İçeriğe atla

George Thomson (fizikçi)

Sir George Paget Thomson
Fizikçi
Doğum3 Mayıs 1892(1892-05-03)
Cambridge, İngiltere
Ölüm10 Eylül 1975 (83 yaşında)
Cambridge, İngiltere
MilliyetBirleşik Krallık
Mezun olduğu okul(lar)Cambridge Üniversitesi
ÖdüllerHoward N. Potts Medal (1932)
Nobel Fizik Ödülü (1937)
Kariyeri
DalıFizik
Çalıştığı kurumlarAberdeen Üniversitesi
Cambridge Üniversitesi
Imperial College London
Doktora
danışmanı
John Strutt (Rayleigh)
Doktora öğrencileriIshrat Hussain Usmani

George Paget Thomson, (d. 3 Mayıs 1892 – ö. 10 Eylül 1975), Britanyalı fizikçi. Elektron kırınımının özelliklerini keşfetmesi ve dolayısıyla maddenin dalga özelliğini kanıtlaması sonucu 1937'de Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür.

Biyografi

Thomson İngiltere'nin Cambridge kentinde doğdu. Babası Nobel Ödüllü J. J. Thomson, annesi Cambridge Üniversitesi'ndeki bir tıp profesörünüm kızıydı. İlkokula Perse School'a gitti. Cambridge'den önce matematik ve fizik öğrenmek için Trinity Koleji'ne gitti ancak I. Dünya Savaşı'nın çıkması sonucu (1914) okulu bırakmak zorunda kaldı ve savaşa katıldı. Kısa bir süre Fransa'da aerodinamik üzerine çalıştı.

Thomson, 1921 yılında Sir Adam Smith'in kızı Kathleen Buchanan Smith ile evlendi. Bu evlilikten ikisi kız, ikisi erkek olmak üzere dört çocukları oldu. Bayan Thomson 1941 yılında öldü.

Kariyer

I. Dünya Savaşı'ndaki kısa hizmetinin ardından, kariyerine Aberdeen Üniversitesi'nde devam etmiştir. Thomson 1937 yılında Aberdeen'de elektron dalgalarının özelliklerini keşfinden ötürü Nobel Fizik ödülü'ne layık görülmüştür. Aynı keşfi bağımsızca ortaya çıkardıkları için Clinton Davisson'la bu ödülü paylaşmışlardır.

1930 yılında Imperial Koleji'ine profesör olarak atandı. 1930 sonları ve II. Dünya Savaşı sırasında askeri uygulamalar için nükleer fizikte uzmanlaştı. 1940-1941 de atom bombasını oluşturmayı tamamladı. Daha sonraki hayatında nükleer enerjiyle ilgili çalışmalarına devam etti. Aerodinamik ve toplumsal bilimler alanlarında eserler yazdı. 1943'te şövalye oldu. 1952 yılına kadar Imperial Koleji'nde devam etti.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nobel Fizik Ödülü</span>

Nobel Fizik Ödülü, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından her yıl Stokholm'de Alfred Nobel'in ölüm günü olan 10 Aralık'ta verilir. Bu ödül, Alfred Nobel'in 1895 yılında isteği ile başlatılan ve 1901 yılından beri devam eden 5 Nobel Ödülü'nden birisidir. Diğer kategoriler; Nobel Kimya Ödülü, Nobel Edebiyat Ödülü, Nobel Barış Ödülü, Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'dür. İlk Nobel Fizik Ödülü, x-ışını keşfinden dolayı sunduğu üstün hizmetlerden dolayı Alman Wilhelm Conrad Röntgen'e verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Werner Heisenberg</span> Alman teorik fizikçi (1901–1976)

Karl Werner Heisenberg, Alman teorik fizikçi. Kendi ismiyle anılan Belirsizlik İlkesi'ni buldu. Atom yapısı bilgisine katkılarından dolayı 1932 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Niels Bohr</span> Danimarkalı fizikçi (1885–1962)

Niels Henrik David Bohr, kuantum mekaniği ve atomun yapısının anlaşılması üzerine yaptığı katkılarla tanınan, 1922'de Nobel Fizik Ödülü almış Danimarkalı fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Charles Wilson (fizikçi)</span> Şotland fizik, fizika üzrə Nobel mükafatı laureatı.

Charles Thomson Rees Wilson, yılları arasında yaşamış, X-ışınları, radyoaktivite ve kozmik ışın çalışmalarında kullanılmış “sis odası” buluşuyla 1927 yılında Nobel Fizik Ödülü kazanmış İskoç fizikçi ve meteorologtur.

<span class="mw-page-title-main">Frederick Soddy</span> İngiliz kimyacı

Frederick Soddy, İngiliz kimyacı. 1921 Nobel Kimya Ödülü sahibi. Ernest Rutherford ile birlikte yaptığı ortak çalışmayla radyoaktif bozunma kanunlarını keşfetmiştir. Ayrıca izotop kavramını ortaya atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Compton</span> Amerikalı fizikçi (1892 – 1962)

Arthur Holly Compton, 1927'de elektromanyetik radyasyonun parçacık doğasını gösteren Compton etkisinin keşfi ile Nobel Fizik Ödülü kazanmış Amerikalı fizikçidir. Zamanında çok dikkat çeken bir buluştur. Işığın dalga doğası o zamanlarda iyi anlaşılmış olsa da ışığın hem dalga hem parçacık olabileceği fikri kolay kabul görmemiştir. Kendisi ayrıca Manhattan Projesindeki Metallurji Laboratuvarının başı ve 1945 ile 1953 seneleri arasında St. Louis Washington Üniversitesi Rektörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Abdüsselam</span> Pakistanlı fizikçi (1926-1996)

Muhammed Abdüsselam, elektrozayıf etkileşim ile ilgili çalışmalara katkılarından dolayı 1979 yılında Nobel Fizik Ödülünü paylaşan kuramsal fizikçidir. Abdüsselam Nobel Ödülü kazanan ilk Pakistanlı ve Mısırlı Enver Sedat'tan sonra Nobel Ödülü kazanan ilk Müslüman olmakla birlikte fen alanında bu ödülü kazanan ilk Müslüman olarak tanındı.

<span class="mw-page-title-main">J. J. Thomson</span> İngiliz fizikçi (1856-1940)

Sir Joseph John Thomson, çağdaş fiziğin gelişimine büyük katkılarıyla tanınan Britanyalı fizikçi. Elektronu ve izotop kavramını keşfetmesi ile kütle tayfölçerini icat etmesiyle bilinir. Gazların elektriksel iletkenliği üzerindeki çalışmaları ve elektronu keşfinden dolayı 1906'da Nobel Fizik Ödülü ile ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">James Franck</span> Alman fizikçi (1882 – 1964)

James Franck, Hamburg doğumlu, Alman fizikçi ve Nobel Fizik Ödülü kazanmış bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Maria Goeppert-Mayer</span> Alman-Amerikalı teorik fizikçi

Maria Goeppert-Mayer, Alman-Amerikalı fizikçi, fizik dalında atom çekirdeğinin çekirdek kabuğu modeli ile Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür. Marie Curie’den sonra Nobel Ödülü'ne layık görülen ikinci kadındır.

<span class="mw-page-title-main">John Hicks</span> İngiliz iktisatçı

John Richard Hicks İngiliz iktisatçıdır. 1972'de Kenneth Arrow ile ortak olarak Nobel İktisat Ödülü kazanmıştır. Hicks 20. yüzyılın en önemli ve en etkili olmuş iktisatçılarından birisidir. İktisat biliminin birçok alanlarında katkılardan en önemlileri mikroekonomi alanında tüketici talep teorisini geliştirmesi ve makroekonomi alanında ise Keynesiyen görüşleri açıklayıp özetleyen IS/LM modeldir.

<span class="mw-page-title-main">Edward Appleton</span> İngiliz fizikçi

Edward Victor Appleton, İngiliz fizikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Clinton Davisson</span> Amerikalı fizikçi (1881 – 1958)

Clinton Joseph Davisson, elektron kırınımı keşfi ile 1937 yılında Nobel Fizik Ödülünü alan Amerikalı fizikçidir. Davisson ödülü bağımsız olarak kendi ile aynı anda elektron kırınımını keşfeden George Paget Thomson ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">George Smith (fizikçi)</span>

George Elwood Smith, 1930 New York doğumlu Amerikan fizikçi. Willard Boyle'ile CCD'nin ortak mücidi ve 2009 Nobel Fizik Ödülü'nün Willard Boyle ve Charles K. Kao'ile ortak sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Geoffrey Wilkinson</span>

Geoffrey Wilkinson İngiliz kimyager ve Ernst Otto Fischer ile birlikte 1973 Nobel kimya ödülü sahibi akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Subrahmanyan Chandrasekhar</span>

Subrahmanyan Chandrasekhar, Hint asıllı Amerikalı astrofizikçi. A. Fowler ile birlikte 1983'te kara deliklerin yüksek kütleli yıldızların evrimlerinin son aşamalarından biri olduğunu matematiksel teori haline getirdiklerinden dolayı Nobel Fizik Ödülünü kazanmıştır. 1930 Nobel Fizik Ödülü sahibi Chandrasekhara Venkata Raman'ın yeğenidir. Chandrasekhar limiti olarak bilinen astrofizik kavramını ortaya atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nicolaas Bloembergen</span> Hollandalı-Amerikalı fizikçi (1920 – 2017)

Nicolaas Bloembergen, Hollanda doğumlu Amerikalı Nobel Ödülü sahibi fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Philip Anderson</span> Amerikalı fizikçi (1923 – 2020)

Philip Warren Anderson Nobel ödüllü Amerikalı fizikçi. Anderson lokalizasyonu, Antiferromıknatıslık, Simetri kırılması, Yüksek sıcaklık süper iletkenlik teorileri üzerine yazıları aracılığıyla bilim felsefesine belirmeleri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ernest Walton</span>

Ernest Thomas Sinton Walton İrlandalı Nobel ödüllü bilim insanı. 1930'ların başında John Cockcroft ile birlikte Cambridge Üniversitesinde yaptıkları atom parçalama deneyleri ile 1951 yılında Nobel Fizik Ödülüne ödüle layık görüldüler. Böylelikler Walton ve Cockcroft atomu parçalayarak nükleer çağı açan ilk insanlar oldular. Walton bilim alanında Nobel ödülü alan tek İrlandalıdır.

<span class="mw-page-title-main">John Cockcroft</span> İngiliz fizikçi (1897-1967)

Sir John Douglas Cockcroft İngiliz fizikçi. Ernest Walton ile birlikte ilk kez atom çekirdeğini parçalayarak, nükleer çağın başlamasını sağlayan iki bilim insanından biri oldu. Bu deneyleri sayesinde 1951 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldüler. Cambridge Üniversitesinin 1960'ta kurulan Churchill Koleji'nin ilk yöneticisi oldu. Ölümünden sonra Cambridge Üniversitenin mezarlığına gömüldü. Eşi Elizabeth ve 1929'da iki yaşında ölen oğlu John da aynı yere gömüldüler.