Monarşi ya da tek erklik, bir hükümdarın devlet başkanı olduğu bir yönetim biçimidir. Saltanatın bir başka adıdır. Genellikle seçim dışı yöntemler kullanılır. Bu hükümdar, Türkçede kral, imparator, şah, padişah, prens, emir, kağan, hakan, han gibi çeşitli adlar alabilir. Monarşiyi diğer yönetim biçimlerinden ayıran en önemli özellik, devlet başkanının bu yetkiyi yaşamı boyunca elinde bulundurmasıdır. Hükümdar öldükten sonra onun soyundan biri gelir. Yani yetki genellikle babadan oğula geçer. Demokrasilerde ise devlet başkanı seçimle işbaşına gelir. “Monarşi” sözcüğü Türkçeye Fransızcadan (Monarchie) geçmiştir. Cezalandırma ve bağışlama yetkileri sadece hükümdarın elindedir. Otoritenin bir kralın veya bir imparatorun elinde olduğu yönetim türüdür.

Victoria, 20 Haziran 1837'den 1901'deki ölümüne kadar Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı'nın kraliçesiydi. Viktorya dönemi olarak bilinen 63 yıl yedi aylık saltanatı, önceki tüm İngiliz hükümdarlarından daha uzundu. Saltanatı, Birleşik Krallık'ta endüstriyel, politik, bilimsel ve askerî bir değişim dönemiydi ve tarihe Britanya İmparatorluğu'nun büyük ölçüde genişlemesiyle damgasını vurdu. 1876'da İngiliz Parlamentosu, ona ek olarak Hindistan İmparatoriçesi unvanını verdi.

Victoria Dönemi, Kraliçe Victoria'nın 20 Haziran 1837 ile 22 Ocak 1901'deki ölümüne dek sürecek saltanatını içeren dönemdir. Bu dönem, Georg Dönemi'nin ardılı ve Edward Dönemi'nin öncülüğüdür. Dönemin ikinci yarısı, kısmen kıtadaki Belle Époque dönemiyle örtüşmektedir.

Tiberius Caesar Augustus, doğumda; Tiberius Claudius Nero, Augustus'un 14 yılında ölümünün ardından Roma İmparatorluğu tahtına çıkan ikinci Roma imparatoru. Tiberius Claudius Nero ve Livia Drusilla'nın oğlu olan Tiberius doğuştan Claudius ailesinin mensubuydu. Annesi, babasından boşanarak MÖ 39 yılında Augustus ile yeniden evlenmiştir. Tiberius, sonradan Augustus'un kızı ve üvey kız kardeşi Yaşlı Julia ile evlenmiş ve ardından Augustus tarafından evlat edinilerek Julius ailesi mensubu olmuştur. Tiberius'un ardından gelen imparatorlar bu iki aile arasındaki karışımı gelecek 40 yıl boyunca devam ettirmişler, tarihçiler de bu hanedanı Julio-Claudian hanedanı olarak adlandırmışlardır.

IV. William, 1830-1837 arası Birleşik Krallık ve Hannover kralı ve Kraliçe Victoria'nın amcası. Temsil gücünü seyrek nüfuslu bölgelerden sanayi bölgelerine kaydıran, böylece hükümdar ile toprak sahibi soyluların yönetim üzerindeki etkilerini sınırlandıran 1832 Reform Yasası'nı kabul etmek zorunda kalmıştır.

Sömürge Hindistanı, Britanya Hindistanı, Britanya Rajı ya da Hindistan İmparatorluğu 1858'den 1947'ye kadar Birleşik Krallık'ın Hindistan kolonisinin adıdır. Bu dönem ayrıca dominyon periyodu olarak da adlandırılmıştır. İngiltere kontrolündeki bölge güncel kullanımda Hindistan (India) adıyla bugünkü Hindistan, Pakistan Bangladeş ve Myanmar ülkelerini kapsıyordu. Yöneticisi İngiliz Kraliyet ailesi idi. Başkenti Kalküta (1858-1912) ve Yeni Delhi (1912-1947) olmuştu. Hindistan olarak,1945’te San Fransisco’da II. Dünya Savaşı’nın ardından oluşturulan Birleşmiş Milletler'in kurucu üyesi olmuştur.

Principatus (Principate), Roma İmparatorluğu'nun ilk imparatoru Augustus'un rakiplerini yenerek imparatorluğunu ilan ettiği MÖ 27 yılıyla, İmparator Numerian'ın 284 yılındaki ölümü arasında geçen ve güçlü bir politik liderin hakimiyeti altındaki politik rejimi tanımlamak için kullanılan terim.

IV. George ya da George Augustus Frederick, 29 Ocak 1820'den ölümüne kadar Birleşik Krallık ve Hannover kralı. Babası III. George'un zihinsel hastalığından sonra 1811 yılında tahta çıkana kadar kral naibi görevinde bulundu. Bu dokuz yıllık süreç sırasında vuku bulan ve Birleşik Krallık tarihinin en önemli zaferlerinden biri olarak kabul edilen Napolyon Savaşları sırasında ülkesinin başında yer almaktaydı.

III. George ya da George William Frederick, 1760-1801 yılları arasında İngiltere kralı. 12 Ekim 1814'te Hannover Kralı seçilmeden önce Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'na bağlı olarak Brunswick-Lüneburg Düklüğü ve Seçilmiş Hannover Prensliği görevlerini yürütüyordu. III. George, Hannover soyağacından gelen üçüncü Büyük Britanya hükümdarıydı. Bununla beraber Hannover soyağacından gelip de Britanya'da doğan ve anadili olarak İngilizceyi kullanan ilk hükümdardır. Daha da ilginç olarak III. George anavatanı olan Almanya'yı hayatı boyunca hiç ziyaret etmemiştir.
Taç kolonisi veya kraliyet sömürgesi, İngiliz sömürge imparatorluğu ve bunu takip eden Britanya İmparatorluğu'nda bir sömürge yönetimi türüydü.

Mecklenburg-Strelitz'li Charlotte, Kral III. George’un eşi. Evlendikleri tarih olan 8 Eylül 1761’den krallıkların birleştiği 1 Ocak 1801’e kadar Büyük Britanya ve İrlanda Kraliçesi, bu tarihten 1818'deki ölümüne kadar Birleşik Krallık Kraliçesiydi. George'un karısı olarak aynı zamanda Hanover Elektres’i idi ve Hannover 12 Ekim 1814'te Hanover Krallığı olduktan sonra Hannover Kraliçesi unvanını aldı.

Birleşik Krallık hükümdarlarının eşleri listesi, 1707'de İngiltere ve İskoçya'nın birleşmesinden sonra gelen Birleşik Krallık hükümdarları'nın eşlerini gösteren listedir. Kraliyet eşleri, Birleşik Krallık Monarşisi'nde yönetici bir kral veya kraliçenin eşidir. Kraliyet eşlerinin anayasal statüleri veya yetkileri yoktur, ancak birçoğunun önemli etkileri olmuştur. Şu anki hükümdar eşi Kral III. Charles'ın eşi olarak Kraliçe Camilla'dır.

Clarence'dan Prenses Elizabeth Britanya kraliyet ailesinin bir üyesiydi. Clarence Dükü ve Düşesi, daha sonra Kral IV. William ve Kraliçe Adelaide'nin ikinci kızıydı. Prenses Elizabeth, Kral III. George’un torunuydu. Yaşasaydı Kraliçe olarak taç giyecekti. Kısa ömrü boyunca Birleşik Krallık taht sıralamasında, kuzeni, gelecekteki Kraliçe Victoria'nın önündeydi.
Prens Edward, York Dükü ve Albany, Birleşik Krallık'tan George III'ün küçük kardeşi ve Galler Prensi Frederick ve Saxe-Gotha Prensesi Augusta'nın ikinci oğluydu.

Prens Augustus Frederick, Sussex Dükü,, Kral III. George ve eşi Kraliçe Charlotte’ın altıncı oğlu ve dokuzuncu çocuğu. III. George’un ordu ya da donanma kariyerine devam etmeyen tek oğluydu. Parlamento reformu, köle ticaretinin kaldırılması, Katolik Kurtuluşu ve Yahudiler ve Muhalifler üzerindeki mevcut sivil kısıtlamaların kaldırılmasını içeren liberal görüşleriyle tanınıyordu.
Prens Frederick, York ve Albany Dükü, Birleşik Krallık ve Hanover Kralı III. George ile Mecklenburg-Strelitz'li Charlotte'un ikinci oğluydu. Meslek olarak bir askerdi, 1764'ten 1803'e kadar Kutsal Roma İmparatorluğu'nda Osnabrück Prens Piskoposluğu yaptı. 1820'de babasının ölümünden 1827'de kendi ölümüne kadar, hem Büyük Britanya Birleşik Krallığı, hem İrlanda hem de Hannover Krallığı'nda ağabeyi George IV'ün varisiydi.

Viktorya edebiyatı ya da Viktorya dönemi edebiyatı, Kraliçe Viktorya (1837-1901)'nın hükümdarlığı döneminde yazılan edebi metinlerin bütününü oluşturan İngiliz edebiyatıdır. Romantik dönem ile yirminci yüzyılın modernist edebiyatı arasında bir bağlantı, bir geçiş oluşturur. On dokuzuncu yüzyılda roman, İngilizce edebiyatın önemli bir türü haline geldi ve bu gelişim Viktorya devrinde gerçekleşti. Dönemin İngilizce eserleri bilimsel, ekonomik ve teknolojik ilerlemelerden sınıfsal yapılanmalardaki değişikliklere ve dinin toplum üzerindeki rollerine kadar birçok alanda İngiliz kültürünün büyük dönüşümlerini yansıtmaktadır. Dönemin ünlü romancıları arasında Charles Dickens, William Thackeray, Brontë kız kardeşler, George Eliot ve Thomas Hardy yer alır.

Tudor Dönemi, İngiltere'de 1485-1603 yılları arasında Tudor Hanedanı'nın saltanatını kapsayan dönemdir. İlk hükümdarı VII. Henry (1457-1509) idi. Terim genellikle I. Elizabeth'in saltanatını (1558-1603) kapsayacak şekilde daha geniş anlamda kullanılır, ancak bu dönem genellikle Elizabeth Dönemi olarak ayrı olarak ele alınır.

George mimarisi', İngiltere'de George Dönemi'nde geçerli olan mimari tarzdır. Adını Ağustos 1714'ten Haziran 1830'a kadar hüküm süren Hannover Hanedanı'nın ilk dört Britanya hükümdarı I. George, II. George, III. George ve IV. George'dan almaktadır.