İçeriğe atla

George S. Patton tarafından 3. Ordu birliklerine verilen söylev

Birliklere hitap eden Patton

1944 yılında Müttefik Devletler tarafından gerçekleştirilecek olan Normandiya Çıkarması öncesinde ABD'li General George S. Patton 3. Ordu birliklerine hitap etmiştir. Bu söylevde Patton görece savaş deneyimi az olan 3. Ordu askerlerini yaklaşan savaş koşullarına karşı motive etme amacını gütmüştür. Patton askerlerden görevlerini korkularına rağmen yerine getirmelerini ve sürekli olarak düşmanı zorlayacak saldırganlıkta olmalarını istemiştir. Ağır küfürler içeren konuşması bazı subaylar tarafından eleştirilse de genel olarak askerlere etkisi olumlu olmuştur. Bazı tarihçiler tarafından tarihteki en başarılı motivasyon konuşmalarından birisi olarak değerlendirilmektedir.

Arka plan

1944 yılı Haziran ayında Korgeneral rütbesindeki George S. Patton ABD 3. Ordusunun başına getirilmiştir. Yaklaşan Normandiya Çıkarması ve Overlord Harekâtı kapsamında görev yapacak olan bu birlikler İngiltere'ye yeni gelmişti ve büyük ölçüde deneyimsiz askerlerden oluşmaktaydı. Patton'un öne çıkan görevi askerlerini yaklaşan harekâta hazırlamaktı.

1944 yılına gelindiğinde Patton savaş sırasında çok verimli ve başarılı bir lider olarak kendisini savaş alanında ispatlamış durumdaydı. Askerlerine ilham veren konuşmalar yapan Patton, özellikle bakımlı üniforması, parlatılmış miğferi, fildişi kabzalı Smith & Wesson Model 27 tabancası, süvari pantalonu, çizmesi ve kırbacıyla askerlerin dikkatini çekmeyi amaçlamıştır. Kullandığı makam jipinde rütbelerini gösterişli şekilde sergiler ve geldiğinin uzaktan duyulması için özel korna çaldırırdı. Patton özellikle Kuzey Afrika Cephesinde ünlü Alman mareşal Erwin Rommel karşısında tutunamış olan 2. Kolordusunu yeniden başarılı hale gelir.

Bu başarısı üzerine korgeneralliğe terfi ettirilerek Sicilya'ya gönderilir. Burada Müttefiklerin diğer bir ünlü komutanı Britanyalı mareşal Bernard Montgomery ile bir rekabete girer. Disiplin takıntısı yüzünden bir hastane teftişi sırasında korkaklıkla suçladığı hasta bir eri tokatlaması ve ona herkesin içinde hakaretler yağdırması kariyerini tehlikeye sokar.

Söylev

Patton, İngiltere'de Şubat 1944'ten itibaren Mart-Nisan-Mayıs döneminde 4 ila 6 konuşma yaptığı düşünülmektedir. Dolayısıyla 3. Ordu birliklerindeki farklı askerler farklı dönemde Patton'un farklı konuşmalarına şahit olmuştur. En ünlü konuşma ise 5 Haziran 1944 tarihinde Normandiya Çıkarmasından önceki motivasyon konuşmasıdır.

Patton verdiği söylev sayesinde komutası altındaki askerleri cesaretlendirmeyi ve zor koşullar altında savaşırken paniğe düşmemelerini amaçlamıştır. Söylevlerini herhangi bir metne bağlı kalmadan veren komutan, aynı konuya odaklı yaptığı farklı konuşmalarda farklı konulara da değinmiştir. Diğer söylevlerden oldukça farklı bir anlatımın yer aldığı 31 Mayıs 1944 tarihli söylevde 6. Zırhlı Tümene hitap eden Patton daha sonra çok ünlü olan cümleyi sarf etmiştir:

Hiçbir piç kurusu ülkesi için ölerek savaş kazanmamıştır.
Savaşı, diğer zavallı salak piç kurusunun kendi ülkesi için ölmesini sağlayarak kazanmıştır.[a]

Söylevine Amerikalıların savaştan çekindiklerine dair inanışı reddederek başlayan Patton, Amerikalıların yenilgiyi asla onaylamadıklarını belirtir. Söylev sırasında orada olanların hepsinin değil %2'sinin hayatını kaybedeceğini söyleyerek devam eden komutan, savaştan korkmadığını söyleyenlerin yalancı olduğunu belirtir. Meselenin ise korkusuna rağmen savaşa gitmek olduğunu, ülkesine karşı görev bilincinin bunu gerektirdiğini aktarır. Askeri disiplinin öneminin savaş sırasında ortaya çıktığını belirten Patton her bir askerin yerine getirdiği görevin zaferin kazanılması için çok önem arz ettiğini söyler. Herkesin eve dönmek istediğini ve sevdiklerini özlediğini anlayışla karşılayan Patton, eve gidiş biletinin Berlin ve Tokyo'nun zapt edilmesinden geçtiğini belirtir ve Adolf Hitler'i bizzat kurşuna dizeceğini söyler. Kendisine bağlı komutanlardan asla "mevzimizi koruyoruz" tarzı mesajlar almak istemediğini söyleyen Patton, sürekli olarak düşmana saldırıya geçeceklerini ve Almanları mahvedeceklerini belirtir. Savaş bitip de evlerine döndüklerinde, belki otuz yıl sonra kucağında torununu okşarken "Savaşta sen ne yaptın dede?" sorusuyla muhatap olduğunuzda hiç çekinmeden, "Senin deden şanlı 3. Orduyla ve adı George Patton olan kahrolası komutanıyla beraber savaştı" diyebileceksiniz diye ekler.

Etkisi

Söylev, genel olarak askerler tarafından iyi karşılanmıştır. Ünlü bir komutanın bizzat onlara hitap etmesi askerleri heyecanlandırmış ve çıt çıkarmadan büyük bir ilgiyle dinlemelerine yol açmıştır. Askerlerin çoğu Patton'ın konuşma tarzını beğenmiş, sözlerini içten, samimi ve gerçekçi bulmuşlardır. Söylev az da olsa bazı düşük rütbeli subaylar tarafından beğenilmemiş ve olumsuz şekilde eleştirilmiştir. Patton'ın sıkça başvurduğu argo ve küfürler, bir dönem onun yardımcılığını yaptıktan sonra üstü konumuna gelen General Omar Bradley tarafından da yerilmiştir.

Savaşın sonraki döneminde 3. Ordu Normandiya Çıkartmasıyla Fransız topraklarına ayak basmıştır. Ağustos ayında Falaise Cebi Muharebesinde Nazilere önemli bir darbe indirmiştir. 3. Ordu daha sonra Almanlar tarafından gerçekleştirilen Ardenler Taarruzu sırasında 20-27 Aralık 1944'te Bastogne Kuşatmasında mahsur kalan 101. Hava İndirme birliklerini kurtarmıştır. Patton'ın söylevinde belirttiği hızlı adım atma ve ısrarlı mücadele bu dönemde 3. Ordu harekâtında belirleyici olmuş, ancak Patton'un hızlı ilerleme kararlığı Eisenhower ve Bradley engeliyle karşılaşmıştır.[1]

Kültürel etkisi

Konuşma özellikle, yönetmenliğini Franklin J. Schaffner'in yaptığı ve başrolde George C. Scott'ın oynadığı 1970 yapımı General Patton filmiyle beraber ünlenmiştir. Patton, film sayesinde ABD içinde adeta bir halk kahramanı haline gelmiştir.

Notlar

  1. ^ No bastard ever won a war by dying for his country. He won it by making the other poor dumb bastard die for his country

Kaynakça

  1. ^ Alan Axelrod, Patton: A Biography, Palgrave Macmillan, 2005 ISBN 1-4039-7139-0 s.152-153

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Normandiya Çıkarması</span>

Normandiya Çıkarması, General Dwight D. Eisenhower kumandasındaki Müttefik kuvvetlerinin 1944'ün Haziran-Eylül ayları arasında giriştiği hücum harekâtıdır. Müttefiklerin çıkarmasından sonra Alman cephesinin yarılmasına ve hemen hemen Fransa'nın ortasına kadar geriletilmesine yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">George S. Patton</span> Amerikalı general (1885 – 1945)

George Smith Patton, Jr. II. Dünya Savaşı'nda Amerikan Ordusu'nun önde gelen komutanlarından biriydi. Tanklarla II. Dünya Savaşı'nın kaderini değiştirdi. 36 yıllık ordu hayatında her zaman zırhlı birliklerin savaşlardaki önemini savundu ve bunu II. Dünya Savaşı sırasında komuta ettiği ordularla ispatladı. Kuzey Afrika Cephesi'nde tank kolordusu komutanlığı, Husky Harekatı'nda ise zırhlı ordu komutanlığı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">M26 Pershing</span>

M26 Pershing, Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'nun II. Dünya Savaşı ve Kore Savaşı'nda kullandığı Ağır ve Orta sınıf bir tanktır. Adını I. Dünya Savaşı'nda görev yapmış general John Pershing'ten almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Direnişi</span> II. Dünya Savaşı sırasında Fransanın Almanya tarafından işgal edilmesine karşı çıkan direniş

Fransa'da La Résistance (direniş) olarak da anılan Fransız Direnişi, II. Dünya Savaşı sırasında Fransa'nın Almanya tarafından işgal edilmesine karşı çıkan kaçak hareketler ve şebekeler topluluğuna; ve bu toplulukların 22 Haziran 1940 tarihinde ilan edilen ateşkes ile 1944 yılındaki kurtuluşa kadar geçen süredeki ortak eylemlerine verilen addır.

<i>Call of Duty 3</i> 2006 video oyunu

Call of Duty 3, Call of Duty serisinin II. Dünya Savaşı konulu, birinci şahıs nişancı türünden üçüncü oyunudur. Treyarch tarafından geliştirilerek, Activision tarafından 10 Aralık 2005'te PlayStation 3, Xbox 360, Wii dışında PlayStation 2 ve Xbox için dağıtılmıştır.

<i>General Patton</i>

General Patton, 1970 ABD yapımı epik biyografik savaş filmidir. Özgün adı Patton olan film Türkiye'de 21 Şubat 1972 tarihinde sinemalarda gösterime girmişti.

<span class="mw-page-title-main">Omar Bradley</span> Amerikalı general (1893 – 1981)

Omar Nelson Bradley, Amerikalı asker. II. Dünya Savaşı'nda Müttefiklerin Almanya karşısında zafer kazanmasını sağlayan 12. Ordu Grubu'nun komutanı. 1949-1953 arasında ABD Kurmay Başkanları Kurulunun ilk başkanlığını yaptı.

<i>Uzaktaki Köprü</i>

Uzaktaki Köprü veya Savaş Köprüleri, aynı isimli kitaptan uyarlanan 1977 yapımı film. Kitabın yazarı, Cornelius Ryan'dır. Film, II. Dünya Savaşı sırasındaki Market Garden Operasyonunu ve başarısızlık hikâyesini anlatır. Operasyonda Müttefik kuvvetlerin amacı Alman cephe hatlarını yararak, birçok köprüyü ele geçirmek ve işgal altındaki Hollanda üzerinden Ren Nehri'ni geçerek Nazi Almanyası'na girmektir. Filmin ismi İngiliz General Frederick Browning’in operasyonu duyunca İngiliz Mareşal Bernard Montgomery’ye yaptığı “Galiba bir köprü fazla hesaplanmış” yorumundan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">12. Waffen-SS Panzer Tümeni Hitlerjugend</span> "Bebek Tümeni" olarak bilinen Waffen-SS tümeni

12. SS Panzer Tümeni "Hitlerjugend", 1943 yılının Şubat ayında Adolf Hitler'in oluşturulması için emir verdiği tümendir. Tümenin mensupları Hitlerjugend'den geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Dollmann</span>

Friedrich Dollmann, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası generali. Dollmann Normandiya Çıkarması gününün erken evreleri esnasında özellikle öne çıkan generaldi.

<span class="mw-page-title-main">Ardenler Taarruzu</span> 1944te II. Dünya Savaşının sonlarına doğru Batı Cephesinde Ardenler ormanı boyunca yapılan Alman taarruzu (Bulge Muharebesi olarak da bilinir.)

Ardenler Taarruzu, II. Dünya Savaşı'nda Normandiya Çıkarması sonrasında, Avrupa cephesindeki en büyük muharebedir. Almanya'nın kullandığı harekât adı: Unternehmen Wacht am Rhein yani Ren Savunma Harekâtı, ABD'nin kullandığı harekât adı: The Battle of the Bulge yani Çıkıntı Muharebesi'dir. Rundstedt Taarruzu olarak da bilinir. O dönem kamuoyunda Alman Büyük Taarruzu da denildi.

<span class="mw-page-title-main">Miles Dempsey</span>

Sir Miles Christopher Dempsey, Britanya Ordusu subayı.

<span class="mw-page-title-main">Batı Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

Batı Cephesi, Almanya'nın işgal ettiği Belçika, Hollanda ve Fransa'da Müttefikler ile geçen savaşlar dizisine verilen addır. Cephe iki evreden oluşur. Birinci evre 1940'ta Fransa Seferi ile Fransa'nın Almanlar tarafından işgal edilişi, ikinci evre ise 1944'te Normandiya Çıkarması ile daha çok ABD, Birleşik Krallık ve Kanada'dan oluşan Müttefik Birleşik Ordusu'nun Fransa'yı Almanlardan geri alması ve Almanya'yı işgal etmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Fritz Bayerlein</span>

Fritz Bayerlein, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Panzer generali.

<span class="mw-page-title-main">Walton Walker</span> Amerikalı general (1889 – 1950)

Walton Harris Walker, ABDli subay ve ABD'nin Kore Savaşı sırasında 8. Ordu'nun ilk komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Leo Geyr von Schweppenburg</span>

Leo Dietrich Franz Freiherr Geyr von Schweppenburg, I. Dünya Savaşı'nda bir süvari subayı, II. Dünya Savaşı'nda ise bir general olarak görev yapmış Alman asker idi. 1904 yılında Alman ordusuna katıldı. 1915 yılında yüzbaşı rütbesiyle Birinci Dünya Savaşı sırasında yer aldı. 1911-1914 arasında Berlin'de Harp Akademisine katıldı ve sonra 1917 yılında Genelkurmay'a transfer edildi. Polonya, Fransa, Rusya ve Balkanlar'da çeşitli seferlere katıldı.

Sihirli Siper Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın 1944 yılında tamamladığı hiç yayınlanmamış bir öyküsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Falaise Cebi Muharebesi</span>

Falaise Cebi veya Falaise Cebi Muharebesi, II. Dünya Savaşı'ındaki Overlord Harekâtı'nın belirleyici bir etmeni olmuştur. Bu kuşatma, B Ordular Grubu, 7. Ordu ve 50. Panzer Ordusu'nun Falaise, Calvados mevkiinde Müttefikler tarafından kuşatılmasıdır. Bu savaş Falaise Geçidi olarak bilinip, Almanların kaçışlarını sağlaması ve kaçış yollarını korumaya çalışması Chambois Cebi, Falaise-Chambois Cebi, Argentan-Falaise Cebi ya da Trun-Chambois Geçidi olarak da bilinmektedir. Bu savaş B Ordular Grubu'nun Sen Nehri batısında çok büyük bir hezimete uğraması Müttefik Orduları'na Paris ve Almanya'nın sınırlarına kadar yol açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">George Patton IV</span> Amerikalı general (1923 – 2004)

George Smith Patton IV Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'nda tümgeneral olarak görev almıştır. İkinci Dünya Savaşı Savaşı Generali George S. Patton'ın oğludur. Kore Savaşı ve Vietnam Savaşı'nda görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hitler'in Stalingrad Söylevi</span>

Adolf Hitler, II. Dünya Savaşı sırasında sürmekte olan Stalingrad Muharebesi'nde Almanya'nın aleyhine gelişmekte olan duruma dair 8 Kasım 1942 tarihinde Nazi Partisi üst düzey yöneticilerine hitap etmiştir. Almanca Stalingrad-Rede Hitlers olarak bilinen söylev, Münih Stiglmaierplatz Meydanındaki Löwenbräukeller binasında gerçekleşmiştir.