İçeriğe atla

George Town, Malezya

George Town
George Town şehri
George Town'dan görünüm
George Town arması
Arma
Malezya üzerinde George Town
George Town
George Town
George Town'un Malezya'daki konumu
Ülke Malezya
Eyalet Penang
İdare
 • Belediye başkanıPatahiyah İsmail[1]
Yüzölçümü
 • Toplam305.773 km²
Nüfus
 (2010)
 • Toplam500.000
Zaman dilimiUTC+08.00 (MST)
Alan kodu04
Resmî site
www.mbpp.gov.my
Konum Malezya
KriterKültürel: ii, iii, iv
Referans1223
Tescil2008 (32. oturum)
BölgeAsya-Pasifik
Sömürge döneminden kalma Eastern & Oriental Hotel
Kentteki Lebuh Pantai (sömürge dönemindeki adıyla Beach Street) caddesinden bir görünüm

George Town (Çince: 乔治市; pinyin: Qiáozhì Shì), Malezya'nın Penang eyaletinin başkentidir. Şehir Penang Adası'nın kuzey doğusunda yer almaktadır. 1786 yılında, Kaptan Francis Light tarafından kurulmuş olup adını Büyük Britanya Kralı III. George'tan almaktadır, Nüfusu 2010 yılı itibarı ile 500,000'dir.[2]

Malay Dilindeki ismi Tanjung olan şehir, 2007 yılında, Employment Conditions Abroad Limited (ECA International) tarafından iklim, hava kalitesi, altyapı, sağlık ve konut hizmetleri, güvenlik ve politika gibi unsurlar da göz önüne alınarak yapılan araştırmaya göre 254 şehir arasında Asya'daki yaşam kalitesi en yüksek 10. şehir seçilmiştir. 2008 yılında kozmopolit bir şehir olarak uzun geçmişi nedeniyle Malakka ile birlikte UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir.[3] George Town günümüzde Penang eyaletinin ekonomik merkezi olup ülkenin önemli limanlarından ve sağlık turizmi merkezlerinden biridir.

Kentteki nüfusun çoğunluğu Çinlilerden meydana gelmektedir. Şehre Penang Uluslararası Havalimanı hizmet vermektedir.

Kardeş şehirler

Kaynakça

  1. ^ a b Cavina Lim (25 Mart 2015). "Penang's first mayor a woman". The Star. 11 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2016. 
  2. ^ a b "Looking for a 2016 vacation? Here are 16 must-see destinations". Los Angeles Times. 26 Aralık 2015. 1 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2016. 
  3. ^ "Eight new sites, from the Straits of Malacca, to Papua New Guinea and San Marino, added to UNESCO's World Heritage List". UNESCO (World Heritage Site). 7 Temmuz 2008. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2016. 
  4. ^ a b c Hans Michelmann (28 Ocak 2009). Foreign Relations in Federal Countries. McGill-Queen's Press - MQUP. ss. 198-. ISBN 978-0-7735-7618-6. 10 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2016. 
  5. ^ "Sister Cities Agreement, Georgetown". International Affairs Division, Bangkok Metropolitan Administration. 20 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2016. 
  6. ^ Natthaphol Wittayarungrote (18 Eylül 2014). "Phuket and Penang become twin cities". Phuket Gazette. 20 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2016. 
  7. ^ "Malaysia: Taipei, Georgetown ink friendship memorandum". Central News Agency. Taiwan News. 29 Mart 2011. 20 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tayland</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Tayland, resmî adıyla Tayland Krallığı, eski adıyla Siyam, Hindiçin yarımadasının orta kısmında bulunan Güneydoğu Asya ülkesi. Batıda Myanmar (1.800 km), doğuda Kamboçya (803 km), kuzeyde Laos (1.754 km) ve güneyde Malezya (506 km) ile sınırları bulunmaktadır. Güney kısmında Tayland Körfezi, batı kısmında ise Andaman Denizi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Taipei</span> Tayvanın başkenti

Taipei, Tayvan'ın başkenti ve özel şehirlerinden biridir. Şehir ülkenin kuzeyinde yer almakta olup çevresinde Yeni Taipei şehri bulunmaktadır. Şehrin nüfusu 31 Mart 2016 tarihi itibarı ile 2,7 milyonun üzerinde olup Yeni Taipei ile Keelung şehirleri ile birlikte 7.047.167 milyon nüfuslu Taipei-Keelung metropol alanını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ulan Batur</span> Moğolistanın başkenti

Ulan Batur, Moğolistan'ın başkenti ve en büyük şehridir. Moğolcada "Kızıl Bahadır" anlamına gelen şehrin eski ismi Urga'dır. 2014 yılı itibarıyla nüfusu 1,3 milyondan fazladır.

<span class="mw-page-title-main">Phuket Uluslararası Havalimanı</span>

Phuket Uluslararası Havalimanı, Tayland'ın güneyindeki ünlü turistik yer Phuket adasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Penang Eyaleti Camii</span>

Penang Eyalet Camii, 1970'lerde Malezya'nın Penang eyaletinin başkenti George Town'da inşa edilmiş bir camidir.

Malezya Yahudileri Malezya'da yaşayan veya Malezya kökenli Yahudilere denir. Başta Penang olmak üzere ülkenin Kuala Lumpur ve Malacca gibi diğer şehirlerinde de yaşarlar. Yahudilerin çoğu Doğulu olmakla birlikte Avrupa (Aşkenaz) ve Çin (Kaifeng) Yahudileri de bulunur. Çin Yahudileri Çin'den Malezya'ya 1949'da Milliyetçi Çin komünistler tarafından ele geçirildiği zaman kaçmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Afrika'da 145 Dünya Mirası belirlemiştir. Bu sit alanları 35 ülkede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri</span> Vikimedya liste maddesi

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri, somut olmayan kültürel miras unsurlarının (SOKÜM) dünya çapında daha iyi korunmasını sağlamak ve bunların öneminin fark edilmesini sağlamak amacıyla, UNESCO tarafından 2008 yılından beri güncellenip hazırlanan; farklı ülkelerdeki önemli SOKÜM unsurlarını, acil koruma gerektirenleri ve korma alanındaki iyi uygulamaları içeren listelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Malakka (şehir)</span>

Malakka, Malezya'nın Malakka eyaleti eyaletinin başkentidir. Şehir adını aldığı Malakka Boğazı'nın kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 277 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 503.127'dir. Malakka 7 Temmuz 2008 tarihinde UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Penang Adası</span>

Penang Adası, Batı Malezya'nın batı sahilinde Penang eyaletinde yer alan bir adadır. Ada Malezya'nın dördüncü büyük adasıdır. Adadaki en büyük yerleşim George Town'dur.

<span class="mw-page-title-main">Antik Kyoto'nun Tarihî Anıtları</span>

Antik Kyoto'nun Tarihî Anıtları, Japonya'nın Kyoto, Uji ve Ōtsu şehirlerinde yer alan 17 tarihi yapıyı kapsayan bir UNESCO Dünya Mirası Alanı'dır. Bu yapılardan 13'ü Budist tapınağı, üçü Şinto tapınağı ve biri kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Phuket (şehir)</span>

Phuket, Tayland'ın Phuket ilinin merkezidir. Şehir, Phuket Adası'nın güneydoğusunda başkent Bangkok'un 862 km güneyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 12 km² olan şehrin nüfusu 2007 yılı itibarı ile 75.573'tür.

<span class="mw-page-title-main">Tarihî Sukotay Kenti ve İlgili Tarihî Kentler</span>

Tarihi Sukotay Kenti ve İlgili Tarihi Kentler, Sukotay tarihi parkı, Kamphaeng Phet tarihi parkı ve Si Satchanalai tarihi parkını içeren bir UNESCO Dünya Mirası sitesidir. Bu tarihi parklar, 13. ve 14. yüzyıllar boyunca gelişen ve Tayland krallıklarının ilki olan Sukotay Krallığı'nın üç ana kentinin kalıntılarını muhafaza etmektedir.

UNESCO, Güneydoğu Asya'nın on bir ülkesinde, Endonezya, Vietnam, Tayland, Filipinler, Malezya, Myanmar, Kamboçya, Laos ve Singapur'da 37 Dünya Mirası alanı belirledi. Sadece Brunei ve Doğu Timor, Dünya Mirası alanlarına sahip değildir. Papua Yeni Gine, Palau, Tayvan ve Hainan da bazen Güneydoğu Asya'ya bağlı olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Denpasar</span>

Denpasar, Endonezya'nın Bali ilinin başkenti olan şehirdir. Singaraja'nın 70 km güneyinde yer alır. Şehrin nüfusu 2012 yılı itibarıyla 834,881'dir.

<span class="mw-page-title-main">Tayland'da turizm</span>

Turizm, Tayland’a ekonomik bir katkı sağlar. 12 trilyon baht GSYİH'ya doğrudan katkıda bulunan turizm geliri tahminleri bir trilyon baht (2013) 2.53 trilyon baht (2016) arasında değişiyor. Dolaylı seyahat ve turizm gelirleri dahil edildiğinde, 2014 toplamının Tayland'ın GSYİH'sinin % 19,3'üne eşdeğer olduğu tahmin edilmektedir. Turizmin GSYİH'ye fiili katkısı bu yüzdelerin altındadır çünkü GSYİH gelirle değil katma değerle ölçülür. Tayland'ın turizm endüstrisinin katma değeri bilinmemektedir. Ulusal Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Konseyi Ofisi'nin 2019 genel sekreterine göre, hükümet, turizm sektörünün 2019'daki % 20'den 2030'a kadar GSYİH'nın % 30'unu oluşturacağını öngörüyor.

<span class="mw-page-title-main">Tayland-Türkiye ilişkileri</span>

Tayland-Türkiye ilişkileri, Tayland ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke arasındaki samimi ilişkiler, Türkiye'nin 1958 yılında kurduğu Bangkok'ta büyükelçiliğe dayanıyor. Tayland, 1972'de büyükelçiliğini açarak karşılık verdi.

<span class="mw-page-title-main">Sukotay Tarihî Parkı</span>

Sukotay Tarihi Parkı (Tayca: อุทยานประวัติศาสตร์สุโขทัย, 13. ve 14. yüzyıllarda Sukotay Krallığı'nın başkenti olan, birebir çeviri ile 'mutluluğun şafağı' Sukotay'ın kalıntılarını kapsayan kalıntılardır ve kuzey orta Tayland'da yer alır. Sukhothai ilinin başkenti Sukhothai şehri yakınlarında yer almaktadır.

UNESCO, Tayland'da altı tane Dünya Mirası Alanı belirlemiştir. UNESCO Dünya Mirası Alanları, UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi'nde tanımlandığı gibi kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya'daki Dünya Mirasları listesi</span>

1972 yılında imzalanan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerler olan Dünya Mirasları kavramını tanımladı. Doğal özellikler, jeolojik ve fizyografik oluşumlar ve bilim, koruma veya doğal güzellik açısından önemli olan doğal alanlar doğal miras olarak tanımlanır. Malezya'nın, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına İlişkin Sözleşmeyi 3 Ağustos 1983'te onaylamasıyla ülkedeki alanlar listeye dahil edilmiştir.