İçeriğe atla

George Feher

George Feher
Doğum29 Mayıs 1924(1924-05-29)
Bratislava, Çekoslovakya
(günümüzde Slovakya)
Ölüm28 Kasım 2017 (93 yaşında)[1]
La Jolla, Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri
MilliyetAmerican
EğitimKaliforniya Üniversitesi, Berkeley
ÖdüllerOliver E. Buckley Condensed Matter Ödülü (1976)
Max Delbruck Ödülü (1982)
Wolf Kimya Ödülü (2006/7)
Kariyeri
DalıFizik · biyofizik
Çalıştığı kurumlarKaliforniya Üniversitesi, San Diego
Doktora
danışmanı
Arthur F. Kip

George Feher (29 Mayıs 1924 - 28 Kasım 2017), Kaliforniya Üniversitesi, San Diego'da çalışan Amerikalı bir biyofizikçiydi.[2]

İlk yılları ve eğitimi

George Feher 1924'te Çekoslovakya'nın Bratislava kentinde doğdu.[3]

Elektronik ve kristallerle ilgilenen bir genç olarak, deneyler yaptı ve evinde kristaller büyüttü. 1938 yılında bir Yahudi olarak okuldan atıldı,[4] Naziler bir yıl önce geldi ve slovak devlet kuruldu. 1941'de bir grup başka gençle birlikte İsrail'e (daha sonra Filistin denir) doğru yol aldı. Bir İngiliz kampında kısa bir hapisten serbest bırakıldıktan sonra, bir buçuk yıl boyunca bir kibbutz'a katıldı ve daha sonra kız kardeşinin yaşadığı Hayfa'ya taşındı. Hayfa'da teknik ders alırken radyo tamircisi olarak çalıştı. Öğretmenlerinden biri olan Franz Ollendorff tarafından laboratuvar asistanı olarak önerildi. İlk zorluklarından biri, Technion'un, ışının sağdan sola süpürüldüğünü iddia ettiği ilk osiloskopunu İbranice mirasının başını sallayarak inşa etmekti. Bu iki mesleğe ek olarak, Haganah için elektronik uzmanı olarak çalıştı. Görevlerinden biri Kudüs'teki İngiliz Yüksek Komiseri ile Londra'daki 10 Downing Street arasındaki doğrudan çizgiye dokunmak ve Descrambler cihazı inşa etmekti. İsrail'de geçirdiği süre boyunca Erwin Schrödinger'in Hayat Nedir? eseri biyofizikle ilgilenmesini sağladı.

1944 yılında Feher Technion'a başvurmaya çalıştı, ancak liseyi bitirmediği ve Kutsal Kitap hakkında bilgi eksikliği nedeniyle kabul edilmedi. Ollendorff'un teşvikiyle ("Technion'un Dostları" adlı bir ABD kuruluşunun Feher'in çalışmalarını destekleyeceğini vadederek), ABD'deki 50 üniversiteye başvurdu ve sadece ikisi onu kabul etmeye istekliydi. ABD'ye yolculuğu karşılayamadı, bu nedenle piezoelektrik kristalleri, özellikle mikrofonları olan cihazlar için küçük bir üretim hattı başlattı. Aralık 1946'da New York'a geldi ve burada "Technion Dostları"nın derecesini finanse etmeyeceğini fark etti.

Fakir yollarla Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'e katıldı ve burada mühendislik fiziği (1950), elektrik mühendisliği (1951) ve doktora (1954) yüksek lisans derecelerini aldı.[5][6]

Akademik kariyeri

Doktorasını tamamladıktan sonra Bell Laboratuvarları ve Columbia Üniversitesi'nde fizikçi olarak çalıştı. 1960 yılında Kaliforniya Üniversitesi, San Diego'da Fizik profesörü oldu. O zamandan beri UCSD'de profesörlük yaptı. Feher, 2017 yılında 93 yaşında öldü.[7]

Araştırma

Ana araştırması, bitkilerin ve bakterilerin ışığı kimyasal enerjiye dönüştürmek için fotosentezi nasıl kullandıklarıyla ilgili temel mekanizmaları ortaya çıkarmaktı. Bilime yaptığı katkılar spektroskopik araçların geliştirilmesi ve özellikle biyokimya ve biyofizikteki problemlere uygulamalarıydı. Kutsal Kitap'ta bahsi geçen cadı Endor'u anımsatan bir isim seçtiği bir çift frekans spektroskopisi, Elektron nükleer çift rezonans (ENDOR) geliştiren ilk kişi oldu. Bu, diğer birçok çift rezonans yönteminin öncüsüdür.

Wolf Ödülü

2006-07'de, Rehovot, İsrail'deki Weizmann Bilim Enstitüsü'nden Ada Yonath ile birlikte "Peptit-bağ oluşumunun ribozomal makinelerinin ustaca yapısal keşifleri ve fotosentezdeki ışık güdümlü birincil süreçler" nedeniyle Wolf Kimya Ödülü'nü aldı.

Kaynakça

  1. ^ "George Feher". 22 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020. 
  2. ^ "Feher & Okamura Biophysics, UCSD". www-physics.ucsd.edu. 5 Aralık 1998 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2015. 
  3. ^ Men of Achievement. 9. Melrose Press. 1983. 4 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2015. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 30 Ekim 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020. 
  5. ^ "Array of Contemporary American Physicists - George Feher". American Institute of Physics. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2011. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 30 Ekim 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020. 
  7. ^ "George Feher passed away at 93". International Society of Magnetic Resonance (ISMAR). 9 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Technion</span> 1924te Hayfa, İsrailde kurulan, İsrailin en eski üniversitesi

Technion, aynı zamanda İsrail Teknoloji Enstitüsü adı verilen bir üniversitedir. 1924'te İsrail'in en önemli liman kenti Hayfa'da kurulan üniversite, İsrail'in en eski üniversitesi unvanını taşımaktadır. Technion özellikle mühendislik ve temel bilimler alanlarına yoğunlaşmış olsa da, mimarlık ve tıp konularında da başarılı çalışmalar gerçekleştirmektedir. 1,325,000 metrekarelik Technion City adı verilen kampüste 85 binaya yayılmış olan 18 fakültesi bulunmaktadır. Lisans düzeyinde 49, lisansüstü düzeyde 65 programı olan Technion'da şu an 13,000 öğrenci okumaktadır ve bunların 10,000'i lisans düzeyinde eğitim almaktadır. Technion öğretim üyeleri Prof. Dr. Avram Hershko ve Prof. Dr. Aaron Ciechanover 2004 yılında kimya alanında Nobel Ödülü almışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Maria Goeppert-Mayer</span> Alman-Amerikalı teorik fizikçi

Maria Goeppert-Mayer, Alman-Amerikalı fizikçi, fizik dalında atom çekirdeğinin çekirdek kabuğu modeli ile Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür. Marie Curie’den sonra Nobel Ödülü'ne layık görülen ikinci kadındır.

Leslie Eleazer Orgel, İngiliz kimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Avram Hershko</span>

Avram Hershko İsrailli hekim ve biyokimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Hartmut Michel</span>

Hartmut Michel, Alman biyokimyacı. 1988 yılında, Johann Deisenhofer ve Robert Huber ile birlikte, "bir fotosentetik reaksiyon merkezinin üç boyutlu yapısını belirledikleri için" Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aaron Ciechanover</span>

Aaron Ciechanover, İsrailli biyolog, kimyager ve 2004 Nobel Kimya Ödülü'nün sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Dan Şehtman</span>

Dan Shechtman 24 Ocak 1941 Tel Aviv'de doğmuştur. İsrail Teknoloji Enstitüsü - Technion'da Malzeme Bilimi Philip Tobias profesörüdür ve Iowa State Üniversitesi Malzeme Bilimi Profesörüdür. 8 Nisan 1982 tarihinde, Washington DC Ulusal Teknoloji Enstitüsü'nde tatilde iken, Shechtman quasiperiodik kristalleri keşfetti. quasikristallerin keşfi için 2011'de Kimya Nobel ödülü verildi. Shechtman 4. Kimya Nobel'ini alan bir İsrail'lidir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kaliforniya</span>

Güney Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletindenin güneyini kapsayan bir bölgedir. Bölge 10 ilden oluşur. Bölgenin en önemli illeri Imperial, Los Angeles, Orange, Riverside, San Bernardino, San Diego, Santa Barbara ve Ventura'dır. Bölgenin nüfusu 22 milyon olup Kaliforniya'nın büyük bir nüfusunun parçasını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yakir Aharonov</span>

Yakir Aharonov Kuantum Fiziği üzerine uzman bir fizikçi.

George Claude Pimentel, Amerikalı bilim insanı. Kimyasal lazerin mucididir. Ayrıca düşük sıcaklık kimyasında matris izolasyonu tekniğini geliştirmiştir. Teorik kimyada, günümüzde hipervalent moleküllerin en basit modeli olarak kabul edilen üç merkez dört elektron bağını önermiştir. 1960'ların sonunda Pimentel, Mars'ın yüzeyini ve atmosferini analiz eden Mars Mariner 6 ve 7 görevleri için kızılötesi spektrometresi tasarlayan Kaliforniya Üniversitesi ekibine liderlik etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Krzysztof Matyjaszewski</span> Polonyalı-Amerikan kimyager

Krzysztof "Kris" Matyjaszewski Polonya doğumlu, ABD vatandaşı kimyager. Carnegie Mellon Üniversitesi'nde Doğa Bilimleri Profesörü.

Herbert Sander Gutowsky, University of Illinois at Urbana-Champaign'de kimya profesörü olan Amerikan kimyager. Gutowsky nükleer manyetik rezonans (NMR) yöntemlerini kimya alanında uygulayan ilk kişidir. Nükleer manyetik rezonans spektroskopisi kullanarak moleküllerin yapısını belirledi. Öncü çalışmaları NMR'nin bilimsel bir araç olarak kullanılması için deneysel kontrolünü sağladı, deneysel gözlemlerle teorik modelleri birleştirdi ve NMR'yi kimya ve tıbbı araştırma alanlarında sıvıların, katıların ve gazların moleküler ve dinamik yapılarını incelemek için en etkili analitik araçlardan biri haline getirdi. Çalışmalarının etkisiyle kimya, biyokimya ve malzeme bilimi alanlarındaki bazı sorunlar çözüldü ve NMR spektroskopisinin kullanıldığı pek çok alt alanı da etkiledi.

<span class="mw-page-title-main">Harry B. Gray</span> Amerikalı kimyager

Harry Barkus Gray ,Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde Arnold O. Beckman Kimya Profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Joshua Jortner</span>

Joshua Jortner, İsrailli fiziksel kimyager. Tel Aviv, İsrail'deki Tel Aviv Üniversitesi Sackler Kesin Bilimler Fakültesi Kimya Bölümü'nde Emeritus Profesör.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Pines</span> araştırmacı

Alexander Pines, Amerikalı kimyager. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de Glenn T. Seaborg Emeritus Profesörü, Şansölye Emeritus Profesörü ve Yüksek Lisans profesörü, Kaliforniya Kantitatif Biyobilimler Enstitüsü (QB3) ve Biyomühendislik Bölümü üyesidir. 1945'te doğdu, Bulawayo, Güney Rodezya büyüdü ve İsrail'deki Kudüs İbrani Üniversitesi'nde lisans düzeyinde matematik ve kimya okudu. 1968'de Amerika Birleşik Devletleri'ne giden Pines doktorasını kimyasal fizik alanında 1972'de MIT'den aldı. Aynı yıl UC Berkeley'in fakültesine girdi.

Richard Alan Lerner, Amerikalı kimya araştırmacısı. Katalitik antikorlar üstüne çalışmalarıyla tanınan Lerner Scripps Araştırma Enstitüsü'nün (TSRI) Başkanı olarak 1 Ocak 2012'ye kadar çalıştı ve La Jolla, Kaliforniya'daki Skaggs Kimyasal Biyoloji Enstitüsü üyesidir.

Harden M. McConnell, Amerikalı bilim insanı. Son 50 yılın önde gelen fiziksel kimyagerlerinden biridir. Çalışmaları bugün bilim içindeki birçok alanın temelini oluşturmuştur. Ulusal Bilim Madalyası, Wolf Ödülü ve Ulusal Bilim Akademisi'ne seçilmesi de dâhil olmak üzere aldığı birçok ödülle uluslararası alanda tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">K. C. Nicolaou</span> Amerikalı kimyager

Kyriacos Costa Nicolaou doğal ürünler toplam sentezi alanındaki araştırmalarıyla tanınan bir Kıbrıslı-Amerikalı kimyagerdir. Halen Rice Üniversitesi Harry C. and Olga K. Wiess Kürsüsü kimya profesörüdür; daha önce Scripps Araştırma Enstitüsü / UC San Diego ve Pennsylvania Üniversitesi'nde akademik görevler üstlenmiştir.

Marta Kutas, San Diego Kalifornia Üniversitesi'nde (UCSD) bilişsel bilim profesörü ve bölüm başkanıdır. UCSD Dil Araştırma Merkezi'nde yöneticilik yapmasının yanı sıra sinirbilim dalında yardımcı profesördür. Kutas, genellikle beklenmedik dilbilimsel uyaranlarla ortaya çıkan bir olaya ilişkin potansiyel (ERP) bileşeni olan N400'ü, meslektaşı Steven Hillyard ile keşfetmiş olup bugün nörolinguistik olarak bilinen alandaki ilk çalışmalardan birine imza atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adah Almutairi</span>

Adah Almutairi, Suudi-Amerikan bir bilim insanı ve California Üniversitesi, San Diego'da (UCSD) profesördür. Çalışmaları nanotıp, nanoteknoloji, kimya ve polimer bilimi üzerine yoğunlaşmaktadır.