İçeriğe atla

Georgi Şpagin

Georgi Şpagin
Doğum29 Nisan 1897(1897-04-29)
Kovrov, Rusya İmparatorluğu
Ölüm06 Şubat 1952 (54 yaşında)
Moskova, SSCB
Defin yeriNovodeviçi Mezarlığı
Bağlılığı  Rus İmparatorluğu (1916-1917)
 Rusya SFSC (1917-1922)
 Sovyetler Birliği (1922-1952)
Hizmet yılları1916-1952
ÖdülleriLenin Nişanı
Sonraki işiYüksek Sovyet üyesi

Georgi Semyonoviç Şpagin (Rusça: Георгий Семёнович Шпагин, 29 Nisan 1897 - 6 Şubat 1952) Sovyet silah tasarımcısı. PPŞ-41 hafif makineli silahın tasarımcısı olarak bilinir. Ayrıca Vasili Degtyaryov ile birlikte DŞK ağır makineli tüfek tasarımında da görev yapmıştır.[1]

Hayatı

Çarlık Rusyasında 1897 yılında Kovrovo yakınlarında dünyaya gelmiştir. Köylü bir ailenin çocuğudur, 3 yıl ilkokula devam ettikten sonra çalışmak zorunda kalmış, marangoz çırağı olmuştur. Sürmekte olan I. Dünya Savaşı sırasında 1916 yılında Doğu Cephesinde görev yapmak üzere orduya alınmıştır. Birliğinde topların tamirinde görev yapmıştır. Ekim Devriminin ardından Kızıl Ordu'ya katılmış ve Vladimir Oblastında silah ustası olarak görev yapmıştır. 1920 yılından sonra aynı bölgede silah tasarım faaliyetlerine başlamıştır. Bu dönemde ZiD (Zavod imeni Dеgtyaryovа) Fabrikasında Vasili Degtyaryov ve Vladimir Fyodorov ile birlikte çalışmıştır.

Tasarım faaliyetleri

Tambura (Yuvarlak) şarjörlü bir PPŞ-41 tüfeği

Yaklaşık 10 yıl süren çalışmaların ardından 1938 yılında onun da içinde bulunduğu ekip DŞK ağır makineli tüfeğini kullanıma soktu. Piyadelere karşı, uçaksavar ve tanksavar silah olarak da kullanılabilen silah II. Dünya Savaşı sırasında 8 bin adet üretilip başarıyla kullanılmıştır. Şpagin, 1940 yılında ona ün getiren PPŞ-41 hafif makineli silahı üretti. Bu silah II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu envanterindeki en önemli otomatik silah olmuştur. Silah basit tasarımı ve kolay üretimi sayesinde Nazi Almanyası karşısındaki zaferde önemli bir etken olmuştur.

Savaş sonrası dönem

Şpagin'in mezarı
Sofya'daki Sovyet Ordusu Anıtında Bulgar halkını Nazi boyunduruğundan kurtaran Kızıl Ordu askerinin elinde PPŞ-41 bulunmaktadır

1944 yılında SBKP üyesi olan Şpagin 1946-1950 döneminde Yüksek Sovyet üyeliği yapmıştır. Şpagin mide kanserine yakalnmış ve 1952 yılında ölmüştür. Naaşı Novodeviçi Mezarlığındadır.

Ödülleri

Anısının yaşatılması

  • Kirov (Kirov Oblastı) kentinde adı çeşitli caddelere verilmiştir. Ayrıca Rusya'nın farklı kentlerinde heykelleri de mevcuttur.[2] Tasarladığı PPŞ-41 silahı Nazilere karşı zaferi simgeleyen bir unsur olarak pek çok anıtta kullanılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ a b c War Heroes sitesindeki maddesinden 13 Temmuz 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rusça) 13 Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir
  2. ^ Vladimir Oblastı Kovrov kenti Ulitsa Lepse'deki anıtın konumu 13 Temmuz 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 13 Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir

İlgili Araştırma Makaleleri

Tüfek, hafif ateşli bir silahtır. Omuza dayanarak, elde veya kucakta kullanılır. Kullanıldığı yerlere göre piyade tüfeği, su altı tüfeği, av tüfeği gibi adlar alır. Mekanizma, kundak, dipçik ve namlu olmak üzere dört ana parçadan meydana gelir. Mekanizma ateşlemeyi ve kovanı dışarı atmayı sağlar. Kundağın muhafaza ettiği namlu mermiye yön vermeye, dipçik ise tüfeğin omuza dayanarak tepkisini hafifletmeye yarar. Çeşitli tüfekler bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Meydan</span> Rusya, Moskovada yer alan meydan

Kızıl Meydan, Moskova'da yer alan meydandır. Hem Rusya, hem de eski SSCB'nin toplumsal ve siyasi tarihinde önemli bir yeri vardır.

<span class="mw-page-title-main">StG 44</span> tarihteki ilk saldırı tüfeği

StG 44, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası tarafından tasarlanmıştır. Son versiyonu olan MP 44'ün 1944 yılında tasarlanması nedeni ile "44" kısaltmasıyla anılan dünyanın ilk modern saldırı tüfeğidir. StG 44'ün MP 43 ve MP 44 gibi versiyonları vardır. Bu versiyonlar orijinal StG 44'ün aynısıdır, aralarındaki tek fark üzerlerinde yapılan küçük değişikliklerdir. Aslında 1943 yılında tam olarak kullanıma hazır olmuştur, fakat 1942 yılında ilk üretildiği zamanlardan itibaren kullanıma sunulmuştur.

PPŞ-41, II. Dünya Savaşı sırasında en çok üretilen Rus yapımı silahlardan biridir. Georgi Şpagin tarafından tasarlanan silah, PPD-40'a göre daha kısa sürede ve daha ucuza üretilebiliyordu. PPŞ-41 basit geri tepme mekanizmasıyla işlemekteydi. 71 fişeklik tambura ve 35 fişeklik şarjöre sahipti. 7.62 x 25 mm'lik fişek kullanıyordu. Kutu ve yuvarlak şarjör olmak üzere iki tip şarjör kullanılabilinmekteydi. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Kore Savaşı'nda Kuzey Kore ve Çin tarafından kullanıldı. Aynı zamanda Çin İç Savaşı'nda kullanılıp, Vietnam Savaşı'nda da Kuzey Vietnam ve Vietkong birlikleri tarafından sıklıkla kullanıldı. PPŞ-41 tüfekleri az da olsa Irak Savaşı'nda Amerikan askerleri tarafından kullanılmıştır. Bugün Almanya 9 mm'lik fişekle, diğer ülkeler 7.62'lik fişekle polis güçleri tarafından kullanmaktadır, onun dışında koleksiyoncularda ve müzelerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">DŞK</span> ağır makineli silah

DŞK 1938, Sovyet yapımı 12,7 mm'lik ağır makineli tüfektir. Bazı durumlarda piyade destek silahı olarak da kullanılır, bu durumda taşıma amacıyla iki tekerlekli çekici aracına monte edilir veya önüne siperlik zırhı eklenerek kullanılır. İsmini silahın tasarımcılarından almıştır. Vasily Degtyaryov silahın ilk halini tasarlamış, Georgi Shpagin besleme mekanizmasını geliştirmiştir. Kısaltmasından yola çıkılarak Doçka/Doşka olarak isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Makineli tabanca</span>

Hafif makineli silah, tabanca mermisi kullanan, otomatik tüfeklerden daha küçük boyutlarda olan ve genellikle yakın çatışmalar ve baskınlar için tasarlanmış silah türüdür.

<span class="mw-page-title-main">MP 40</span>

MP 40, Alman yapımı bir hafif makineli silahtır. II. Dünya Savaşı'nda Almanya ve diğer Mihver kuvvetlerce yaygın olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Kara Kuvvetleri</span> eski bir ülkenin kara kuvvetleri

Sovyet Kara Kuvvetleri, Kızıl Ordu'nun kara unsurlarını içermektedir. Daha sonra Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri'ne dahil olmuştur. Bolşeviklerin silahlı kuvvetleri olan Kızıl Muhafızların Rus İç Savaşı sırasında yeniden düzenlenmesiyle kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hafif makineli silah</span>

Hafif makineli tüfek, tek bir askerin herhangi bir yardımcıya ihtiyaç duymadan taşıyıp kullanabilmesi için tasarlanmış tüfektir. Genel olarak ön hatlardaki piyadelere destek vermek için kullanılır. Hafif makineli tüfekler normal bir silah gibi veya bir taktiksel araç olarak da tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Fyodorov</span> Sovyet partizan

Aleksey Fyodoroviç Fyodorov, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesinde verilen Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Nazi işgali altındaki Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti topraklarında faaliyet gösteren Sovyet partizanlarının komutanı. İki kez Sovyetler Birliği Kahramanı ilan edilen iki partizandan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Leonid Govorov</span>

Leonid Aleksandroviç Govorov, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi aday üyesi, Yüksek Sovyet üyesi ve Savunma Bakanı yardımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Dmitri Yazov</span>

Dmitri Timofeyeviç Yazov, Sovyetler Birliği Mareşali. Büyük Vatanseverlik Savaşı gazisi olan Yazov, 1987'den Sovyetler Birliği'nin dağılmasından dört ay önceki 1991 Ağustos Darbesi'nde rol alması nedeniyle tutuklanana kadar Savunma Bakanı olarak görev yaptı. Yazov, 28 Nisan 1990'da Sovyetler Birliği Mareşali rütbesine atanan son kişi, Sibirya'da doğan tek mareşal ve 25 Şubat 2020'de öldüğü zamana dek, yaşayan son Sovyetler Birliği Mareşali'ydi.

<span class="mw-page-title-main">Yakov Pavlov</span>

Yakov Fedotoviç Pavlov, Sovyet Kızıl Ordu askerlerinin Stalingrad Muharebesi sırasında kendi ismini taşıyan Pavlov'un Evi 'ni düşman askerlerinden savunarak Sovyetler Birliği Kahramanı madalyası almış bir Sovyet askeri.

<span class="mw-page-title-main">PPS-43</span>

PPS-43, Rus yapımı bir hafif makineli silahtır.

Kamboçya'da 11 Mart 1967'den 17 Nisan 1975'e süren Kamboçya İç Savaşı'nda Kamboçya Ulusal Birleşik Cephesi ve Kızıl Kmerler arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştır. Bu çatışmalarda iki tarafta çeşitli tabancalar, hafif, ağır tüfekler ve patlayıcı silahlar kullanmıştır.

Nikolay İvanovi Masalov, Kızıl Ordu'ya bağlı Sovyet asker.

Suomi KP/-31 (Suomi-konepistooli), Finlandiya yapımı bir hafif makineli silahtır. Silah, 1925 yılında tanıtılan M-22 prototipinin ve KP/-26 üretim modeli temelli olup genellikle Suomi KP olarak tanınmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">PPD-40</span> Sovyet yapımı hafif makineli silah

PPD-40, Sovyet yapımı bir hafif makineli silahtır. Silah, 1934 yılında Vasili Degtyarev tarafından tasarlanmış olup geleneksel bir ahşap stok ve çoklu atış seçeneğine sahipti. Çoğunlukla II. Dünya Savaşı sırasında kullanımlış olup yerini PPŞ-41'e bıraktı.

Vasili Degtyaryov (2 Ocak 1880 Tula, Rus İmparatorluğu - 16 Ocak 1949 Moskova, Rusya), Rus silah tasarımcısı.

Vasil Kvaçantiradze II. Dünya Savaşı'nın önde gelen keskin nişancıları arasında yer alan Sovyet keskin nişancısıdır. Vitebsk-Orşa Taarruzu sırasında Nazi Wehrmacht'ından en az 215 subay ve askeri ve savaş sırasında toplamda yaklaşık doğrulanmış 534 Nazi subay ve askerini etkisiz hale getirmiştir.