tarafından yenilenmiş ve özellikle medrese ve mutfaklardan oluşan bir kompleks oluşturmuştur. Günümüzde artık ibadete açık değildir.

<span class="mw-page-title-main">Hayriyye Medresesi</span>

Hayriyye Medresesi veya Medrese-i Hayriyye, Yunanistan'ın Gümülcine kentinde bulunan eski bir medrese ve azınlık okuludur. 1730 yılında Osmanlı döneminde kurulmuş olup Osmanlı Kayalı Medresesi kompleksini ve bir zamanlar Softalar Medresesi'nin bulunduğu halk pazarındaki bazı yeni binaları içermektedir.