İçeriğe atla

Georges Couthon

Georges Couthon
Georges Auguste Couthon'un varsayılan portresi, Bonneville, Carnavalet Müzesi, Paris
DoğumGeorges Auguste Couthon
22 Aralık 1755
Orcet, Fransa Krallığı
Ölüm28 Temmuz 1794 (38 yaşında)
Devrim Meydanı
Ölüm sebebiGiyotinle idam
MilliyetFransız
VatandaşlıkFransa
MeslekAvukat
Etkin yıllar1791-1794
Siyasi partiMontagnardlar
HareketJakobenler
İmza

Georges Auguste Couthon (22 Aralık 1755 - 28 Temmuz 1794) Fransız Devrimi sırasında Yasama Meclisi'nde milletvekili olarak görev yapmasıyla tanınan bir Fransız siyasetçi ve avukattı. Couthon 30 Mayıs 1793 tarihinde Kamu Güvenliği Komitesi'ne seçilmiştir. Yakın çalışma arkadaşları Maximilien Robespierre ve Louis de Saint-Just ile birlikte komite içinde, Terör Döneminde 1794 yılında tutuklanıp idam edilene kadar iktidarı elinde tutan gayri resmi bir üçlü yönetim oluşturdu.[1] Mason olan[2] Couthon, suçlanan karşı devrimcilerin idam sayısında keskin bir artıştan sorumlu olan 22 Prairial Yasası'nın geliştirilmesinde önemli bir rol oynadı.

Siyasi hayatı

1791'de Couthon, Yasama Meclisi'nde milletvekili olarak görevini yerine getirmek üzere Paris'e gitti. Daha sonra Paris'in büyüyen Jakoben Kulübü'ne katıldı. Meclis'in ilk toplantısında solda oturmayı tercih etti.[3] Bildirildiğine göre, aynı zamanda çok yetenekli bir konuşmacıydı.[4] 1792'de Ulusal Konvansiyon'a seçilen Couthon, Maximilien Robespierre ile yakın ilişkiler kurdu. Aralık 1792'de Kral XVI. Louis'nin duruşmasında Jirondenlerin idam kararını temyize götürme talebine şiddetle karşı çıktı.[5] Mayıs 1793'te Kamu Güvenliği Komitesi'ne atandı.

10 Haziran 1794'te (Fransız Cumhuriyet Takviminde 22 Prairial Yılı II) Couthon, Robespierre ile birlikte 22 Prairial Yasasını hazırladı. Yasa, yargılamaları kısaltma için, Devrim Mahkemeleri önündeki duruşmalarda sanıkları avukat ve savunma tanığı yardımından mahrum bırakıyordu.[6] Devrim Mahkemeleri, önlerine getirilen sanıklar için hızlı bir şekilde masumiyet ya da ölüm kararı vermekle görevlendirilmişti.

Robespierre, kongredeki son konuşması yeni bir tasfiyenin gerekli olduğuna işaret ediyordu ama isimleri söylemeyi reddetti. Kongre kendini koruma paniğiyle Robespierre ve Couthon, Saint-Just ve Robespierre'in öz kardeşi Augustin Robespierre de dahil olmak üzere ona bağlı kişilerin tutuklanması çağrısında bulundu.[7] Hakkında idam kararı çıkarılan Couthon 10 Thermidor'da Robespierre ile birlikte giyotine gönderildi, ancak ayakları felçli olduğu için celladın onu tahtaya doğru şekilde yerleştirmesi (Couthon'un acı çığlıkları arasında) on beş dakika sürdü.[8]

Kaynakça

  1. ^ Colin Jones (2021). The Fall of Robespierre: 24 Hours in Revolutionary Paris. Oxford University Press. s. 223. ISBN 978-0-19-871595-5. 31 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2023. 
  2. ^ Antonella Beccaria (2017). I segreti della Massoneria in Italia dalla prima Gran Loggia alla P2. I Volti della Storia. Newton Compton Editori. s. 23. ISBN 978-88227-1124-3. OCLC 1141581159. 
  3. ^ Bruun, "The Evolution of a Terrorist", 416.
  4. ^ Bruun, "The Evolution of a Terrorist," 413.
  5. ^ Bruun, "The Evolution of a Terrorist," 427-428
  6. ^ "The Law of 22 Prairial Year II (10 June 1794)," George Mason University, http://chnm.gmu.edu/revolution/d/439/ 3 Şubat 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (23 January 2012)
  7. ^ Jones, Colin. The Longman Companion to the French Revolution. London: Longman Publishing Group, 1990.
  8. ^ Lenotre, G. Romances of the French Revolution. Translated by George Frederic William Lees. New York: William Heinemann: 1909.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fransız Devrimi</span> 1789dan 1799a kadar Fransada devrim

Fransız Devrimi veya Fransız İhtilâli (1789-1799), Fransa'daki mutlak monarşinin devrilip yerine cumhuriyetin kurulması ve Katolik Kilisesi'nin ciddi reformlara gitmeye zorlanmasıdır. Milliyetçilik akımını ve Yakınçağ'ı başlatmasıyla Avrupa ve Dünya tarihinde büyük bir dönüm noktası olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Giyotin</span> İdam aracı

Giyotin, idam mahkûmunun başını kesmek amacıyla geliştirilmiş bir çeşit idam aracı. Giyotin ilk kez 1792 yılında Jacques Nicholas Pelletier adlı bir hırsızı idam etmek için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Georges Jacques Danton</span> Fransız devrimci (1759 – 1794)

Georges Jacques Danton, Fransız Devrimi'nin en önemli kişiliklerinden biri olan avukat ve politikacı. Devrimin başlangıcındaki rolü tartışmalı olan Danton'u; birçok tarihçi "Fransız monarşisinin yıkılmasında ve Birinci Fransız Cumhuriyeti'nin kuruluşunda baş güç" olarak tanımlıyor.

<span class="mw-page-title-main">Louis de Saint-Just</span> Fransız siyasetçi (1767-1794)

Louise Saint Just,, Fransız Devrimi'nin en önemli devrimcilerinden biri, askeri ve siyasi lider.

<span class="mw-page-title-main">Jakobenler</span> Fransız Devrimi ertesinde Fransaya yaklaşık bir yıl süreyle egemen olan Fransız siyasi partisi

Anayasa Dostları Derneği veya sonraki adıyla Jakobenler Derneği, Özgürlük ve Eşitliğin Dostları veya 1792'den sonra yaygın olarak bilinen adıyla Jakoben Kulübü veya kısaca Jakobenler, Fransız Devrimi sırasındaki en etkili siyasi dernektir. Fransız Devrimi ertesinde Fransa'ya yaklaşık bir yıl süreyle egemen olan ve devrimden çok daha fazla kanın, çoğu politik sebeplerden olmak üzere, döküldüğü Terör Dönemi'ne neden olmuş Fransız politik oluşumudur.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Fransız Cumhuriyeti</span>

Birinci Cumhuriyet, resmî adıyla Fransız Cumhuriyeti, tarihçilerin Eylül 1792'den Mayıs 1804'e kadar Fransa'da uygulanan tüm cumhuriyet rejimlerine verdikleri isimdir. Fransız Devrimi'yle gelen gelen Birinci Cumhuriyet, 10 Ağustos 1792'de Tuileries Sarayı'nın Baldırı Çıplaklar tarafından ele geçirilmesinden sonra anayasal monarşinin yerine geldi ve Avrupa'da güç kullanımında yeni bir mücadelenin habercisi oldu. Bu cumhuriyet, egemenliğini Fransa'nın mevcut toprakları üzerinde ve Ren'in sol kıyısında bulunan ve bugünkü Belçika, Lüksemburg ve günümüz Almanya'sının bir bölümünü oluşturan Kutsal Roma İmparatorluğu'nun tüm eyaletleri üzerinde sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Jean Baptiste Carrier</span> Fransız devrimci (1756 – 1794)

Jean Baptiste Carrier, Vendée Savaşı sırasında Nantes'de karşı devrimcilere karşı acımasız tutumuyla ünlenen radikal devrimci Komutan ve Avukat.

<span class="mw-page-title-main">Concorde Meydanı</span> Pariste meydan

Concorde Meydanı, Fransa'nın başkenti olan Paris'in 8.bölgesinde, Şanzelize Caddesinin başında olan meydanın adıdır. Bordeaux şehrinin Quinconces Meydanından sonra Fransa'nın ikinci en büyük meydanıdır. İtalyan yazar, gazeteci ve diplomat olan Curzio Malaparte, "Concorde Meydanı meydan değil, aydınlıktır" demiştir.

<span class="mw-page-title-main">Maximilien Robespierre</span> Fransız avukat, devrimci ve siyasetçi (1758-1794)

Maximilien de Robespierre ya da Maximilien Robespierre, (6 Mayıs 1758 – 9 Thermidor, Yıl II [28 Temmuz 1794]) 6 Mayıs 1758'de Arras'ta doğan ve 10 Thermidor Yılı II'de Paris'te Devrim Meydanı'nda giyotinle idam edilen Fransız avukat ve siyasetçidir. Fransız Devrimi'nin önde gelen isimlerinden biriydi ve dönemin en tartışmalı figürlerinden biri olmaya devam etmektedir.

Hébertistler, Fransız devrimci Jacques-René Hébert ile ilişkilendirilen radikal devrimci siyasi grup. Fransız Devrimi sırasındaki Terör Döneminde iktidarda bulunmuş ve önemli bir rol oynadıktan sonra tasfiye edilmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Mutlak Varlık Kültü</span> Fransız Devrimi sırasında devlet dini

Mutlak Varlık Kültü veya Yüce Varlık Kültü, Fransız Devrimi sırasında Maximilien Robespierre tarafından Fransa'da kurulan bir Klasik teizm biçimidir. Yeni Fransız Cumhuriyeti'nin devlet dini olması ve Roma Katolikliği ile rakibi Akıl Kültü'nün yerini alması amaçlandı. Robespierre'in düşüşünden sonra desteksiz kaldı ve 1802'de Birinci Konsül Napolyon Bonapart tarafından resmen yasaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Montagnardlar</span>

La Montagne, Fransız Devrimi sırasında etkinlik gösteren siyasi bir gruptu. Parti üyelerine Montagnardlar denmekteydi bu isimlendirme Fransız Devrimi Ulusal Meclis'in en yüksek sıralarında oturmalarından kaynaklanmaktaydı. Dağlılar olarak da adlandırılmaktadırlar. Jakobenlerin içerisinden çıkmış bir oluşumdur.

<span class="mw-page-title-main">François Hanriot</span> Fransız general (1761-1794)

François Hanriot, Fransız sans-culottes lideri, hatip ve Fransız Devrimi sırasında Ulusal Muhafızlar'ın komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Augustin Robespierre</span> Fransız siyasetçi (1763-1794)

Augustin Bon Joseph de Robespierre veya Genç Robespierre; Fransız avukat, siyasetçi ve Fransız Devrimi'nin liderlerinden Maximilien Robespierre'in küçük kardeşidir. Siyasî görüşleri ağabeyininkilere benziyordu. Ağabeyi 9 Thermidor'da tutuklandığında, Genç Robespierre de tutuklanmak için gönüllü oldu ve Maximilien ile 20 destekçisiyle birlikte giyotinle idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Konvansiyon</span>

Ulusal Konvansiyon ya da Nasyonal Konvansiyon, iki yıllık Ulusal Kurucu Meclis ve bir yıllık Yasama Meclisinden sonra Fransız Devrimi sırasında oluşturulan bir parlamentoydu. 10 Ağustos 1792'deki büyük ayaklanmayla, devrim sonrası kurulan anayasal monarşiyi tamamen ortadan kaldırarak cumhuriyet rejimiyle yönetilen ilk Fransız hükûmetiydi. Konvansiyon, 20 Eylül 1792'den 26 Ekim 1795'e kadar tek kademeli bir meclis olarak toplandı.

<span class="mw-page-title-main">Kamu Güvenliği Komitesi</span>

Kamu Güvenliği Komitesi (Fransızca: Comité de salut public), Fransız Devrimi'nin şiddetli bir aşaması olan Terör Dönemi sırasında geçici hükûmeti ve savaş kabinesini oluşturan Ulusal Konvansiyon'un bir komitesiydi. Ocak 1793 başında oluşturulan Genel Savunma Komitesi'ne ek olarak, Kamu Güvenliği Komitesi 6 Nisan 1793'te Ulusal Konvansiyon tarafından oluşturuldu. Yeni cumhuriyeti dış ve iç düşmanlarına karşı korumak, Birinci Koalisyon Savaşı ve Vendée İsyanı'yla mücadele etmekle görevlendirildi. Bir savaş önlemi olarak komiteye silahlı kuvvetler, yargı ve yasamanın yanı sıra konvansiyonun yürütme organları ve bakanları üzerinde geniş denetim ve idari yetkiler verildi.

<span class="mw-page-title-main">22 Prairial Yasası</span>

22 Prairial Yasası, 10 Haziran 1794'te yürürlüğe girmiştir. Georges Couthon tarafından önerilmiş ancak aynı dönem siyasetçisi Laurent Lecointre'e göre Robespierre tarafından yazılmış gibi görünmektedir. Kamu Güvenliği Komitesi bu yasayı kullanarak yargı sürecini iddianame ve kovuşturma şeklinde basitleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Marie Collot d'Herbois</span> Fransız sinema oyuncusu ve yazar (1749 – 1796)

Jean-Marie Collot d'Herbois, Fransız aktör, oyun yazarı, tiyatro yönetmeni, siyasetçi ve devrimcidir. Ulusal Konvansiyon'da Paris'ten Dağ milletvekili ve Terör Dönemi sırasında aktif olan Kamu Güvenliği Komitesi üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Devrimci Mahkeme</span>

Devrimci Mahkeme Fransız Devrimi sırasında Ulusal Konvansiyon tarafından siyasi suçluların yargılanması için kurulan bir mahkemeydi. Ekim 1793'te Terör Hükümdarlığı'nın en güçlü motorlarından biri haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Thermidor Gericiliği</span> Fransız Devriminde Robespierrein düşüşünün ardından yeni yönetimin kurulması arasındaki dönem, liberalleşme, sağcılık gericilik ve Jakobenlerin tasfiyesiyle bilinmektedir.

Fransız Devrimi tarihyazımında Thermidor Gericiliği, 27 Temmuz 1794'te Maximilien Robespierre'in devrilmesi ile 2 Kasım 1795'te Fransız Yönetiminin göreve başlaması arasındaki dönem için kullanılan ortak terimdir.