İçeriğe atla

George François Reuter

George François Reuter
Georges François Reuters
DoğumGeorge François Reuter
30 Kasım 1805
Paris
Ölüm23 Mayıs 1872
Cenevre, İsviçre
VatandaşlıkFransız
Mezun olduğu okul(lar)École Centrale Paris
MeslekBotanist
İşverenCenevre'deki Botanik bahçesi
Tanınma nedeniCatalogue des plantes vasculaires du canton de Genève ve Essai d’une flore de l’île de Zante (Kitaplar)
EtkilendikleriAntoine-Laurent de Jussieu

Georges François Reuter (d. 30 Kasım 1805, Paris - 23 Mayıs 1872, Cenevre) Fransız botanikçi ve bitki koleksiyoneri.[1][2] Bitki bilim mahlası Reut.'dır.[3]

Kariyeri

Başlangıçta mesleği oymacı idi ancak 1835 yılından itibaren mesleğini değiştirdi ve botaniğe yöneldi. Aynı yıl Augustin Pyramus de Candolle'un herbaryumunda küratör olarak çalışmaya başladı. 1841'den 1849'a kadar Pierre Edmond Boissier'in herbaryumunun küratörlüğünü yaptı. Ayrıca bitki toplama gezilerinde Boissier'e eşlik etti. 1849'dan ölümüne kadar Cenevre'deki botanik bahçesinin müdürüydü.[4]

1838 yılında Reutera cinsi Boiss. tarafından onuruna adlandırıldı.[5]

Yayınlanmış eserleri

  • "Diagnoses plantarum novarum hispanicarum praesertim in Castella nova lectarum" (Pierre Edmond Boissier ile birlikte), 1842.
  • Essai sur la végétation de la Nouvelle Castille, 1843 - Yeni Kastilya florası üzerine makale.
  • "Pugillus plantarum novarum Africae borealis Hispaniaeque australis" (Pierre Edmond Boissier ile birlikte), 1852.
  • Quelques notes sur la végétation de l'Algérie, 1852 - Cezayir'in florası üzerine bazı notlar.
  • Catalogue des plantes vasculaires qui croissent naturellement aux environs de Genéve, 1861 - Cenevre vasküler bitkileri kataloğu.[6]

Kaynakça

  1. ^ Benoît Dayrat (2003). Les Botanistes et la Flore de France, trois siècles de découvertes. Publications scientifiques du Muséum national d’histoire naturelle : 690 p.
  2. ^ B.W. Feddersen et A.F. von Oettingen (1898). J.C. Poggendorff Biographisch-literarisches Handwörterbuch zur Geschichte der exacten Wissenschaften. Verlag von Johann Ambrosius Barth. (Leipzig).
  3. ^ "IPNI". 16 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2020. 
  4. ^ BHL 20 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Taxonomic literature : a selective guide to botanical publications
  5. ^ GRIN Taxonomy for Plants 23 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Reutera Boiss.
  6. ^ WorldCat Identities 16 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (yayınlar)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Carl Ludwig Willdenow</span>

Carl Ludwig Willdenow Alman botanikçi, eczacı ve taksonomisti. Bitkilerin coğrafi dağılımını inceleyen bilim dalı olan fitocoğrafyanın kurucularından biri olarak kabul edilir. Bitki bilim mahlası Willd.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Ernst Ludwig von Fischer</span>

Friedrich Ernst Ludwig Fischer Almanya doğumlu Rus botanikçi. 1823-1850 yılları arasında St Petersburg botanik bahçesinin müdürüydü. Bitki bilim mahlası Fisch.'dir.

Carl Anton von Meyer Alman asıllı, Rus botanikçi ve kâşif. Bitki bilim mahlası C.A.Mey.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Edmond Boissier</span> İsviçreli bitki bilimci, kaşif ve matematikçi (1810 - 1885)

Pierre Edmond Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçi. Boissier, aralarında Fransa, Yunanistan, İtalya, Norveç, Portekiz, İspanya, Balear Adaları, İsviçre, Cezayir, Mısır, Libya, Ermenistan, Filistin, Ürdün, Lübnan, Suriye ve Türkiye'nin de bulunduğu çok sayıda ülke ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Augustin Pyramus de Candolle</span> İsviçreli bitki bilimci

Augustin Pyramus, İsviçreli botanikçi.

<span class="mw-page-title-main">John Isaac Briquet</span> İsviçreli botanikçi

John Isaac Briquet, Cenevre'deki Conservatoire Botanique'in direktörü olan İsviçreli botanikçi. Bitki bilim mahlası Briq. şeklindedir.

Baron Friedrich August Marschall von Bieberstein Kafkasya ve Yeni Rusya dahil olmak üzere İmparatorluk Rusya'sının güney kısmının flora ve arkeolojisini ilk inceleyenlerden biriydi. Ayrıca Kırım-Kafkas bölgesinin ilk kapsamlı flora kataloğunu derledi. Bitki bilim mahlası M. Bieb.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Filippo Parlatore</span> İtalyan bitki bilimci

Filippo Parlatore İtalyan botanikçi. Bitki bilim mahlası Parl.'dır.

<span class="mw-page-title-main">Franz de Paula Adam von Waldstein</span> Avusturyalı asker, kâşif, bitki ve doğa bilimci (1759-1823)

Franz de Paula Adam Norbert Wenzel Ludwig Valentin von Waldstein Avusturyalı asker, kâşif, bitki ve doğa bilimci. Bitki bilim mahlası Waldst.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Pál Kitaibel</span> Macar botanikçi ve kimyager

Pál Kitaibel Macar botanikçi ve kimyager. Bitki bilim mahlası Kit.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Giuseppe Giacinto Moris</span> İtalyan botanikçi

Giuseppe Giacinto Moris, Sardunya florası ile ilgili araştırmalarıyla tanınan İtalyan botanikçi. Bitki bilim mahlası Moris'dir.

<span class="mw-page-title-main">Karel Bořivoj Presl</span> Çekyalı botanikçi

Karel Bořivoj Presl, Çek botanikçi. Bitki bilim mahlası C.Presl'dir.

<span class="mw-page-title-main">Jan Svatopluk Presl</span> Bohemyalı doğa bilimci

Jan Svatopluk Presl Bohemyalı doğa bilimci. Bitki bilim mahlası J.Presl'dir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolaus Joseph von Jacquin</span> Hollanda-Avusturyalı hekim, kimyager ve bitki bilimci

Nikolaus (Nicolaas) Joseph Freiherr von Jacquin veya Baron Nikolaus von Jacquin Hollanda-Avusturyalı hekim, kimyager ve bitki bilimci. Bitki bilim mahlası Jacq.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Conrad Moench</span> Alman bitki bilimci

Conrad Moench, 1786 yılından ölümüne kadar Marburg Üniversitesi'nde botanik profesörü olan bir Alman botanikçi. Bitki bilim mahlası Moench'dir.

Jacques Denys (Denis) Choisy İsviçreli bir Protestan din adamı ve botanikçiydi.

<i>Delphinium formosum</i>

Delphinium formosum veya Gür hezaren, Delphinium cinsine bağlı bir bitki türüdür. Pierre Edmond Boissier ve Huet tarafından tanımlanmıştır. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Türkiye'ye endemik olan tür, Rize, Trabzon, Bayburt ve Erzincan'da görülmüştür. 1500 ila 2700 metre yükseklikteki çayırlık, su kenarları ve çakıllıklarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.

Allium djimilense veya bilimsel adıyla, Pierre Edmond Boissier ve Eduard August von Regel tarafından tanımlanmış, nergisgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Türkiye'ye özgü bir türdür. Rize, Trabzon, Gümüşhane, Artvin, Ardahan ve Erzincan'da görülmüştür.

Oyalı sormuk, Pierre Edmond Boissier ve Bal tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. 2700 ila 3400 metre arasındaki çimenlik çağıllıklar ve kayalık yamaçlarda yaşayan oyalı sormuk, Rize'ye endemiktir.

Jean Kickx, Belçikalı botanikçi ve mineralog. Oğlu Jean Kickx (1803-1864) ve torunu Jean Jacques Kickx (1842-1887) de bitki bilimcidir. Bitki bilim mahlası J.Kickx'tir.