İçeriğe atla

George Vernon Hudson

1907'de Hudson
Sonraki yıllarda

George Vernon Hudson (d. 20 Nisan 1867, Londra – ö. 5 Nisan 1946) İngiliz-Yeni Zelandalı entomolog.

Hudson, sanatçı ve vitray pencere tasarımcısı Charles Hudson'ın altıncı çocuğu olarak Londra'da 1867 yılında doğdu.

14 yaşına geldiğinde çoktan Britanyalı böceklerin bir koleksiyonunu oluşturmuştu ve The Entomologist'de bir makalesi yayınlanmıştı. 1881 yılında babasıyla birlikte Nelson, Yeni Zelanda'ya taşındı. Burada bir çiftlikte çalıştı ve 1883 yılında, 16 yaşındayken, Wellington'daki postanede çalışmaya başladı ve sonunda burada baş memur oldu. 1918 yılında emekli oldu.[1]

Hudson'ın böcek koleksiyonu, Yeni Zelanda Te Papa Tongarewa Müzesi'nde (Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa) bulunmaktadır.

Entomolog olarak tanınmasına karşın, aynı zamanda bir astronom olan Hudson yaz saati uygulamasını ilk öneren kişidir. Vardiyalı olarak çalışması sayesinde böcek toplamak için zaman bulabilmesi, gün ışığının değerini fark etmesini sağladı.[2] 1895'te, Wellington Felsefe Cemiyeti'ne (Wellington Philosophical Society) bir makale sunarak iki-saatlik gün ışığı tasarrufu değişikliğini önerdi,[3] ve bu makalesinin Christchurch, Yeni Zelanda'da büyük ilgi ile karşılanmasından sonra bunu 1898 yılındaki makalesi takip etti.[4]

Kaynakça

  1. ^ J.T. Salmon (1946). "George Vernon Hudson, F.R.S.N.Z. (1867–1946)". Transactions and Proceedings of the Royal Society of New Zealand. 76 (2). ss. 264-6. 22 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2010. 
  2. ^ George Gibbs (1996). "Hudson, George Vernon 1867–1946". Dictionary of New Zealand Biography. chapter updated 2007-06-22. 4 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2010. 
  3. ^ G. V. Hudson (1895). "On seasonal time-adjustment in countries south of lat. 30°". Transactions and Proceedings of the New Zealand Institute. Cilt 28. s. 734. 30 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2010. 
  4. ^ G. V. Hudson (1898). "On seasonal time". Transactions and Proceedings of the New Zealand Institute. Cilt 31. ss. 577-588. 23 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda</span> Pasifik Okyanusunun güneybatısındaki ada ülkesi

Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 2.000 km güneydoğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük ve 700'den fazla küçük adadan oluşur. Toplamda 268.021 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. Bölgedeki tektonik hareketler ve volkanik olaylar nedeniyle Yeni Zelanda birçok yüksek dağa sahiptir. Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington ve en büyük şehri Auckland'dır.

<span class="mw-page-title-main">Wellington</span> Yeni Zelandada yerleşim birimi

Wellington, Yeni Zelanda'nın başkenti, ülkenin en büyük ikinci yerleşim birimi ve Okyanusya'daki en kalabalık başkenttir. Yeni Zelanda'yı oluşturan adalardan Kuzey Adası'nın güney ucunda, ülkenin coğrafi merkezine yakın bir noktada yer alır.

George Hudson şu anlamlara gelebilir:

Yeni Zelanda'daki Yahudilerin tarihi, Yahudi tüccarların 1830'larda ülkeye gelmesiyle başladı. Yeni Zelanda, 1840'ta Britanya sömürgesi olmadan önce aralarında Joel Samuel Polack'ın da bulunduğu 30'dan az Yahudi yaşamaktaydı. Göçlerle Yahudiler dört ana gruba ayrıldılar: 19. yüzyılda Birleşik Krallık'tan gelen en eski Yahudi aileler; 1930'lar ve 1940'larda gelen Avrupa Yahudisi mülteciler; Britanya'dan 1950'lerde gelenler; son zamanlarda Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail ve eski Sovyetler Birliği'nden gelenler. Ülkedeki Yahudi cemaati, Başbakan Julius Vogel ve aralarında Dove-Myer Robinson da bulunduğu 5 Auckland valisi çıkarmıştır. Şimdiki Başbakan John Key, Yahudiliği icra etmemesine rağmen Aşkenaz kökenlidir. 14 Mayıs - 30 Mayıs 1925 tarihleri arasında kısa bir dönem başbakanlık yapan Francis Bell Hristiyan olmasına rağmen Yahudi ataları vardı.

Okyanusya'daki Yahudilerin tarihi, ilk kaşifler, fok ve balina avcılarıyla başlamaktadır. Yahudiler ve diğer yerleşimciler Okyanusya'ya 18. yüzyıldan başlayarak gelmişlerdir. Avustralya, Yeni Zelanda ve Okyanusya'nın diğer adalarına yerleşmişlerdir.

1896 devlet liderleri - 1897 devlet liderleri 1898 yılı olayları - 1899 devlet liderleri - Yıllarına göre devlet liderleri


<span class="mw-page-title-main">2015 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası</span> fifa 20 yaş altı Dünya kupası

2015 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası, 20 yaş altı seviyesinde ulusal takımlar için, 19 Haziran - 11 Temmuz 2015 tarihleri arasında Yeni Zelanda'da düzenlenecek futbol turnuvası. Bu turnuva, 1977 yılında FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası adı ile başlayan organizasyonun 20. ayağı olmuştur. Maçlar ev sahibi Yeni Zelanda'daki 7 şehirde oynanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Te Anau</span> Yeni Zelandada yerleşim birimi

Te Anau, Yeni Zelanda'nın Southland bölgesinde bulunan bir kasabadır. Kasaba, Fiordland'da Te Anau Gölü'nün doğu kıyısında yer almaktadır. Kasabanın nüfusu 2003 yılı itibarı ile 27,110'dur.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda'daki Türkler</span>

Yeni Zelanda'daki Türkler, Yeni Zelanda vatandaşlığı, oturma izni veya en genel anlamıyla Yeni Zelanda'da yaşayan Türklere denir. Nüfusun büyük çoğunluğu Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'tan göçmüş olsa da Suriye ve Irak'tan göçmüş Suriye Türkmenleri ve Irak Türkmenlerini de barındırır.

<i>Aletia inconstans</i>

Aletia inconstans, Noctuidae ailesinden bir güve türü. Bu tür Yeni Zelanda'da endemiktir. Hem Kuzey Adası'nda hem de Güney Adası'nda bulunur ancak nadir bir tür olarak kabul edilir.

Asaphodes ida, Geometridae ailesinden bir güve türü. Bu tür, Yeni Zelanda için endemiktir. Bu güve, Canterbury ve Otago'daki yüksek arazilerde veya alpin habitatlarında bulunabilir. Yeni Zelanda Tehdit Sınıflandırma sistemi altında sınıflandırılmamasına rağmen, bu tür nadir olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rebecca Priestley</span>

Rebecca Katherine Priestley, Yeni Zelandalı akademisyen, bilim tarihçisi ve yazardır. Victoria Üniversitesi (Wellington)'nde toplum biliminde üye profesördür.

<i>Pyrausta comastis</i>

Pyrausta comastis, Crambidae familyasına ait bir güve türüdür. İlk kez 1884 yılında Edward Meyrick tarafından tanımlanmış ve Proteroeca comastis adı verilmiştir. Bu tür Yeni Zelanda'ya endemiktir.

<span class="mw-page-title-main">Ken Douglas</span>

Kenneth George Douglas "ONZ", Yeni Zelandalı sendika lideri ve aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Walter Buller</span>

Sir Walter Lawry Buller, Yeni Zelanda ornitolojisinde baskın bir figür olan Yeni Zelandalı bir avukat ve doğa bilimcidir. İlk olarak 1873 yılında yayımlanan A History of the Birds of New Zealand adlı kitabı, 1888 yılında genişletilmiş bir versiyon olarak yayımlanmış ve bir Yeni Zelanda klasiği haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda Rezerv Bankası</span>

Yeni Zelanda Rezerv Bankası, Yeni Zelanda'nın merkez bankasıdır. Banka, 1 Ağustos 1934 tarihinde kurulmuş olup Yeni Zelanda'nın para birimi ve işletme para politikasından sorumludur. Merkezi Wellington'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda Te Papa Tongarewa Müzesi</span>

Yeni Zelanda Te Papa Tongarewa Müzesi, Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'da bulunan bir etnografya ve sanat müzesidir. Müze, 1992 yılında Yeni Zelanda Ulusal Müzesi ve Ulusal Sanat Galerisi'nin birleşmesi kurulmuş olup günümüz binasına 1998 yılında taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Georgina Beyer</span>

Georgina Beyer "MNZM", "JP", Yeni Zelandalı transeksüel siyasetçidir.

Hamlet Clark, özellikle su böcekleri ve yaprak böcekleri olmak üzere Coleoptera'ya özgü entomolog ve İngiliz bir papazdı.

Aşağıdakiler, 1874 yılında Yeni Zelanda'da gerçekleşen olayları listeler.