İçeriğe atla

George Segal (sanatçı)

George Segal (d. 26 Kasım 1924, New York, New York; ö. 9 Haziran 2000, New Brunswick, New Jersey), Pop sanatı akımı ile ilişkili Amerikalı ressam ve heykeltıraş. 1999'da National Medal of Arts'a layık görüldü.

Biyografi ve çalışmaları

George Segal 1924'te Polonya'dan göç etmiş Yahudi çiftin çocuğu olarak dünyaya geldi. 1941'de Cooper Union School of Art'ta bir sanat kursu başladı. Savaşın çıkması ve ebeveynlerin tavuk çiftliğinde çalışması ile bir sene sonra okulu bıraktı. 1946'da sonunda Rutgers Üniversitesi'nde okumaya devam etti.

Segal'in 1950'lerde oluşturduğu erken tasarımları ve resimleri, insanları sıkça dramatik konumlarda betimlerdi. Bu aşama boyunca Segal, resimden gerçek hayata geçmeye çalışıyordu.

1968'de Kassel'deki 4. documenta'ya, 1977'de ise Documenta 6'e sanatçı olarak katıldı.

Plastik eserleri

Yeni yükselen Pop sanatı akımı sırasında Segal, kendi plastik işleri kapsamında alçıdan yapılmış figürler oluşturmaya başladı ve 1959/60'ta "Man on a bicycle" isimli ilk "durumsal heykel"ini sundu. Alçı figürleri ile gerçek öznelerin arasında bağlantı kurmak Segal'in eserlerinin tipik özelliğidir. Bu bağlamda bisiklet kullanan adamın alçıdan yapılmış olmasına rağmen asıl bisiklet sıradan bisiklettir.

İlk heykellerinde sanatçı figürlerini yapılandırmak için tahta ile tel kullanıyordu. 1961'de alçı sargıları ile beden kısımları yapmaya başladı. Plastik kabuğunu çıkarttıktan sonra bunları bir araya getirip bir beden oluştururdu. Sonraki yıllar içerisinde çevrenin gerçek öznelerini kullanmaya başladı; ör. "Cinema" (1963) ve "The Restaurant" (1967).

Eserleri (dizin)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Güleryüz</span> Türk sanatçı (1938–2024)

Mehmet Güleryüz, Türk ressam, yazar ve tiyatro sanatçısı.

Roy Fox Lichtenstein,, Amerikalı öğretmen ve "pop art" akımına mensup ressam.

<span class="mw-page-title-main">Jasper Johns</span>

Jasper Johns, Jr. Amerikalı, ismi Pop sanatı ve Neo-dada ile anılan çağdaş ressamdır. Robert Rauschenberg ile birlikte modern soyut resimden pop sanatı ve kavramsal sanat arasındaki geçişte etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Auguste Rodin</span> Fransız heykeltıraş (1840 – 1917)

François-Auguste Rodin, Fransız heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Ali Hadi Bara</span> Türk heykeltiraş

Ali Hadi Bara, Türk heykeltıraş.

Pervin Özdemir, Türk seramik sanatçısı.

Hakkı Karayiğitoğlu, Türk heykeltıraş.

Turan Erol, Türk ressam, akademisyen ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Lipchitz</span> Fransız-Amerikalı heykeltıraş (1891 – 1973)

Jacques Lipchitz, asıl adıyla Chaim Jakoff Lipschitz,, 20. yüzyılın önemli bir Fransız-Amerikan heykeltıraşıydı.

<span class="mw-page-title-main">Henry Moore</span> İngiliz heykeltıraş (1898–1986)

Henry Spencer Moore, İngiliz heykeltıraştır. Taş ve tunçtan yaptığı soyut ama organik biçimli yapıtlarıyla, 20. yüzyılın önde gelen sanatçılarından biri olmuştur. Dünya üzerinde çeşitli yerlerde kamuya açık olarak sergilenen soyut anıtsal bronz heykelleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Phillip King (sanatçı)</span>

Phillip King, Britanyalı heykeltıraş.

documenta

documenta her beş yılda bir Almanya'nın Kassel şehrinde yer alan modern ve çağdaş sanat sergisidir. 1955 yılında Kassel'de yer alan Bundesgartenschau (Federal Bahçıvanlık Gözterisi'nin bir parçası olarak sanatçı, öğretmen ve küratör Arnold Bode tarafından kurulmuştur. Nazizm'in kültürel karanlığından Almanya'yı kurtarıp çağdaş sanat seviyesine bir an önce ulaştırmak hedeflenmiştir. İlk documenta'da Picasso ve Kandinsky gibi güncel sanat üzerinde çok etkisi olduğu düşünülen birçok sanatçı bulunmuştur. Son dönemlerde documentalarda tüm kıtalardan sanat eserleri sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çin sanatı</span>

Çin sanatı, Çin'de yapılan ya da Çinli sanatçıların yaptığı görsel sanattır. Erken "taş devri sanatı" M.Ö. 10.000 yıllarına dayanır ve çoğunlukla basit çömlekçilik ve heykeller içerir. Bu erken dönemin ardından Çin sanatı, Çin tarihiyle olduğu gibi çoğunlukla yüzlerce sene süren çok sayıda hanedanlık dönemiyle karakterize edilir.

<span class="mw-page-title-main">Nijat Sirel</span> Türk heykeltıraş

Ali Nijat Sirel, Türk heykeltıraştır.

<span class="mw-page-title-main">Audrey Flack</span> Amerikalı sanatçı

Audrey L. Flack, Amerikalı bir sanatçıdır. Çalışmaları, fotoğraftaki sanat türünün öncülüğünü yapmıştır; eserleri resim, heykel ve fotoğrafçılık alanlarını kapsar. Flack, New York'taki Cooper Union'dan mezuniyeti ve fahri doktoralık derecesi de dahil olmak üzere çok sayıda akademik dereceye sahiptir. Ayrıca Yale Üniversitesi Güzel Sanatlar bölümünden mezun olmuştur. New York Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsüne girmiştir ve burada sanat tarihi okumuştur. Mayıs 2015'te, Flack Clark Üniversitesi'nden onur konulu bir doktora derecesi almıştır ve burada bir mezuniyet töreni konuşması yapmıştır. Flack'in çalışmaları, Modern Sanatlar Müzesi, Metropolitan Sanat Müzesi, Whitney Amerikan Sanatı Müzesi ve Solomon R. Guggenheim Müzesi gibi birçok önemli müzede sergilenmektedir. Flack'ın fotogerçekçi tabloları, Modern Sanatlar Müzesi'nin kalıcı koleksiyonu için satın alınacak ilk resimlerden biridir ve bugünkü fotogerçekçi olarak mirası birçok Amerikalı ve Uluslararası sanatçıyı etkilemektedir. Kentucky, Louisville'deki J. B. Speed Art Müzesi, çalışmalarının retrospektif bir çalışması düzenledi ve Flack'ın fotogerçekçilik dünyasına öncülük ettiği çabalar, türe bugünkü seviyede popülerlik kazandı.

Kiki Smith cinsiyet, doğum ve yenilenme konularını ele alan Amerikalı sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">İrfan Önürmen</span> Türk ressam

İrfan Önürmen Türk çağdaş sanatçı ve ressam.

<span class="mw-page-title-main">Erol Akyavaş</span> Türk ressam

Erol Hakkı Akyavaş, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Gülay Semercioğlu</span> Sanatçı

Gülay Semercioğlu, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Kinetik sanat</span>

Kinetik sanat, izleyici tarafından algılanabilen hareketi içeren veya etkisi için harekete bağlı olan bir sanat türüdür. İzleyicinin sanat eserine bakış açısını genişleten ve çok boyutlu hareketi içeren kanvas tablolar, kinetik sanatın en eski örnekleridir. Daha yerinde bir ifadeyle, kinetik sanat, günümüzde en sık üç boyutlu heykellere ve doğal olarak hareket eden veya makineyle çalıştırılan cep telefonları gibi figürlere atıfta bulunan bir terimdir. Hareketli parçalara genellikle rüzgar, motor veya gözlemci tarafından güç verilir. Kinetik sanat, çok çeşitli birbiriyle örtüşen teknikleri ve stilleri kapsar.