İçeriğe atla

Georgios Pisidis

Georgios Pisidis
Doğumc. 491
Pisidya, Bizans İmparatorluğu
Ölümc. 578
Konstantinopolis ?, Bizans İmparatorluğu
MeslekŞair, yazar
Tanınma nedenichartophylax (kayıtların bekçisi)

Georgios Pisidis (YunancaΓεώργιος Πισίδης, Geōrgios Pisidēs; (Pisida) Pisidya doğumlu 7. yüzyıl Bizanslı şairidir.

Hayatı

Doğuştan bir Pisidyalı olduğunu ve Konstantinopolis Patriği I. Sergios ve İmparator Herakleios'un bir arkadaşı olduğunu şiirlerinden öğreniyoruz. O, Ayasofya'da diyakoz, kutsal kapların koruyucusu, chartophylax (kayıtların bekçisi) idi. Eserleri Latince versiyonu ile orijinal Yunanca yayınlandı. Çoğu üç ölçülü vezinden bir kısa bir uzun hece ölçüsünde olmak üzere şiirinin yaklaşık beş bin dizesi günümüze ulaşmıştır[1].

Kaynakça

  1. ^ Anadolu'nun Azizleri. Hanspeter Tiefenbach. Arkeoloji ve Sanat Yayınları Tur. San. Tic. Ltd. Şti. 2012. s. 298. ISBN 9786053962052. 

Konuyla ilgili yayınlar

  •  Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "George Pisida". Encyclopædia Britannica (11. bas.). Cambridge University Press. 
  •  Bu madde şu anda kamu malı olan yayından metin içerir:  A. A. MacErlean (1913). "George Pisides". Herbermann, Charles (Ed.). Katolik Ansiklopedi (İngilizce). New York: Robert Appleton Company. 
  • Howard-Johnson, James (2010). Witnesses To A World Crisis: Historians and Histories of the Middle East in the Seventh Century. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0199694990. 
  • Giorgio di Pisidia (1998). Tartaglia, Luigi (Ed.). Carmi [Poems]. Torino: UTET. . Latest edition of the Greek text of the complete works of George of Pisidia, with facing page Italian translation.
  • Howard-Johnson, James. "The Official History of Heraclius' Persian Campaigns". Dabrowa, E. (Ed.). The Roman and Byzantine Army in the East, Proceedings of a colloquium held at the Jagiellonian University, Krakow in September 1992. Krakow: Jagiellonian University, Institute of History. ISBN 8323307504. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sparta</span> Yunan anakarasında yer alan antik kent

Sparta Antik Yunanistan'ın Lakonya bölgesindeki öne çıkan bir şehir devletiydi. Söz konusu şehir devleti, antik dönemde Lakedemon olarak bilinirken, Sparta ismi Peloponez'in güneydoğusunda bulunan Lakonya bölgesindeki Evrotas Nehri'nin kıyısındaki ana yerleşim bölgesi için kullanılan bir isimdi. Sparta, MÖ 650'lerde Antik Yunanistan'daki baskın askeri kara kuvveti hâline gelmiştir.

Ioannes Malalas, bazen Malelas olarak yazılır,, Antioch'tan Yunan vakanüvis.

Kallinos, MÖ 7. yüzyılın ortalarında Küçük Asya'da bulunan Efes şehrinde yaşamış antik Yunan elegeia şairiydi. Şiirleri, çağdaşı Tyrtaios’un uzmanlaştığı ve Arkhilokhos ile Mimnermos’un da eserler verdiği savaşı teşvik etmeye yönelik olan elegeia türünün temsilcisidir. Bu şairlerle birlikte Kallinos, bazı antik eleştirmenler tarafından elegeia beyitlerinin mucidi olarak kabul edilmiştir.

Teofilaktos Simokates, 7. yüzyılın başlarındaki bir Bizans tarihçisidir. İlk Çağ'ın son tarihçisi sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">I. Manuil</span> Bizans İmparatoru

I. Manuil Komninos, 1143-1180 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatorudur.

İoannis (John) Zonaras, Konstantinopolis'te yaşamış Bizanslı Vakanüvis ve din adamı.

Nikiforos Bryennios, Bizanslı general, devlet adamı ve tarihçidir.

<span class="mw-page-title-main">Georgios (Trabzon imparatoru)</span>

Georgios Megas Komninos, , 1266 yılından 1280 yılına kadar Trabzon İmparatorluğu'nun imparatoru. I. Manuil ile üçüncü eşi Trabzon soylusu İrini Syrikaina'nın en büyük oğludur.

Georgios Frantzis, , geç dönem Bizans tarihçisi.

Dukas veya çeşitli Türkçe kaynaklarda Dükas, son Bizans İmparatoru XI. Konstantinos'un hükümdarlığında tanınmış Bizanslı tarihçi. Bizans İmparatorluğu'nun son yüzyılı ve özellikle Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmesi hakkında en önemli kaynaklardan biridir.

Doğu Roma iç savaşı (1341-1347) Doğu Roma İmparatorluğu'nun Balkan topraklarında, III. Andronikos'un ölümünden sonra ortaya çıkıp 6 yıl süren iç savaş dönemidir. Bazen İkinci Paleologos İç Savaşı olarak da geçer. Bu iç savaş, Doğu Roma cemiyeti içinde aristokrasi ile orta ve alt sınıf arasında gelişmiş, sınıflar arası mücadele yaratmıştır. Aristokrasi tarafında VI. İoannis, orta ve alt sınıf tarafında mevcut hanedan mensupları yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İoannis Skilicis</span> Geç 11.yüzyıl Yunan tarihçisi

İoannis Skilicis,, geç 11. yüzyıl Bizans Rum tarihçi.

Georgios Akropolites, Bizanslı tarihçi ve devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Georgios Trapezuntios</span> Yunan filozof  ve hümanist (1396-1472)

Trabzonlu Georgios yunan filozof, alim ve hümanist.

İoannis Kananos 15. yüzyılın ilk yarısında yaşamış bir Bizanslı Rum tarihçidir.

Maximus Planudes Konstantinopolis'te Bizanslı bir Yunan keşiş, bilgin, antolog, çevirmen, matematikçi, gramerci ve ilahiyatçıydı. Latinceden Yunancaya ve Yunancadan Latinceye yaptığı çevirilerle Yunan Doğu ve Latin Batı'yı birbirleriyle daha yakın bağlantılı hale getirdi. Şimdi en çok Yunan Antolojisinin bir derleyicisi olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Honiatis</span> Atina başpiskoposu

}} Mihail Honiatis, Bizanslı yazar ve din adamı.

<span class="mw-page-title-main">Bibliotheka (Pseudo-Apollodoros)</span>

Bibliotheka ayrıca Pseudo-Apollodoros Bibliotheka'sı olarak da bilinir. Yunan mitleri ve kahramanlık efsanelerinin bir özetidir ve genellikle MS birinci veya ikinci yüzyıla tarihlenen üç kitap halinde düzenlenmiştir.

Georgios Sinkellos Bizans tarihçisi ve dini yetkilidir. Konstantinopolis gelmeden önce uzun yıllar Filistin'de keşiş olarak yaşamış, Konstantinopolis'te burada Patrik Tarasios'a sinkellos olarak atanmıştır. Daha sonra, büyük eseri olması planlanan, dünya tarihinin bir kroniği olan Ekloge chronographias'ı (Grekçe: Ἐκλογὴ Χρονογραφίας veya Kronografi Ekstraktı yazmak için bir manastıra çekilmiştir. Anastasius Bibliothecarius'a göre Georgios "sapkınlığa [yani İkonoklazm] karşı cesurca mücadele etmiş ve Kilise ayinlerine karşı öfkelenen yöneticilerden birçok ceza almış", ancak iddianın doğruluğu şüphelidir.