İçeriğe atla

George Genereux

George Genereux
Genereux (1952)
Kişisel bilgileri
Tam adıGeorge Patrick Genereux
Doğumu1 Mart 1935
Saskatoon, Kanada
Ölümü10 Nisan 1989 (54 yaşında)
Saskatoon, Kanada
Boy1,73 m (5 ft 8 in)
Spor
ÜlkeKanada
SporAtıcılık

George Patrick Genereux (1 Mart 1935 - 10 Nisan 1989), Kanadalı atıcı ve hekim.

Hemşire bir anne ve hekim bir babanın oğlu olarak Saskatoon'da dünyaya gelmiştir. 1952'de Finlandiya'nın Helsinki kentinde düzenlenen Olimpiyat Oyunları'nda altın madalya kazanan sporcu yıl sonunda verilen Lou Marsh Kupası'na da değer görülmüştür.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Meme kanseri</span>

Meme kanseri, meme hücrelerinde başlayan kanser türüdür. Akciğer kanserinden sonra, dünyada görülme sıklığı en yüksek olan kanser türüdür. Her 8 kadından birinin hayatının belirli bir zamanında meme kanserine yakalanacağı bildirilmektedir. Erkeklerde de görülmekle beraber, kadın vakaları erkek vakalarından 100 kat daha fazladır. 1970'lerden bu yana meme kanserinin görülme sıklığında artış yaşanmaktadır ve bu artışa modern, Batılı yaşam tarzı sebep olarak gösterilmektedir. Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde görülme sıklığı, dünyanın diğer bölgelerinde görülme sıklığından daha fazladır.

Ötanazi, bir kişinin veya bir hayvanın yaşamını, yaşamlarının dayanılamayacak durumda olarak algılanması sebebiyle, acısız veya çok az acıtan bir ölümcül enjeksiyon yaparak, yüksek dozda ilaç vererek veya kişiyi yaşam destek ünitesinden ayırarak sonlandırmak. Ötanazi uygulaması bu üçü dışında farklı formlarda da olabilir; örneğin pasif ötanaziye kişinin tedavi edilebilecek ama ölümcül bir bulaşıcı hastalığının tedavi edilmeyerek kişinin, pasif olarak, ölümüne yol açılması dahildir. Ötanazinin farklı tipleri farklı yasal uygulamalara tabidir. Pasif ötanazi genelde birçok ülkede, farklı koşullar altında yasalken, aktif ötanazi çoğu ülkede yasaktır. Genellikle ötanazi başlığı altında tartışılan hekim destekli intihar genel olarak yasa dışı olmakla birlikte, Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington, Oregon, Montana ve Vermont eyaletlerinde yasaldır. Aktif ötanazi Türkiye'de yasal değildir. Yürürlükte olan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'na göre, hastaya ötanazi uygulayan fail (hekim), tasarlayarak (taammüden) adam öldürme hükümlerine göre yargılanır ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılır. Bazı ülkelerde ötanazi yasal olmasa da, ötanazi faili cezaya çarptırılmaz.

<span class="mw-page-title-main">Doktor (tıp)</span> insanlardaki hastalıkları teşhis ve onları ilaçlarla veya bazı araçlarla tedavi eden kimse

Doktor, hekim veya tabip, tıp alanında çalışan profesyoneldir. Hastalık, yaralanma ve diğer fiziksel ya da zihinsel bozuklukların incelenmesi, tanısı, prognozu ve tedavisi yoluyla sağlığın iyileştirilmesini, sürdürülmesi veya eski haline getirilmesi ile ilgilenirler. Doktorlar uygulamalarını belirli hastalık kategorilerine, hasta türlerine ve tedavi yöntemlerine odaklayabilir ve bireylere, ailelere ve topluluklara sürekli ve kapsamlı tıbbi bakım sağlanması sorumluluğunu üstlenirler.

<span class="mw-page-title-main">Cenanizade Mehmed Kadri Paşa</span> 202. Osmanlı sadrazamı

Cenanizade Mehmed Kadri Paşa, II. Abdülhamid saltanatında 9 Haziran 1880 - 12 Eylül 1880 tarihleri arasında üç ay üç gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. Ayrıca 6 Ağustos 1874 - 7 Eylül 1874 ve 11 Şubat 1876 - 4 Şubat 1877 tarihleri arasında İstanbul Şehremini olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Veteriner tıp</span> Hayvan hastalıkları ile ilgilenen tıp dalı

Veteriner tıp; hayvan hastalıkları, bozuklukları ve yaralanmalarının önlenmesi, teşhisi ve tedavisi uygulamalarının yanı sıra hayvan besleme, genetik ıslah, hijyen ve gıda güvenliği, salgın hastalıkların önlenmesi, insan ve çevre sağlığı konularıyla ilgilenen bir tıp alanıdır. Veteriner tıbbı, evcil ve vahşi tüm hayvan türlerini kapsayacak kadar geniştir. Veteriner tıp uygulamaları hayvan sağlığının yanı sıra doğrudan ve dolaylı olarak insan sağlığına da etki etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Diş hekimliği</span> ağız ve diş sağlığı alanında çalışmalar yapan tıp dalı

Diş hekimliği ağız boşluğunun dentisyonu ve oral mukozasının yanı sıra başta maksillofasiyal bölge olmak üzere çevresindeki ve ilişkili dokuların ve yapıların hastalıklarını, rahatsızlıklarını ve bozukluklarını çalışan, teşhis eden, önleyen ve tedavi eden tıp dalıdır. Halk arasında sadece dişlerle ilişkilendirilmesine rağmen diş hekimliğinin alanı dişlerle sınırlı olmayıp temporomandibular eklem ve diğer destekleyici kas, lenf, sinir, damar ve anatomik yapılar da dahil olmak üzere kraniyofasiyal kompleksin diğer elemanlarını da barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Luka</span> İsanın kanonik incillerinin yazarları olan Dört Müjdeciden biri

Müjdeci Luka veya Evanjelist Luka, İsa'nın kanonik incillerinin yazarları olan Dört Müjdeci'den biridir. Luka, Türkiye'deki Helenistik Antakya kentinin yerlisiydi. Erken dönem kilise babaları, başlangıçta tek bir edebi eseri oluşturan Luka İncili'ni ve Elçilerin İşleri kitabının yazarlığını Luka'ya atfettiler. Bu durum sonraları Jerome ve Eusebius gibi erken dönem Hristiyanlık inancının önemli figürleri tarafından teyit edildi. Buna rağmen hem laik hem de dinî alimler arasında eserlerin yazarının gerçek kimliğine dair delil yetersizliği nedeniyle tartışmalar sürdürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Galen</span> Yunan doktor, bilim insanı ve filozof (129–216)

Bergamalı Galen, tıp doktoru, bilim insanı ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Asklepios</span> Yunan Mitolojisinde Tıbbın ve Sağlığın Tanrısı

Asklepios, Yunan Mitolojisi'nde tıbbın ve sağlığın tanrısı. Apollon ve Koronis'in oğludur. Tıp sanatlarının iyileştirici yönünü temsil edem Asklepios'un kızları; Hygieia, Iaso, Akeso, Aglæa ve Panakea olmakla beraber aynı zamanda birçok erkek çocuğu da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye sağlık bakanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanları listesi, Türkiye'de 3 Mayıs 1920'den itibaren göreve başlayan sağlık bakanlarını gösteren bir listedir.

Etlik, Ankara'nın Keçiören ilçesine bağlı kendiyle aynı adlı semtte bulunan bir mahalledir. Keçiören Kaymakamlığı verilerine göre nüfusu 32.759 kişidir. Etlik ve General Dr. Tevfik Sağlam Caddeleri etrafında yerleşmiş olan mahallenin sınırları içerisinde özel Etlik Lokman Hekim Hastanesi bulunmaktadır.

Doktor şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Veteriner hekim</span> hayvan hastalıklarını tedavi eden uzman, doktor

Veteriner hekim ya da eski adıyla baytar, veteriner tıp uygulamalarını uzmanlıkla yapan ve insan harici hayvanların üremelerinin engellenmesi veya arttırılmasına, beslenmelerine, hastalıklarına, rahatsızlıklarına ve yaralanmalarına uzmanlıkla müdahale eden, koruyucu hekimlik uygulamalarıyla hastalıkları ve bozuklukları daha oluşmadan önleyen, hayvan hastalıklarının ve parazitlerin kontrol altına alınması için araştırmalar ve uygulamalar yapan, yaptığı çalışmalarla insan sağlığına da hizmet eden bir tıp mensubu. Veteriner fakültesinden mezun olarak ve ülkelere göre değişen şartları yerine getirerek unvan alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Niels Ryberg Finsen</span> İzlanda asıllı Faroeli bilim insanı ve hekim (1860-1904)

Niels Ryberg Finsen, Danimarkalı hekim. 1903 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülüne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">John James Rickard Macleod</span> İskoç hekim ve fizyolog

John James Rickard Macleod,, İskoç hekim ve fizyolog.

<span class="mw-page-title-main">Philip Showalter Hench</span> Amerikalı hekim (1896 – 1965)

Philip Showalter Hench, Amerikalı hekim. Hench, Mayo Clinic'deki iş arkadaşı Edward Calvin Kendall ve İsviçreli kimyager Tadeus Reichstein ile birlikte 1950 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü, kortizon hormonunu keşifleri ve romatoid artrit tedavisinde kullanımı nedeniyle kazandılar. Nobel Ödül Komitesi gerekçeyi "Adrenal korteks ile ilişkili hormonun ve onun yapısı ve biyolojik etkileri ile ilgili keşifleri nedeniyle verilmiştir." şeklinde açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Daniel Carleton Gajdusek</span> Nobel ödüllü tıbbi araştırmacı

Daniel Carleton Gajdusek, Macar˙-Slovak-Amerikan hekim ve araştırmacı. 1976 yılında insanlarda enfeksiyöz olduğu gösterilen ilk prion hastalığı olan kuru hastalığını ile ilgili çalışmaları nedeniyle Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">E. Donnall Thomas</span>

Edward Donnall "Don" Thomas Amerikalı hekim. Washington Üniversitesi fahri profesörü ve Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi klinik araştırma bölümü onursal direktörü olmuştur. 1990 yılında Joseph E. Murray ile birlikte "İnsan hastalıklarının tedavisinde organ ve hücre transplantasyonu ile ilgili keşiflerinden dolayı" Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır. Thomas, lösemi tedavisi için kemik iliği nakli'ni geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lokman Hekim Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Lokman Hekim Üniversitesi (LHÜ), Sevgi Vakfı tarafından 2017 yılında Ankara'da kurulmuş vakıf üniversitesidir. Lokman Hekim Üniversitesi akademik faaliyetlerine 2018-2019 eğitim öğretim yılında başlamıştır. 2022-2023 Eğitim döneminde 4015 öğrencisi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hekim Adası</span> İzmir Körfezindeki bir ada

Hekim Adası veya Kilise Adası, eskiden Yatros Adası, İzmir Körfezinde yer alan adalardan biridir. Üzerinde yerleşim yeri yoktur. İdari bakımdan İzmir ilinin Urla ilçesine bağlıdır. Merkezi 38°26′41″K 26°45′56″D koordinatlarındadır. Kuzeyinde Uzunada, güneyinde ise aralarında Yassıca Ada ve Pırnarlı Adanın da bulunduğu bir grup küçük ada vardır. Adanın yüzölçümü 2.5 kilometre kare kadardır. Bu yüzölçümüyle, Uzun Ada'dan sonra körfezin en büyük adasıdır. Kıyıda Hekim Adasına en yakın nokta batıda Karaburun Yarımadası üzerindeki antik Klazomenai kentidir ve Hekim Adasına uzaklığı 2.5 kilometredir. Ada av hayvanları bolluğu ile uzun süre avcıların dikkatini çekmiştir. Ancak adaya çıkış şu anda yasaktır.