İçeriğe atla

George MacDonald

George MacDonald
George MacDonald
Doğum10 Aralık 1824(1824-12-10)
Huntly, Aberdeenshire, İskoçya
Ölüm18 Eylül 1905 (80 yaşında)
Ashtead, Surrey, İngiltere
MeslekPapaz, Yazar ve Şair
Milliyetİskoç
Dönem19. yüzyıl
TürÇocuk edebiyatı, fantastik edebiyat
Etkiledikleri

George MacDonald (10 Aralık 1824 – 18 Eylül 1905), İskoç yazar, şair ve Hristiyan üniversalist vaiz.

Özellikle yazdığı dokunaklı masallar ve fantezi romanları ile bilinir. W. H. Auden, J. R. R. Tolkien, C. S. Lewis, E. Nesbit ve Madeleine L'Engle gibi birçok yazar MacDonald'ın eserlerinden etkilenmiştir.[1] C. S. Lewis, MacDonald'dan "ustam" diye bahsetmiş ve şöyle demiştir: "Bir gün tren istasyonundaki kitapçıdan Phantastes'ın bir kopyasını aldım ve okumaya başladım. Birkaç saat sonra, büyük bir öncü ile karşılaştığımı anlamıştım." G. K. Chesterton, Prenses ve Goblin kitabını "varoluşumda büyük değişim yaratan kitap" olarak tanımlamıştır.

En bilinen eserleri; Phantastes, The Prenses ile Goblin, Kuzey Rüzgarının Gerisinde, Lilith ile "Ağırlıksız Prenses", "Altın Anahtar", "Kayıp Prenses" masallarıdır. Yazma amacını "Çocuklar için yazmıyorum, yaşlarının beş, elli ya da yetmiş beş olması fark etmez ama çocuk gibi olanlar için yazıyorum." diye anlatmıştır.

MacDonald, Charles Ludwig Dodgson'un ya da yazar ismiyle "Lewis Carroll"'un da akıl hocası sayılabilir. Dodgson'u Alice Harikalar Diyarında'yı yayınlatmaya ikna eden, MacDonald'ın tavsiye ve ısrarları ve onun sayısız erkek ve kız çocuğunun kitaba olan ilgisi olmuştur.

Kaynakça

  1. ^ Gary K. Wolfe, "George MacDonald", in Bleiler, E. F., ed.,Supernatural Fiction Writers: Fantasy and Horror. New York: Scribner's, 1985. pp.239–246.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çocuk edebiyatı</span>

Çocuk Edebiyatı, çocuklar için konuları, karakterleri ve kullanılan dil özelleştirilerek hazırlanan edebî eserlerin oluşturduğu edebiyat koludur.

<span class="mw-page-title-main">J. R. R. Tolkien</span> İngiliz yazar ve filolog (1892-1973)

John Ronald Reuel Tolkien, İngiliz yazar, şair, filolog ve akademisyen. Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi gibi fantastik kurgu eserleriyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Mahlas</span> şair ve yazarların kullandıkları takma ad

Mahlas, müstear isim, tapşırma veya kalem adı; bazı şair ve yazarların gerçek isimleri yerine kullandıkları takma adlardır. Mahlas daha çok şairler, müstear yazarlar ve tapşırma da âşıklar için kullanılır. Rumuz kavramının edebi literatürdeki karşılığı olarak da ifade edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Charles Perrault</span>

Charles Perrault, Fransız şair, yazar, edebiyat teorisyeni.

Tarık Dursun K., tam adıyla Tarık Dursun Kakınç, kısaca Tarık Dursun olarak da anılan Türk yazar ve yayıncıdır.

<i>Narnia Günlükleri</i>

Narnia Günlükleri, C. S. Lewis tarafından çocuklar için yazılmış olan yedi kitaplık bir fantastik roman serisidir. Narnia Günlükleri, klasik çocuk kitapları olarak dikkate alınır ve yazarının en bilinen çalışmasıdır. Dünya çapında 41 dile çevrilmiş ve 100 milyondan fazla satmıştır. 1949 ve 1954 yılları arasında yazılmış olup, resimleri Pauline Baynes tarafından yapılmıştır. Kitaplar birçok kez radyo, televizyon, sinema ve tiyatroya uyarlanmıştır. Karakterlerde ve hikâyelerde Yunan ve Roma mitolojisinden ve İngiltere ile İrlanda'nın peri masallarından esinlenilmiştir. Buna ilaveten, seride birçok Hristiyanlık ögesi de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lewis Carroll</span> İngiliz Anglikan din adamı, fotoğrafçı ve yazar (1832-1898)

Charles Lutwidge Dodgson ya da daha çok tanındığı takma adıyla Lewis Carroll, İngiliz çocuk edebiyatı yazarı. Alice Harikalar Diyarında ve onun devamı olan Aynanın İçinden adlı kitaplarıyla tanınır. Kelime oyunları, mantık ve fantezideki yeteneği sayesinde ün kazanmıştır. Jabberwocky ve The Hunting of the Snark adlı şiirleri absürt edebiyat örneklerindendir. Dodgson aynı zamanda matematikçi, fotoğrafçı, mucit ve Anglikan papazıdır.

<span class="mw-page-title-main">Binbir Gece Masalları</span> Orta Doğu kökenli fantastik edebî eser

Binbir Gece Masalları, Orta Çağ'da kaleme alınmış olan Orta Doğu kökenli edebi eserdir. Prenses Şehrazad'ın hükümdar kocası Şehriyar'a anlattığı hikâyelerden oluşur. Arapçaya çevrildikten sonra yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hans Christian Andersen</span> Danimarkalı yazar ve şair

Hans Christian Andersen, Danimarkalı yazar, şair.

<i>Hobbit</i> (roman) J. R. R. Tolkienin bir kitabı

Hobbit , İngiliz filolog ve yazar J. R. R. Tolkien'ın mitopya ve epik fantazya türlerinde yazdığı bir çocuk romanıdır. İlk baskısı 21 Eylül 1937 yılında yapıldı ve dönem eleştirmenlerinden büyük övgü aldı. İngiltere'nin önemli edebiyat ödülü Carnegie Madalyası'na aday gösterildi ve New York Herald Tribune'dan en iyi kurmaca çocuk eseri ödülünü kazandı. Günümüzde popülerliğini hâlâ sürdürmekte ve çocuk edebiyatının klasikleri arasında gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Edmondo De Amicis</span>

Edmondo De Amicis İtalyan romancı, öykü yazarı ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Jean de La Fontaine</span> Fransız yazar (1621-1695)

Jean de La Fontaine, Fransız şair ve yazar.

Seza Kutlar Aksoy, Türk çocuk kitapları yazarıdır.

Orklar, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde Melkor tarafından yaratılan bir ırk. Orklar, Silmarillion ve Yüzüklerin Efendisi romanlarında, karanlık güçler Morgoth, Sauron ve Saruman tarafından asker ve hizmetkâr olarak kullanılan bir ırk olarak resmedilir. Hobbit romanında orklar, baş düşmandırlar.

<i>Alice Harikalar Diyarında</i> Lewis Carrollun 1865 tarihli romanı

Alice Harikalar Diyarında, Lewis Carroll takma adını kullanan Charles Lutwidge Dodgson'ın 1865 yılında yayımlanan fantezi türündeki romanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alice Liddell</span>

Alice Pleasance Liddell ya da evlendikten sonra aldığı soyadı ile, Alice Hargreaves, Lewis Carroll'un çocuk klasikleri arasında sayılan kitabı Alice Harikalar Diyarında'nın ilham kaynağıdır ve kitaptaki kurgusal Alice'in adını aldığı kişi olduğu düşünülür.

<span class="mw-page-title-main">Little, Brown and Company</span>

Little, Brown and Company, Charles Coffin Little ve ortağı James Brown tarafından 1837 yılında kurulan yayınevi. Kuruluş 2006 yılından beri Hachette Book Group USA'in bir birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Bilimkurgu yazarları listesi</span> Wikimedia liste maddesi

Kayda değer Bilimkurgu yazarları listesi. Listede yer almayan bazı yazarlar için Fantezi yazarları listesine bakınız.

Türk edebiyatında masal, sözlü edebiyat geleneğinin eski ve en önemli ürünlerinden biridir. 19. yüzyıldan itibaren yazıya geçirilmiştir. "Masal" sözcüğü Arapça "mesel" kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Türk masalları ile ilgili en eski eser M. Digéon'un Nouveaux Turc et Arabes (1781) aittir. Bu eserde bulunan beş metinden üçü Türk masalı olup bunlar, Halil, Derviş ve Şirvanlı Tüccar'dır.

<span class="mw-page-title-main">Amelia (Büyük Britanya prensesi)</span>

Büyük Britanya Prensesi Amelia Sophia Eleanor, Büyük Britanya Kralı II. George ve Kraliçe Caroline'in ikinci kızıydı.