İçeriğe atla

Georgi Greçko

Georgi Greçko
2011 yılında Grechko
2011 yılında Grechko
2011 yılında Grechko
Doğum 25 Mayıs 1931 (Sankt-Peterburg, SSCB)
Ölüm 8 Nisan 2017 (Moskova, Rusya)
Ülkesi SSCB
Meslek Kozmonot, mühendis
Görev adı Soyuz 17, Salyut 4 Soyuz 26, Salyut 6 EO-1, Soyuz 27, Soyuz T-14, Salyut 7 EP-5, Soyuz T-13
Uzayda geçirdiği süre 134 gün, 20 saat, 32 dakika
Ödülleri Sovyetler Birliği Kahramanı (2 kez)

Georgi Mihayloviç Greçko (RusçaГеоргий Михайлович Гречко;25 Mayıs 1931 - 8 Nisan 2017) Soyuz 17, Soyuz 26 ve Soyuz T-14'te dâhil olmak üzere birçok uzay uçuşunda yer alan Sovyet kozmonot.[1]

Greçko, Leningrad Mekanik Enstitüsü'nde matematik alanında doktora yaptı. Sovyetler Birliği Komünist Partisi üyesiydi. Sergey Korolyov tasarım bürosunda çalışmaya devam etti ve oradan da Sovyet ay programına kozmonot eğitimi için seçildi. Program iptal edildiği zaman, Salyut Uzay istasyonu'nda çalışmaya başladı. Greçko, 20 Aralık 1977 tarihinde Orlan uzay giysisinin içindeyken Salyut 6 EO-1 görevi sırasında ilk uzay yürüyüşünü yaptı. İki kez Sovyetler Birliği Kahramanı ödülü aldı.

1992 yılında Rusya Bilimler Akademisi'nde atmosferik fizik üzerine ders vermek üzere uzay programından istifa etti. Greçko, "Космонавт No. 34: От лучины до пришельцев," (Cosmonaut No. 34 From Splinter to Aliens) Olma Media Grupp, Moscow, 2013 adında bir kitap yazdı.

Sovyet astronomu Nikolay Stepanoviç Çernık tarafından 1979'da keşfedilen 3148 Grechko'nun adlı cüce gezegene adı verildi.[2]

Greçko, Richard Viktorov'un 1981 yapımı "Per Aspera Ad Astra" adlı filminde kısa bir cameo rolünde oynadı.[3]

Greçko, Aleksey Leonov, Vitaly Sevastyanov ve Rusty Schweickart ile birlikte 1984'te Uzay Araştırmaları Derneği'ni kurdu. Üyelik, dünya dışında da bulunmuş tüm insanlara açıktır.

Grechko, çeşitli kronik hastalıklar sonucu 85 yaşında öldü. Ölümünden sonra arkasında eşi Lyudmila ve kızı Olga'yı bıraktı.[1]

Ödüller

Kaynakça

  1. ^ a b Умер космонавт Георгий Гречко 10 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. tass.ru (8 April 2017)
  2. ^ "Dictionary of Minor Planet Names – p.260". 14 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2017. 
  4. ^ "Official website of the Danish Astronautical Society". 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Salyut 4</span>

Salyut 4 Sovyetler Birliği tarafından 26 Aralık 1974'te yörüngeye oturtulan Salyut serisinden uzay istasyonu. Esas olarak DOS 3'ün bir kopyasıydı, ama onun aksine başarılı oldu. İstasyona üç mürettebat gönderildi, bunlardan Soyuz 17 ve 18 kenetlenmeyi başarırken Soyuz 18a bir kaza nedeniyle ulaşamadı. İkinci ziyaret 63 gün sürdü. İsimsiz ve insansız bir Soyuz kapsülü, istasyona üç ay boyunca kenetli kalarak sistemin güvenilirliğini kanıtladı. Salyut 4, 3 Şubat 1977'de yörüngeden çıkarıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Kahramanı</span>

"Sovyetler Birliği Kahramanı", Sovyetler Birliği'nin en yüksek dereceli onur madalyası.

Soyuz 17, Sovyetler Birliği tarafından gerçekleştirilen insanlı uzay uçuşu.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz 26</span>

Soyuz 26 10 Aralık 1977'de başlayan Sovyet uzay uçuşu. Uzay istasyonu Salyut 6 ile kenetlenme sağlayan ilk uçuş. Sovyetler'in uzayda neredeyse kalıcı bir varlık gösterdikleri dönemin başını oluşturur. Uçuş sırasında çeşitli rekorlar kırılmıştır. Ayrıca, Salyut 6'nın çift kapısı olması sayesinde, tarihte ilk kez üç uzay aracının birbiriyle kenetlenmesi sağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Romanenko</span>

Yuri Viktoroviç Romanenko, eski Sovyet kozmonotu, iki kez Sovyetler Birliği Kahramanı. Kariyeri boyunca toplamda 430 gün 20 saat 21 dakika ve 30 saniye uzayda bulunmuş ve 18 saat uzay yürüyüşü yapmıştır. 1987 yılında Mir uzay istasyonunda kalıcı kozmonot olarak görev yapmış, istasyona Soyuz TM-2 ile ulaşmış ve Soyuz TM-3 ile ayrılmıştır. Mir'de kaldığı 326 gün süreyle o dönem en uzun süre uzay istasyonunda bulunan kozmonot olmuştur. Oğlu Roman Romanenko da kozmonottur ve Mayıs 2009'da Soyuz TMA-15 ile uzaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Orlan (uzay giysisi)</span> uzay giysisi

Orlan uzay giysisi NPP Zvezda tarafından yapılıp tasarlanmış yarı sert tek parça bir giysi modelidir. Sovyet uzay programının ardından ve diğer ülkelerdeki uzay programları tarafından Rus Uzay programı uzay yürüyüşlerinde kullanılmaktadır. Çin uzay programı tarafından da kullanılan Orlan'ın bir çeşidi NASA'da da kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Krikalyov</span> Sovyet ve Rus kozmonot

Sergey Krikalyov veya doğum adıyla Sergey Konstantinoviç Krikalyov, Rus kozmonot ve makine mühendisi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Kozmonotları Madalyası</span>

SSCB Kozmonotları Madalyası Sovyet Uzay Ajansı için uçan tüm kozmonotlara sunulan Sovyetler Birliği devlet ödülü idi. Genellikle bu ayrıma eşlik eden şey, devletin hizmetindeyken kahramanca işler yapması için bir Sovyet vatandaşına verilebilecek en yüksek unvan olan SSCB Kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Gorbatko</span>

Viktor Vasilyevich Gorbatko, Sovyet-Rus kozmonot. Soyuz 7, Soyuz 24 ve Soyuz 37 uzay araçlarının misyonlarında görev aldı. Sovyetler Birliği Kahramanı ve Lenin Nişanı ödüllerini iki kez ödül aldı. Azul-Karadeniz Krai, Gulkevichsky Bölgesi'nde doğdu.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Gubarev</span> Sovyet kozmonot

Aleksei Aleksandrovich Gubarev, iki uzay uçuşuna çıkmış olan bir Sovyet kozmonottur. Çıktığı görevlerin adı "Soyuz 17" ve "Soyuz 28"dir.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Feoktistov</span>

Konstantin Petrovich Feoktistov, Sovyet kozmonot ve seçkin bir uzay mühendisidir. Feoktistov, uzay teknolojisi ve keşif üzerine birkaç kitap da yazmıştır. Aydaki Feoktistov kraterine adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Valeri Kubasov</span> Sovyet kozmonot

Valeri Nikolayeviç Kubasov Sovyet/Rus kozmonottur. İki Soyuz programı'nda uçuş mühendisi olarak görev almıştır: Soyuz 6 ve Soyuz 19 ve Interkosmos programında Soyuz 36'nın kaptanlığını yapmıştır. 21 Temmuz 1975'te, ASTP için kullanılan Soyuz 7K-TM modülü 17:51 saatlerinde Kazakistan'a indi, modülden ilk Kubasov çıktı. Kubasov, Georgi Şonin ile birlikte uzaydaki ilk kaynak deneylerini yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Glazkov</span>

Yury Nikolayevich Glazkov Sovyet Hava Kuvvetleri görevlisi ve bir kozmonot idi. Glazkov, Rusya Hava Kuvvetleri'nde Tümgeneral rütbesine yükselmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Beregovoy</span> Sovyet kozmonot (1921-1995)

Georgiy Timofeyevich Beregovoy 1968 yılında Soyuz 3 görevine liderlik eden Sovyet kozmonottur. Uçuşu sırasında Beregovoy 47 yaşındaydı. Bu onu yörüngeye çıkmış en erken tarihte doğmuş insan yapmaktadır, eski rekorun sahibi John Glenn'den üç ay ve üç gün önce doğmuştur, ama daha sonra X-15 pilotu Joe Walker bu rekoru kırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lev Dyomin</span> Sovyet kozmonot

Lev Stepanovich Dyomin 1974 yılında Soyuz 15 uzay uçuşu ile uçan bir Sovyet kozmonottur. Bu uzay uçuşu uzay istasyonu Salyut 3'ün içine girmesi için tasarlandı, ancak başarısız oldu.

<span class="mw-page-title-main">Anatoli Berezovoy</span> Sovyet kozmonot

Anatoli Nikolayeviç Berezovoy Adige Cumhuriyeti doğumlu Sovyet kozmonottur.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Aksyonov</span>

Vladimir Viktorovich Aksyonov, eski Sovyet kozmonot. Mühendislik Enstitüsünden mezun olduktan sonra Hava Kuvvetleri Enstitüsünden mezun oldu. Daha sonra ise Politeknik Enstitünden mezun oldu. Teknik bilim adayıydı.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Dobrovolski</span> Sovyet kozmonot (1928-1971)

Georgi Timofeyeviç Dobrovolski, Soyuz 11'in mürettebatından olan Sovyet kozmonottu. Salyut 1 ile dünyanın ilk uzay istasyonu mürettebatı oldu. Ancak yanlışlıkla açılan kapak yüzünden boğulma nedeniyle öldü. Onunla beraber ölenler uzayda ölen ilk ve tek insanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Serebrov</span> Sovyet ve Rus kozmonot

Aleksandr Aleksandrovich Serebrov, Sovyet kozmonottur. 1967 yılında Moskova Fizik ve Teknoloji Enstitüsünden mezun oldu ve 1 Aralık 1978'de kozmonot olarak seçildi. 10 Mayıs 1995'te emekli oldu.

<span class="mw-page-title-main">Valeri Ryumin</span> Sovyet ve Rus kozmonot

Valery Victorovich Ryumin Sovyet kozmonot.