İçeriğe atla

George Floyd protestoları

George Floyd'un ölümü'nün bir parçası
George Floyd protestoları
Tarih26 Mayıs 2020 (4 yıl önce) (2020-05-26)
MekânABD genelindeki tüm şehirler
KonumAmerika Birleşik Devletleri
Tür
KonuGeorge Floyd Protestoları
Neden
EtkenBirçok ülkede siyahi ırkçılığına karşı protestolar başladı
Amaç
  • George Floyd'u öldüren polislerin tutuklanması
  • Irkçılığın son bulması
  • İşsizliğin son bulması
DüzenleyenSiviller
KatılanlarSiviller
Sonuç
  • Bazı polis departmanlarında bütçe kesintisi ve düzenlemeler onaylandı
  • Minneapolis Emniyet Müdürlüğü'nü dağıtma planları açıklandı; Minneapolis Kent Konseyi tarafından bir şehir tüzüğü değişikliği yasası onaylandı
Can kaybı28+[1][2][3][4]
YaralıBilinmiyor
Tutuklanan11.000+[5]

George Floyd protestoları, 25 Mayıs 2020'de Minneapolis'te görev yapan beyaz polis memuru Derek Chauvin'in Afroamerikan George Floyd'u öldürmesi sonrası önce Minnesota'da daha sonra da Amerika Birleşik Devletleri'nin birçok bölgesinde gerçekleştirilen protestolardır.

1 Haziran itibarıyla, Birleşik Devletler'deki 200'den fazla şehirde protestolar yapıldı ve Floyd için adalet arayanlar ve aşırı polis vahşetine karşı çıkanlar uluslararası olarak desteklendi En az 12 büyük şehir, yağma ve vandalizmi önlemek için 30 Mayıs Cumartesi akşamı sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve 31 Mayıs itibarıyla 15 eyaletteki valiler (Minnesota dahil) ve Washington, DC Ulusal Muhafızlarını çağırdı 5.000'den fazla birlik etkinken. Protestoların başlangıcından 31 Mayıs gecesine kadar en az 4.400 kişi tutuklandı.

Belgesel film

Gösteriler hakkında "Nefes Alamıyorum" isimli belgesel 14 Ağustos 2020'de yayımlandı.[6]

Ayrıca bakınız

  • Amerika'da polis şiddeti

Kaynakça

  1. ^ Ryan Faircloth; Liz Navratil; Liz Sawyer; Matt McKinney (28 Mayıs 2020). "Looting and flames erupt in Minneapolis amid growing protests over George Floyd's death". Star Tribune. 28 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2020. 
  2. ^ "Woman Found Dead Inside Car In North Minneapolis Amid 2nd Night Of Looting, Fires". CBS Minnesota. CBS Minnesota. 30 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2020. 
  3. ^ "Police: Man killed in shooting near Detroit protests was 21-year-old Eastpointe man". Detroit Free Press. []
  4. ^ "atally struck by FedEx truck during George Floyd protests in St. Louis". NBC News. 31 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2020. 
  5. ^ Khalil, Ashraf; Morrison, Aaron; Sullivan, Tim (31 Mayıs 2020). "Unrest overshadows peaceful US protests for another night". AP News. 31 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2020. 
  6. ^ "George Floyd protestoları belgesel oldu: "Nefes Alamıyorum"". 15 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yasemin Devrimi</span>

Yasemin Devrimi, halkın ayaklanması üzerine 23 yıldır Tunus'u yöneten Zeynel Abidin Bin Ali'nin ülkeden kaçmasıyla sonuçlanan durumun genel adıdır

<span class="mw-page-title-main">Arap Baharı</span> 2010da başlayıp süregelen, Arap coğrafyasında yaşanan halk hareketlerine verilen ortak ad

Arap Baharı, 2010 yılında başlayan, Arap dünyasında yaşanan bir dizi hükûmet karşıtı protesto, ayaklanma ve silahlı isyanlardı.

<span class="mw-page-title-main">2011 Mısır Devrimi</span> ayaklanma

2011 Mısır Devrimi, 2010-2011 Yasemin Devrimi'nin öncülüğünde, 25 Ocak 2011'den beri Mısır'da devam eden, halkı mevcut yönetime karşı seferber olmaya çağıran sokak gösterileri, protestolar ve sivil itaatsizliklerin bütünüdür. Gösteriler ve isyanların polis şiddeti, olağanüstü hâl, işsizlik, asgari ücretleri azaltma isteği, barınma eksikliği, yiyecek sıkıntısı, yolsuzluklar, ifade özgürlüğünün kısıtlanması ve kötü hayat koşulları üzerine başladığı rapor edildi. 11 Şubat 2011 tarihinde Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, gösteriler nedeniyle istifa etti.

2011 Irak protestoları, Irak'ta Irak Savaşı'nın başladığı 2003 yılından beridir süren şiddetin ortasında gerçekleşen 2010-2011 Arap dünyası protestolarının bir parçası olan protesto gösterileri. Gösterilerde 6 kişi öldü, 140 kişi yaralandı.

Dera Kuşatması, yaklaşık 1,5 hafta süren ve Suriye İç Savaşı'nın sivil ayaklanma safhası kapsamında gerçekleşen olaylardandır. 25 Nisan 2011 tarihinde, Deyrizor ve Halep Kuşatmaları'nın hemen ardından, Dera'da protestoların iyice artması ve üçüncü büyük protesto olması sebebiyle, Suriye Silahlı Kuvvetleri'nin şehirde oldukça geniş çaplı bir operasyona koyulması sonucu başlamış, Mahir Esad ve 4 ayrı general önderliğindeki birliklerin, şehirdeki büyümeye başlayan protesto ve isyankar eylemleri bastırmasıyla 5 Mayıs 2011'de son bulmuştur. Ancak, protestolar kısa bir süre sonra büyüyerek tekrar alevlenmiş ve 2011 yılının, sonbaharında, Dera İli çapında yayılarak, Suriye Hükümeti ile başta Özgür Suriye Ordusu olmak üzere, Suriyeli muhaliflerin, ana çatışma noktalarından biri haline gelmiştir ve 2011-2013 Dera ili çatışmaları olarak adlandırılan çatışmaların başlamasına sebep olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">2014 Ferguson protestoları</span>

2014 Ferguson protestoları, Missouri eyaletine bağlı Ferguson kasabasında yaşayan Michael Brown isimli silahsız siyahi gencin beyaz bir polis tarafından uygulanan polis şiddeti sonucu ölümüne yönelik başlayan tepkiler ve ardından Missouri genelinde başlayan protestolardır. Protestolar Amerika'nın dört bir yanına yayılmıştır. Türkiye Devleti, Amerikan Hükûmetine sorumluluk ve itidal çağrısı yaparak eylemcilere yapılan orantısız güç kullanımı için ' kaygı verici ' ifadelerini kulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Black Lives Matter</span> Uluslararası insan hakları hareketi

Black Lives Matter, ABD'de yaşayan Afro Amerikan kökenli halka karşı özellikle polis tarafından uygulanan şiddete ve ırkçılığa karşı kurulmuş sivil toplum hareketidir. BLM, Birleşik Devletler genelinde öldürülen siyahlar ve ABD yasalarındaki ırk ayrımı yapan ceza hukukuna karşı düzenleme talep ederek gösteriler düzenler.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'nın sivil ayaklanma safhası</span> 2011deki protestolar

Suriye İç Savaşı'nın sivil ayaklanma safhası, Suriye İç Savaşı'nın 15 Mart 2011'deki protestolarla başlayan ve 29 Temmuz 2011'de Özgür Suriye Ordusu'nun kuruluşuyla silahlı çatışmalara dönüşen safhası.

<span class="mw-page-title-main">Telkele Kuşatması</span>

Telkele Kuşatması, Suriye'nin Telkele şehrinde yaşanan hükûmet karşıtı protestoları sonlandırmak amacıyla Suriye Kara Kuvvetleri'ne bağlı birimler tarafından 14-19 Mayıs 2011 tarihleri arasında şehre yapılan kuşatma. 7.000-8.000 civarı asker ile 74 tank ve zırhlı personel taşıyıcının katıldığı kuşatmada askerler, protestocuların üzerine ateş açtı. Olaylarda, farklı kaynaklara göre 27 ile 34'ün üzerinde protestocu öldü.

<span class="mw-page-title-main">2017-18 İran protestoları</span>

2017-18 İran protestoları, İran'da 28 Aralık 2017'de başlayan bir dizi protesto gösterisi. Bu eylemler, ülkede 2009 İran seçimleri gösterilerinden beri yaşanan en yüksek katılımlı protestolardır.

<span class="mw-page-title-main">Colin Kaepernick</span> Amerikalı futbolcu

Colin Rand "Kap" Kaepernick kara listeye alındığı için halen hiçbir takımda oynayamayan Amerikan futbolu oyuncusudur. Kaepernick altı sezon boyunca NFL bünyesindeki San Francisco 49ers takımında oyun kurucu olarak oynamıştır. Sporcu ABD'deki polis şiddeti ve sosyal adaletsizliği protesto etmek için başlattığı milli marş protestolarıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Lil Yachty</span>

Lil Yachty ya da doğum adıyla Miles Parks McCollum; Amerikalı rapçi, şarkıcı ve söz yazarı. İlk olarak Ağustos 2015'te yayınlanan ve aynı zamanda ilk EP albümünde yer alan single şarkıları "One Night" ve "Minnesota" ile adını duyurdu. Mart 2016'da ilk mixtape albümü Lil Boat yayınlandı. Temmuz 2016'da Lil Yachty Quality Control Music, Capitol Records ve Motown Records ile anlaşma imzaladığını duyurdu. İlk stüdyo albümü Teenage Emotions'ı 2017'de yayınlayan Sanatçı, ikinci stüdyo albümü olan Lil Boat 2'yi 9 Mart 2018'de piyasaya sundu. Üçüncü stüdyo albümü Nuthin' 2 Prove 2018'de çıkan Lil Yachty'nin dördüncü stüdyo albümü Lil Boat 3'ün ise 2020'de çıkması bekleniyor. 2020 yılındaki George Floyd protestolarına katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">George Floyd'un öldürülmesi</span> 2020de ABDnin Minneapolis kentinde yaşanan polis cinayeti

George Floyd'un öldürülmesi, 25 Mayıs 2020 tarihinde akşam saatlerinde Minneapolis'te 20 Amerikan doları sahte banknot ihbarı için gelen polislerden biri olan beyaz polis memuru Derek Chauvin'in kelepçeli şekilde yere yüzüstü yatırdığı Afro-Amerikalı şüpheli George Floyd'un boynuna 8 dakika 46 saniye boyunca diziyle bastırarak öldürmesi olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Derek Chauvin</span> George Floydun ölümüne neden olan Amerikalı eski polis memuru

Derek Michael Chauvin Amerikalı eski polis memuru.

Türkiye'deki 2011–2012 Kürt protestoları, ülkedeki Kürt azınlık haklarının kısıtlanmasına karşı BDP liderliğinde Türkiye'de yapılan protestolardır. Türkiye'deki Kürtlerin uzun protesto eylemlerin sonucu olarak, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da da protestolar olmuştur. Hürriyet gazetesi, Mısır ve Tunus'ta devrimlere neden olan ve "Arap Baharı" olarak adlandırılanın kalkınmanın, Ortadoğu'nun kuzey kesimlerinde bir "Kürt Yazı"na yol açabileceğini öne sürdü. Protestocular hem İstanbul'da hem de Türkiye'nin güneydoğusunda sokaklara döküldü. Bazı gösteriler de Anadolu ve İzmir'de yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">2021 Küba protestoları</span>

Küba hükûmeti ve iktidardaki Küba Komünist Partisi'ne karşı gıda ve ilaç kıtlığı ve hükûmetin Küba'da yeniden artan COVID-19 pandemisini yönetememesi nedeniyle 11 Temmuz 2021'de başlayan protestolar dizisi.

<span class="mw-page-title-main">2022 Kazakistan protestoları</span> Kazakistanda 2 Ocak 2022 tarihinde gaz fiyatlarının zamlanmasından sonra başlayan protestolar

2022 Kazakistan protestoları, Kazakistan hükûmetine göre, yüksek talep ve fiyat sabitlemesi nedeniyle gaz fiyatlarındaki ani keskin artışın ardından 2 Ocak 2022 tarihinde başladı. Protestolar ilk olarak petrol işleme tesislerinin bulunduğu Janaözen'de başladı, ancak daha sonra hükûmetten artan memnuniyetsizlik ve ekonomik eşitsizlik nedeniyle ülkenin diğer şehirlerine, özellikle de en büyük şehir olan Almatı'ya yayıldı.

<span class="mw-page-title-main">Boogaloo hareketi</span>

Yandaşları genellikle boogaloo boys veya boogaloo bois olarak adlandırılan boogaloo hareketi, Amerika Birleşik Devletleri'nde gevşek bir şekilde organize edilmiş aşırı sağ hükûmet karşıtı aşırılık yanlısı bir harekettir. Aynı zamanda bir milis olarak tanımlanmıştır. Taraftarlar, "boogaloo" olarak adlandırdıkları ikinci bir Amerikan İç Savaşı veya ikinci bir Amerikan Devrimi için hazırlandıklarını veya kışkırtmaya çalıştıklarını söylüyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Mehsa Emini protestoları</span> 2022de İran genelinde başlayan hükûmet karşıtı tepkiler

Mehsa Emini protestoları, 16 Eylül 2022'de İran'da başlayan ve 2023'e kadar devam eden sivil huzursuzluk ve protesto hareketleridir. Protestolar, 1979'daki İslam Devrimi'nden bu yana "ülkenin daha önce gördüğü hiçbir şeye benzemeyen", hükûmete karşı "en büyük meydan okuma" ve "en yaygın isyan" olarak tanımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Nahel Merzouk isyanları</span> Nahel Merzoukun ölümünün ardından başlayan isyan

Nahel Merzouk isyanları, 27 Haziran 2023'te Fransa'nın Nanterre şehrinde trafik polisinin dur ihtarına uymayan ismi Nahel Marzouk olarak açıklanan 17 yaşındaki Cezayir asıllı bir gencin göğsünden vurulup hayatını kaybetmesiyle başlayan isyanlardır. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, her ne kadar olay hakkında "Affedilemez." açıklaması yapsa da isyan bitmedi ve daha da şiddetlendi. Olaylarda çok sayıda polis yaralanırken ülke genelinde devlet binalarına kundaklama girişimleri başlatıldı. Protestolar, günler ilerledikçe bir kitlesel isyan hâlini aldı. Fransa, 4 Temmuz 2023 itibarıyla isyanı durdurmayı başardı.