İçeriğe atla

George Ducas

George Ducas
Moldova prensi (1. kez)
Hüküm süresi11 Eylül 1665 - 21 Mayıs 1666
Önce gelenEustratie Dabija
Sonra gelenIliaș Alexandru
Moldova prensi (2. kez)
Hüküm süresi8 Kasım 1668 - 10 Ağustos 1672
Önce gelenIliaș Alexandru
Sonra gelenȘtefan Petriceicu
Eflak prensi
Hüküm süresiKasım / Aralık 1674 - 29 Kasım 1678
Önce gelenGrigore I Ghica
Sonra gelenȘerban Cantacuzino
Doğumy. 1620
Osmanlı Arnavutluğu
Ölüm31 Mart 1685
Lviv
DiniOrtodoksluk

Voyvoda George Ducas (YunancaΓεώργιος Δούκας, Geórgios Doúkas; RumenceGheorghe Duca; eski Rumence: Георге Дука) (yaklaşık 1620 – 31 Mart 1685), üç kez Moldova prensi (1665–1666, 1668–1672, 1678–1684), bir kez Eflak prensi (1674–1678) ve bir kez Osmanlı Ukraynası'nda Hetman (1681–1683) olarak görev yapmıştır.

Moldova prensliği

Gheorghe Duca, Yunan-Arnavut kökenliydi ve onun kuşağından olup Tuna prensliklerine göç eden birçok kişi gibi, yüksek mevkilerdeki diğer Arnavutlarla olan bağlantıları sayesinde yükseldi. Gençliğinde, bir başka Arnavut olan Vasile Lupu (Moldavya voyvodası) onu sarayına alıp yetiştirdi.[1] Dafina Doamna ve bazı boyarların desteğiyle, Dabija'nın ölümünden sonra Iaşi'deki tahtına çıktı, ancak rakiplerinin Osmanlılara başvurarak Duca'nın yönetiminin yolsuz olduğunu haksız yere iddia etmelerinin ardından kısa sürede tahtından indirildi.

Tahtı yeniden ele geçirmek için büyük borçlar aldı ve Iliaș Alexandru'nun yönetiminden sonra tahta geçmeyi başardı. Artan vergilendirme politikası, Mihalcea Hâncu'nun Ekim 1671'deki ayaklanmasına yol açtı, ancak Ducas'ın Osmanlı yardımı almasıyla ertesi yıl bastırıldı. Ancak Ducas, Lehistan-Litvanya Birliği'ne karşı yapılan savaş için gerekli olan malzemeleri sağlayamadı ve Sultan IV. Mehmed'in Kamianets-Podilskyi saldırısında hayatı tehlikeye girince, Osmanlılar yerine Ștefan Petriceicu'yu tahta geçirdi.

Eflak prensliği

1674'te, Cantacuzino boyarlarının müdahalesiyle kendisine Bükreş'teki taht verildi; ancak kısa süre sonra Cantacuzinolar ile Ducas arasındaki ittifak çöktü ve yerine Șerban Cantacuzino tahta geçti.

Kaynakça

Özel
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Miloş Obrenoviç</span>

Miloş Obrenoviç, Osmanlı Devletine karşı Sırpların başlattığı ikinci isyanın lideri ve 1815-1839 ile 1858-1860 yılları arasında Sırp Prensidir. Sırbistan ve Yugoslavya'yı çeşitli dönemlerde yöneten Obrenović hanedanının atasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avlonyalı İsmail Kemal Bey</span>

Avlonyalı İsmail Kemal Bey Arnavut bir diplomat, Osmanlı Meclis-i Mebusanı I. dönem Berat milletvekili, rilindas ve modern Arnavutluk'un kurucu babasıdır. Bağımsızlık bildirgesi'nin baş yazarı, daha sonra 1912'den 1914'e kadar olan dönemde Arnavutluk'un ilk başbakanı ve dışişleri bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">III. Jan Sobieski</span> Lehistan imparatoru

III. Jan Sobieski, Lehistan'ın seçimle tahta çıkan ve 1674 - 1696 yılları arasında hüküm süren devlet adamı. Osmanlı Devleti'yle yaptığı savaşlar sonucu Lehistan-Litvanya Birliği'ni kısa bir süre için yeniden canlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Türkiye ilişkileri</span>

Arnavutluk-Türkiye ilişkileri, Türkiye'nin Arnavutluk'la sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Yanya (eyalet)</span>

Yanya Eyaleti, Osmanlı İmparatorluğu'nun bugünkü Güney Arnavutluk, Orta ve Kuzey Yunanistan topraklarında bulunan eski bir eyalettir. 1670 yılında kurulmuştur ve idari merkezi Yanya'dır. 1788'den 1822'deki suikastine kadar Tepedelenli Ali Paşa, Tırhala sancakbeyi olarak görev yapmıştır. 1867 yılında kabul edilen Teşkil-i Vilâyet Nizamnâmesi ile Yanya Vilayeti kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">1432-1436 Arnavut İsyanı</span> Arnavutların, 1432-1436 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine karşı başlattığı ayaklanma olayı

1432-1436 Arnavutluk İsyanı, 1432-1436 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Arnavutlar tarafından gerçekleştirilen bir isyandır.

<span class="mw-page-title-main">Boril</span> 1207-1218 yılları arasında hüküm süren II. Bulgar İmparatorluğu çarı

Boril, 1207-1218 yılları arasında hüküm süren İkinci Bulgar İmparatorluğu çarı.

II. Kaliman Asen ya da II. Koloman Asen, 1256 yılında kısa bir müddet hüküm süren İkinci Bulgar İmparatorluğu çarı.

<span class="mw-page-title-main">Michał Korybut Wiśniowiecki</span> Polonya-Litvanya birliğinin kralı ve dükü

Michał Korybut Wiśniowiecki 29 Eylül 1669'dan 1673'e kadar hüküm süren Polonya kralı ve Litvanya Büyük Dükü. Babası Leh kodaman Jeremi Wiśniowiecki, Hmelnitski Ayaklanması sırasında doğu Polonya'daki Don Kazakları'na karşı mücadelede yardımcı olan önemli biriydi.

<span class="mw-page-title-main">III. Radu</span>

III. Radu, Yakışıklı Radu veya Güzel Radu, aynı zamanda Türkçede Radu Bey olarak da bilinir, III. Vlad'ın küçük kardeşi ve Eflak prensliğinin voyvodası (prens) idi. II. Vlad ve karısı Moldova Prensesi Cneajna'nın dört oğlundan üçüncüsüdür. III. Vlad'ın yanı sıra, Radu'nun diğer iki kardeşi II. Mircea ve Vlad Călugărul da kısa sürelerle Eflak'a hükmetmiştir.

Arnavut milliyetçiliği, ilk kez 19. yüzyılda Arnavut millî uyanışı sırasında etnik Arnavutların ürettiği milliyetçi fikir ve kavramların genel bir adıdır. Arnavut milliyetçiliği, coğrafi olarak genişletilmiş bir Arnavut devletinin veya büyük Arnavut nüfusunu barındıran bitişik Balkan topraklarını kapsayan Büyük Arnavutluk'un oluşturulması fikirlerini de içeren Arnavutçuluk ve Pan-Arnavutçuluk gibi benzer kavramlarla da ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut ciğeri</span> Türk mutfağından soğuk ciğer yemeği (meze)

Arnavut ciğeri, geleneksel olarak soğan ve maydanoz ile servis edilen, acı biber ve baharatlanmış yağda kızartılmış kuzu veya dana karaciğer küplerinden yapılmış bir Türk yemeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Kalimakizade Sarı Bey</span> Boğdan ve Eflak Prensi, Bâb-ı Âli tercümanı

Kalimaki Beğ-zade Sarı Bey veya İskerlet Kalimaki 1801-1806 yılları arasında Bâb-ı Âli tercümanı, 24 Ağustos 1806 - 26 Ekim 1806, 4 Ağustos 1807 - 13 Haziran 1810 ve 17 Eylül 1812 - Haziran 1819 yılları arasında Boğdan Prensi, Şubat - Haziran 1821 arasında Eflak Prensi olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Moruzi ailesi</span> Soylu bir Fenerli Rum ailesi

Morozbeyzade veya Moruziler, varlığı ilk defa Trabzon İmparatorluğu'nda bahsedilmiş bir soylu ailedir.

<span class="mw-page-title-main">Kalimaki ailesi</span> Soylu bir Fenerli Rum ailesi

Kalimakizade veya Kalimaki ailesi, aslen Besarabya'nın Orhei bölgesinden gelen bir boyar ve Fenerli Rum ailesidir. Aile üyeleri Bâb-ı Âlî tercümanları ve Osmanlı adına Boğdan prensleri olarak görev yapmışlardır. Aile, Romanya'da bugün hâlâ varlığını sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gika ailesi</span> Soylu bir Fenerli Rum ailesi

Gika ailesi, 17. ve 19. yüzyıllar arasında, Eflak Beyliği, Boğdan Beyliği ve Romanya Krallığı'nda aktif rol oynamış soylu bir ailedir. Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Sisam Emareti için de bir dönem hükümdar olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksander Hançerli</span> Boğdan Prensi

Aleksander Hançerli veya Hanceri, Osmanlı İmparatorluğu'nun Bâb-ı Âli tercümanı ve Boğdan Prensi idi. Hayatının son bölümünü dilbilimci olarak anıldığı Rus İmparatorluğu'nda göçmen olarak geçirdi. 1799'da idam edilmeden önce Eflak Prensliği yapmış Konstantin Hançerli'nin kardeşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Drakozade Mihal Suço</span> Boğdan Prensi

Drakozâde Mihal Suço, 1792 - 1795 yılları arasında Boğdan Prensiydi. Fenerli Rum ailelerden Suço ailesine mensuptu ve 1819 - 1821 yılları arasında Boğdan Beyliği yapmış Mihail Suço'nun dedesiydi.

Osmanlı İmparatorluğu'nda Batılı milliyetçilik anlayışının yükselişi, Osmanlı millet anlayışının çöküşüne neden oldu. Osmanlı İmparatorluğu'nda hakim olan ve dini merkeze aldığı için mevcut millet kavramından farklı olan millet anlayışı, Osmanlı İmparatorluğu'nun gerilemesinde kilit bir faktör oldu.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı döneminde Ukrayna</span>

Osmanlı Ukraynası, Han Ukraynası, Hanşçina Ukrayna'nın sağ yakası için kullanılan ve Türkçe adı Yedisan olarak da bilinen tarihi bir terimdir. Khanska Ukraina teriminin kayıtlara geçen ilk kullanımı, Rus gizli ajanı Lupul'un Rusya İmparatoriçesi Anna'yı Osmanlı Ukrayna'sına saldırmaya teşvik ettiği 1737 yılına kadar uzanmaktadır.