İçeriğe atla

Georgia Boğazı

Georgia Boğazı
ABD Washington üzerinde Georgia Boğazı
Georgia Boğazı
Georgia Boğazı
Amerika Birleşik Devletleri üzerinde Georgia Boğazı
Georgia Boğazı
Georgia Boğazı
Genel Bilgiler
Ülke(ler)ABD, Kanada
Koordinatlar48°49′53″K 122°56′41″B / 48.83139°K 122.94472°B / 48.83139; -122.94472
Ada(lar)Gulf adası
Ayırdığı topraklarVancouver Adası← →Kanada
TürBoğaz
Bağladığı sularKönigin-Charlotte→ ←Juan de Fuca Boğazı
Akarsu (gelen)Fraser nehri, Squamish nehri
Uzunluk240 km (150 mi)
Ortalama derinlik156 m (512 ft)
En derin noktası420 m (1.380 ft)
En dar yeri25 km (16 mi)
Yüzölçümü6.800 km2 (2.600 sq mi)
Özelliklerİkamet süresi 160 gün
Wikimedia Commons
Harita
Georgia Boğazı'nın konumu

Georgia Boğazı (İngilizceStrait of Georgia), Pasifik Okyanusu'nun Vancouver Adası ile Kanada'nın Britanya Kolombiyası ve ABD'nin Washington eyaletinin anakara kıyısındaki kolu olan bir boğazdır. Yaklaşık 240 km uzunluğunda olup genişliği ise 20–58 km arasında değişmektedir.[1] Boğaz, Juan de Fuca ve Puget boğazları ile birlikte, Salish Denizi'ni oluşturmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Environmental History and Features of Puget Sound 13 Mayıs 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., NOAA-NWFSC

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vancouver</span> Kanadada belediye

Vancouver, Kanada'nın batısında bulunan Britanya Kolumbiyası eyaletinde bir liman şehirdir. Batı Kanada'nın en büyük, ülkenin de üçüncü büyük metropolüdür.

<span class="mw-page-title-main">Cebelitarık Boğazı</span> İspanya ve Fas arasında yer alan, Akdenizle Atlas Okyanusunu birleştiren boğaz

Cebelitarık Boğazı, Akdeniz ile Atlas Okyanusu'nu birleştiren, Avrupa ile Afrika kıtalarını ayıran boğazdır. Antik çağda Herkül'ün Sütunları olarak da bilinirdi. 60 km uzunluğunda ve 44 km genişliğinde olup en derin yeri ise -426 m olan boğaz, Adını Tarık bin Ziyad'dan almaktadır. Boğazın siyasal egemenlik bakımından kontrolü üç ülkenin elindedir; Birleşik Krallık, İspanya ve Fas.

<span class="mw-page-title-main">Malakka Boğazı</span> Malezya Yarımadası ve Sumatra adası arasında 805 km uzunluğunda dar bir boğaz

Malakka Boğazı; Endonezya'ya bağlı Sumatra adası ve Malezya Yarımadasında arası, 805 km uzunluğunda dar bir boğazdır.

<span class="mw-page-title-main">Nüfus yoğunluklarına göre ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Nüfus yoğunluklarına göre ülkelerin listesi. Bu liste, bağımsız ülke ya da özerk bölgelerde bir kilometrekarede yaşayan insanların sayısına göre oluşturulmuşur. Tabloda geçen yüzölçümü verileri, göl, baraj ve akarsuları da kapsar. Tablodaki sayılar, toplam nüfusun yüzölçümüne bölünerek elde edildiği için nüfusun gerçek dağılışını yansıtmamaktadır. Bağımsız olmayan ya da uluslararası camiada tanınmamış ülkeler eğik yazıyla gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Olympia, Washington</span>

Olympia, Washington, ABD'nin kuzeybatısında Washington eyaletinin başkenti ve Thurston Kontluğu merkezi olan şehirdir. Şehrin sınırları içinde nüfus 46.478 kişi olmakla beraber şehrin varoşlarıyla birlikte oluşturduğu Olympia Metropoliten Bölgesinin nüfusu 252.264 kişidir. Şehir Puget Boğazı kenarında bulunup etrafındaki varoşları ile birlikte bu körfezin bir kültürel merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">John Wesley</span>

John Wesley,, Anglikan bir ruhban ve Hristiyan teolog.

<span class="mw-page-title-main">Palk Boğazı</span>

Palk Strait, Hindistan bölgesi Tamil Nadu ile ada ülkesi Sri Lanka'nın Mannar Bölgesi arasındaki bir boğazdır. Kuzeydoğu'daki Bengal Körfezi ile Palk Körfezi'ni, dolayısıyla güneybatıdaki Mannar Körfezi'ni birbirine bağlar. Boğaz, 53'e 80 km genişliktedir. Tamil Nadu'daki Vaigai Nehri gibi pek çok nehir buraya akar. Bu boğaz ismini, Company Raj döneminde Madras Başkanlığı valiliği yapan (1755-1763) Robert Palk'tan almıştır.

Saliş ya da Salish/Salishan/Séliš şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Kıyı Saliş dilleri</span>

Kıyı Saliş dilleri, Kuzey Amerika'da Kanada'nın güneybatısında Britanya Kolumbiyası eyaletinde Strait of Georgia yöresinde ve ABD'nin kuzeybatısında Washington eyaletini Puget Sound yöresinde yaşayan Kıyı Saliş halkları tarafından konuşulan Saliş dilleri grubundan 15 kadar Kızılderili dili.

<span class="mw-page-title-main">Kıyı Saliş halkları</span>

Kıyı Saliş halkları ya da Kıyı Salişleri, Saliş halklarından Kuzey Amerika'da Kanada'nın güneybatısında Britanya Kolumbiyası eyaletinde Strait of Georgia yöresinde ve ABD'nin kuzeybatısında Washington eyaletinin Puget Sound yöresiyle Oregon eyaletinde yaşayan ve Kıyı Saliş dillerini konuşan, avcı ve toplayıcı, Pasifik Kuzeybatısı Kızılderilileri kültür grubundan Kızılderili halkı. Diğer ABD Kızılderilileri ve Kanada Kızılderilileri gibi Kıyı Saliş halkları da yasal olarak Kızılderili rezervasyonu (ABD) ya da Kızılderili rezervi (Kanada) adı verilen kamp benzeri toplama yerleşimlerde yaşamak zorundadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Kore Boğazı</span> Doğu Çin Denizi ve Japon Denizini, Pasifik Okyanusunun kuzey batısına bağlayan, Japonya ve Güney Kore arasındaki bir boğaz

Kore Boğazı Japonya ve Güney Kore arasındaki bir boğazdır, Doğu Çin Denizi ve Japon Denizini Pasifik Okyanusunun kuzey batısına bağlar. Boğaz, Tsushima Adası tarafından batı kanalına ve Tsushima Boğazına ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Fraser Nehri</span>

Fraser Nehri, Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyaletinde bulunan bir nehirdir. Nehir, Rocky Dağları'ndan başlayarak Vancouver şehrinde Georgia Boğazı'na dökülmektedir. 1.375 km uzunluğun ile Kanada'nın 10. en uzun nehridir.

<span class="mw-page-title-main">Juan de Fuca Boğazı</span>

Juan de Fuca Boğazı, Salish Denizi'nin Pasifik Okyanusu'ndaki çıkış noktası olan bir boğazdır. Yaklaşık 135 km uzunluğunda olup boğazın ortası Kanada ile ABD arasındaki uluslararası sınırı oluşturmaktadır. Adını Yunan denizci Juan de Fuca'dan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Puget Boğazı</span> Kuzeybatı Washington, ABDdeki Salish Denizinin parçası olan boğaz

Puget Boğazı, Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington eyaletinin kuzeybatı sahili boyunca, Pasifik Okyanusu'nun bir girişi ve Salish Denizi'nin bir parçası olan bir boğazdır. 161 km uzunluğunda olup Juan de Fuca Boğazı yoluyla Pasifik Okyanusu'na bir ana ve iki küçük bağlantı bulunan, birbirine bağlı deniz suyu ve havzalarından oluşan bir haliç sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Salish Denizi</span>

Salish Denizi, Büyük Okyanus'un kuzeydoğusunda bulunan bir denizdir. Deniz, Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyaletinin güneybatı ile Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington eyaletinin kuzeybatı sahili boyunca yer almaktadır. Denizin başlıca su kütleleri Georgia, Juan de Fuca ve Puget boğazlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">San Juan Adaları</span>

San Juan Adaları, Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington eyaletinin kuzeybatısı ile Kanada'nın Vancouver Adası arasında bulunan bir takımadalardır. Adalar, yaklaşık 400 ada ve kayalıktan oluşmakta olup idari olarak ABD'nin Washington eyaletine bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Carpentaria Körfezi</span>

Carpentaria Körfezi, Avustralya'nın kuzeyinde yer alan, kuzeyinde Arafura Denizi'nin doğrusu ile sınırlanmış körfezdir. Kuzey sınırı genellikle kuzeydoğuda Queensland, Slade Point'ten batıdaki Kuzey Bölgesi Cape Arnhem'e doğru bir çizgi olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Bass Boğazı</span> Avustralya ana karasını, Tasmanya Adasından ayıran boğaz

Bass Boğazı, Avustralya'nın Victoria eyaletini, güneydeki Tasmanya Adası'ndan ayıran boğaz.

Gürcistan'ın Güney Kafkasya bölgesi, çevresel, kültürel veya benzer değerleri nedeniyle çeşitli korunan alanlara ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan en eskisi - günümüzdeLagodekhi Koruma Alanları olarak bilinir - Gürcistan'ın Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olduğu 1912 yılına tarihlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nares Boğazı</span> Kanada ve Grönland arasındaki boğaz

Nares Boğazı, Kanada Arktik Adaları'ndaki Ellesmere Adası ile Danimarka özerk bölgesi Grönland'ı ayıran boğaz.