İçeriğe atla

Georges-Louis Leclerc

George-Louis Leclerc, de Buffon
Georges-Louis Leclerc, Comte de Buffon'un François-Hubert Drouais tarafından yapılmış bir tablosu
Doğum7 Eylül 1707
Montbard, Côte-d'Or
Ölüm16 Nisan 1788 (80 yaşında)
Paris, Fransa
MilliyetFransız
Kariyeri
DalıDoğa tarihi
Çalıştığı kurumlarJardin du Roi
İmza

Georges-Louis Leclerc Comte de Buffon (7 Eylül 1707 - 16 Nisan 1788), Fransız doğabilimci, matematikçi, kozmolog ve ansiklopedi yazarı. 1773'te kont unvanı almıştır.

Buffon'un değerli çalışmaları, Jean-Baptiste Lamarck ve Georges Cuvier de dahil olmak üzere, gelecek iki nesil boyunca birçok natüralisti etkilemiştir. Buffon, neredeyse hayatı boyunca süren ve onun en önemli eseri olan 44 ciltlik Histoire naturelle(Doğa Tarihi) isimli çalışmalarını yayınlamıştır. Onun çalışma notlarına ve diğer araştırmalarına dayalı ek birimler ise onun ölümünden sonra yirmi yıl içinde yayınlanmıştır.[1]

Hayatı

Buffon oldukça sıradan, ama matematikten zevk alan bir öğrenciydi. Babasının isteği üzerine 1723'te hukuk öğrenimine başladı. 1726'da diplomasını almasına karşın hukuku bir türlü benimseyemediğinden, Angers'e geçerek matematik, tıp ve botanik öğrenimine yöneldi. Bir düello nedeniyle Angers'i terk etmek zorunda kalan Buffon, Kingston dükü ile yakın dostluk kurdu. Bu iki gencin İngiltere'ye yaptıkları yolculuk sırasında Buffon, Royal Society’nin üyeliğine seçildi.

Annesinin ölümü üzerine Fransa’ya dönen ve Montbard’daki aile malikânesine yerleşen Buffon, burada, olasılık hesapları ve fizik bilimleri üzerine ilk araştırmalarına başladı. O sıralarda özellikle bitki fizyolojisine ilişkin sorularla ilgileniyordu. 1735’te Stephen Hales’in Bitki Statiği çevirisini yayımladı ve önsözünde, kendisinin geliştirdiği bilimsel yöntem kavramına yer verdi.

1739’da henüz 32 yaşındayken, bilimin önemini kavrayan Buffon, Kraliyet Bahçesi ve onun bir bölümünü oluşturan müzenin yöneticiliğine atandı. Hırslı Buffon, bu görevi tüm doğanın kaydını tutma çalışmasına dönüştürdü. 1749’da başlayan ve yıllar süren bu çalışmasının sonucunda büyük yapıtı Histoire Naturelle, Generale Et Particuliere (Genel ve Özel Doğa Tarihi) ortaya çıktı. Yapıtın en ünlü bölümü olan Doğa Tarihi çağları yapıtın 5. cildinde yer alıyordu. Bunu kuşlar üzerine yazılmış olan 9 cilt ile mineralleri konu alan 5 cilt izledi. İlk baskıyı tamamlayan ve Buffon’un ölümünden sonra yayınlanan son 8 cilt ise, sürüngenler, balıklar ve balinalar üzerineydi. Buffon, hayvan tanımlarını tekdüzelikten kurtarmak için, doğa, hayvanların yozlaşması, kuşların doğası gibi konular üzerine açtığı felsefi tartışmalarla bu tanımları renklendirmişti.

Buffon’un eşi 1769’da öldü ve onu 5 yaşındaki oğluyla yalnız bıraktı. Oğlu 17 yaşına gelince, Buffon doğa bilimci J.-B. Lamarck’tan; Avrupa’ya yaptığı botanik gezilerine onu da götürmesini istedi. Ama genç Lamarck araştırmaya ilgi duymuyordu. Fransız Devrimi’nin tüm şiddetiyle sürdüğü sıralar, 1794’te bir tedbirsizliği sonucunda giyotinle idam edildi. Sağlığı bozulmaya başlayan Buffon, 1788’de sonunun yaklaştığını hissederek Paris’e döndü ve birkaç ay sonra bu kentte öldü.

Buffon hakkında, "Gerçekten, Buffon 18. yüzyılın ikinci yarısında doğa tarihiyle ilgili tüm düşüncenin babası." olduğu söylenir.[2]

Buffon, o dönemde Jardin du Roi (Kraliyet Bahçesi) olarak adlandırılan ve bugün Jardin des plantes olarak bilinen Paris'teki botanik bahçesinde direktör olarak çalışmıştır.

Ölümünden sonra

Halkın hayranlık ve desteğini kazanmış olan Buffon'u aydınlar arasında eleştirenlerin sayısı hiç de az değildi. Buffon kendisini aşağılayanlara hiç yanıt vermemiş ve bir notunda şöyle yazmıştı: “Mutlak suskunluğumu koruyacağım… Saldırıları kendilerine dert olsun.” Buffon, doğa bilimlerinin bazı alanlarında kalıcı bir etki yaptı. Jeoloji tarihini bir dizi aşama olarak ele alan ilk kişi Buffon'du. Yok olan canlı türler kavramıyla paleontolojinin gelişimine önderlik etti. Genel ve Özel Doğa Tarihi, doğa tarihinin birbirinden kopuk ve bağlantısız gibi görünen olgularını kavranabilir biçimde bütünleştirerek sunan ilk yapıttır.

Kaynakça

  1. ^ Farber, Paul. 2000. Finding Order in Nature. Baltimore: Johns Hopkins University Press. p14
  2. ^ Mayr, Ernst 1981. The Growth of Biological Thought. Cambridge: Harvard. p330

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Lamarck</span> Fransız doğa bilimci (1744 – 1829)

Jean-Baptiste Lamarck, Fransız doğa bilimci, biyolog, akademisyen ve asker. Evrim konusunda yaptığı kapsamlı çalışmalarla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Amedeo Avogadro</span> İtalyan bilim insanı

Quaregna ve Cerrato Kontu Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogadro, İtalyan kimyager ve bilim insanıdır. Günümüzde, adı, derişim teorisi ve moleküler ağırlık alanındaki katkılarıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Adelbert von Chamisso</span> Alman yazar (1781-1838)

Adelbert von Chamisso,, Alman botanikçi ve şair. Gölgesini satan bir adamı anlatan ünlü öykü Peter Schlemihl'in Tuhaf Öyküsü'nün yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Pitton de Tournefort</span> Fransız bitki bilimci (1656 – 1708)

Joseph Pitton de Tournefort, Fransız doğabilimci.

<span class="mw-page-title-main">Georges Cuvier</span> Fransız yerbilimci (1769-1832)

Georges Cuvier Fransız bilim insanı ve devlet yöneticisi. Cuvier, neredeyse hiç kimseden yardım almadan, tek başına, bir bilim dalı olan omurgalı paleontolojisini kurmuş ve organizma biyolojisindeki en güçlü araçlardan biri olan karşılaştırmalı yöntemleri geliştirmiştir. Bu nedenle bazı bilim tarihçileri tarafından omurgalı paleontolojisi, karşılaştırmalı anatomi ve jeolojik tarihlendirme bilimlerinin temellerini atmasından ötürü onu "üç bilim dalının kurucusu" olarak nitelendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Angers</span> Fransada komün

Angers, kuzey-batı Fransa'da Pays de la Loire bölgesinde Maine-et-Loire departmanında bir şehirdir. Fransa başkenti Paris'in 300 km güney-batısına düşer. Angers'ın bağlı bulunduğu Pays de la Loire bölgesinin merkezi olan Nantes şehri 90 km uzaklıktadır. Angers şehri sonradan Loire Irmağı ile birleşen Maine Nehrinin her iki yakasında kurulmuştur ve nehrin üzerinden şehrin iki yakasını bağlayan altı köprü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Germain de Lacépède</span> Fransız doğa bilimci (1756 – 1825)

Bernard-Germain-Étienne de La Ville-sur-Illon, comte de Lacépède ya da La Cépède, Fransız doğa tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Paul Gervais</span> Fransız paleontolog (1816-1879)

Paul Gervais, Fransız paleontolog ve entomolog.

<span class="mw-page-title-main">Michel-Eugène Chevreul</span> Fransız kimyager (1786 – 1889)

Michel Eugène Chevreul, Fransız kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Louis Pierre Vieillot</span> Fransız kuşbilimci  (1748 – 1830)

Louis Pierre Vieillot, Fransız ornitolog.

<span class="mw-page-title-main">Antoine Laurent de Jussieu</span> Fransız bitki bilimci (1748 – 1836)

Antoine Laurent de Jussieu Fransız botanikçi. Çiçekli bitkileri ilk defa sınıflandıran bilim insanıdır ve sınıflandırma sistemi günümüzde büyük ölçüde kullanılmaya devam etmektedir. Sınıflandırması, amcası botanikçi Bernard de Jussieu'nun başladığı ancak yayımlamadığı bir çalışmanın genişletilmiş halidir. Bitki bilim mahlası Juss.'tur.

<span class="mw-page-title-main">Michel Adanson</span> Fransız doğa bilimci (1727 – 1806)

Michel Adanson, İskoç kökenli Fransız botanikçi ve doğa bilimci. Bitki bilim mahlası Adans.'tır.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Richer de Belleval</span> Fransız bitki bilimci (1558 – 1632)

Pierre Richer de Belleval, Fransız botanikçi. Bilimsel botaniğin babası olarak kabul edilir. Bitki bilim mahlası Rich.Bell.'dir.

<span class="mw-page-title-main">André Marie Constant Duméril</span> Fransız hayvan bilimci (1774 – 1860)

André Marie Constant Duméril, Fransız zoologdur. Herpetoloji ve ihtiyoloji profesörü olduğu 1801'den 1812'ye kadar Muséum national d'histoire naturelle'de anatomi profesörüydü. Oğlu Auguste Duméril de bir zoologdu.

<span class="mw-page-title-main">Henri Milne-Edwards</span> Fransız hayvan bilimci (1800 – 1885)

Henri Milne-Edwards, Fransız zoologdur.

<span class="mw-page-title-main">Pierre-Justin-Marie Macquart</span> Fransız bitkibilimci (1778-1855)

Pierre-Justin-Marie Macquart Fransız entomolog. Diptera üzerine uzmandır. Avrupa'da yaşayan türlerin yanı sıra dünya üzerindeki diğer türler ile de çalıştı ve çok sayıda yeni tür tanımladı.

<span class="mw-page-title-main">Philibert Commerson</span> Fransız bilim insanı (1727 – 1773)

Philibert Commerson, çağdaşları tarafından bazen Commerçon şeklinde de yazılmaktadır, Fransız doğa bilimcidir ve en çok 1766 – 1769 yıllarında Louis Antoine de Bougainville ile birlikte yaptığı devrialem yolculuğunda eşlik etmesiyle tanınmaktadır.

<i>Flora of China</i> Çine özgü bitkileri tanımlamayı amaçlayan bilimsel çevrimiçi veritabanı

Flora of China, Çin'e özgü bitkileri tanımlamayı amaçlayan bilimsel bir yayındır.

<span class="mw-page-title-main">Auguste Duméril</span> Fransız hayvan bilimci (1812 – 1870)

Auguste Henri André Duméril, Fransız zoolog.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Marie Auguste Broussonet</span> Fransız bilim insanı (1761 – 1807)

Pierre Marie Auguste Broussonet, özellikle botaniğe katkıda bulunan Fransız doğa bilimci. Montpellier'de doğdu, burada eğitim gördü ve Fransa'ya dönüp Montpellier'deki botanik bahçesinin müdürü olarak görev yapmadan önce Fas, İspanya, Kanarya Adaları ve Güney Afrika'ya gitti. Broussonetia ağacına onun adı verilmiştir.