İçeriğe atla

George Dantzig

George Bernard Dantzig (8 Kasım 1914 - 13 Mayıs 2005), Amerikalı matematikçi ve bilgisayar bilimcisi . Yöneylem araştırması, bilgisayar bilimleri, iktisat ve istatistik dallarına önemli katkıları olmuştur. Dantzig'in bilinen en önemli katkısı 1947 yılında, doğrusal programlama problemlerinin çözümünde kullanılan simpleks algoritmasını geliştirmesi olmuştur.

Dantzig Stanford Üniversitesi ulaşım bilimleri bölümünde onursal profesör ve yöneylem araştırması ve bilgisayar bilimleri bölümünde ise profesör olarak çalışmaktaydı.


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar bilimi</span> belirli evren kurallarına dayalı, sistematik çalışan ve elementlerin ya da ağların birbirleriyle olan ilişkisi

Bilgisayar bilimi, bilgisayarların tasarımı ve kullanımı için temel oluşturan teori, deney ve mühendislik çalışmasıdır. Hesaplamaya ve uygulamalarına bilimsel ve pratik bir yaklaşımdır. Bilgisayar bilimi; edinim, temsil, işleme, depolama, iletişim ve erişimin altında yatan yönteme dayalı prosedürlerin veya algoritmaların fizibilitesi, yapısı, ifadesi ve mekanizasyonunun sistematik çalışmasıdır. Bilgisayar biliminin alternatif, daha özlü tanımı "büyük, orta veya küçük ölçekli algoritmik işlemleri otomatikleştirme çalışması" olarak nitelendirilebilir. Bir bilgisayar bilimcisi, hesaplama teorisi ve hesaplama sistemlerinin tasarımı konusunda uzmanlaşmıştır.

Bilişim, bilişim bilimi ya da bilgisayar bilimi, bilgi ve hesaplamanın kuramsal temellerini ve bunların bilgisayar sistemlerinde uygulanabilmeleri sağlayan pratik teknikleri araştıran bir yapısal bilim dalıdır. Bilişimciler ya da bilgisayar bilimcileri bilgi oluşturan, tanımlayan ve dönüştüren algoritmik süreçler icat edip, kompleks sistemleri tasarlamak ve modellemek için uygun soyutlamalar formüle ederler. Bilişim Dünya'da hızla gelişmeye devam eden önemli bir teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Üniversitesi</span> Erzurumda kurulu devlet üniversitesi

Atatürk Üniversitesi, 1957 yılında Erzurum'da kurulmuş üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Endüstri mühendisliği</span> Mühendislik

Endüstri mühendisliği ya da sanayi mühendisliği, insan, malzeme ve makineden oluşan bütünleşik sistemlerin kuruluş ve devamlılığının yönetimi ile ilgilenen mühendislik dalıdır. Endüstri mühendisleri, diğer mühendislik dallarının birçoğunun derslerini de alıp, üzerine işletme, yönetim, üretim, ekonomi ve endüstri mühendisliğine özel derslerle birlikte diğer mühendislik alanlarının yöneticilik yetkisine sahip mühendislik dalı.

<span class="mw-page-title-main">Robert K. Merton</span> Amerikalı toplumbilimci (1910 – 2003)

Robert King Merton, Amerikalı sosyolog.

<span class="mw-page-title-main">Yöneylem araştırması</span> disiplinlerarası bir bilim

Yöneylem araştırması, belirli kısıtların olduğu bir durumda, belirli bir amaca yönelik en uygun çözümün bulunması için geliştirilmiş bir yöntem.

<span class="mw-page-title-main">Donald Knuth</span>

Donald Ervin Knuth, Stanford Üniversitesi emekli profesörü ve yapmış olduğu çalışmalarla dünyaca tanınan ünlü bilgisayar bilimci olarak bilinir. Knuth The Art of Computer Programming (“TAOCP”) serisinin yazarıdır. Bu seriyi hayatı boyunca yaptığı en güzel çalışması olarak görmektedir.

Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi eski dekanıdır.

Fen bilimleri, doğa bilimleri veya fennî bilimler; insanların maddesel çevresini denetlemek ve değiştirmek amacıyla geliştirdiği teknolojik bilgileri kapsayan akademik disiplinler grubuna denir. Gözlem ve deneye dayanan çalışmalarla elde edilen sistematik bilgilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Russell L. Ackoff</span>

Russell Lincoln Ackoff, Amerikalı bilim insanı. Yöneylem araştırmasının babası olarak tarif edilir. Sistem düşüncesi ve pratiği üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Evrimsel algoritma</span>

Evrimsel algoritma (EA), yapay zeka oluşturmada evrimsel bilgisayımın bir alt kümesi olup meta bulucu optimizasyon algoritması tabanında jenere edilmiş popülasyondur. Evrimsel algoritma, biyolojik evrimden esinlenerek üreme, mutasyon, rekombinasyon ve doğal seçilime benzer mekanizmalar kullanır. Optimizasyon problemlerinin aday çözümleri bir popülasyondaki bireyleri temsil eder ve seçilim değeri fonksiyonları çözümlerin içinde "yaşadığı" çevreyi belirler. Popülasyonun evrimi yukarıdaki operatörlerin tekrarlanan uygulaması sonrasında gerçekleşir. Yapay evrim (YE), başlı başına farklı evrimsel algoritmalar içeren bir süreci anlatmaktadır; EA'ların her biri, YE'e katılım yapan ayrı bir bileşendir.

<span class="mw-page-title-main">Alvin E. Roth</span> Amerikalı profesör

Alvin Eliot "Al" Roth, Amerikalı iktisatçı. Hâlen Harvard Üniversitesi'nde profesör olmakla beraber, bu üniversiteden izinli olarak Stanford Üniversitesi'nde misafir profesör olarak çalışmaktadır.

Halim Doğrusöz, Türk makine mühendisi ve akademisyen. Yöneylem kelimesini Türkçeye kazandıran kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Patrick Blackett</span> İngiliz deneysel fizikçi

Patrick Maynard Stuart Blackett, Baron Blackett LN, CH, RSÜ, Bulut odası, Kozmik ışın ve paleomanyetizma üzerine çalışmaları için bilinen İngiliz deneysel fizikçi. Ayrıca II. Dünya Savaşı sırasında geliştirilmekte olan yöneylem araştırması askeri stratejinde danışmanlık görevi yapmıştır. Blackett 1960'larda üçüncü dünya ülkelerinin kalkınması amacıyla işi hükûmetlerini destekleyen sol görüşe sahipti.

Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, 1992 yılında kurulan ve 1993-1994 eğitim-öğretim yılında ilk kez eğitim vermeye başlayan, Kırıkkale Üniversitesi'ne bağlı bir fakültedir. Fakülte, 7 bölüm ve 24 anabilim dalından oluşmaktadır. Fakültenin dört bölümünde normal ve ikili öğretimde eğitim verilirken diğer iki bölümdeyse eğitim-öğretim yapılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bengt Holmström</span>

Bengt Holmström tam adı ile Bengt Robert Holmström Finlandiyalı ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">Kristen Nygaard</span> Norveçli bilgisayar bilimcisi, programlama dili tasarımcısı ve siyasetçi

Kristen Nygaard Norveçli bir bilgisayar bilimcisi, programlama dili öncüsü ve politikacıydı. Uluslararası alanda Nygaard, 1960'larda Ole-Johan Dahl ile nesne yönelimli programlamanın ve Simula programlama dilinin ortak mucidi olarak kabul edilmektedir. Nygaard ve Dahl, bilgisayar bilimine yaptıkları katkılardan dolayı 2001 A. M. Turing Ödülü'nü, 2002 yılında IEEE John von Neumann Madalyası'nı kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IEEE John von Neumann Madalyası</span> Ödül

IEEE John von Neumann Madalyası, IEEE tarafından bilgisayar bilimi ve teknolojisine yönelik önemli katkılar için her yıl verilen bir ödüldür. 1992 yılında IEEE Yönetim Kurulu tarafından oluşturulmuş olan ödül kuramsal, teknolojik ve girişimci katkılara odaklanmaktadır. Ödül, adını Macar-Amerikalı bilgisayar bilimcisi John von Neumann'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Barry Boehm</span> Amerikalı yazılımcı (1935 – 2022)

Barry W. Boehm, Amerikalı bir yazılım mühendisi, bilgisayar bilimi, endüstri ve sistem mühendisliği alanında seçkin profesör, TRW Yazılım Mühendisliği Profesörü; Güney Kaliforniya Üniversitesi Sistem ve Yazılım Mühendisliği Merkezi'nin kurucu direktörüdür. Yazılım mühendisliği alanına yaptığı birçok katkı ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ehud Kalai</span>

Ehud Kalai, oyun teorisi alanına ve bu alanın ekonomi, sosyal seçim, bilgisayar bilimi ve yöneylem araştırması ile arayüzüne yaptığı katkılarla tanınan önde gelen İsrailli bir Amerikalı oyun teorisyeni ve matematiksel ekonomisttir. Northwestern Üniversitesi'nde 1975-2017 yılları arasında James J. O'Connor Seçkin Karar ve Oyun Bilimleri Profesörü olarak görev yapmıştır ve şu anda Yönetim Ekonomisi ve Karar Bilimleri Emeritus Profesörüdür.