İçeriğe atla

George Hewitt

George Hewitt veya tam adıyla Brian George Hewitt (d. 11 Kasım 1949, Doncaster), İngiliz dilbilimci ve Kafkasolog.[1][2] Uzmanlık alanı Kuzeybatı Kafkas dilleri ve Güney Kafkas dilleridir.

Hayatı

Hewitt 11 Kasım 1949'da Doncaster'da doğdu. Üniversiteye kadarki eğitimini Doncaster'da tamamladı. Lisansını Cambridge Üniversitesi, St John's College'da dilbilim üzerine yaptı. 1973-1975 yılları arasında Antik Yunanca ve Antik Ermenice üzerine araştırmalar yaptı. 1976'da değişim öğrencisi olarak Tiflis Üniversitesi'ne gitti ve Gürcüce öğrendi. Ayrıca Abhazca başta olmak üzere Kafkas dilleri üzerine malzemeler topladı. 1976-1978 yılları arasında Slav dili olmayan ve Sovyetler Birliği'nde konuşulan diller üzerine yapılan projenin araştırma asistanı olarak çalıştı. 1978-1981 yılları arasında Gürcüce (Eski Gürcüce dahil) ve Abhazcayı karşılaştırarak inceleyen bir çalışma hazırladı. 1981-1988 yılları arasında Hull Üniversitesi'nde dilbilim dersleri verdi. 1988'de Londra Üniversitesi, SOAS'ta Kafkas dilleri üzerine ders vermeye başladı. 1995'te Hewitt'e Abhazya Devlet Üniversitesi tarafından fahri doktorluk unvanı verildi. 1996'da Kafkas dilleri profesörü oldu. Emekliği olduğu 2015'e kadar SOAS'ta profesör olarak çalışmaya devam etti. Günümüzde İngiliz Akademisi üyesi, Abhazya Bilimler Akademisi onursal üyesi ve Uluslararası Çerkes Derneği onursal üyesidir.[3]

Bazı çalışmaları

  • Lingua Descriptive Studies: Abkhaz, 1979;
  • Typology of Subordination in Georgian and Abkhaz, 1987
  • Indigenous Languages of the Caucasus: North West Caucasus, 1989
  • Abkhaz Routledge 1989
  • Georgian: A Structural Reference Grammar. Benjamins J. 1995
  • z Davidem Bennettem i Theą Bynon, Subject, Voice and Ergativity: Selected Essays, 1995
  • Georgian: A learner's grammar. Routledge 1996
  • The Languages of the Caucasus. SOAS 1998
  • The Abkhazians: A Handbook, 1998
  • Abkhazian Folklore (with grammatical introduction, translation, notes, and vocabulary). Lincom 2005

Kaynakça

  1. ^ CURRICULUM VITAE 28 Temmuz 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Official webpage of Brian George Hewitt. [cit. 2021-06-10].
  2. ^ Professor George Hewitt FBA 31 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The British Academy. [cit. 2021-06-10].
  3. ^ "Professor George Hewitt FBA". thebritishacademy.ac.uk. 31 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abhazlar</span> Güney Kafkas halkı

Abhazlar Abhazya’da yaşayan Kuzeybatı Kafkasya halkı. Abhazya dışında en büyük Abhaz nüfusu Türkiye’dedir. Türkiye’deki Abhazların ataları 19. yüzyılda diğer Kafkas halklarıyla birlikte Ruslar tarafından sürgün edilmiştir. Ayrıca Rusya, Kazakistan ve Ukrayna’da da Abhaz nüfusu vardır. Kuzey Kafkasya’da yaşayan Abazalar ile Abhazların aynı kökenli olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcüce</span>

Gürcüce, bir Kafkas halkı olan Gürcülerin konuştuğu dil. Gürcistan'ın resmî ve öğretim dilidir. Modern Gürcüce, Kartli diyalekti temelinde gelişmiş ve 5. yüzyıldan itibaren Gürcü edebiyatının tek dili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Megrelce</span>

Megrelce, Güney Kafkas dillerinden biridir. Gürcistan'ın güneybatısındaki antik Kolhis halkıyla ilişkili olduğu sanılan yaklaşık 500.000 Megrel tarafından konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Abhazca</span>

Abhazca, Kuzeybatı Kafkas dillerinden biridir. Esas olarak Abhazya, Türkiye’de, Suriye, Almanya, Hollanda, Rusya ve Acaristan 'da konuşulur. Abhazya Cumhuriyeti’nin Rusça ile birlikte resmi dilidir. Abhazca, Abhazya’da yaklaşık 150 bin kişi tarafından konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kafkas dilleri</span> Kafkas Dağlarının güneyinde konuşulan Gürcüce, Megrelce, Lazca ve Svanca dilleri

Güney Kafkas dilleri, Kafkas dillerine bağlı ve Kafkas Dağları'nın güneyinde konuşulan Gürcüce, Megrelce, Lazca ve Svancadan oluşan dil ailesidir. Dünya çapında yaklaşık 5.2 milyon konuşanı vardır. Diğer hiçbir dil ailesi ile ilişkisi tespit edilemeyen Güney Kafkas dilleri, dünyanın birincil dil ailelerinden biridir. Güney Kafkas dillerinde yazılmış en eski edebi kaynak, Asomtavruli harfleriyle yazılmış Eski Gürcüce Bir el Qutt yazıtlarıdır. MS 430 yılına tarihlenen yazıt, Beytüllahim yakınlarındaki bir Gürcü manastırında bulunmuştur. Gürcücenin yanı sıra, yazı dili gelişmemiş olan diğer Güney Kafkas dilleri de Gürcü alfabesiyle yazılır. Bunun yanında Türkiye ve Avrupa'daki Lazlar için Latin alfabesinden geliştirilmiş Laz alfabesi kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Abhazya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti veya kısaca Abhazya ÖSSC, Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı 1931'den 1996'ya kadar varlığını sürdürmüş özerk Sovyet sosyalist cumhuriyettir.

Dil bilimciler listesi, alanının önde gelen dil bilimcilerini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jost Gippert</span>

Jost Gippert Johann Wolfgang Goethe Üniversitesinin Ampirik dil bilimi enstitüsünde dil bilimci olmakla beraber Kafkasolog ve karşılaştırmalı dil bilimler profesörüdür. Eski Gürcüce, Gürcüce, Svanca, Megrelce ve Lazcayı akıcı olarak konuşabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tatça</span> Dağıstan ve Azerbaycanda konuşulan bir dil

Tatça, Kafkas Farsçası, Tat Farsçası ya da Kafkas Tatçası Dağıstan ve Azerbaycan'da konuşulan bir Batı İran dilidir. Dil, Tatlar ve Dağ Yahudileri tarafından konuşulmaktadır. Dağ Yahudileri tarafından konuşulan bir diğer İran dili olan Yahudi Tatçasından farklıdır. Tatça Farsçaya oldukça benzer olmakla birlikte tamamen karşılıklı anlaşılabilir değildir.

<span class="mw-page-title-main">Simon Zealotes Kilisesi</span>

Simon Zealotes Kilisesi Gürcistan/Abhazya'nın Yeni Afon kentinde bulunan bir 9 veya 10. yüzyıl kilisesidir.

Kaşkaca, Kaşkaların konuştuğu Hint-Avrupa dil ailesine dahil olmayan ölü dildir. Tunç Çağı döneminde Karadeniz bölgesinin dağlık bölgelerinde konuşulurdu.

Proto Güney Kafkasya dili veya Proto Kartveli dili, günümüz Güney Kafkasya halklarının ataları tarafından konuşulan Güney Kafkas dillerinin ortak atasının dilsel olarak yeniden yapılandırılmasıdır. Bu dilin varlığı, mevcut Güney Kafkasya dillerini birbirleriyle karşılaştırarak dilin geniş bir taslağını yeniden inşa eden dilbilimciler tarafından yaygın olarak kabul edilmektedir. Dilbilimci Gerhard Deeters ve Georgi Klimov, Proto Güney Kafkasya dili ile Güney Kafkasya dilleri arasında Proto-Karto-Zan veya Proto-Gürcüce-Zan adında bir proto dil olduğunu düşünmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Arnold Çikobava</span>

Arnold Çikobava, Nikolay Marr'ın tartışmalı Yafetik teorisinin en aktif eleştirmenlerinden biri olarak tanınan Gürcü kafkasolog, dilbilimci ve filolog.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Ulusal Bilimler Akademisi</span>

Gürcistan Ulusal Bilimler Akademisi (GUBA), Gürcistan'ın önde gelen akademilerindendir. Kasım 1990'a kadar Gürcistan SSR Bilimler Akademisi adı kullanılıyordu. Akademi, Gürcistan'daki bilimsel araştırmaları koordine eder ve yabancı ülkelerin akademileri ve bilim merkezleriyle ilişkiler geliştirir.

John Colarusso, Kanadalı bir dilbilimcidir. Kuzey Kafkas dilleri ve tarihi üzerine uzmanlaşmıştır. Çerkes dilleri hakkında detaylı çalışmaları vardır. Kanada'daki McMaster 1976 yılından bu yana McMaster Üniversitesi'nde görev yapan Colarusso, ABD eski başkanlarından Bill Clinton yönetiminin Kafkasya konusunda danışmanı idi. Colarusso dilbilim, mitler, siyaset ve Kafkasya üzerine çok sayıda yayın yapan Colarusso, Kabardeycenin de dilbilgisini yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alice Harris (dilbilimci)</span>

Alice Carmichael Harris, Amerikalı dilbilimci. 2009'dan beri Massachusetts Amherst Üniversitesi'nde dilbilim profesörülüğü yapmaktadır.

Tamaz Valerianis dze Gamkrelidze Gürcü dilbilimci, oryantalist ve Hititolog. Hint-Avrupa dilbilimi, antik diller, teorik dilbilim, yapısal ve uygulamalı dilbilim ve Kartveloloji alanlarında birçok seçkin eserin yazarıdır. 2005-2013 yılları arasında Gürcistan Bilimler Akademisi'nin başkanlığını yapmıştır.

Bernard Sterling Comrie, İngiliz dilbilimcidir. Comrie, dilsel tipoloji, dilsel evrenseller ve Kafkas dilleri alanında uzmandır.

Gürcü Dilinin Açıklamalı Sözlüğü, Gürcü dilinin başlıca açıklamalı sözlüklerinden biridir. Sekiz ciltten oluşur ve yaklaşık 115.000 kelime içerir. Sözlüğün baş editörü Arnold Chikobava'ydı. Sözlüğün tamamlanması 1950'den 1964'e kadar sürdü ve bu sözlük üzerine yaklaşık 150 bilim insanı çalıştı. Her bir kelime için sistematik bir dokümantasyona sahip olan ilk Gürcüce sözlüktür. Kelimeler alfabetik olarak düzenlenmiştir. İlk cilt, Gürcü dilinin gramerinin kısa bir izahını içerir.

Maria "Masha" Polinsky, teorik sözdizimi ve miras dillerinin incelenmesi alanında uzmanlaşmış Amerikalı dilbilimcidir. Sözdizimsel araştırmasındaki tekrarlayan kelime gövdeleri, uzun mesafeli dilbilgisel bağımlılıkları, denetim/yükseltmeyi ve ergatifliği içermektedir. Polinsky, sözdizimine yönelik mikro tipolojik yaklaşımın güçlü bir savunucusudur. Çukçice, birkaç Avustronezya dili, Maya dilleri ve Kafkas dilleri üzerinde kapsamlı birincil çalışmalar yapmıştır.